Är vego-fika allt?

I söndags kväll var vi ett gäng som träffades i en kyrka i Göteborg. De flesta av oss kände inte varandra, vi kom från olika församlingar och platser, och sysslar med helt olika saker på dagarna. Men under stunden vi hade tillsammans blev det mer och mer tydligt att vi hade något gemensamt. Att vi delade samma längtan.

Rent formellt kallade vi träffen för “Uppstartsmöte – God jord i Göteborg”. Vi i God jord – kristna för miljö och rättvisa vill samla, inspirera och praktiskt hjälpa lärjungar och kyrkor att värna om planeten och sin globala nästa. Drömmen är att få se kyrkan i Sverige växa i kärlek till hela skapelsen.

Det var denna längtan vi kom med i söndags. Att prata om varför miljöfrågor är viktiga för oss och höra allas “gröna tråd” genom livet (cred till David Olsson för uttrycket), var så vackert. Vissa av oss har brunnit för miljön i många år, någon i en månad, det spelade ingen roll. Starkast var att vi kunde dela denna eld med en gemensam eld för Jesus.

För det hänger ju ihop. Tron är grunden för varför vi hoppas att en annan värld är möjlig, och varför vi vill vara med och förändra. Ibland tänker jag ändå att vi har lätt att begränsa Gud och tro att “andliga saker” bara hör hemma på gudstjänst eller när vi evangeliserar. Men att på riktigt ta med Jesus (eller kanske ännu mer: att bli medtagen av Jesus) gör ju all skillnad, oavsett sammanhang. Det gäller i vilken slags mission som helst: för hemlösa, asylsökande eller sjuka, på fängelset eller ungdomsgården, i aktivistgruppen, på klimattoppmötet eller i kommunfullmäktige.

Jag vet inte vad det är du brinner för eller vad du skulle vilja vara med och förändra. För mig är det en hållbar värld och global rättvisa – dvs superstora och jättekomplicerade saker. Det är mycket i världen som känns ganska stort och komplicerat. Låt oss därför inte glömma bort att Gud är väldigt bra på att göra det vi människor inte alltid tror är möjligt.

Det kändes så gott i söndags, att inte bara få prata miljöfrågor och äta veganskt fika utan också be tillsammans och bjuda in Jesus. För Gud själv vill vara med i våra drömmar och i vår kamp, med sin ledning, kreativitet, eld och glädje. Gud vill göra sin grej!

Så när vi längtar efter att se det orimliga eller göra det omöjliga, när vi står inför utmaningar och makter som verkar större och starkare än Goliat, låt oss våga be Jesus om mirakler. Vår Gud vill förvandla hela världen.

2 kommentarer

 1. God kväll,
  Har läst om vego- mat och har själv gått över till det så mycket som möjligt. Gud säger ju i
  Mose bokt och grönsaker. För min del tittar jag på Blessing TV med Profet LN Justin. Moses hade ju kraften att befria Isrealeiterna från fångenskapen. Som Jesus och hans lärjungar hade…så varför inte följa Jesus och praktisera tron vi har fått av NÅD.
  Endast TRO behagar Gud. Tro med trons gärningar )))
  Så Gud välsigne er alla.
  Mvh Olof .

  Gilla

 2. Hej!

  Som husmor kan man tänka att ”det där receptet (på vegobullarna) skulle vara bra att ha om mjölken och smöret är slut.”

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s