Kristen apati är livsfarlig

nazism

Igår skrev Samira om nynazistiska rörelser och hur viktigt det är vara ljus i mörkret. Jag tänkte fortsätta på samma tema, men med ett historiskt perspektiv.

I en tid då nazister organiserar sig öppet och folkvalda främlingsfientliga partier  på nytt breder ut sig i parlamenten runt om i Europa är det lätt att en som liten obetydlig människa känner sig handfallen och lite apatisk. En ställer sig frågor kring hur detta kan hända, i det Europa som under 1900-talet slogs sönder och samman i krig motiverade av bland annat extrem nationalism och rasism. Borde vi inte veta bättre?

Flera faktorer möjliggjorde Nazisternas maktövertagande 1933. Skulden för första världskriget hade, kanske inte helt rättvist, hamnat helt på Tyskland. Det enorma skadestånd som fastslogs under fredsförhandlingarna 1919 kom att bidra till Tysklands totala ekonomiska haveri på 1920-talet, vilket i sin tur ledde till en inflation som haft få motsvarigheter i modern tid. Omställningen från krigsekonomi till fredsekonomi var inte heller smärtfri. Detta kombinerat till de förändringar i social hierarki som inflationen lett till orsakade massarbetslöshet, vilket i sin tur ledde till stor social oro och en känsla av hopplöshet inför framtiden. Weimarregimen var politiskt och ideologiskt splittrad och hade därmed ingen tydlig vision för Tyskland.

Mot denna gråa bakgrund är det inte överraskande att ett relativt nytt parti med en karismatisk ledare och en tydlig vision, väl förankrad i den rasism som redan fanns i samhället, kunde få inflytande.

nazi

Vad är poängen med denna historielektion? Hur hör detta hemma på Hela Pingsten? Det är svårt att argumentera för att alla tyskar i början av 1930-talet var glada nazister – däremot kan man konstatera att den som har en tydlig vision tenderar att få med sig folk, oavsett hur denna vision ser ut. Bara se på USA. Trump har i sin valrörelse inte lovat mycket mer än att han vill Make America Great Again. Men det räcker bevisligen i en tid präglad av allmän misstro på politiker – det attraherar den del av befolkningen som vill tillbaka till något de anser vara USA:s storhetstid.

Utan uppenbarelsen går folket vilse, lycklig är den som tar vara på Guds undervisning. [Ords 29:18]

Att dra paralleller till andra tider och skeenden kan vara intressant och belysa viktiga saker, men bör göras med försiktighet. Vår tid är inte som mellankrigstiden av många anledningar, Men utan uppenbarelse – utan vision – klarar vi oss inte. I tider av demokratiskepsis och svag vision är det oerhört viktigt att vi kristna är tydliga med Guds vision för vår värld. Annars kommer någon annan med en tydligare vision att få inflytande. Och vem blir offer nästa gång?

Kristen apati är alltså direkt farligt. Vad hade hänt i Tyskland om kristna, inte Hitler, gapat högst? Förvisso var antisemitism minst lika utbrett bland kristna på 1930-talet som främlingsfientlighet är bland kristna idag, men det motsäger inte det faktum att det fanns gott om kristna som som hade andra värderingar. Kristna utan vision är lika nyttiga för världen som torkad färg är för en målare. Hur skulle det istället se ut om alla kristna tog sina uppgifter på allvar? Hur skulle det se ut om kristna trodde att det är möjligt att vara ljus och salt i en trasig värld? Hur skulle det se ut om vi direkt går till Gud för att få vision för hur världen kan se ut istället för att lägga så enormt mycket tid på att försöka passa in?

Stå upp, stråla, för ditt ljus kommer
    och Herrens härlighet går upp över dig. [Jes 60:1]

Vet ni? Det är svårt att vara utan vision när en går hand i hand med Jesus.

 

14 kommentarer

 1. Nazismen låter sig inte hanteras med kärlek, den måste bekämpas med dom metoder som krävs. På 30/40 talet innebar det att man helt enkelt blev tvungen att avliva dom i ett fruktansvärt krig.
  Som du skriver så är inte vår tid direkt jämförbar med den tiden och nu krävs det andra metoder. MEN att tillåta NMR att bedriva öppet organiserat judehat med hänvisning till yttrandefriheten måste vara en av dom absolut sämsta metoderna.

  Gilla

 2. Tack för historielektionen, Katarina, även om du glömde nämnda att Hitler och nationalsocialisterna aldrig hade kommit till makten om de inte fått det ekonomiska stödet från bankirerna i New York. Inte heller hade kunnat bygga upp sin krigsindustri om de inte fått allt stöd från industrimangnater som Henry Ford.

  Vad som dock kan tillskrivas det högt kultiverade tyska folkets omvandling är dock den indoktrinering som skedde redan under 1800-talet och in på 1900, med samma ideér som även styr vårt samhälle idag och det är att staten är supreme och individernas uppgift är att värna om statens bästa. Därför var de villiga att offra sina liv för ”fäderneslandet”, både i första och andra världskriget.

  Utbildning är alltså allt, vilket både Gud och Satan trycker så hårt på!
  Vad vi har idag, det kan vi ju se frukten i världen av idag!

  Gilla

   1. Den kommentaren får stå för dig, Johan.

    Vad som däremot är intressant är hur kultur och utbildning formar människorna. Gud var mycket noga med att instruera israeliterna i ämnet:
    ”Ni ska lägga dessa mina ord på ert hjärta och ert sinne och binda dem som ett tecken på er hand, och de ska vara som en påminnelse på er panna. Ni ska lära era barn dem genom att du talar om dem när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du stiger upp. Du ska skriva dem på dörrposterna i ditt hus och på dina portar, så att ni och era barn får leva länge i det land som Herren med ed har lovat era fäder att ge dem, så länge som himlen välver sig över jorden.” (5 Mos 11:18-21)

    Gilla

    1. ”Vad som däremot är intressant är hur kultur och utbildning formar människorna”
     Precis Thomas, kultur och utbildning har gjort Sverige till ett av världens mest sekulära länder och samma process pågår i en stora delar av Europa. Resten av världen kommer att gå samma väg om inte krig och elände och kollapsade utbildningssystem sätter käppar i hjulet
     Allt har materiella orsaker.

     Gilla

     1. Och som sagt, det ser vi ju frukten av idag. Ett samhälle i moraliskt och socialt förfall. Du har ju varit med så pass länge att du kan jämföra åtminstone sextiotalet med idag och kan därmed själv se var vi hamnat.

      Gilla

      1. Enligt all statistik är världen i moraliskt och socialt hänseende en bättre plats nu än kanske någonsin tidigare. Du har helt enkelt fel!

       Gilla

        1. Ojdå, ja naturligtvis kullkastar det en hel världs statistik!
         Tur att vi har dig Thomas, annars skulle vi inte fatta någonting.

         Gilla

         1. Eller kanske 38.000 människor som aldrig ens fick födas förra året bara i sverje. Eller 75.000 våldtäkter, eller tusentals bilbränder, nedbrända skolor, mord, våld, lögn, stöld. Oavbrutet mördande av civila i MÖ, Afrika, Asien, terrorattacker i Europa, USA.

          Ja, om du nu kallar det för moral och framgång, så klart att du har rätt, Anders. Jag gör det INTE i alla fall!

          Gilla

 3. För att försöka hitta tillbaka till ämnet, så tar artikeln upp den mycket viktiga frågan hur vi skall motverka den tilltagande högerextremismen. Naturligtvis måste vi alla, religiösa som ateister göra vad vi kan för att stå upp för rättvisa, tolerans och ett civiliserat samhälle.
  Ingendera sidan har dessvärre mycket att slå sig för bröstet över från förra gången nazisterna växte sig starka.
  Vi har fått två bra historielektioner, en från Katarina och en från Johan, båda handlar mest om religionens tillkortakommanden vid den tiden. Den mer sekulära delen av världen var dock knappast bättre.
  I Sverige var stora delar av polisen, officerskåren och överklassen ”tyskvänliga” dvs. potentiella landsförrädare.
  Nästan hela västeuropa bara tittade på när Hitler bredde ut sig och t.om. Sovjetunionen samarbetade med nazityskland ända till den dagen då operation Barbarossa släpptes lös.
  Av detta och av det som hände sedan kan vi lära oss att nazismen är en rörelse som ingen annan och den kan helt enkelt inte tolereras. Vi måste stoppa den nu!

  Gilla

  1. Oj!
   Oväntat – men sant.
   Vi måste stoppa nazismen. Vi måste också vara medvetna om att den totalitära staten stärks av våld, och att alla totalitära stater i historien har utmärkts av fascistoida uttryck.

   Gilla

Kommentarer är stängda.