Tre problem med islam

I det senaste avsnittet av podden Jesusfolket talar jag och Johannes om islam, och precis som i avsnittet om ateism lyfter vi en hel del problem med den livsåskådningen. När islam diskuteras i media och på kommentarsfält idag så handlar det oftast om handskakningar, våld och etik, men de teologiska dogmerna diskuteras inte så ofta, troligtvis för att folk inte har så bra koll. Den kritik som exempelvis SD:s partisekreterare Richard Jomshof riktar mot islam kan likaväl riktas mot apostolisk kristendom, eftersom han menar att islams problem är att religionen är viktigast av allt. Well come at me bro, det menar jag också.

Främlingsfientliga är ofta förvånansvärt ointresserade av att muslimer slutar tro på islam, som jag skriver om i Jesus var också flykting har jag mött åtskilliga kristna SD:are som på fullaste allvar tror att det är så gott som lönlöst att evangelisera för muslimer. Därför försöker de inte ens. När vi är ute med Pannkakskyrkan däremot älskar vi att diskutera med och be för muslimer. I lördags på Valborg ville en marockansk kille ta emot Jesus!

Islam är nämligen en väldigt dåligt underbyggd tro. Detta faktum fördunklas mycket av den ytliga och islamofobiska storm som ständigt pågår på nätet och som även letat sig in i kristna sammanhang. Men vi kan och bör rent apologetiskt lyfta problem med islamsk teologi när vi samtalar med våra muslimska vänner för att i kombination med kärlek och bön presentera evangeliet för dem. Här är tre saker vi pratar om i podden:

Historiska problem. De bästa biografierna om Muhammad skrevs 200 år efter hans död. Hans liv beskrivs knappt alls i Koranen, istället talar denna mycket mer om Jesus och blandar uppgifter från evangelierna med sena, gnostiska myter och egna idéer. Ett förödande misstag från Koranens sida är att hävda att Jesus inte dog på korset, detta är tillsammans med Jesu existens och dop i Jordan något som det råder närmast konsensus kring till och med bland väldigt skeptiska och ateistiska Jesusforskare.

Karismatiska problem. Enligt islam var Muhammad den sista profeten och profetia har därmed upphört. Muhammad gjorde inte heller några mirakler utan traditionellt hävdar muslimer att Koranen var hans mirakel. Koranen erkänner dock att Jesus gjorde mirakler, och intressant nog möter tusentals muslimer Jesus i profetiska drömmar. Islams cessationism är en öppen inbjudan att karismatiskt betjäna muslimer.

Soteriologiska problem. Kontrasten är väldigt stor mellan en kristen och islamsk syn på frälsning, den senare är inte alls enhetlig ens i de tidigaste källorna. Islamsk soteriologi är i grund och botten en gärningslära, goda gärningar ska ”väga över” de onda, och få muslimer kan känna frälsningsvisshet på grund av detta. Traditionellt betraktas Muhammad som en syndfri, perfekt människa som man ska bygga sin moral på, men de tidigaste haditherna (som muslimer sällan läser) beskriver honom som en väldigt bristfällig och ärligt talat omoralisk man.

Jag kan varmt rekommendera Nabeel Qureshis bok Jag sökte Allah men fann Jesus och hans föreläsningar på YouTube, som pakistansk-amerikansk apologet och före detta muslim kombinerar han stor kärlek och respekt för muslimer med intellektuell evangelisation. Istället för att vilja utvisa folk till krig och fattigdom, låt oss utmana felaktiga tankekonstruktioner och presentera Jesus.

3 kommentarer

 1. Bra, jag har alltid sett det som nu händer som Guds sätt att skicka ett svårnåbart missionsfält till oss. Bekvämare kan det inte bli-för oss. Gud älskar alla människor, alla muslimer som nu lever i skräck för Gud ska få veta att Allah är den kärleksfulle och barmhärtige, inte hämndlystne och despotiske. I Jesus får alla veta exakt vem hen är, för Jesus är Allah/Gud och den väg vi vet leder till frälsning. Islam är en ariansk/gnostisk villolära som bygger på fruktan och gärningslära, precis som Jehovas Vittnen. Det är människor som, om de tar sin tro på allvar, är väldigt skadade och i behov av kärlek och inre helande samt beskydd eftersom de hotas till livet om de konverterar.

  Gilla

 2. Vår Skapare har restaurerat sin kalender och sina sabbatsdagar för den som vill leva efter
  alla budord, att bli som Honom och få evigt liv, meningen med livet. Här får ni Hans profets
  hemsida, som leder till evigt liv. Om ni inte lever efter alla budord kommer ni dö, det är bråttom,
  det är allvar, ingenting är viktigare i livet. Vår Skapare kommer hälla ut sin vrede över alla
  syndare i december i år (2016), 96,66% av jordens befolkning kommer då att dö, bara 3,33% kommer
  överleva genom att vända om från synd, bli en av dom. Ingen som är kristen som tror på
  Saul av Tarsus blasfemi läror kommer få evigt liv.

  http://www.repairingthebreach.info

  Med vänliga hälsningar
  /Wictor Anesten – lärjunge av sanningen.
  E-mail: wanesten@hotmail.com

  Gilla

  1. Funderar bara på din/er minst sagt snurriga
   och flummiga logik Wictor.
   Om nu låt oss säga 25% av jordens invånare
   börjar leva efter budorden så kommer det
   ändå att dö 96,66% av människosläktet.

   Har er USA-sekt aldrig vägt in trovärdighet
   i era omänskliga och förvirrade budskap.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s