#frizon12 del 1: Anders Borg i Sherwoodskogen

Jag befinner mig just nu på den kristna festivalen Frizon. Här finns massvis med folk jag känner, sjukt intressanta seminarier om allt från helande till motstånd mot Systemet, samt väldigt bristfälligt internet, vilket är rätt skönt (och frustrerande). Anledningen till att jag är här är att jag montrar för Diakonia som har ockuperat en plats i det stora cirkustältet Världens tält:

Vår monter!
Vår monter!

Som jag redan skrivit bedriver vi en kampanj för att stoppa skatteflykten från fattiga länder. Som skylten på bilden ovan demonstrerar förlorar fattiga länder mer pengar i skatteflykt än de får i bistånd. Detta är förödande för deras utveckling. Antalet linfrön i burkarna på bilden nedan motsvarar antalet barn som dör per år av saker som hade kunnat förhindras om skatteflykten inte ägt rum, enligt Christian Aid. Kan ni gissa hur många det är?

Döda barn
Döda barn

image

Lyckligtvis arbetar EU just nu på att ta fram en lag som ska försvåra skatteflykten. Diakonia tycker dock att den inte går tillräckligt långt, så vi uppmanar Anders Borg att bli Robin Hood och kämpa för att pengaflödet vänds åt rätt håll – från de rika till de fattiga.

Många gillar kampanjen och vill gärna skicka en fotohälsning till Anders. Om du befinner dig på Frizon och inte gjort detta ännu är du varmt välkommen. Om inte annat för att läsa den eminenta serie vi förvarar i tältet, som undertecknad har tecknat. 🙂

image

8 kommentarer

 1. Jag har bott i tredje världen och drivit företag i ett sådant land.
  Det är inte så enkelt att bara försöka stoppa skattefusket.
  Problemen är djupt rotade i människans hjärta och kultur.
  Jag träffade många där med inställningen att de inte vill betala allt för mycket skatt eftersom politikerna stoppar mycket i egen fika ändå.
  Så det första problemet är korruptionen.
  Jag såg att varje gång det var val så spenderade helt plötsligt politiker mängder av pengar på val kampanjer. Men gav grattis ris till fattiga för att fiska röster.
  När folk kom till val lokalerna så kunde man få ett kuvert med en dags inkomst (vilket är mycket för en fattig människa) i kuvertet fanns även en lapp med politikern som bidrog med pengarna så att man skulle rösta på honom.
  Varje år var det översvämningar i huvudstaden med stor förödelse och politikerna brydde sig inte så mycket om de i nöd.
  När jag bodde där läste jag hur EU skickade 600 miljoner euro i bistånd till katastrofen.
  Dock på nyheterna i landet vi bodde hördes ingenting av detta. Pengarna försvann nog på vägen. Presidenten som nu är i rättegång för korruption tog massor av utlandslån och alla pengarna försvann. Vart tog de pengarna vägen? Jo till presidentens ficka.
  Skulle inte förvåna mig om presidenten går fri i från rättegången. Det brukar vara så eftersom det är vanligt att man ger domaren en stor summa pengar.
  När det var lokalt val där vi bodde vann överraskande den andra kandidaten. Alla förstod att han hade köpt röster. När han vann så fick alla statligt anställda som röstade på hans mot kandidat sparken i från jobbet. Så alla som jobbade kvar där var trogna den nya borgmästaren.
  Polis mästaren var även korrumperad och gick till alla olagliga affärsverksamheter och pressade dem på pengar för att inte stänga dem.
  En gång var det en politisk massaker. Trotts mängder av vittnen mot borgmästaren som låg bakom det så dödades alla vittnen och de som vittnande ändå med mängder av bevis och bandinspelningar. Brydde sig inte domaren om utan sade bara ”Det finns inga som helst bevis”
  Korruption är det stora problemet i det landet.

  Skattesystem fanns knappt. Endast statliga anställda betalade skatt på sin lön. De flesta 98% av befolkningen var egna företagare och fick betala årligen en summa för att driva sin verksamhet. Sedan de som hade affärer fick betala en skatt som man fick bestämma själv. Egentligen skulle man betala skatt på allt man sålde men hade man en mindre affär räckte det enligt skatteverket att redovisa 3 produkter per dag.
  Stora varuhus dock fick betala skatt på allt.
  Därmed blev det liten skatt men och andra sidan så var inkomsten så liten så om man skulle betala skatt på allt man sålde hade alla affärer gått bankrut eller priserna hade blivit så höga att ingen hade haft råd att köpa något.
  En del skattefuskade bara för att överleva eftersom de var djupt i skulder.
  Systemet var helt annorlunda än i Sverige.
  Och skattefusket och korruptionen var ett problem i hjärtat hos hela befolkningen.
  Inte bara politiker utan jag blev själv lurad många gånger av folk.
  Landet i sig är jätte rikt. Man har bananer,guld, olja. Problemet är att pengarna försvinner.

  Vad som behövs är en väckelse som förändrar folks hjärtan. Det tar itu med problemen.

  Gilla

  1. Hej Josef!

   Tack för att du delar detta. Det vi diskuterar på vår kampanj är dock västerländska multinationella företag som snor åt sig pengar från fattiga länder och stoppar dem i skatteparadis, alltså inte nationella företag i låginkomstländerna. Detta är ett väldigt stort problem. Medan korruption utgör endast 5% av de pengaflöden som oregistrerat och illegalt försvinner ur utvecklingsländer uppgår skatteflykten till 64%, se https://helapingsten.wordpress.com/2010/05/07/kapitalflykt-fattigdomsbekampningens-svarta-hal/

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 2. Tycker inte att man ska sitta och säga hur andra ska disponera sina pengar. Det är väl upp till var och en att skänka det man vill.

  Matt 6:1
  Akta er för att utföra goda gärningar för att människor skall se er. Då får ni ingen lön hos er Fader i himlen.
  Matt 6:2
  När du ger en gåva*, blås då inte i trumpet för dig, som hycklarna gör i synagogorna och på gatorna för att människor skall berömma dem. Amen säger jag er: De har fått ut sin lön.
  Matt 6:3
  Nej, när du ger en gåva, låt inte din vänstra hand veta vad den högra gör,
  Matt 6:4
  så att din gåva ges i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, belöna dig.

  Gilla

  1. What? Jesus sa åt den rike mannen i Matt 19 att sälja allt han hade och ge åt de fattiga. Det är väl att säga åt hur andra ska disponera sina pengar om något. 1 Joh 3:17 säger att om vi inte hjälper de fattiga fast vi kan förblir Guds kärlek inte i oss. Naturligtvis ska vi inte skryta om vårt givande som Matt 6 säger, men vi ska definitivt uppmana andra att praktisera ekonomisk utjämning, samt praktisera det själva.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Jag tror att de flesta är mycket medvetna om fattigdomen i världen och att folk som är rika bokstavligen skiter i andras misär. Just i det avseendet säger ju Jesus att det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än en rik att komma till himlen.

    Ni bör nog fokusera på att berätta om Jesus till Anders Borg istället för att berätta hur han ska sköta sin politik. Tror inte han bryr sig så mycket om några hippie-kristna som leker bolsjeviker på någon ”sk” kristen festival.

    Förkunna evangeliet istället , politiken håller inte för evigt, pengar håller inte för evigt, men Gud är för evigt.

    Gilla

    1. Du verkar inte känna till att Anders Borg är kristen? Förstår inte varför du är kritisk till att vi verkar för att stoppa skatteflykten från fattiga länder. Det finns massa exempel på när världen förändras efter att det civila samhället mobiliserat opinion för fred och rättvisa. Och detta uppmanar Bibeln oss till massvis med gånger, se till exempel Jesaja 58. Men Jesaja kanske också var en bolsjevikisk hippie?

     Gud välsigne dig!

     Gilla

 3. Vet inte riktigt hur ”kristen” han är då han öppet arbetar mot kristen tro då han vill stödja islam. Vet inte hur man som kristen kan ställa sig bakom islam som är satans verk.

  Det har inte framgått hos dig att folk kan kalla sig kristna , buddister, hinduer, muslimer utan att ens följa det som står i skrifterna.

  Jag håller helt med dig att vi som kristna ska ge pengar till behövande oavsett hur mycket/lite pengar vi har.
  Jag tror dock inte att tvång och lagar är den rätta metoden för att hjälpa fattiga, utan det är helt och hållet personens ifråga välvilja.
  Först och främst bör fokus hamna på Jesus, dvs har man Honom i sitt liv så förstår man innebörden naturligt av det du arbetar för. Sen såklart finns det många som kallar sig kristna och har kärlek till pengar istället för Gud.
  Jag tror tyvärr inte på politiska förändringar till kristnas fördel Micael, världen är som i Noas dagar och jag tror att Jesus kommer snart.
  Många fattiga kommer säkerligen till himmelriket om de tog emot Jesus och de rika som värderade sina pengar mer än människoliv kommer nog tyvärr inte in. Jag tror att vikten ska ligga i att förkunna evangeliet till de fattiga, på plats. Att sitta i Sverige och ge 100 kr i månaden till någon afrikansk pojke för att att smörja sitt egna samvete är ju ganska vanligt och vad gör det för nytta mer än att levnadsstandarden ökar? Jag är hellre utan pengar och lever i skogen med Jesus än att leva i en lyxvilla utan Honom så att säga.

  Men jag ber om ursäkt om jag på något sätt verkat emot ditt arbete att hjälpa fattiga inte min mening, snarare vill jag lägga mer vikt på att förkunna Jesus till de fattiga än att ge dem pengar. ( kanske du gör med )

  Frid

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s