Dags för ett kristet alternativ till kapitalismen?

TBS Building Supplies, ett av Jesus Armys kooperativa företag
TBS Building Supplies, ett av Jesus Armys kooperativa företag

Är inte ni också rätt trötta på miljöförstöring, ojämlikhet och alla dessa utbränningar? Det är dags att vi följer Jesus istället för kapitalismen.

När jag besökte Jesus Army i Storbritannien förra året inspirerades jag av hur de praktiserade biblisk jämlikhet dels genom apostolisk egendomsgemenskap (Apg 2:44-45) och kollektivliv men också genom att driva kooperativa företag som de kallade för Kingdom Businesses. Dessa företag ägnar sig åt allt från rörmokeri till försäljning av ekologisk mat, och alla får exakt samma timlön, oavsett om man är VD eller städare. Företagen ägs av kommunitetsgemenskapen, har gett jobb till många arbetslösa och dess vinst går till kyrkans sociala arbete för att hjälpa fattiga. Jag har skrivit mer om dem här.

Jesus Armys företag visar att det går att bedriva vinstdrivande verksamhet utan ojämlikhet och att företag kan ägas kooperativt av alla arbetare istället för av kapital- och aktieägare. Och de är långt ifrån ensamma: det finns många sociala och kooperativa företag i världen, även här i Sverige. Varför är de då förhållandevis få jämfört med de stora kolosserna, som tenderar att inte vara lika ansvarstagande och definitivt inte lika demokratiska?

Jag såg inatt en dokumentär om detta som nyligen släppts på YouTube via Fria tidningar: Kan vi göra det själva: En film om ekonomisk demokrati. Där lyfts frågan om hur paradoxalt det är att demokratiska samhällen tillåter företag att vara så sjukt odemokratiska, men svaret som ges på varför det blivit så är helt enkelt för att de rika desperat har jobbat och lobbat för att ha kvar sin oproportionerliga makt ända sedan de förlorade sitt politiska privilegium i och med fri och allmän rösträtt. Det tog ju trots allt flera tusen år av civilisation innan politisk demokrati infördes, så på ett sätt är det inte konstigt att ekonomisk demokrati också går trögt.

Till och med frivilliga initiativ inom det existerande systemet har det väldigt trögt – filmen visar hur lätt det är att starta ett traditionellt, odemokratiskt företag medan råd och instruktioner för hur man startar kooperativ är närmast ickeexisterande både från arbetsgivarorganisationer och facken. Systemet är inte så anpassat efter Kingdom Businesses, trots att deras struktur skulle vara mer lämpade för att råda bot på saker som miljöförstöringar, utbrändhet och ekonomisk ojämlikhet.

Kyrkan bör gå i fronten för sociala kooperativ och hållbart, etiskt företagande! Frikyrkan i synnerhet har redan för det mesta en föreningsstruktur och i grunden en biblisk jämlikhetsvision, även om den smutsats ner av mammonismens giriga gift. Den bibliska egendomsgemenskapen som vi läser om i evangelierna och Apostlagärningarna går att applicera på arbetslivet också, vilket Jesus Armys företag visar. 

Vi behöver med den Helige Andes ledning utforska alternativ till både den giriga kapitalismen och den diktatoriska kommunismen, som inte försöker avskaffa marknader men däremot klassklyftor. I Jesu efterföljd är vi kallade till enkelhet, jämlikhet och hållbarhet, och detta gäller om någonstans i arbetslivet.

47 kommentarer

  1. Med de stora åtaganden välfärdssamhället har skulle den här befängda idén vara förödande om den genomfördes.

    Kostnadskrävande forskning skulle stanna av för att nu ta ETT exempel. Annan verksamhet som kräver tydliga incitament skulle inte fungera o s v. Jag blir mer och mer klar över att det kan vara så som jag befarat, att Micael inte skiljer på investeringskapital och konsumtionsugtrymme. I så fall en rimlig förklaring till att jag inte fått svar på den frågan trots tre försök.

    Gilla

  2. Det finns redan! Det kallas Distrubtionism. Ett ganska trevligt katolskt svar till både socialism och kapitalism.

    Vi kan grunda ett parti Distrubtionistisk Alternativ 😉

    Gilla

  3. Jag gillar idéen! 🙂
    Jag har för mig att det finns någon liknande tanke inom syndikalismen, lr iaf en tanke att arbetarna ska ta över och styra företagen.

    Gilla

    1. Ett haveri i klass med ”…är ett dj-a skit, och nu har vi baxat det ända hit”. Sossarna backade i elfte timmen.

      Gilla

      1. då får du väl tala med någon som är politiskt aktiv och är sosse om du har problem med dom

        Gilla

        1. Inte alls, det var en jämförelse med ett gammalt haveri i avskräckningssyfte. Vem skulle ha problem med Palmes löntagarfonder idag?

          Gilla

          1. jo men jag behövs inte ”avskräckas” Hans jag gör mina egna livsval vad jag tycker är vettigt vad gäller kommuniteter och liknande,

            Gilla

              1. ja det svaret blev man ju inte klokare av, då fattar jag ändå mindre varför du la dig i att jag gillade Micaels video

                Gilla

                1. Vi pratar förbi varandra. Jag exemplifierade med löntagarfonderna och du tolkade detta som om de var ämnet och att jag hade problem med detta. Ett problem som jag bör ta upp med någon sosse, föreslår du.

                  Det som föranledde att jag ”la mig i” var att Micaels orealistiska idé kommenterats positivt. Mer än så var det inte.

                  Gilla

                  1. ja som jag sa innan , oralistiskt eller inte Hans, jag väljer min egen väg vad jag vill, du kanske uppskattar när folk talar om för dig vilket liv du ska leva, och behandlar dig som att du inte är bemyndigad att fatta dina egna beslut.

                    Gilla

                    1. Vilka beslut du fattar har jag ingen uppfattning om eller synpunkter på. Vet inte var du fått de tankarna ifrån. Jag talar om Micael Grenholms förslag.

                      Gilla

                    2. ja och jag berömde Michaels videoval och jag satsar mina pengar på företag (i mån dom finns) som är stiftelser som inte delar ut stora summor till privata ägare utan skänker substansiella summor till goda ändamål, ska man se sådana och liknande inititiv som orealistiska så är det jag som får bära hundhuvudet ekonomiskt och är min privat sak, begriper inte att du ska moralisera runt sådant var och en får väl vara karl för sin egen skjorta, tycker du det är jordens undergång att människor satsar sina slantar på sådana företag är det väl bara vi som satsat pengarna som får lida pin, tänk att det kan vara så svårt att acceptera

                      Gilla

                    3. Moraliserar?

                      Sverige har ett gigantiskt åtagande i form av pensioner, vård och utbildning. Det krävs enorma satsningar på investeringskapital för att upprätthålla detta. En ofrånkomlig sanning som inte tar några som helst hänsyn till våra personliga funderingar kring lösningar av den typ som Micael Grenholm har en romantisk uppfattning om utifrån ett speciell sätt att tolka bibeln.

                      Når vi det ideala målet får vi se åsneritter med mönster från ”biblisk” tid, då detta är det teologiska sättet sättet att sköta logistiken i nutid.

                      Gilla

                    4. inte konstigt Hans att du hamnar 100 % fel när du blandar ihop regeringens roll med micael som person och vanlig medborgare, som person har man (demokratisk) rättighet att stödja vad man vill, vilka företagsformer man vill eller starta en kyrka med egendomsgemenskap, så långtid du fortsätter men sammanblandningar som är fullständigt åt skogen ser jag inte att det blir något vettigt resonemang, det blir ju inget samtal bara en massa vanföreställningar som staplas på varandra där micael tydligen är stadsminister eller polituisk ledare i dina ögon som ansvarar för skattebasen

                      Gilla

                    5. Något av det märkligaste jag sett i form av argument. Är inte Micael Grenholm och hans meningsfränder som medborgare och skattebetalare involverade i svenska församlingar och myndigheter som vilken samhällsmedborgare som helst?

                      Självfallet ser jag ingen anledning att bland korten genom att låtsas förväxla olika roller. Det är så enkelt som att skattebasen beror på det vi diskuterar.

                      Gilla

                    6. nej håller inte alls med dig Hans , men har fått lite klarhet varför du är här hela tiden och grälar på miceals förmodade ansvarslöshet, du verkar inte förstå politiken och det finns självreglerande mekanismer mot tossigheter i demokratin. ser ut som att du därför har tagit på dig rollen som övervakare, kanske inte mycket att göra hemma eller så som jurist 😉

                      Gilla

                    7. du ville ha svar om jag höll med om din verklighets beskrivning , om inte var samtalet slut sa du och håller inte med dej

                      Gilla

                    8. ”Menar du att detta inte är en korrekt återgivning så kommer vi inte längre.” Ska det vara så svårt att peka på ett sakligt fel i det jag säger om du nu hittat det?!

                      Gilla

                  2. Att medborgaren ansvarar hur skattepolitiken fungerar är nonsens, STATEN tar in skatteintäkter inte du eller jag som medborgare.

                    Medborgare i Sverige har Lagstadgad rätt att rösta eller verka för förändring i partier/kyrkor/föreningar och det är dom rättigheter vi har som MEDBORGARE

                    Så nej…Micael har inte samma rättigheter/skyldigheter som stefan ingves eller stefan löven

                    Gilla

                    1. Sen finns det ju ett politiskt hantverk hur ett gott samhälle ska skapas som skiftat över tid som politiska partier och regeringen har som ansvar, man har ju även juridiska möjligheter att lagstadga som ju verkligen inte micael och ”hans likar” har

                      att därför göra en stefan löven eller stefan ingves av ”michael och hans likar” är minns sagt konstig syn på demokrati

                      Gilla

                    2. Det du påstår – ”att därför göra en stefan löven eller stefan ingves av ”michael och hans likar” är minns sagt konstig syn på demokrati” – har jag inte ens antytt. Så var snäll att sluta med tillskriva mig gallimatias!

                      Gilla

                    3. ”…Micael Grenholm och hans meningsfränder som medborgare och skattebetalare involverade [involverad = delaktig] i svenska församlingar och myndigheter som vilken samhällsmedborgare som helst?” Menar du att detta inte är en korrekt återgivning så kommer vi inte längre.

                      Gilla

                    4. Du skrev:

                      ”…Micael Grenholm och hans meningsfränder som medborgare och skattebetalare involverade [involverad = delaktig] i svenska församlingar och myndigheter som vilken samhällsmedborgare som helst?” Menar du att detta inte är en korrekt återgivning så kommer vi inte längre.

                      Som jag inte håller med om, sådana regler omöjlig gör ju demokratiskt arbete på ekonomiska fronten om det ska vara en slags lag

                      Gilla

                    5. Jag har svårt att tyda sista stycket, men vet inte i om det beror på att bokstäverna blir lite konstiga.

                      Gilla

                    6. Kan förklara så här, låter som du vill sätta regler för michael att på grund av att dom är med i församlingar och myndigheter, men alla människor har rättigheter att verka för ny daning av hur ekonomi och hur arbetsplatser fungerar det är en grundläggande demokratiskt rättighet , därför håller jag inte med dig i din verklighets beskrivning och att ifall jag inte höll med var det inte lönt att tala mer, vilket jag då får respektera.

                      Gilla

                    7. Med det sättet att resonera kan Micael knappast ha någon invändning mot personer som ägnar sig åt ”råkapitalism”. Jag ägnar mig åt strukturer och principer, medan personliga förhållanden i sammanhanget är en ickefråga.

                      Gilla

                    8. Säkert är det så Hans , Micael pluggar och verkar redan vara en bra demokrat 🙂

                      Sedan brukar jag resonera så här att det som är livskraftigt överlever , nonsens dör bort så småningom, underlättar en del att se livet med tillförsikt, som gamla mormor sa ..allt fixar sig i slutändan till det bästa.

                      Gilla

                    9. Micael är en av de finaste människor jag träffat på. Till stor nytta och glädje för många.

                      Demokrati och de ekonomiska system som är typiska för västerländska demokratier har visat sig överlägsna vissa kommunistiska varianter .Där ger jag din mormor rätt.

                      Gilla

                    10. Håller med dig Hans
                      Tror att du och mormor skulle förstå varandra hon och morfar var företagare och höll på med lantbruk 🙂

                      Gilla

  4. Intressant, så fort någon nämner avigsidorna med råkapitalismen så är Hans G
    där och avfärdar det som att forskningen stannar, haveri, förödande och övriga
    invektiv som staplas på varandra. Såg just den vidriga franska dokumentären om
    Coca Colas hemliga recept där fattig befolkning fråntas sitt vatten, det skapas
    ett sockerberoende som gör Mexico och USA till värdens fetaste befolkning och
    livslängden för barn kommer att minska med 20-30 år + cancerframkallande ämnen
    som 4-methylimidazol Halten fick minskas med 1/3 del i Kalifornien men är i övrigt
    oförändrad i resten av världen (hyckleri). Coca Colas vinst ligger på ca 60 miljarder
    om året

    Nu väntar jag på ett försvarstal a la Hans G för detta vansinne.

    Gilla

    1. Uppräkningen i inledningen är inte till någon del ”invektiv”, till skillnad mot det sista ordet, ”vansinne”.

      Det kan inte gärna vara en omöjlig uppgift att bilda sig en uppfattning om det förödande i att exempelvis läkemedelsforskningen kommer av sig. Det borde inte heller vara oöverstigligt att förutse följderna av att skattebasen blir otillräcklig för att klara försörjningen av välfärdssamhället.

      När det gäller Coca Cola så känner du till att ingen av oss båda står i ett större ansvarsförhållande än den andre. Men visst, du har en poäng i att det är alarmerande om medellivslängden sjunker i västvärlden och närmar sig en nivå som gäller för länder där man ännu inte tillägnat sig västvärldens sätt att bygga upp sina ekonomier.

      Gilla

  5. Inget vettigt svar, men vad var att vänta från dig Hans G. Du kunde inte undgå att
    vara folkskollärare mästrande ändå angående invektiv.

    ”Zebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur” Citat – Ernst Meyer.

    Gilla

    1. Om Rune Persson skulle hitta något vettigt i någon självklarhet som jag konstaterar, så förbehåller jag mig rätten till en korrigering.

      Gilla

  6. Du behöver inte vara orolig, dina korrigeringar ska ingen hindra dig ifrån.
    Att du konstaterar självklarheter är väl bara din egen definition eller?

    Du är verkligen ödmjukheten personifierad….

    Gilla

    1. Den rådande samhällsekonomin ska nog inte beskrivas som min egen definition. En egen definition är den Micael Grenholm ser som ett ideal i jämförelse med det rådande ekonomiska systemet.

      Gilla

      1. Om tillräckligt många vore kristna (den varma, osjälviska typen) så skulle det nog visst, tror jag, bli pengar till läkemedelsforskning och mycket annat. F.n är vi i läget att Jesus army m fl visar på ett annat sätt att leva och verka, de sätter i gång tankar och känslor, de är pionjärer och inspiratörer. Men jag kan oclså förstå Hans när han säger att det där skulle aldrig funka. Det misstag han gör, tror jag, är att inte se att med förändrade människor som har förändrade incitament så förändras också förutsättningarna och då kan nya saker börja hända. Det är inte totalt statiskt och oföränderligt det hela.

        Gilla

        1. Du har en vin inställning och jag kan sympatisera med en hel del av det du säger. Men vi har, åtminstone, en nyansskillnad i synen på ekonomisk struktur och incitament.

          Det som ofta slår mig i sammanhanget är att så många bortser från den berättelse som ligger i att den västerländska demokratin är bidragsgivare till länder med ”konkurrerande” ekonomiska strukturer.

          Gilla

  7. Micael Grenholm är en ulv i fårakläder, på ytan en ”godhetsapostel” men på insidan en avskyvärd kommunist a la Pol Pot. Att bara antyda saker som Grenholm gör visar att han är djupt odemokratisk och ondskefull. Alla vet att socialismen var en antikristen religion, och är fortfarande. Grenholm är en antikrist!

    Gilla

    1. Ja, om saker och ting ska tvingas igenom, men inte om människor faktiskt vill göra saker på ett nytt sätt. Och det har funnits kristna gemenskaper då och då under århundradena som tycks ha fungerat utan pol pot-fasoner; herrnhutarna, Amish m fl.

      Gilla

Vad tänker du?