Västerlänningars rosafluffiga bild av buddhismen

Buddhismen – en fridsam, kärleksfull livsfilosofi som har stor respekt för mänskliga rättigheter. Eller? Sarah talar utifrån sina erfarenheter som missionär i Thailand om den sanna, råa buddhismen som new age-påverkade västerlänningar helt fått om bakfoten.

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst podcastar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook!

10 kommentarer

 1. Om jag förstått det rätt så var det Brahman (hinduernas motsvarighet till Zeus, Jupiter, Ahriman och Satan) som enligt kristen tro är den högste av de falska gudarna och vill lura oss människor att tro att verkligheten är annorlunda än den är, liksom han lurade i Adam och Eva (åtminstone Eva) att det Gud sagt inte var sant. Gnostikerna ville lura i människor att medan de kallade Jesus för god och andlig så kallade de Fadern för ond då han skapat den materiella världen. Medan demonerna känner sig maktlösa för att de saknar kropp så vill gnostikerna lura i människorna att sakna en materiell kropp skulle vara underbart. Hinduerna vill gärna placera en bild av den kristna guden i sina tempel, då de ser det som att de genom sina tempel och gåvor får en viss magisk kontroll över sina gudar (ger du en gud en gåva är den skyldig att ge dig en gengåva menar de). Brahman/Satan lurar våra västerländska ateister att tro att när vi dör så upphör vi att existerar och får dem att tro att det är det bästa som kan hända dem, så att många ateister hoppas just på detta.

  Med Judendomen och Mazdaismen är det inte lika illa, men då Bibelns Jesus Kristus Gud Sonen som torterades döds för försona oss med varandra och med sig själv är den enda vägen till Guds rike, behöver även de bli kristna.

  Något jag tycker väldigt illa om i Vedatron (hinduismen) är det här med att ”den vite mannens kor” är heliga eftersom den kan vara en avliden mamma till en vit man (ljushyad som invandrade norr ifrån till Indusdalen och som ursprungligen talade sanskrit) så när man ska offra en ko så tar man inte av sina egna kor utan man tar den mörke mannens ko (vi kallar den rasen för vattenbuffel), för de mörkhyade duger dess mjölk att dricka och för den ljushyade (ariern) duger den till ett kooffer i enlighet med Rigvedans alla föreskrifter, och om den skulle vara en återfödd kastlös mans mamma, det drabbar ju de som tillhör ett kast.

  Gilla

 2. Det är inte fel att samarbeta med ateister och buddister i praktiska frågor, men att som Roms ärkebiskop Franciscus kalla dem Guds barn är absolut fel. ( https://www.youtube.com/watch?v=vI0tiN88ldE )

  (Människan är en själ och har en kropp (en kristen har även en ande) medan en demon är en ande som vill ha en själ och bo i en kropp. Så om någon säger jag är en ande som har en själ och bor i en kropp så är det förmodligen en demon som talar genom en människa.)

  Gilla

  1. Hej från en katolik! Den här videon presenterar en av förra årets böneämnen som påven har angivna för varje månad på året. De kallas ”påvens intentioner”. Den här intentionen handlade om att människor från olika religioner ska kunna respektera varandra och fredligt utbyta tankar och söka förstå varandra. Att vi alla är Guds barn konstateras redan i skapelseberättelsen. Gud har skapat oss alla och skapat oss till sin avbild. Sedan är det upp till oss att acceptera hans faderskap eller att förkasta det. Det är det man menar när man säger att man ”blivit ett Guds barn”: man har accepterat sin rätta tillhörighet. En buddhist har inte accepterat den tillhörigheten, men buddhisten har ändå sitt ursprung i Gud och är, sett ur den synvinkeln, Guds barn.

   Det beror alltså på vad man lägger i uttrycket ”Guds barn”. Antingen menar man, som påven i den här videon, att alla människor har sitt ursprung i Gud och att han är den rätta Fadern eller så menar man att ett ”Guds barn” är en person som tagit till sig den kristna tron och erkänt Gud som sin Far. Båda är rätt.

   Gilla

   1. Ja Adam var Guds son tills han åt av den förbjudna frukten och sedan skyllde ifrån sig med orden ”Kvinnan som DU gav mig bjöd mig så jag åt”. Gud hade berättat att de skulle dö när de åt av frukten och de dog en andlig död och upphörde därmed att vara Guds barn.

    Jesus sa till de judar som inte tog emot honom att de var barn till Satan, Om nu Gud Sonen kallar dem Satans barn hur kan då Roms ärkebiskop kalla dem Guds barn?

    Men åt alla dem som tog emot Sonen gav han makt att bli Guds barn, de blir skapade på nytt i en födsel inte genom människors handlingar utan av Gud.

    Det förvånar mig att katoliker har så dålig bibelkunskaper att till och med er högste ledare inte känner till följden av syndafallet.

    Gilla

 3. Liksom Paulus reagerar vi som tror på bibelns Jesus på alla avgudar
  ”16Medan Paulus gick och väntade på dem i Athen blev han upprörd i sitt innersta när han såg alla de avgudabilder som fyllde staden.” (Apg. 17:16)
  Men samtidigt kan vi ha egna avgudar, fast vi kallar dem statussymboler istället.

  De som hört talas om evangelium är utan ursäkt.
  ”30En lång tid har Gud haft överseende med okunnigheten, men nu ålägger han människorna, alla och överallt, att omvända sig.”

  Vi är fria att välja, en rättvis dom, själens upplösning i den brinnande sjön (alltså vad många ateister och buddister hoppas på?) eller ett liv i med Jesus i ömsesidig förlåtelse och kärlek. Eller hur tolkar ni följande bibelställe:
  ” 13Och havet gav tillbaka de döda som var i det, och döden och dödsriket gav tillbaka de döda som var i dem, och var och en dömdes efter sina gärningar. 14Och döden och dödsriket kastades i den brinnande sjön. Detta är den andra döden, den brinnande sjön. 15Och var och en som inte fanns uppskriven i livets bok kastades i den brinnande sjön.” (Upp 20:13-15)?

  Gilla

 4. Tyvärr ses buddismen precis så som du beskriver, och är t.o.m. rumsren att användas på arbetstid som friskvård, trots att det är religion.

  Gilla

    1. Jodå, jag tänkte bara nåt aningen mera specifikt sätt att evangelisera Försäkringskassan…som ju är de som bestämmer vad som är accepterad friskvård. T.ex. yoga och mindfullness, men inte segling eller skridsko.

     Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s