Gå min egen eller Guds väg

Att det ska vara så svårt! Att vara Jesu efterföljare..

Kanske känner jag mig lite som Paulus när han säger:

”Ja det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag” (Rom 7:19)

Det jag har i tanken är att vi läser Bibeln, vi läser Bergspredikan, Apostlagärningarna som båda är en uppmaning till oss som kallar oss Jesus efterföljare, lärjungar, hur vi ska leva. Och så lever vi tvärt om nästan!

Vi skyller på att det är en annan tid nu, ord som: ”Men jag måste försörja mig!””Jag  vill inte dela med mig av det jag har, för det har jag minsann kämpat till mig själv!”, kommer i våra tankar och ur våra munnar.

Egot har oss helt i besittning. Vi rättfärdiggör oss kanske med att alla andra gör ju så! Ingen annan delar med sig av sitt varför ska då jag??

Är det Guds eget folk som talar så? Ja tyvärr. 

Vi som är kallade att vara precis tvärt om! Jordens salt. Men jag tror nog att många av oss tyvärr mist vår sälta.

Vi skyller på ”ekorrhjulet” det hjul som snurrar på och vi är ohjälpligt fast i det och kommer inte ur.

Borde vi inte fråga oss hur hjulet får fart? Snurrar det av sig själv?

Alla som sett en hamster i ett hamsterhjul vet att det är hamstern själv som ser till att hjulet snurrar, när det springer i det. När den hoppar ut stannar hjulet.

Så fungerar det sk ”ekorrhjul” som du och jag springer i också. Det slutar snurra när vi kliver ur det.

Vi  jagar och springa efter mer pengar, statusprylar och överkonsumtion. Det är vårt eget val. Men är det så Jesu efterföljare ska leva?

Gud har lovat i sitt ord att Han ska försörja oss, att Han tar hand om oss.

Det största sveket mot Gud är att inte lita på Honom. Tro att det är vi som ska göra det. Det är Gud som förser. Tror du inte på det, tror du inte heller på Honom fullt ut.

Vilken efterföljelse blir det? Tvärtom blir det en bortvändhet från Gud.

Din gud blir egot och du styrs av det i stället för av Guds kärlek.

Många kommer nu att säga att vi inte bara ska sitta och vänta på att Gud ska göra allt. Självklart inte! Kan du din Bibel så vet du precis hur Gud vill ha det och behöver inte rättfärdiggöra dig och bli upprörd över det jag skriver.

I Apostlagärningarna 2:44-47, flitigt använd hänvisning på denna sida, står det hur den första församlingen levde. Att de levde i överlåtelse till Gud och varandra. Hur alla delade på allt utan att jämföra vem som lagt mest i ”potten”. Egot var helt lagt åt sidan. I stället fanns kärleken till Gud och varandra i fokus. Precis så som Gud kallat oss lärjungar att leva. Allt enligt bland annat orden i Bergspredikan.

Vi behöver omvända oss. Sluta tillbe mammon och egot. De har blivit de avgudar som gör att vi kommer längre och längre bort från Gud.

Att ha grunden i Bergspredikan och hoppa ur ”ekorrhjulet”. Så kommer vi nära Gud igen.

Men det är du själv som bestämmer.

All välsignelse

/Désirée

Kategorier:

36 kommentarer

  1. Desiree!

    Att ha Gud/Jesus först, låta han leda och styra våra liv är väl det rätta?

    Gud vill ge och hans gåvor är endast goda och fullkomliga.
    Om Gud då lägger ner en längtan efter att bo i ett hus och sedan leder våra ekonomiska val efter det. DVS efter ett antal år kunna köpa just det man länge längtat efter.

    Detta går på tvärsen med er sälja allt, ge bort allt och leva i egendoms gemenskaps teologi som ni propagerar för.

    För att kunna köpa ett hus i en storstad behövs det mycket pengar och hur får man dom?
    Jo, inte genom att slösa bort dem, inte ens genom att ge bort dem, utan genom att samla på hög.
    Om Gud då själv väldigt tydligt lett och fört ex mig och min fru in i detta, Hur förhåller du då dig till Guds agerande i enskildas liv? Kan det vara rätt att, utifrån Guds tydliga ledning spara mycket pengar till ett hus, som dessutom efter köp kostar räntor, amorteringar och mycket annat?
    Kan Gud göra tvärt om er teologi? Kan han faktiskt vilja välsigna sina barn med hus, bil, god ekonomi, god materiel standard och dessutom utan krav på att ge något vidare?

    Vem är Herre?

    Bb

    Gilla

      1. Alma-Lena!

        Du skriver: Är det Gud som lägger ner längtan efter överflöd , tror du?

        – Jag tror han lägger ner längtan efter ex, att bo i hus, ex, att kunna köpa en ny bil, ja längtan efter vad som helst.

        Men om jag jagar efter rikedom, ägodelar, ja vad det vara må, så kommer nog Gud först se till att den strävan dör. Men om målet är att följa honom i allt, dvs att avstå från det som han nekar och ta emot det han vill att vi skall ha, ja då är det helt rätt och Guds vilja.

        Bb

        Gilla

  2. ”Gud har lovat i sitt ord att Han ska försörja oss, att Han tar hand om oss.”

    Jovisst, men vem kan säga det till jordens fattiga bidragsberoende?

    Gilla

    1. De får bidrag, säger du, emn alla får vi bidrag och vi som fått mer vi måste dela vårt bidrag med dem som fått mindre men alla ätr vi försörjda av Gud, även du käre Hans G.

      Gilla

    2. Jag skulle vilja se dina bidrag som jurist, ditt jobbskatteavdrag är väl
      ett enda stort bidrag. Ånyo ett kryptiskt inlägg från juristen Hans G.

      Gilla

  3. Desiree!

    Blir lite fundersam på varför du inte svara på mitt inlägg till dig, skulle vara intressant att läsa ditt svar på vad jag skriver!

    Bb

    Gilla

    1. Björn!
      I Bibeln tycker jag att svaren på din fråga finns. På otaliga ställen talar Jesus om just detta. Att dela med sig av det man fått, att inte samla skatter på jorden, att älska sin nästa som sig själv mm.
      Det är så jag tolkar Jesus, att vi ska leva i gemenskap och dela med oss av varandras gåvor både materiella och andliga. Detta kan bara ske om vi har bröders och systrars kärlek till varandra. Det är därför det är svårt. Egot säger att det är mitt, jag har minsann kämpat för detta, jag är värd detta. Och det är du, men du är kallad att dela med dig. Framgångteologin är övertygade om att vi som kristna ”förtjänar” överflöd. Och kanske gör vi det, men inte att det är svar på att Gud älskar oss så mycket och tycker att vi är så duktiga, därför får vi pengar, som vi ska behålla för oss själva helt och hållet. Alla jordens pengar och resurser skulle räcka om alla delade lika. Att inte ett fåtal har privilegier och låter andra vara hemlösa, hungriga och fattiga.
      Jag vet inte om du läst Michaels utläggning om egondomsgemenskap? Du kan hitta det här på bloggen under fliken aktivism. Där står svaren på mycket, om du inte kan finna dem i Bibeln…
      Gud välsigne dig

      Gilla

      1. Absolut skall vi dela med oss, men frågan är när var och hur. Skall vi själva efter eget huvud dela med oss, eller skall Gud få leda det hela?

        Bb

        Gilla

        1. Klart att Gud ska leda! Som med allt i våra liv. Det är ju när vi går i egen kraft som vi ”stökar till det” för oss.”Sök först Guds ansikte…”
          Välsignelse
          Désirée

          Gilla

          1. Desiree!

            Enligt Dig och Micael är Jesu ord om att försaka/sälja allt….ett bud som gäller alla, hur ser du på det?

            Enligt skriften ord: Heb_10:16 ”Detta är det förbund som jag skall sluta med dem i kommande dagar”, säger han: ”Jag skall lägga mina lagar i deras hjärtan, och i deras sinnen skall jag skriva dem.

            – De alltid gällande buden, de sk 10 budorden finns klart och tydligt i mitt hjärta och mitt sinne och är inget jag har tro för att bryta. Men det jag undrar är, varför, om nu Jesu ord om att försaka allt gäller alla och alltid, varför detta inte finns i mig?

            Jag har ingen tro för att ex sälja allt jag äger och jag har ingen tro för att leva i egendomsgemenskap, varför är det så?

            Kan det vara så, att allting vi gör, först måste vara en övertygelse från Gud och om man inte fått den trosövertygelsen, så är det inte meningen att man skall göra det?
            Tro är ju dels en övertygelse, man förstår, även om man inte först vill, att det är rätt, men utan denna övertygelse, så blir det fel, eller?

            Vi skall ju leva av tro, vandra i tro och även handla i tro, men om man inte har tro för något, ex att sälja sitt hus, anser du då att man ändå skall göra det?

            Det finns nog många som läser denna bloggs teologi, men som alls inte har tro för att handla efter den, de förnimmer helt enkelt att det inte är rätt för dem och det som inte sker av tro, är ju synd. Frågan är vad du/ni säger till dem?

            Anser ni att de är giriga (skuldbelägga) att de är egoistiska, själviska, osv??

            Jag skulle bli glad om du gav respons på mina frågor!

            Bb

            Gilla

            1. Önskar jag kunde svara på dina frågor.. Kan bara säga JAG vet inte. Kanske du själv tillsammans med Gud ska söka svaren. Ibland finns det inte svar på allt….. Det är det som är ett av de stora mysterierna..
              All välsignelse
              Désirée

              Gilla

            2. Jag skriver enligt min övertygelse. Den behöver inte stämma in med din. Endast Gud vet allt. Vi får vänta på Hans svar i den sitta tiden kanske… Då kommer allt att uppenbaras.

              Gilla

              1. Desiree!

                Vår övertygelse skiljer sig åt en del.

                Att följa Jesus menar jag inte har med ägodelar att göra, man kan vara rik och man kan vara fattig. Har man valt att följa Jesus så är han med i allt.

                För över 10 år sen hade jag en ekonomi så att jag klarade mig och lite till. Jag gav till det jag kände mig ledd till, men livet var inte överflöd och rikedom, utan snarare tvärt om, men som sagts, det blev så att jag klarade mig och mina barn.

                En natt visade Gud i en dröm att det skulle bli extremt knapert, vilket det också blev under några år. Under denna period fick jag se hur Gud var med och grep in. Gud talade om hur jag skulle be för att få det jag behövde, han sa att jag skulle beräkna hur mycket pengar jag behövde för en vecka och sen be om det och jag fick det jag behövde, när jag behövde något.

                Att följa Jesus är för mig helt oberoende av vad jag äger, men där lydnaden till det han säger idag är efterföljelsens kärna.

                Jag kan äga en miljon, men säger han nej till att ex köpa en ny dator, så är efterföljelsen att låta bli. Manar han mig att ge till någon, så är efterföljelsen att göra det.

                Tänk om Josef hade gjort som er teologi, men han följde Guds instruktioner och samlade och hade sedan när nöden kom.

                Ord_10:5 En förståndig son samlar om sommaren, men en vanartig son sover i skördetiden.

                Vishet är att göra allt på bästa sätt och visheten kommer från Gud.
                När jag var nykristen så fick jag rätt snabbt höra detta att man skall ge och detta satte sig i mitt sinne. Jag hade en gammal bil som jag behövde för att komma till jobbet(4 mil dit) den sålde jag, gav pengarna till kyrkan och fick ett litet elende med att komma till jobbet. Jag hade ju lärt mig, att om man gav bort så skulle Gud förse, men så blev det inte riktigt. Summan av detta är, om inte Gud själv säger att du skall göra något, så hjälper inte all världens undervisning om vad vi skall, det blir fel ändå.

                Ha det välsignat!

                Bb

                Gilla

                1. Jag liksom du följer det Gud talar och det jag läser i Hans ord. Jag förmedlar på denna blogg det Han förmedlar till mig. Inget annat. Vi är många som är Hans barn och som Han har lagt ned olika kallelser i. Jag har en (eller flera) så även du.
                  Har inte läst din blogg, men där skriver väl du enligt din övertygelse och kallelse?
                  Så gör jag också här.
                  Tack för det du delade.
                  Välsignelse till dig i ditt arbete för Gud.
                  Désirée

                  Gilla

  4. Desiree!

    Problemet ligger inte i din övertygelse, för den verkar sund, men eftersom bloggägaren menar att alla skall leve efter hans övertygelse så blir det problem, och då eftersom alla inte är övertygade/överbevisade av Gud.

    Jag ställer dessa frågor i förhoppning att få svar, kanske inte från dig, men från Micael som troligen läser din bloggpost.

    Jag menar att det inte är så enkelt som Michael menar i allt han skriver och jag anser att man bör fundera på vad tro är, för det är själva kärnan i allt vi skall, bör och gör!

    Ha det gött!

    Mvh Bb

    Gilla

    1. Hej Björn!

      Jag har ju kommenterat din teologi, som jag kallar för inställningsteologi, flera gånger. Den är obiblisk och blundar för de fattigas behov: de har givetvis alltid behov av en miljon kronor oavsett vad den rike ”känner”.Gud har redan gett buden att vi ska dela med oss av överflöd till de fattiga i 5 Mos 15:9, Luk 3:11, 2 Kor 8:13-15, 1 Joh 3:17 med flera ställen, så att strunta i det med hänvisning till ”Gud har inte talat till MIG om det” är lite som att tillbe en guldkalv och sen säga att Gud inte sagt till just mig att avgudadyrkan är fel.

      Jag tar upp fler problem med inställningsteologin i föreläsningen jag lade upp på youtube idag: https://helapingsten.wordpress.com/2015/11/15/efterfoljelse-och-konsumism-varfor-kristna-ska-konsumera-mindre/

      Gud välsigne dig!

      Gillad av 1 person

      1. Micael!

        Man kan ju kalla det för vad man vill och nämna det som obibliskt, men av erfarenhet vet jag att det är bättre och Gud välbehagligt att göra det han manar oss till, än att knåpa ihop en bokstavsreligion där summan blir egna gärningar.

        Bb

        Gilla

        1. Björn, är du en självupptagen person med hybrisvarning. Gud talar om
          för DIG vad du ska göra med DINA pengar. Vilken natt talade Gud om för
          alla svältoffer att resten av deras liv skulle bli knapert X 1000. Låter mer
          som du försöker döva någon form av samvete.

          Gilla

          1. Rune. Vem är du? Är Jesus en symbolisk person för dig? Dina kommentarer är personangrepp på ett sätt som är, enligt mig, fullständigt oförenligt med det lärjungaskap Jesus kallar oss till. Tycker överlag att en del på den här bloggen osar självrättfärdighet o en attityd av självgodhet.

            Gilla

              1. Definiera personangrepp, rune. Jag skrev utifrån ”enligt mig”. Har märkt att du inte bryr dig. Det är det svar jag förväntade mig från dig.

                Gilla

                1. Självrättfärdighet och en attityd av självgodhet med illa
                  dold adress till mig var väl också ett personangrepp
                  Martin

                  Hur jag ser på Jesus, ja inte ser jag han som en före-
                  språkare för mammon som många tycks bejaka även
                  i detta forum. Jag har mycket att se och lära av Micael,
                  du, Björn, Hans G och Herr Gerdvall borde nog visa
                  någon form av ödmjukhet inför Micaels engagemang
                  för svaga och utsatta. Där skiljer vi oss radikalt åt.

                  Gilla

                  1. Hur vet du att du var mottagaren? Faktum var att det inte var dig jag syftade på. Sen hur du bedömer mig och de övriga du räknar upp får stå för dig. Så vitt jag vet så känner du inte mig. Att Micael gör många bra saker har jag inte läst att någon säger emot. Men med det sagt så är inte hans ord lag. Jag anser i yttrandefrihetens namn att få ifrågasätta vissa saker som han skriver. Det måste väl få vara okej?

                    Gilla

                    1. Visst är det okej, lika okej som det är för mig att
                      ifrågasätta den värst kristna högerretoriken här.

                      Gilla

          2. Rune!

            Utifrån vem gjorde Jesus sina gärningar? Jo enligt skriften gjorde han bara, obs, bara vad Fadern visade honom. Allt Jesus gjorde var en direkt lydnad till Fadern, inget annat och mig veterligen så skall vi vandra på samma sätt.

            Bb

            Gilla

Vad tänker du?