Pray for Stockholm och andra klichéer

sthlm

När Sverige drabbas av vad som benämns som ett terrorattentat öppnar Stockholmarna sina hem och sina hjärtan. Jag omvänder mig från cynism och Aftonbladet ändrar sin omslagsbild på Facebook.

Jag måste bekänna en sak. Jag är en cyniker, jag tror alltid det värsta om folk och deras motiv. Men i fredags blev jag motbevisad. Det är beklagligt att det ska krävas ett terrorattentat och avstängd kollektivtrafik för att medmänsklighet och omtanke ska komma till ytan, men faktum är att Stockholmarnas respons utmanade min cyniska, fördomsfulla bild av storstadssvenskar. Och min bild av folk i allmänhet.

Aftonbladet ändrade samma eftermiddag sin omslagsbild på Facebook till en bild där det står ”PRAY FOR STOCKHOLM”. Denna paroll är inte ovanlig, istället har den blivit lite av en global kliché som folk använder efter de upprepade terrorattentat som ägt rum i Europa de senaste par åren. Men när svensk media ställer sig bakom dessa ord blir jag överraskad. På riktigt. Mitt i en pågående debatt där en hel rad debattörer högljutt argumenterar för Sveriges offentligt sekulära natur lägger alltså en av de största kvällstidningarna upp en bild där det står att vi ska be för Stockholm. Förstår ni hur stort detta är?

Jag vet ingenting om vilka trosövertygelser de som lagt upp bilden har. Men en sak vet jag:

Aftonbladet har auktoritet i Sveriges mediavärld. Med detta följer en viss nivå av influens i det andliga. När någon med auktoritet uppmanar folk att be, oavsett om detta är medvetet eller ej, händer något i atmosfären. Jag är övertygad om detta.

Det har skrivits tillräckligt med tårdrypande texter om fredagens dåd. Istället vill jag uppmuntra er, mina syskon, att ta detta på allvar. Res er! Förstå att ni är skapade för den här tiden. Hade Gud haft en plan för dig för hundra år sedan så hade du blivit född då. Men det blev du inte. Inte jag heller. Vad handlar egentligen livet om? När världen rasar framför dina fötter, vad är din trygghet? Vad lever du för? Gud är inte färdig med Sverige och vi, hans folk, är placerade här i denna tid för att skapa en plats där Hans rike kan utbredas.

” …men mitt folk, som är uppkallat efter mitt namn, ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, då vill jag höra det från himlen och förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land.” 2 Krön. 7:14

Jag ska omvända mig från mitt cyniska sätt att se världen. Istället för att bara peka ut det som är bristfälligt hos det svenska folket vill jag bli bättre på att gräva fram guldet. Sverige är ett land fullt av människor som har enorm förmåga till empati, gästfrihet och medmänsklighet. Ett folk som är redo att ta avstånd från stolthet, egoism och pengabegär. Ett folk som är moget att omvända sig och söka Guds ansikte. Och det börjar med oss kristna.

15 kommentarer

 1. Hej!

  Jag tror inte att det som skrevs: ”Pray for Stockholm” måste haft någon religiös betydelse egentligen. Det är nog bara ett sätt att uttrycka sig. Aftonbladet, som jag uppfattar det, uppmanar inte människor att be varken till den kristna guden eller den muslimska, eller någon annan för den delen.

  Det är i vårt sekulära samhälle något man bara säger när man för ett ögonblick står rådlös och förfärad. Det är ett ögonblick som följs av medmänsklighet och handlingskraft. Det är sådana ögonblick som visar att även om det mest fruktansvärda händer, går vi vidare.

  Och att det bara var ett ögonblick, visar den uppslutning och den kärlek som sedan följde. En samling för det vårt samhälle står för när det är som bäst. Mänskliga rättigheter, demokrati, empati och kärlek. (Som du märker är jag ingen cyniker, utan full av förtröstan.)

  Vänligen,
  Annie Svensson

  Gilla

  1. Hej Annie! Jag förstår mycket väl att Aftonbladet säkert inte menade något seriöst med bilden och att, som du säger, det mest är ett uttryck för rådlöshet och förfäran. Det intressanta är att det inte stod något i stil med ”send Stockholm positive thoughts”. Min poäng är att Aftonbladet kanske öppnar upp en dörr i det andliga utan att de vet om det. Jag blir i alla fall jätteuppmuntrad!

   Gilla

  1. För det första blir många av Aftonbladets 350 000 följare på fb exponerade. Hur många av dessa har bett någon gång i sitt liv? Säkert fler än de som vågar erkänna det. För det andra tror jag det att se en auktoritet inom media lägga upp något sådant (oavsett intention) gör något i människor och i deras tankevärld. Något ”Send Stockholm positive thoughts” inte skulle göra, ett sådant uttalande skulle snarare upplevas väldigt flummigt av de flesta. Kanske ”Pray for Stockholm” och allt runtomkring är med och för folk ett steg närmare ett livsförvandlande möte med pappa Gud?

   Ha en fin kväll!

   Gilla

 2. Kristna bör undvika profana och vilseledande lektyr som ex. AB eftersom de leder oss bort från korset och lockar till syndiga tankar. Dessutom så uppmanar Jesus oss att leva i ande och sanning, vilka båda saknas bland de som skriver AB:s texter.

  Gilla

 3. Hej Bror!

  Att Aftonbladet är en dålig tidning med tveksamt innehåll är en sak. Som jag också håller med dig om. Men när du skriver att den skulle ”locka till syndiga tankar” hänger jag inte med. Vad menar du med det? Jag undviker att läsa den eftersom jag blir arg över dess ytlighet och brister i respekt. Men det är väl en annan sak?

  Vänligen,
  Annie Svensson

  Gilla

  1. All exponering påverkar mottagaren, medvetet eller omedvetet. Som kristna har vi betydligt större ansvar än andra vad vi tar till oss. Satan lockar oss alltid och därför flyr vi från synden och låter oss inte frestas i onödan.

   Gilla

 4. Hej!

  Det som är svårast med nyhetsrapporteringen är, som jag ser det, att fokus ofta ligger bara på det hemska som händer i världen. Som medkännande människa blir det svårt att hantera. Och jag tror att risken för att vi blir avtrubbad är stor. Du verkar mer tänka på dig själv och att hålla dig syndfri och ren. Jag vill behålla min förmåga till empati med andra. Båda undviker vi Aftonbladet, men av helt olika anledningar. Har jag förstått dig rätt? Vad är det som du frestas av?

  Vänligen,
  Annie Svensson

  Gilla

  1. Precis det du beskriver, Annie.
   Vi låter oss bli manipulerade av Satans barn, när vi är uppmanade att följa Jesus!

   Gilla

    1. Alla som föds tillhör Satan genom Adams arvsynd. Med omvändelsen byter människan medborgarskap och blir Guds barn.

     Betrakta också dessa ord från Jesus:
     ”Men den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom hade det varit bättre att få en kvarnsten hängd om halsen och bli sänkt i havets djup. Ve över världen som förför! Förförelser måste komma, men ve den människa genom vilken förförelsen kommer.” (Matt. 18:6-7)

     Gilla

      1. I egen kraft kan vi aldrig möta Djävulen, men genom Jesus verk på korset är han besegrad och i Jesu namn kan vi verka.

       Gilla

       1. Om Satan älskar att ljuga och förleda så är det rimligt att han föredrar att framträda som en god person. För om han framträdde som den onda person han är, skulle han ju inte luras utan spela med öppna kort. Han skulle till exempel kunna lura oss genom att uppträda som en god gud. Och om det är så att Gud i själva verket är Satan i förklädnad, hur ska vi då av egen kraft kunna avslöja detta bedrägeri?

        Gilla

     1. Hej!

      Men exakt vad är det i Aftonbladet som skulle kunna förleda ”…dessa små som tro på mig,..”?

      Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s