Var är männen som brinner för att lyfta upp kvinnor?

tobias-van-schneider-100597-unsplash.jpg

I höstas, ungefär en vecka in i #metoo, skrev jag ett inlägg som fick väldigt blandade reaktioner. Jag gjorde ett tappert försök till att förklara hur objektifiering reproduceras inom frikyrkan genom att ta som exempel en incident från ett möte jag var på för ett par år sedan, där mannen som talade hade sexistiska kvinnoskämt som genomgående tema i sin predikan.

Min poäng var att dessa skämt reproducerar idéen om kvinnan som löjlig, irrationell och klåfingrig i kontrast till män som är seriösa, rationella och sansade. En stereotyp som lever och frodas än idag och utgör ett reellt hinder för jämställdhetsarbetet inom kyrkan. ”Småsaker” tas inte seriöst och även om regelrätta övergrepp kanske inte är lika vanliga (hoppas jag) inom frikyrkan vill jag ändå hävda att vi har en kultur som inte tar kvinnor på allvar. Och vi måste tänka annorlunda.

 

Kvinnoförtryckets filosofi

Som sagt var det stor variation bland de reaktioner jag fick. Många höll helt med samtidigt som ett flertal kommenterade saker som ”kan man inte skämta längre?”, ”men kvinnor skämtar ju om män, hur kan detta vara skadligt?” och ”det var ju bara på skoj, ta det inte så seriöst”. Dessa kommentarer kom i huvudsak från personer jag känner väl och har stor respekt för, och jag vet att de inte har något emot att kvinnor ska kunna ta plats i kyrkan. Ett par var faktiskt kvinnor som är ledare – både officiellt och inofficiellt – inom kyrkliga sammanhang. Att påstå att detta är folk som vill förtrycka kvinnor är med andra ord både orättvist och falskt. Det är bra att vara välvillig, men om välviljan inte kombineras med kunskap är det lätt att viktiga saker sopas under mattan. I denna situation behöver kristna förstå sakers idéhistoriska ursprung för att kunna reflektera bra runt ämnet.

Visste ni att svärmorsskämt, för att återkoppla till mitt ursprungliga inlägg i ämnet, har en 2500 år lång historia? Att man i det antika Grekland såg på kvinnan som en defekt man? Att det beskrevs som ett evigt straff att likna med Hades att behöva leva tillsammans med kvinnor? När man ser vilken kvinnosyn som rötterna till ett ”oskyldigt” svärmorsskämt stammar från, är det svårare att äta frukten. Eller kanske snarare skratta av frukten.

Så till påståendet ”vi skämtar ju om män också”. Ja, det stämmer. Dock är det ett faktum att män suttit på makt och kapital i alla tider, därför har också mannen haft möjlighet att sätta agendan och definiera vad som är kvinnligt och manligt till sin egen fördel. Ett av de ändlösa exempel på manligt positionshävdande gentemot kvinnan är att man på 1800-talet argumenterade för att kvinnor inte bör tänka för mycket då detta förde för mycket blod till kvinnans hjärna och kunde leda till att äggstockarna skrumpnade(!), underförstått att rationalitet, politik etc. var manliga angelägenheter som varken kvinnan som själ eller biologiskt väsen var lämpad till. Fundera över hur många generationer tillbaka 1800-talsmänniskan är i din släkt. Fundera sedan på vem – mannen eller kvinnan – som tar mest skada av nutida ”oskyldigt” skämtande. Nej, ett enda skämt leder inte till objektifiering av kvinnor, däremot utgör skämtandet EN sten i detta eviga torn av kvinnoförakt. De som säger sig vilja heja på kvinnor måste med andra ord vara medvetna om detta och sluta gömma sig bakom okunnighet och missriktad välvilja.

 

Vem bryr sig?

Inom frikyrkan är det många som talar sig varma om att männen måste lyfta upp kvinnorna. Men för att vara helt ärlig har inte träffat en enda man som brinner för att lyfta upp kvinnor. Nu pratar jag inte allmänt om män som är för att kvinnor blir empowered, utan de som faktiskt brinner för det.

Om det stämmer att Gud brinner för att också kvinnor ska bli tagna på allvar i kyrkan och det är sant att männen utgör en nyckelroll för att detta ska uppnås, var är ni?

Boktips: Why not Women? av Loren Cunningham mfl.

Kategorier: Etiketter: , , ,

12 kommentarer

  1. Hej Jonas! Jag har läst texten och det verkar vara en väldigt intressant bok. Fantastiskt att ämnet utmanar och engagerar!

   Gilla

 1. Livet vore bra tråkigt utan kvinnan….tycker jag, och det tyckte nog Adam också (?). Gud skapade ju kvinnan av Adam och för Adam. Adam utvecklades förmodligen inte andligt på det sätt som Gud hade hoppats på utan Eva. Kanske mådde Adam dåligt av att vara ensam trots alla fina djur som han hade omkring sig (”Det är inte bra att mannen är ensam”, 1 Mos. 2:18).

  Jag vet inte svaret, men jag vet att vi män behöver kvinnor. Vi får inte glömma att utan kvinnan så finns ju inte vi män (”Eva är en moder åt allt levande”, 1 Mos. 3:20). Vi män har så mycket att vara tacksamma för gentemot alla kvinnor, och kanske vissa av oss män skulle försöka bli lite bättre på att visa det.

  (kvinnor som inte kan läsa ni t.ex stödja här: http://www.kkc.n.nu/education)

  Gilla

  1. Kvinnan är alltså till för mannen Mikael W!!! Intressant slutsats. Undrar om någon håller med dig?
   Eftersom alla tänkande moderna människor vet att både mannen och kvinnan utvecklades ur aplika förfäder så blir det en smula märkligt att den ena skulle vara till för den andra men inte tvärtom.
   Hanar och honor finns för att livets utveckling redan för 500 miljoner år sedan antog den sexuella vägen och det för att den skapade stor genetisk variation och var evolutionärt framgångsrik och inget annat.

   Gilla

   1. Hej Anders,

    Du skriver:
    ”Kvinnan är alltså till för mannen Mikael W!!! Intressant slutsats. Undrar om någon håller med dig?”

    Jag svarar dig:
    Nej Anders, så skrev inte jag. Jag skrev ”Gud skapade ju kvinnan av Adam och för Adam”. (Adam betyder för övrigt människa, men det visste du säkert)

    Anders, jag är kristen och jag tror på innehållet i bibeln, men det betyder inte att du retoriskt ska förvränga det jag skrev och som jag citerade från bibeln. Sjunk inte så lågt!

    Eftersom jag även har en mycket lång erfarenhet som vetenskapsman och forskare så vet jag även att vi tänkande människor ser mer om mer att modern forskning stöder innehållet i bibeln.

    Kan även upplysa dig om att människan funnits i ungefär 6000 år (alltså en dag längre än dinosaurierna), så 500 miljoner år förmodar jag var en felskrivelse från din sida, och om du anser dig härstamma från en apa är helt upp till dig själv…..

    Gilla

    1. ”Gud skapade kvinnan för Adam” glasklart, vad snackar du om?
     Jag förvrängde inget av det du skrev, sjunk inte så lågt så att påstår sådant när du vet att det inte är sant.

     Jag kan upplysa dig om att den senaste rönen om människans ålder har flyttats tillbaka i tiden och har nu passerat 300 000 år. Du har inga data som motsäger detta och ditt skrattretande strunt om dinosaurierna är för sanslöst för att ens kommenteras.

     Gilla

     1. …som sagt Anders, du finner all sanning i bibeln. All data finns, implicit, i bibeln. Bibeln är ingen lärobok i naturkunskap, men du finner sanningen om livet där, förutsatt att du tillåter Gud att öppna ditt sinne när du läser. Lycka till, och Guds rika välsignelse till dig!

      Gilla

      1. Jaha , vetenskapsförnekande vetenskapsman alltså. Spännande, men nu kommer vi väl ifrån ämnet här, så lycka till du med.

       Gilla

       1. Jo, vi kom väl ifrån ämnet lite, men det är nog ingen fara på taket. Jag tycker du målar upp allt i svart eller vitt käre Anders, så därför gissar jag på att du är en ung man (?), men du vet… livet har faktiskt många nyanser.

        Jag förnekar naturligtvis inte all vetenskap eller forskning, det vore ju att fördumma Gud, men jag förnekar absolut den vetenskap som går emot Guds ord Anders, och dit hör som jag ser det evolutionsteorin. Jag har även svårt att få ihop evolutionsteorin på vetenskaplig basis (s.k. rappakalja)

        När det gäller kvinnor så hoppas jag att vi män stöttar dem i det vi kan stötta dem (och där dem vill bli stöttade). Det bästa är ett gott samspel mellan man och kvinna (win-win situation)….håller du inte med mig om det? Vi skulle inte existera utan kvinnan, vare sig du eller jag…..

        Gilla

        1. He he dom som känner mig har en helt annan uppfattning om min ålder kan jag säga.

         Om du förnekar all vetenskap som går emot skapelseberättelsen så anser jag att du just bekräftade min slutsats och det du skriver om kvinnan är allt en aning märkligt. Mannen måste ju ha funnits utan kvinnan från början i din sagovärld.

         Gilla

         1. Välkommen till min sagovärld Anders där;

          människor får sina liv positivt förändrade
          den sjuke kan bli helad och där den nedbrutne kan bli upprättad
          ingen behöver bära på ett ok nedtyngd av skulder/synder
          glädjen i livet baseras på kärlek och inte på utseende, droger, karriär eller god ekonomi
          man har en mäktig vän som man aldrig blir sviken eller övergiven av
          friden får råda
          slutstationen inte är död, utan evigt liv

          Så, återigen, välkommen till den sagovärld jag lever i, den värld där Jesus Kristus regerar. Alla är välkomna…du också Anders

          Gilla

Kommentarer är stängda.