”Jag trodde aldrig jag skulle komma levande därifrån”

image

Flicka från badifolket

När jag träffade Håkan Gabrielsson för första gången var han helt uppslukad av Nepal. Jag hade hört mycket gott om denne Asienmissionär, far till min gode vän Joel, och såg fram emot att höra om tecken och under han hade sett i Indien och Burma. Och visst berättade han litegrann om det, men framför allt ville han berätta om de mirakler Gud gör bland badifolket i Nepal.

Han berättade om hur detta folk i hundratals år befunnit sig längst ned i kasthierarkin, vilket lett till att tusentals kvinnor döms till prostitution redan från barnsben. Trafficking är en mångmiljonindustri i Nepal och Indien, och det är förstås de fattigaste och mest diskriminerade som drabbas. Genom pastor Raju Sundas i Kathmandu fick Håkan reda på det här gigantiska problemet, och han beslöt sig för att hjälpa Rajus församling att rädda dessa unga flickor.

2009 var Håkan tillsammans med en annan missionär, Mikael Alfvén. Håkan tog upp tre kort han hade på några av de prostituerade flickorna. De var mellan sju och nio år gamla. Som Mikael berättar i videon ovan blev han totalt förstummad, och även han beslöt sig för att kämpa för badiflickornas frihet.

För att göra en lång historia kort: lovenepal.se startas. Håkans organisation Touching Asia och Mikaels Mission Good News jobbar stenhårt för att sprida information och samla in pengar. Fyra hem för flickor där de får skydd, boende och skola byggs genom Rajus församling. I dagsläget har 400 flickor räddats från prostitution. Tack Jesus!!

Igår var jag i Hope Church i Märsta på en fundraising för Love Nepal. Mikael, Raju och fem av tjejerna var där. En av dem, Ruth, berättade sin omskakande historia:

När jag kom till bordellen sa de, om jag inte ställde upp på allt de uppmanade mig att göra, skulle jag bli torterad. Jag blev tvingad att ha sex med många män per dygn. När jag inte lydde straffade de mig genom att bränna mig med cigaretter och en glödhet järnstav, som de la på min kropp. De sa, Om du inte lyder får du fler behandlingar.

[…]

Jag kämpade emot allt och alla men tortyren blev bara värre och värre. De lade mig i ett badkar, satte elektroder på mitt huvud och gav mig elchocker. De tryckte in chilipulver i underlivet. Jag blev helt personlighetsförändrad och förlorade förståndet efter allt jag tvingats genomlida. Om kunden inte blev tillfredsställd klagade de till ägaren och tog av mig alla kläder. Jag blev behandlad sämre än ett djur och trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag kunde komma levande ut från detta ställe.

image

Två badiflickor, trygga från övergrepp

Tack och lov blev hon fri. Hon grät förstås när hon berättade allt detta och vädjade till oss att hjälpa de andra flickorna som var fast i denna avskyvärda verklighet. Folk grävde i sina plånböcker. Tiotusentals kronor samlades in.

Gud har verkligen välsignat Love Nepal. Det är ett av få projekt som lyckats hjälpa badifolket på ett effektivt sätt. Faktum är att idag var Mikael, Håkan, Raju och de andra på UD för att träffa biståndsministern och berätta om det de gör. Ett filmteam håller på och spelar in en dokumentär.

Och tänk, i Mikaels fall började det med att han tittade på tre fotografier. Det krävdes inte mer för att han skulle drabbas av en så passionerad eld för badifolkets rättigheter. När aktivismen drivs av både medmänsklig kärlek och helig vrede är den ostoppbar. Guds Rike växer från ett senapskorn till ett träd bara vi vill att det växer.

Även om Love Nepal fortfarande har många utmaningar och inte har nått målet ännu så är det ett fantastiskt exempel på bistånd som fungerar och som skapar engagemang. Ge, be och inspireras till att sprida samma eld. Amen!

About Micael Grenholm

Charismactivist residing in Uppsala, Sweden. Editor for Hela Pingsten and pcpj.org. Youtubing at Holy Spirit Activism. Love revival, justice, evangelism and kiwis.

Posted on 29 april, 2013, in Ekonomi och social rättvisa, Feminism och jämställdhet and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: