Stort grattis på internationella mansdagen

#3 Satans bästa idé

Grattis på internationella mansdagen, alla män!

Jag menar det.

Grattis!

Till skillnad från internationella kvinnodagen i mars fyller faktiskt mansdagen funktionen att gratulera alla män till deras liv fyllda av gynnsamma, strukturella privilegier. Och detta gäller naturligtvis även alla kristna män.

Grattis till att ni i alla tider haft tolkningsföreträde inom teologi och därmed kunnat tolka bibeln till er fördel. Grattis till att fram till väldigt nyligen exklusivt haft tillgång till teologiska studier överhuvudtaget.

Grattis till att kunna dela en åsikt eller vision utan att ses som någon som medvetet kör över andras tår med en bulldozer.

Grattis till att ses på som lyckad utan att vara gift eller förälder. Ja, grattis till att ses på som människa enbart genom att existera!

Grattis till att ert värde aldrig reduceras till er reproduktionsförmåga eller brist därav.

Grattis till att vara den neutrala utgångspunkten för allt.

Listan kan göras lång men summeras i detta grattis:

Grattis till att slippa leva som kvinna.

Och till alla som kan tänkas reagera på min sura ton: kolla era privilegier först. Detta är inte platsen att poängtera mäns psykiska ohälsa eller självmordsfrekvens. Jag beskriver samhälleliga strukturella maktförhållanden, i vilket män är vinnare och kvinnor förlorare. Detta är inte bara tydligt i konkret statistik gällande löneförhållanden och kapitalägande, utan genomsyrar i allra högsta grad kyrkans kultur. Män har helt andra spelregler och förutsättningar att förhålla sig till än kvinnor. Lite som när man spelar Monopol, ni vet.

Kristensverige behöver en inomkyrklig, feministisk revolution. En rörelse med kristna kvinnor som vägrar anpassa sig efter den kristna, manliga blicken. Som vågar vara bråkiga, bröliga och säga vad de tycker utan att vara rädda för häxbränning. Som vågar kritisera traditionella könsroller och som gör vad helst Gud lagt på deras hjärtan utan att förminska och reducera sig för att inte stöta sig med någon.

Samtidigt behöver kristensverige män som vågar se sina privilegier för vad de är. Som vågar ta ett steg tillbaka och låta bli att ta en till bit av den där kakan som han redan ätit av. Som vågar heja fram och lyssna på kvinnor utan att känna sig hotad. Som ser det som en självklarhet att behandla kvinnor med respekt, även de kvinnor han inte ser som en potentiell fru.

Bara i en jämställd värld kommer vi kunna se Guds rike på rikigt.

Återigen, grattis på mansdagen.

Kategorier: Etiketter: , , ,