Det självklara i att vara kristen vegan

Få saker är i så kontroversiella bland kristna och möts med sådan oförståelse (och okunskap) som veganism, har jag upptäckt. ”Äter du bara sallad?” är en fråga jag ofta får, och ”men då äter du inte vetemjöl, va?” följt av diverse kött-skämt, som är ooooh såååå roooligaaa! Varje gång. Jag lovar. Men jag har upptäckt att det de flesta gånger handlar om förutfattade meningar om vad det är att vara vegan och anledningarna bakom.

När jag berättar för människor att jag är vegan utgår de allra flesta från att det är på grund av djuretiska orsaker. Och ärligt talat var det nog så det började. För tolv år sedan blev jag vegetarian, på grund av att jag älskade djur och kände mig som en hycklare gentemot dem när jag åt kött. Med tiden började jag tänka över om detta egentligen var skäl nog. Som kristen ansåg jag redan då att människan är satt att förvalta skapelsen och att människan därmed står över djuren, och om djurens död skulle vara en förutsättning för mänskligt liv, så vore det ett offer jag var villig att göra (nu är det ju dock inte så, vilket jag ska komma in på nedan). Bibeln problematiserar heller inte köttätande eller köttkonsumtion på så vis att det ges ett bud att man inte ska döda djur. Jesus åt fisk. Paulus åt kött. Jag vet. Jag kommer gå in djupare på varför bibelns texter om kött inte är direkt applicerbara på dagens samhälle i ett framtida blogginlägg, så tills dess får ni hålla tillgodo. Jag nämner heller inte klimataspekten i detta inlägg, det får också bli i framtiden. Jag bara slänger ut, som en liten teaser så där, att veganism är det överlägset bästa klimatvalet.

Anledningen till att jag idag är vegan, började med ett skolarbete. I naturkunskap andra året på gymnasiet. Jag skrev ett arbete om hungerbekämpning i förhållande till köttkonsumtion och stötte på information som jag då, 2008, aldrig stött på förut. Den brand som tog sin början där, som sedan utvecklades till min hjärtefråga, ledde mig till den utbildning jag läser idag, till agronom (jordbruksvetare) och nationalekonom (med inriktning mot miljö, jordbruk och naturresursfördelning).

Detta har emellertid blivit mer uppmärksammat de senaste åren, men anses fortfarande kontroversiellt i de flesta sammanhang, i synnerhet i kyrkan. Så jag tänkte därför berätta för er varför det enda vettiga är att vara vegan, eller åtminstone sträva ditåt.

Vi vill alla ha en värld utan svält, eller hur? Att 16000 barn dör varje dag på grund av hunger och hungerrelaterade sjukdomar kan vi väl komma överens om är fel och något som snarast behöver åtgärdas?

Enligt undersökningar som gjorts i år lider 800 miljoner människor av kronisk hunger och undernäring världen över. Låt oss stanna upp ett ögonblick och betänka denna siffra. Det är alltså som om 89 Sverige aldrig skulle äta sig mätta, alltid gå till sängs hungriga och att i dessa 89 Sverige skulle 16000 barn dö varje dag på grund av detta. Den siffran har sjunkit de senaste åren, vilket är en god utveckling, men samtidigt står vi inför utmaningen att förse en ständigt ökande befolkning med mat. Lägg också till detta att den globala ytan att odla på minskar, på grund av öknar som breder ut sig, havsnivåer som höjs och jordarna utarmas till den grad att de blir obrukbara.

Detta blir absurt i en värld där det odlas nog med mat för att förse hela jordens befolkning med näringsrik föda. Matförsörjningen är inte ett problem. Problemet är fördelningen av den mat som redan odlas.

Visste du exempelvis att om all mat som odlades skulle gå till människoföda skulle jorden utan problem förse mellan 12-15 miljarder människor med mat? Det är dubbla dagens världsbefolkning! Globalt går 70% av det som odlas på jorden till djurfoder. Då kan man tänka sig att det inte är ett bekymmer för att vi i vår tur äter djuren. Problemet är bara att när djuren får mat och de av denna mat ska bygga muskler som sedan blir människomat, sker en energireduktion, som ligger mellan 70-90%. Alltså, ger du en ko 100 kg sojabönor resulterar det i att kon av detta kan bygga 10 kg muskler. Växtnäringsomvandlingen är 10%-ig. Så, av dessa 70% av den odlade maten som blir djurfoder kommer endast 7 procentenheter mänskligheten till gagn i form av kött och mejeriprodukter. Denna landyta hade alltså kunnat förse 10 ggr så många människor med mat, om man inte tog omvägen via animalieproduktionen.

På jorden finns, som tidigare nämnt, en ständigt minskande odlingsbar yta. Men om man ska tänka sig en rättvis värld där alla får lika stor yta att odla på så skulle varje person idag tilldelas 1700 m2 per år. Detta är alltså den totala odlingsbara ytan globalt delat på jordens befolkning. 1700 m2. Kom ihåg den siffran. På grund av den energireducering som sker i samband med produktionen av kött och mejeriprodukter, så kräver 1 kg kött mycket mer landyta än 1 kg växtbaserat protein, eftersom kött är växtprotein som tagit en omväg via djur och blivit till mindre mat.

En ”normal” svensk kosthållning kräver i snitt 5600 m2 per person och år (då förutsatt att man inte äter ekologiskt, som kräver 3 gånger så mycket yta), vilket, om ni jämför den rättvisa fördelningen med köttätarens, kräver en kosthållning som inkluderar (eller baseras på) animalieprodukter väsentligt mycket mer yta än vad som vore rättvist. Och eftersom den odlingsbara ytan inte expanderar för att vissa vill ta upp mer yta, innebär det i praktiken att man tar av någon annans yta för att odla sin mat på dennes bekostnad.

En vegetarisk kosthållning kräver (icke-ekologiskt) 2600 m2 per person och år. Det är bättre, men konkurrerar fortfarande med en annan persons möjlighet till att äta sig mätt. En vegansk kosthållning, däremot, kräver bara 800 m2 per person och år (icke-ekologiskt), vilket är inom ramen för en rättvis fördelning av den odlingsbara ytan.

Detta innebär att så länge det finns människor som konsumerar mat utanför den rättvisa ramen, är det omöjligt att förse den nuvarande befolkningen, än mindre en växande befolkning, med näringsriktig mat. Till och med FN har gått ut med en officiell uppmaning till människor att övergå till en vegansk kosthållning på grund av detta, och klimataspekten.  

Jag vill leva ett liv och konsumera (mat och annat) på att sätt som möjliggör liv för så många som möjligt. Jag vill inte att mitt liv ska bli på bekostnad av andra. Jag vet att Bibeln rent sakligt inte ser köttätande som en synd, eller något dåligt i sig (även om jag är övertygad om att Gud inte tänkte det från början, se 1 Mos 1:29-31, att det inte var den ordningen Gud såg som ”mycket god”). Men jag anser att Bibelns legitimering av köttätande, som i Bibeln behandlas som en bisak, övertrumfas av en av Bibelns grundpelare, i såväl gamla som nya testamentet, och en av Jesu huvudbudskap, vilket är kärleken till nästa.

Min nästa är alla de människor som jag med mitt liv påverkar och i en global värld är de många. Då blir heller inte det faktum att Jesus åt fisk i en värld med 300 miljoner människor som delade på jordens odlingsyta applicerbart på vårt globala samhälle, där odlingsbar mark är en bristvara och befolkningen närmar sig 10 miljarder. Jag själv kunde inte komma ifrån detta faktum att alla kosthållningar som resulterar i att mitt liv blir på andra människors bekostnad är oförenligt med detta centrala bud i Bibeln. Att älska sin nästa, och möjliggöra hennes liv.

Kategorier: Etiketter: , , , , , , ,

28 kommentarer

  1. Ska ute djuren få äta då? tänker an först…men sen slår det mig att en stor del av djuren som vi människor äter forsceras fram i djurfabriker. De kommer till genom sexuella övergrepp som MÄNNISKOR gör, inte genom naturlig befruktning, sen lever de hela sitt liv instängda i Djur-Auswich som människan upprättar enbart för att kunna äta deras kött.
    Jag äter själv kött, ganska mycket. Gärna fisk. Och mycket ägg, några ägg per vecka minst. Och köper Bregott istället för Flora…… men när jag tänker på detta så inser jag ju att du har rätt, Sara.

    Gilla

  2. Ät svenskt kött, helst närodlat så stöttar ni bönderna i Sverige, gå ut ur EU så slipper vi bespruta. Ät ekologiskt kött, grönt. Som Gud skapade det.

    Bara att äta inget kommer hända.

    Gilla

    1. Hej Samuel! Att köttet är närodlat gör inte att produktionen av det kräver mindre landyta – om det är ekologiskt tar det dessutom upp mer landyta! Så problemet som Sarah pekar på ovan – att vi lever på ett sätt som förutsätter andras hunger och fattigdom – kvarstår även om man äter svenskt kött. Om vi verkligen vill bekämpa hunger måste vi alltså äta mycket mer veganskt.

      Gud välsigne dig!

      Gilla

  3. Hoppas att ni som inte vill att andra ska äta kött inte bor i cement hus för det släpps ut mycket koldioxid vid tillverkningen av cement. Ni åker väl inte bil eller buss heller antar jag, eller flygplan. Ni har ingen plast i er ägo? Eller kläder som är kemiskt behandlade. Jag förutsätter att ni inte har ström eller en dator som är miljöfarlig ur samma mått mätt. Ni bor väl på landsbygden då urbaniseringen påverkar trängsel vilket påverkar miljön negativt.

    Man plockar ju bara russinen ur kakan när man säger att man ska sluta äta kött. Det är väl modernt idag.

    Gillad av 1 person

    1. Hej Samuel! Absolut innebär en enkel livsstil att vi måste se över alla livets områden och försöka leva så hållbart och enkelt som möjligt. Jag har exempelvis inget körkort, jag bor i kommunitet med nio andra personer, jag köper bara kläder och elektronik second hand, med mera. Men även om jag vore världens största hycklare på dessa områden kommer vi inte från det faktum att kött är en av de miljöfarligaste produkterna som finns:

      http://science.time.com/2013/12/16/the-triple-whopper-environmental-impact-of-global-meat-production/

      https://www.theguardian.com/environment/2014/jul/21/giving-up-beef-reduce-carbon-footprint-more-than-cars

      Till och med miljöfarligare än bilar! Därtill kommer problemet som Sarah tar upp ovan: kött bidrar inte bara kraftigt till klimatförändringarna utan motverkar även att folk får mat.

      Gud välsigne dig!

      Gilla

    2. Tyvärr är det mer klimatsmart att äta sojabönor från andra sidan klotet än kött från grannbondens djur. Jag önskar det vore annorlunda. Jag äter själv inte döda djur men vet att vår ekologiska mångfald begränsas om vi inte har betande djur nära oss människor.

      Men , handen på hjärtat alla döda djur-ätare: hur ofta äter du grannens får? Hur ofta äter du kött från glada utegrisar? Hur många av dina hamburgare härstammar från glada fjällnära kor på fäbodbete varje sommar?

      Att äta döda djur är att stödja en grymhetens industri som skadar oss människor på djupet av vår existens. För vi ska vårda skapelsen inte plåga och plundra den. När vi plågar djur för att få billig mat blir vi motsatsen till det vi är skapta till.

      Gilla

  4. Hej 🙂

    Jag läste texten och förstår resonemanget. Det är sympatiskt. Själv har jag inte köpt IPCC’s klimatrapport. Jag funderar därför om inte en lösning vore att låta ex afrikanska länder få erfara industriell utveckling och nyttjande av fossila bränslen och på så vis effektivisera jordbruk och matproduktion på plats. Israel är ju ett fantastiskt exempel på hur man kan förvandla öken och malaria-träsk till fruktbar och odlingsbar mark. De har till och med teknologi att förvandla luft till vatten. De har forskat fram både körsbärstomater och kärnfria meloner. De har kibbutzer för både kött och grönt. Om man lärde av dem skulle nog alla kunna äta en näringsrik kost på kött och grönt.

    Gilla

  5. Fast det där är ju ett förenklat resonemang som bara gäller det industriella, storskaliga jordbruket med stora monokulturer, plöjd och konstgödslad jord och långa mattransporter, vilket ju i sig inte är hållbart alls. Om vi verkligen på riktigt ska ställa om till en hållbar matproduktion måste vi i största möjliga mån efterlikna de riktiga ekosystemen, alltså de som är skapade av Gud, och där har ju djur definitivt sin plats. Gräsbetande djur har det ju funnits hur många som helst av hur länge som helst, utan att deras pruttar nånsin utgjort nåt problem. Det var ju först när människan började massproducera kött och mata gräsbetarna med spannmål (kor är ju inte fröätare och blir sjuka av sådan kost) som problemen kom.

    Istället behöver vi tänka lokal matproduktion tänker jag, med småskaliga, lokala polykulturer anpassade efter de förutsättningar som råder på just den platsen. Det betyder att det inte kommer att kunna finnas en kosthållning för alla människor på jorden. En del kommer kanske att behöva vara veganer, men här där jag bor (norra Sverige) har jag svårt att se att det skulle vara det mest hållbara. Här är det svårt att odla fram årsbehovet av protein, medan vi istället har stora arealer skogsmark, där ingen människomat kan växa. Istället kan kor, får, getter och grisar släppas på skogen för bete. De trampar då in kol i marken (att jämföra med den som frisätts om man plöjer upp obrukad jord…), håller landskapet öppet (bevarar den biologiska mångfalden) och omvandlar sånt människan omöjligt kan äta till finaste mat (alltså definitivt resurseffektivt!). Mjölk till sommaren och ost och kött till vintern, med de perfektaste fettsyrakvoterna Dessutom kan man få skinn och ull till beklädnad och gödsel till jorden för näringsrika grönsaker.

    Gilla

  6. Problemet med Vegansk kosthållning är att det kräver stora mängder konstgödsel vilket är en ändlig resurs (fosfor).Att hålla djur med kretsloppstänk får mer av fosforn att stanna kvar i jorden. Däremot håller jag med om att vi behöver äta mindre kött och framför allt äta Svenskt kött. Sedan så har jag fött upp kaniner på Tallris och Starr (som vi människor inte kan äta) och då krävdes det 3kg växt per 1 kg kanin.

    Gilla

  7. Jag anser att vi svenskar borde satsa på ett personligt köpstopp.
    Detta ger en bättre ekonomi och en möjlighet om man vi att ge til de fattiga.
    Konsekvensen av detta blir att hela svensk ekonomi faller samman, pga att företag går i konkurs och de anställda förlorar sitt jobb.
    Men det kvittar väl bara man kör ett icke kommersielt levende.

    Bb

    Gilla

  8. Hej Sarah,

    Vad kan vi säga om detta Bibelord?

    Rom 14:17:” För Guds rike är inte mat och dryck, utan rättfärdighet och frid
    och glädje i den Helige Ande.”

    Gilla

  9. Jag är vegetarian för att jag älskar djur. Jag är också kristen.

    Jag tycker inte om hållbarhetsargumentet. Man ska argumentera mot köttätande pga etiska skälva, alltså för att det är taskigt mot djur, inget annat.

    Vem har bestämt att djur är så lite värda att människan kan odla dem bara för att äta upp dem?

    Hållbarhetsargumentet är svagt, för alla vet redan att världen är ojämlik, och om vi inte i socialismens namn fördelar alla världens rikedomar lika varför skulle vi fördela just maten lika? (jag är konservativ nationalist så självklart vore jag emot fördelning i socialismens namn)

    Så länge de välbeställda kan rättfärdiga sitt ekonomiska välstånd så kan de rättfärdiga sitt köttätande.

    Gillad av 1 person

    1. Tack för ett gott skratt Slimebeast 🙂 Fint att du inte vill äta djur för att du älskar dem, men märkligt att du samtidigt tycker att det är rätt att rika människor äter kött även om det leder till att folk svälter och drabbas av naturkatastrofer för att de är rika. Har du slängt Bibeln ut genom fönstret? Vad hände med att älska sin nästa som sig själv och göra gott mot alla människor? Bibelns vision är att det ska bli lika för alla (2 Kor 8:13-14), din konservativa nationalism är toapapper i jämförelse med Bibeln för Bibeln är Guds Ord och står för kärlek och rättvisa istället för hat och orättvisa. Så fortsätt vara vegetarian, men snacka inte skit om det som Guds Ord beskriver som viktigt.

      Gilla

      1. Det är inte alls Bibelns vision att det ska bli lika för alla. Du gör en grov vantolkning av 2 Kor 8:13 som i själva verket uppmanar kristna att hjälpa andra kristna, inte att kristna ska hjälpa ”alla”.

        Dessutom missar alla okristna himmelriket, vilket verkligen inte är ”lika för alla”.

        Gilla

    1. Hej Roine!

      Vi säger inte att detta är krav för att bli kristen – för att bli frälst krävs endast att man bekänner Jesus som Herre och tror i sitt hjärta att Gud uppväckt Honom från döden (Rom 10:9) – men däremot innebär lärjungaskap att sälja allt, leva enkelt och gemensamt, värna om skapelsen och de fattiga och för att lyckas med det är kommunitetsliv det bästa vi kan ägna oss åt.

      Gud välsigne dig!

      Gilla

      1. Micael,

        Ursäkta att jag lägger mej i er tråd men jag vill uttrycka glädje över ditt svar till Roine om frälsningen. (I grundtexten står det dock Herren, bestämd form singularis. Abrahams Sara kallade tex sin man för herre utan bestämd form)

        Ang ”sälja allt” finns det missförstånd, för har du tänkt på att en förutsättning för att kunna sälja är att någon köper.

        Få saker är jag säker på och en av dem är att kristna både säljer, köper, skänker och får saker 🙂

        Gilla

  10. Hej,
    Inser att detta är ett gammalt inlägg. Men de siffror som nämns i inlägget, vilka källor kommer dessa från?

    Jag upplever att man matas av konkurerande uppgifter. Bland annat uträkningen av hur stor yta en viss kost kräver per person är jag nyfiken på i relation till hur stor yta vi har att odla på.

    Mvh
    Roland

    Gilla

  11. Det finns en mycket enklare lösning på överbefolkningsprolematiken det är att se till att människor främst i U-länder inte föder så många barn genom effektiv distribuering av preventivmedel. Det finns många andra negativa effekter av att människor med dålig utbildning och i övrigt bedrövliga levnadsförhållanden förökar sig. Problemet är att många tar sig hit och tar med sig sina unkna värderingar.

    Människan bör äta sådant som kallas artegen föda det innebär rötter, nötter, frön och hör o häpna kött. Det mesta tyder på att vi har vår stora hjärna på grund av att vi lyckades tillaga kött som är mycket näringstätare än grödor man finner i naturen. Man måste inte gilla vår industrialiserade slakt och uppfödning av djur och det är bra att dra ner på köttkonsumtionen men ska vi må bra som människor bör vi äta sådant som vi är vana att äta. Mycket av vegan och vegetarian maten är för processad för att vi ska må bra. Det finns såklart olika tarmflora hos olika människor och för en del funkar det bättre än för andra att bara äta grönt. För egen del mår jag verkligen skit av att bara äta grönt. Jag behöver en ordentlig stek nu och då (gräsbetande ) och mycket omega 3 för att min hjärna skall fungera.

    Gilla

Vad tänker du?