Varför Lars Enarson har fel

Lars Enarson har varit i farten på Youtube igen. Främst är han nog känd inom kristenheten för ”profetian” han lade upp för några månader sedan där han i korta drag uppmanade människor att rösta på Sverigedemokraterna för att det är Guds vilja – och nästa video följer inte helt oväntat på samma spår där han nu hävdar att nationalismen kommer från Gud.

Vid en första anblick kan det verka som ett genomarbetat och seriöst klipp, det är ändå en dryg halvtimme som Enarson pratar på och argumenterar för nationalismen. Problemet är bara att plocka man isär argumenten bit för bit så ser man att det inte är mycket substans kvar.

Han börjar, föga oväntat, med att ta upp den mest vanliga versen för att hitta bibelstöd för nationalism, Apg 17:26. Lars Gunther har redan gjort ett bättre jobb än vad jag någonsin skulle kunna göra i att såga denna vantolkning, men låt mig ge en kort kommentar. För det första står det att han har fastställt tider och gränser, och just ”tider” gör det väldigt svårt att bygga en politik på bibelordet. Nationsgränserna är alltså inte nödvändigtvis beständiga utan kan ändras, och det skulle kunna vara så att det är Guds vilja att så många människor från andra folk kommer till Sverige, och på så sätt ”förskjuter” gränserna? Det har varken Enarson eller jag någon aning om, och därför blir det väldigt vanskligt att bygga sin argumentation på det.

Nästa del han tar upp är berättelsen om Babels torn, som mycket riktigt var det tillfälle där Gud gav folken olika språk – men det är väl aldrig någon som förespråkar globalism som menar att vi alla ska ha samma språk? Snarare tvärtom, alla kulturer och språk ska leva tillsammans och enas i fredlig gemenskap. Det Enarson helt bortser ifrån är ju ”det omvända Babels torn” i Apostlagärningarna 2 när den helige Ande kommer, och folken helt plötsligt börjar förstå varandra och tala varandras språk. Det gör det så tydligt att Guds vilja för oss kristna är enhet, inte avskildhet.

Tesen Enarson driver är att globalism är Antikrists plan för ett världsherravälde, och även fast det kan låta galet så är det inget särskilt nytt kristna kretsar. EU (inte helt oväntat tas de även av Enarson upp som ett antikristligt projekt), FN och andra liknande organ målas ofta upp som Antikrist utifrån Uppenbarelseboken – tillsammans med bland annat påven som är ännu mer frekvent utpekad. Enarson hävdar att han inte sysslar med några konspirationsteorier angående detta, vilket hade varit hedervärt, men problemet är att han i nästa andetag blir direkt konspiratorisk. Kritiken mot storföretagen som vill ta kontroll över världen är befogad, men sedan drar han det till att deras syfte med det är att bryta ner nationerna och skapa ett nytt Babylon-samhälle (vilket han inte ger något som helst stöd för).

Återigen så lyfter Enarson fram SD som det enda partiet värt att rösta på i valet i september, eftersom de är de enda som går emot den ”antikristliga strategi” om ett globalt samhälle…

Med förbehållet att vi ska be för alla i ledande position, alla politiska partier, så säger han också att vi ska be för att rätt personer ska hamna i maktpositionen – underförstått, Jimmie Åkesson. Enarson menar att det är Guds vilja att Sverigedemokraterna tar makten, och frälsaren för Sverige verkar heta Jimmie istället för Jesus!

Ett annat argument han lyfter fram Yoram Hazony, en israel som skriver en bok om nationalismens fördelar. Problemet är att han likställer Hazonys argument för att nationalstater har rätt att finnas med nationalism, vilket i princip är dyrkan av nationalstaten. Det är nog ingen som säger att vi ska ha ett världssamhälle utan nationalstater, men det är den halmgubbe som Enarson slåss emot.

Det sämsta argumentet sparar han dock till sist, när han nämner devisen ”älska din nästa som dig själv” – och menar att när vi kan älska Sverige så kan vi också älska andra nationer. Det är den mest absurda tolkning jag hört av det bibelordet, och totalt motsägelsefullt. För nationalism innebär ju det helt motsatta, att älska sitt eget land mer än andra länder och inte vilja ge av det man har i Sverige till andra. Det är egoism, inte nästa-kärlek.

Sammantaget är det ingen vidare analys som Lars Enarson gör. Bibelorden är få och istället hänger han sig åt långsökta argumentationer om antikrist-globalismen kontra ”Guds vilja”-nationalismen. Det är synd för det finns även bra saker som han lyfter fram på sin kanal och jag är övertygad om att han har ett gott hjärta bakom. Han uppmanar ständigt till bön och bibelläsning varje dag – vilket är superbra – men som pastor måste det ställas högre krav på bibeltolkningen och inte sprida sådana här vilseledningar.

Annons
Kategorier: Etiketter: , , ,

118 kommentarer

 1. Ursäkta mig Jakob men vilken smörja Du själv utvecklar i Din artikel.
  Starka ord – men spontant vad jag känner.
  En hel hoper förvrängningar!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Roland!

   Du får gärna förtydliga vad du menar att jag förvrängt hos Lars Enarson. Jag tycker jag har försökt lyfta fram hans argument ur videon så tydligt som möjligt, och sedan gett mina motargument. Men är du av annan uppfattning vill jag väldigt gärna veta vart du tycker att jag är snett på det.

   Med vänliga hälsningar,
   Jakob

   Gillad av 1 person

   1. Lars Enarsson säger att han är bibellärare. Är man pastor då?
    Berättar han inte hur han själv tolkar biblen. Det kan man ju göra mellan raderna på sitt sätt utan att dömas väl? Vad jag förstår så menar Lars att allt går i en cirkel. Att man lever, dör och lever igen och att biblens händelser också startar om som redan hänt beroende på vår tid vi lever i. Om livet går i cirkel med reinkarnation då måste ju även biblen göra.det. De som begått grova brott kommer inte leva igen. Rätta mig om jag har förstått Lars fel. Så det som nu ännu inte hänt i vår tid enligt biblen kommer ju i så fall hända men med vår tids kungar/ ledare och folk. Då är ju våra ledare Eliten, de mörka, riksdagen som är ledda av Eliten, EU och FN dom som har makten. Man kan ju inte tänka sig att han skulle menat de äldre i biblen som var ledare på biblisk tid skulle komma tillbaka och vara med i uppenbarelsen. Eller? Dom som kommer starta krig nu blir Eliten och folket. Men med Guds hjälp. Vet inte om jag snurrar till det för jag ör ny i detta med biblen. .Försöker i ala fall förstå på mitt sätt. Vi alla tolkar på eget sätt.

    Gilla

    1. Hej Gunilla,

     Du frågar:”Lars Enarsson säger att han är bibellärare. Är man pastor då?”

     I länken längst ner skriver Thor-Leif Strindberg: ”En präst och en pastor har alltså egentligen samma funktion – att förkunna Guds ord och leda verksamheten i församlingen.”

     Av det jag läst om och av Lars Enarson gör han ingetdera officiellt. Han varken leder en församling eller förkunnar Guds ord. Han leder en egen verksamhet för egna agendor och använder feltolkningar av Guds ord för att försöka ge dessa agendor stöd. Detta är tyvärr inte ett ovanligt tillvägagångssätt. När man söker en församling är det därför viktigt att man urskiljer vad som är en församling i biblisk mening och vad som är ett eget ministerium/företag.

     En kontrollfråga när man identifierar är: Vem /vilka har kontroll på kassaflödet i församlingen. Beslutar man om hushållningen av denna tillsammans o.s.v

     Värt att tillägga är att alla kan i någon mån vara bibellärare och ledare utifrån erfarenheter o.s.v. Det är vanligt att ungdomarna i kyrkan hjälper till med knatteverksamheten t.e.x

     https://www.alltombibeln.se/bibelfragan/pastor.htm

     Gillad av 1 person

     1. På frukten kommer vi sanna Jesus följare känna igen vem vi talar med, det är enkelt för oss o vi behöver inte besvära oss med att kasta våra fina pärlor i onödan till den som redan har bestämt sig för kritik o förblindas av den o bär det som en krans kring sitt hjärta. Vi debatterar inte med er för det leder inte er närmare sanningen Jesus.

      Gilla

 2. Hej Jabob!

  Du förvränger Yoram Hazonys position om nationalism för att såga Enarsons budskap. Du ger nationalism din egen tolkning och kallar det att avguda nationalstaten. Det är en bekant ton inom marxistisk befrielseteologi.

  Hazonys tes handlar dock just om om nationalism vilket han spårar till att protestantiska folk läste GT efter reformationen och emulerade Israels nationalism i Bibeln. Hazony (som är expert på såväl biblisk som konservativ politisk filosofi) kallar det den ”protestantiska konstruktionen” och skriver specifikt mot din feltolkning av nationalism:

  ”Soon enough, the German government’s decision to murder the world’s Jews was being attributed—first by leftists and Communists, and then also by liberals—to German “nationalism.” By the 1960s at the latest, the revulsion against Nazi genocide, a category into which other evils such as racial segregation in the American south and South African apartheid were often assimilated, was moving liberal elites toward an identification of national or religious particularism of any kind with Nazism and racism. This line of thought was never altogether coherent. Despite the appearance of the word “national” in the name of the German National Socialist party, Hitler was no advocate of nationalism. … His Germany was an imperial state in every sense.” (Hazony, Yoram. “Nationalism and the Future of Western Freedom.” Mosaic Sep 6, 2016.) Jag rekommenderar varmt att läsa hela essän.

  Hazonys kommande bok heter f.ö. The Virtue of NATIONALISM, inte ”The Virtue of the Nation State.” Befrielseteologi har inte ensamrätt att definiera nationalism.

  Gillad av 1 person

   1. Hej Johannes!
    Tråkigt att du så tidigt hänger dig åt att klistra på olika epiteter som ”marxistisk befrielseteologi” det försvårar debatten och gör den helt ärligt mest tråkigare. Men jag ska svara dig ändå.

    Angående Hazony så har Lars så förtjänstfullt förklarat mer för mig om honom nedan, mitt motargument byggde bara på det korta klipp med honom som förekom i Lars video. Så där är väl skiljelinjen att vi totalt tolkar nationalism olika, tror ingen av oss har rätt eller fel i just den sakfrågan. Han skulle säga att mitt synsätt är en feltolkning, och jag skulle säga att hans synsätt på nationalism också är för snäv.

    ”Despite the appearance of the word “national” in the name of the German National Socialist party, Hitler was no advocate of nationalism. … His Germany was an imperial state in every sense.” – det här citatet tycker jag dock är väldigt märkligt, men det hänger nog samman med att Hazony verkar ha en enbart positiv syn på nationalism medan jag problematiserar begreppet. Menar han på fullaste allvar att Hitler inte hade en uns av nationalism i sin politik? Då måste man som sagt ha en rätt snäv syn på begreppet, och får inte ens den att gå ihop med hans egen definition av nationalism ”fria och oberoende stater, där var och en strävar efter en politisk kurs i enlighet med folkets egna traditioner och uppfattningar” (enligt Lars).

    ”Hazonys kommande bok heter f.ö. The Virtue of NATIONALISM, inte ”The Virtue of the Nation State.”
    Nej, jag vet, men jag menar att det bara är nationalstater istället för ”Empire” han argumenterar för. Och snälla bespara mig uttryck som ”Befrielseteologi” så ska vi nog kunna ha en trevlig debatt, och jag ska undvika att kalla dig diverse slagord för högerpolitik.

    Gud välsigne dig!

    Med vänliga hälsningar,
    Jakob

    Gillad av 1 person

    1. Broder Jakob,

     Varför tycker du det är tråkigt och försvårar debatten att jag nämner att er tolkning rimmar med befrielseteologi. Det är väll klarheten i ämnet som betyder något? Är inte toner från befrielseteologi en del av Hela Pingstens DNA och en aspekt av meningen med “Hela” Pingsten?

     Jag har hört Micael Grenholm tala för klart marxistiska koncept om att t ex två av tio barn har åtta av tio bullar, att “bekämpa rikedom”, ekonomisk utjämning, mm. Hela Pingsten propagerar väll också för Shane Claibornes teologi och målet är någon sorts kombination av Kenneth Copeland med John Shelby Spongs tankar?

     Befrielseteologi var ett försök att skapa en syntes mellan teologi och marxism. Ursäkta min förundran, men är inte Hela Pingsten ett liknande försök att skapa en ny syntes av teologi med marxistiska koncept om jämlika resultat och egendomsgemenskap (och att detta ska representera Apostlagärningarna)?

     Gilla

      1. Du skriver ”marxistisk”., inte vänster eller socialistisk. Betyder det att du anser att Hela Pingsten företräder idéer som ” dialektisk materialism” eller ”vänsterhegeliansk historiesyn”?

       Gillad av 1 person

     1. Hej Johannes! Såg din kommentar först nu.

      Kärnidén i Hela Pingsten är att den tidiga kyrkan, som föddes på pingstdagen, kännetecknades av brinnande karismatik, frimodig evangelisation och hängivet arbete för fred och rättvisa. Den tidiga kyrkan talade i tungor, botade sjuka, älskade sina fiender och hjälpte de fattiga. Det finns ingen konflikt mellan karismatik och aktivism, allt hörde samman i den tidiga kyrkan. Och vår övertygelse är att kristna idag ska vara som de tidiga kristna.

      Du säger att rikedomsbekämpning och ekonomisk utjämning är ”klart marxistiska koncept” vilket blir helt uppochner eftersom de finns i Bibeln. Jesus sa åt en rik man att sälja allt, Paulus uppmanar till ekonomisk utjämning i 2 Kor 8:13-15. Och även om du säkert har tusen anledningar att tro att det till skillnad från annan undervisning i NT inte gäller idag kan du inte hävda att de var marxister! Det tycks mig som om du och många andra idag har plågas av ett högervänster-paradigm som gör att ni klassificerar idéer som fanns bokstavligt talat tusentals år innan Marx, som marxistiska. Det blir som att beskriva Jesus som muslim för att han talade om bön, för muslimer talar om bön.

      Jag har skrivit mycket om vad jag inte håller med Marx om: https://helapingsten.com/2016/04/21/respons-pa-aletheias-anklagelse-om-att-jag-skulle-sta-for-marxism/ Det hindrar mig inte från att hålla med Jesus, apostlarna och kyrkofäderna om att rika bör dela med sig till de fattiga till den grad att de inte är rika längre. Du får gärna komma med motargument, men det här etiketterandet om att den tankegången är marxistisk är absurd, dels för att vi inte hämtat den från Marx utan från Bibeln och dels för att det skulle göra kyrkofäderna till efterföljae av en man som föddes 1500 år efter dem. Det blir lika knäppt som att kalla dem djurgårdare.

      Jag har även aldrig argumenterat för en kombination av Kenneth Copelands och John Shelby Spongs tankar, båda dessa herrar är helt urflippade. Jag antar att du syftar på en slide i en föreläsning jag brukar hålla där jag använder dem för att illustrera extrempositioner i den upplevda konflikten mellan karismatik och aktivism. Hela Pingsten handlar om att förena biblisk karismatik och aktivism, inte Copelands och Spongs urspårade teologier.

      Allt gott!

      Gillad av 1 person

      1. Det där med ”hängivet arbete för fred och rättvisa” bland apostlarna får du ge exempel på med apitel och vers. Det låter som att du läser in dagens sekulära fredsengagemang och sociala marxistiska uppror i en totalt annan kontext. Börja med exempel på hängivet fredsarbete bland apostlarna. De sittstrejkade inte precis utanför Pilatus kontor

       Med vänlig hälsning, Lars

       Sent from my iPhone

       >

       Gilla

    2. Angående Hazonys syn på nationalism så är den inte alls enbart positiv och jag uppmanar igen att läsa hans artikel istället för att dra fler felaktiga slutsatser. Jag delar inte din relativistiska syn att “ingen av oss har rätt eller fel i just den sakfrågan” och jag tror att man kan vara objektivt närmare sanningen.

     Gilla

     1. Det jag tycker är tråkigt är när man direkt klistrar på varandra en massa epitet, som underförstått är väldigt negativa och används som skällsord. Hela Pingstens vision är inte att införa någon sorts marxism, men det är klart att många av våra idéer som vi hittar i Bibeln sedan har visat sig stämma överens bättre med den ideologin än ex. en nationalistisk sådan. Ekonomisk utjämning och att minska klyftorna i samhället hoppas jag inte är enbart marxistiska idéer utan är något som båda sidor av politiken vill uppnå (på olika sätt).

      Jag är inte riktigt med på vad du menar med befrielseteologi, så det får du gärna utveckla om du vill att jag ska svara på om det är någon del i Hela Pingstens DNA 🙂 Men det skulle jag inte tro, Hela Pingsten står för att just hela Pingsten ska komma till uttryck, dvs. även lärjungarnas engagemang för de fattiga, egendomsgemenskap osv. mer i Sverige. Shane Claiborne är mycket riktigt en stor förebild för Micael och många andra på bloggen, men det handlar mer om att vi tycker att han efterliknar Jesu undervisning på ett väldigt häftigt och konkret sätt snarare än att vi vill lyfta fram honom som teolog (om du förstår vad jag menar).

      Precis, i din sista parentes slår du huvudet på spiken. Vi ser det som att Apostlagärningarna borde vara grunden för hur vi ska bygga en församling, helt enkelt för att det var den kristna församlingen och de borde således veta bäst hur Jesus ville ha det 😉 Och det är ju också det enda rättesnöre vi har att använda från Bibeln när det gäller församlingsbyggande, tillsammans med breven i NT.
      Utifrån det har vi dragit upp vissa principer, som egendomsgemenskap, fattigdomsbekämpning och ett liv fyllt av Helig Ande. Det handlar alltså inte om att sprida någon marxism utan är bara vårt sätt att förmedla det vi tycker att det står tydligt i Bibeln 🙂

      Gilla

     2. Det jag menade med att ”ingen av oss har rätt eller fel” var mer att ingen av oss troligtvis kommer övertyga den andra om vad som är en mer lämplig tolkning av ordet nationalism. Du har rätt i att det var slarvigt skrivet, ber om ursäkt för det.

      Gilla

     1. Med samma argumentation kan jag ju fråga dig: Vad säger att Lars tolkning skulle vara bättre än min? 🙂 Vi måste ju kunna argumentera för vilken tolkning av ett bibelord som är bäst.

      Gillad av 1 person

 3. Hej Jakbob!
  Vilken beskäftig och grötmyndig besserwisserattityd, du visar i din artikel om Lars Enarsson och hans initiativ till att be för landet och valet. Om du anser dig kristen, vad har du då själv gjort för att inte landet har hamnat i den situation det nu befinner sig i?
  Du förespråkar tydligen globalism i stället för nationalism.
  Globalismen är som namnet antyder motståndare till nationalismen. En rörelse som vill öppna gränser, splittra folken och familjerna. Men Gud har skapat alla nationer med dess språk. En sund biblisk nationalitet är en Guds gåva för att skapa trygghet och identitet. Apg 17:26.
  Jag drar slutsatsen att det är globalismen som gjort sitt intåg och vill splittra landet, utsudda dess gränser och införa multikulturalism. Detta tar sig ju bl.a. uttryck i no go zoner, dit inga svenskar är välkomna och där det kan råda andra lagar än de svenska. Sverige kan inte tillåta att invandrare som inte vill låta sig integreras i det svenska samhälle, bildar egna ghetton. Detta utgör invasion av vårt land!
  Globalismen går långsamt fram (inkrementalism), stegvis så att vi inte skall märka det!
  Det är dags att Sverige återfår en sund nationalism, med dess kultur och seder. Vi skall inte skämmas för vårt land och dess kultur som vissa vänstersocialister vill framhålla.
  Dina politiskt korrekta vänsteråsikter, är beklämmande patetiska! Du utger dig för att vara ett språkrör för ”Hela Pingsten”, jag är pingstvän men räknar mig inte dit!
  Göran Åkesson

  Gilla

  1. Hej Göran!

   ”Vilken beskäftig och grötmyndig besserwisserattityd, du visar i din artikel om Lars Enarsson och hans initiativ till att be för landet och valet. Om du anser dig kristen, vad har du då själv gjort för att inte landet har hamnat i den situation det nu befinner sig i?”
   Som sagt, jag skriver ju i slutet att jag uppskattar Lars initiativ om att be för landet och valet, men att han gör det på fel grunder genom att be att Sverigedemokraterna ska ta makten. Jag vet inte vart det hör hemma i diskussionen vad jag skulle ha gjort för landet, men även jag ber för valet i höst och har bett för många politiska gärningar, att de ska gå i linje med Guds vilja (vilket jag låter Gud definiera och inte jag själv, känns som den mest bibliska hållningen), genom åren.

   Jag är så klart inte alls med på din definition av nationalism som ”en rörelse som vill öppna gränser, splittra folken och familjerna” utan tycker det är helt felaktigt. Men om det är den definitionen du vill argumentera emot så får då väl ta att min negativa definition av nationalism är den jag motsäger mig i mitt inlägg. Jag menar att det inte finns något sådant som ”en sund biblisk nationalism”, men skulle det göra det så är det definitivt inte SD som står för den. Oavsett vad man tycker om sitt eget land och älskar det (även israelerna var ju väldigt patriotiska) så är Bibeln tydlig på hur vi ska behandla flyktingen, och allt den säger går stick i stäv med vad SD säger på det området.

   Vill du ha ett tillägg om min syn på globalism och det multikulturella samhället så rekommenderar jag mitt blogginlägg efter Nyhemsveckan: https://helapingsten.com/2018/06/25/det-multikulturella-samhallet-ar-en-forsmak-av-himmelriket/. Du skriver ju att du är pingstvän, var du möjligtvis på Nyhemsveckan? Vad tyckte du om Mika Yrjöläs predikan i så fall? 🙂
   Tjatet om no go-zoner börjar bli lite tradigt, visst finns det områden som är farligare än andra och många av dem är invandrartäta där segregeringen inte har funkat som det ska. Men botemedlet på det är inte nationalism (en bättre definition är kanske separatism) där vi avskiljer oss ännu mer från dem och låter de områdena verkligen förfalla i så fall. Det går inte alls ihop.

   ”Vi skall inte skämmas för vårt land och dess kultur som vissa vänstersocialister vill framhålla.” skriver du, och visst ska vi inte skämmas för Sverige. Jag har snarare varit väldigt stolt över Sverige – när vi stod upp för de fattiga och tog emot flyktingarna med öppna armar. När vi hade mer öppna gränser. Men inte nu längre. Problemet är när vår stolthet över Sverige blir så stor att vi börjar strunta i alla andra länder, vilket är det jag tycker att nationalism i förlängningen leder till. Som sagt, separatism kanske är ett bättre ord än nationalism för att beskriva min position, så att vi kan spela mer på samma planhalva 🙂

   Gud välsigne dig!

   Med vänliga hälsningar,
   Jakob

   Gillad av 1 person

  2. Förlåt syftningsfelet på rad 6. Skall naturligtvis lyda: Globalismen är en rörelse som vill öppna gränser, splittra folken och familjerna.
   Mvh
   Göran

   Gilla

 4. Jag har ju svarat dig personligen på epost, men eftersom du också efterlyser att jag skriver här på bloggen gör ett kortare inlägg också här.

  Du skriver: ”Ett annat argument han lyfter fram Yoram Hazony, en israel som skriver en bok om nationalismens fördelar. Problemet är att han likställer Hazonys argument för att nationalstater har rätt att finnas med nationalism, vilket i princip är dyrkan av nationalstaten.”

  Påståendet att nationalism ”i princip är dyrkan av nationalstaten” är ett absurt påhitt. Hazony definierar nationalism som ”fria och oberoende stater, där var och en strävar efter en politisk kurs i enlighet med folkets egna traditioner och uppfattningar”. Det är också min förståelse av nationalism och det är så jag använder begreppet. Hazonys nya bok heter ”The Virtue Of Nationalism”.

  Hazony beskriver hur den västerländska demokratin har sitt ursprung i de nationalstater som uppstod efter Reformationen. Demokrati förutsätter nationalism. Universalism och överstatlighet är mer eller mindre oförenligt med demokrati och leder till förtryck och ofrihet. EU är ett sådant exempel utan att man behöver blanda in konspirationsteorier. Det är bara att titta på objektiva fakta. EU är ett antikristligt projekt eftersom det strävar efter att fylla den roll som enbart blivit given Messias som nationernas Herre. (Psalm 2) Bara Han är värdig att ärva nationerna. Imperier som försöker fylla denna roll, beskrivs i Bibeln som rovlystna vilddjur. Vi har inte sett slutet på EU:s ambitioner än.

  Du skriver också: ”Det är nog ingen som säger att vi ska ha ett världssamhälle utan nationalstater, men det är den halmgubbe som Enarson slåss emot.” Du verkar väldigt okunnig. Det är många globalister som förespråkar detta idag. Deras ideal är bl a drogmissbrukaren John Lennon’s sång Imagine, som de också ofta citerar i dessa sammanhang: ”Imagine there’s no countries, It isn’t hard to do. Nothing to kill or die for And no religion too. Imagine all the people living life in peace, you. You may say I’m a dreamer, But I’m not the only one. I hope some day you’ll join us. And the world will be as one.” Hela Pingsten verkar klart influerad av Lennons obibliska, antikristliga utopi.

  Min förståelse av Apg 17:26 är samma som Lars Gunthers när han skriver: “jag följer Keener och de flesta andra exegeter jag läst och tror att denna vers anspelar på Guds handlande med folken enligt exempelvis 5 Mos 32:8.” Exakt! Där står det: ”När den Högste gav arvslotter åt folken, när han spred ut människors barn, då utstakade han gränserna för folken efter antalet av Israels barn.”

  Exempel på detta hittar vi t ex i 5 Mos 2:4-5: ”Och säg till folket: Ni kommer att dra fram genom det område som tillhör era bröder, Esaus barn som bor i Seir. De är rädda för er, men var försiktiga. Ni ska inte gå i strid med dem, för av deras land ska jag inte ge er ens så mycket som en fotsbredd, eftersom jag redan har gett Seirs bergsbygd till besittning åt Esau.” Och vidare i vers 9: ”Och Herren sade till mig: ”Du ska inte angripa Moab eller gå i strid med dem, för av deras land ska jag inte ge dig något till besittning, eftersom jag redan har gett Ar till Lots barn.”

  Att Paulus också nämner om tider i Apg 17:26 handlar om att Gud är historiens Gud som dömer och upprättar nationer. ”Han låter tider och stunder skifta, han avsätter kungar och tillsätter kungar.” Dan 2:21

  Du skriver mot slutet: ”Det sämsta argumentet sparar han dock till sist, när han nämner devisen ”älska din nästa som dig själv” – och menar att när vi kan älska Sverige så kan vi också älska andra nationer. Det är den mest absurda tolkning jag hört av det bibelordet, och totalt motsägelsefullt. För nationalism innebär ju det helt motsatta, att älska sitt eget land mer än andra länder och inte vilja ge av det man har i Sverige till andra. Det är egoism, inte nästa-kärlek.”

  Du misstar dig ordentligt här. Gud har skapat alla folk, dvs inte bara alla individer. Han har placerat oss i olika folk där vi hör hemma. Nationalism handlar om att bejaka det Gud har skapat. Är man trygg i sin egen nations identitet, är det lätt att också acceptera andra nationers identitet och unika gåvor. Nationalism har ingenting att göra med vare sig avguderi eller själviskhet.

  Nationerna kommer att finnas i Guds rike. ”Och folken [dvs inte bara individer] ska vandra i dess ljus, och jordens kungar ska föra in sin härlighet i den. Dess portar ska aldrig stängas om dagen – natt ska inte finnas där – och folkens härlighet och ära ska föras in i staden.” (Upp 21:24-26)

  Jag hävdar att Skrift förklarar Skrift och att det inte finns några oklarheter vad texten i Apg 17:26 säger. Även om jag håller med Gunther i mycket (förutom detta med apartheid som han vilseleder med) och inte har något emot exegetik så har han en enastående förmåga att också krångla till det hela. Det är en bibellärares uppgift att förklara en text inte att krångla till den. Man behöver inte vara akademiker för att kunna förstå Bibeln. Apg 17:26 säger att Gud skapat alla folk, etnos, nationer och satt tider och gränser för dem. Det är inget krångligt med det. Det finns som sagt massor med exempel på detta i Bibeln, inte minst alltså 5 Mos 32:8 som Gunther själv hänvisar till.

  Gilla

  1. Hej Lars,

   Klistrar in mitt svar från vår mejlkonservation här också:

   Det förklarar jag så gärna, för det verkar inte ha blivit tydligt. Jag vet inte vart du får rasism och apartheid ifrån, det har aldrig jag nämnt, men det är sant att jag främst ser negativt på nationalism. Det jag menar med att det är en dyrkan av nationalstaten är att det för somliga – många – är så viktigt att bevara Sverige ”svenskt” och kulturellt homogent att det blir som en avgud, det blir ett större syfte – om du förstår vad jag menar.

   Jag har ingen åsikt om Yoram Hazony faktiskt, kände inte ens till honom innan jag såg din video. Men tog bara upp honom för att återberätta lite vad du tog upp för argument. Om han med nationalism bara menar ”fria och oberoende stater som strävar efter en politik i enlighet med folkets egna traditioner och uppfattningar” så är det en betydligt mer positiv bild av nationalism än vad jag har och en som jag kan köpa till större del. Men jag vill mena på att det är problemet med nationalism i många fall, att man är så mån att bevara sina egna traditioner och uppfattningar att man blir rädd för andra kulturers inverkan. Jag tror på en samverkan mellan kulturer inom länder, vilket jag hoppas att jag var tydlig med i inlägget. Att EU leder till mindre nationell demokrati håller jag med om, men det var ditt val att kalla dem för antikristliga som jag vände mig mot.

   På samma sätt som vår syn på begreppet nationalism skiljer sig väldigt mycket så verkar även synen på globalism göra det – och det är nog därför vi verkar tala förbi varandra lite 🙂 Det jag menar med globalism är i princip mångkultur, att vi lever tillsammans i en globaliserad värld, och inte en statslös världssamhälle. John Lennons låt känner jag självklart till, och visst finns det de som faktiskt förespråkar detta men jag (som är ganska vänster, ja där stämmer din bild av Hela Pingsten in 😉 ) tillhör inte dem och de flesta jag möter som har en vänsterståndpunkt politiskt i Sverige gör inte det heller. Men Hela Pingsten som sådan har ingen politisk färg, tvärtom så blir vi av en hel del vänstermänniskor även kallade diverse skällsord åt höger på grund av en mer konservativ hållning i ex. abort. Det som Hela Pingsten vill är att förena fred och rättvisa i Helig Andes kraft, och anledningen till att vi ser positivt på invandring är för att det är en del av global rättvisa , att de fattiga som kommer hit ska få en plats att stanna på och ta del av vår materiella rikedom. Därför ser vi det också som oförenligt med kristen tro, med alla de bibelord om hur vi ska behandla främlingen som kommer till vårt land, att stödja SD:s politik. Det finns mängder av inlägg om det på hemsidan om du är intresserad, och Micael Grenholm har även skrivit en bok på temat med namnet ”Jesus var också flykting”.

   Angående Apostlagärningarna 17:26 tror jag inte att vi kommer längre i vår diskussion. Jag tycker att Lars Gunther talar för sig själv, men vi har helt enkelt totalt olika tolkningsnycklar här och som du säger kommer vi nog från helt skilda håll i tolkningen vilket gör det svårt att närma oss varandra. Det känns lika bra att lämna den.

   Det jag menade i slutklämmen på inlägget var att jag tycker det är en väldigt märklig tolkning att tänka ”älska din nästa som dig själv”, som är en individuell uppmaning, till att betyda ”älska Sverige så kan du älska andra nationer”. Men det kanske var något annat du menade mer underförstått där som inte kom fram i din video?

   Gud välsigne dig!

   Gillad av 1 person

   1. Jesus sa om falska profeter: ”På deras frukt skall ni känna igen dem.” Matt 7:16

    Det främsta kännetecknet på en människa som känner Gud är ödmjukhet. ”Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat.” Matt 11:29

    Det som präglar Hela Pingsten, framför allt då dess grundare Micael Grenholm, men även din artikel ovan om min video, är raka motsatsen: intellektuellt högmod och en överlägsen attityd. Det visar mer än något för mig att ni inte lärt känna Mästaren.

    Jag hörde den välkände bibelläraren Derek Prince säga för mer än 45 år sedan något som jag aldrig kunnat glömma: ”Det finns ingen som djävulen har så lätt för att lura som den som förtröstar på sitt eget intellekt.”

    Ta en funderare på det Jakob.

    Du är fortfarande ung. Gud välsigne dig att tänka om och hitta rätt väg! Det är den största glädjen i livet att gå med Gud och lära känna honom.

    Gilla

    1. Hej Lars,

     Jag uppskattar att du är mån om min frälsning, men jag kan tala om för dig att jag redan går med Gud och strävar efter att lära känna honom mer varje dag 🙂 Som sagt tidigare i vår konversation så kan jag hålla med om att vissa delar av inlägget kanske blev lite hårt, jag brukar snarare ha förmågan att vara alldeles för mjuk i min argumentation så att det inte leder någonstans (vilket en del till och med har anmärkt på den här texten också) så tänkte att jag skulle spetsa till det mer.

     Jag vill tro att du också förtröstar dig på ditt eget intellekt och tolkning av bibelorden när du lägger upp alla dina videor där du ”undervisar” om vilket parti folk ska rösta på, så kanske ska du lika mycket som jag tänka igenom innebörden av vad Derek Prince sa. Till skillnad från dig så går jag inte runt och säger till folk att rösta på ett specifikt parti som skulle vara mest kristet, utan pekar bara på bristerna i ett särskilt parti när det gäller de kristna inslagen. För mig går inte Jesu lära och Jimmie Åkessons lära ihop, och jag vet att många med mig delar den åsikten även om det samtidigt blir fler kristna som röstar på SD.

     Tycker inte du visar upp särskilt mycket ödmjukhet heller i dina kommentarer, så kanske ska ta och se om ditt eget hus först innan du kastar sten på mitt! 🙂

     Gillad av 1 person

     1. Jag har aldrig gått ut och talat om vilket parti folk ska rösta på i valet. Tvärtom! Jag citerar från mitt upprop: ”OBS! Detta upprop handlar om bön, INTE om hur var och en ska rösta! Att vi ber om att SD ska bli det största partiet betyder INTE att vi ber att alla ska rösta på detta parti. Vi ber INTE om en enparti regering! Jag uppmanar var och en att rösta efter sitt eget samvete och övertygelse på det parti var och en tycker är rätt att rösta på!” Slut citat!

      Och jag har aldrig påstått att Jimmie Åkesson är Sveriges frälsare som du skriver. Jag betonar också gång på gång att SD INTE är lösningen på Sveriges problem.

      Det jag säger är ett SD erbjuder det enda ALTERNATIVET idag till den politiska utveckling vi sett i Sverige under de senaste 12 åren. För ändrar vi inte kurs nu kommer Sverige att gå under genom politisk korrekthet, dvs förljugenhet.

      Om inte församlingen börjar vakna upp att be är det inte alls säkert att det blir så mycket bättre även om SD vinner valet, vilket SD definitivt kommer att göra eftersom det inte går att ljuga för folk hur länge som helst. Folk har ögon att se med vad den invandring har ställt till med som du och de andra här på Hela Pingsten vurmar för genom t ex ”Jesus var också flykting”. Mångkulturen har inte lett till ett paradis utan snarare till ett helvete för alltför många, både invandrare och svenskar. Även kristna har börjat vakna upp att ni har lurat dem med er vänsterpolitiska förvrängning av bibelordet trots att ni hotar med att man inte kan vara kristen och rösta på SD. Den tiden är över. Ni har haft er tid. Tvivlar på att Stefan Swärd skulle få ens hälften så många underskrifter idag för ett populistiskt upprop likt det han gjorde 2014. Ni här på Hela Pingsten är riktiga bedragare. Ju förr ni själva inser det desto bättre. Kommunismen har lett till betydligt mer lidande och blodsutgjutelse än vad den sataniska nazismen gjorde. Och det säger inte lite. Jag kan personligen inte se hur man kan vara både kristen och vänster. Men olikt Swärd har jag aldrig gått ut med ett upprop om detta. Det är i slutändan Gud som dömer.

      Gillad av 1 person

      1. Jag tänker implicit att följden av att uppmana folk att be för att SD ska bli största parti även får folk att rösta på SD, något annat vore ju inte särskilt smart av de anhängarna som ber en sådan bön i så fall att inte samtidigt göra vad de själva kan för att ”Guds vilja” ska ske. Att skriva att SD är enda alternativet att rösta på tolkar jag dessutom utan tvekan som en uppmaning till att rösta på dem 🙂

       Men det är bra att du inte uppmuntrar folk att rösta på något parti, så gör jag detsamma förutom att jag även säger att de inte borde rösta på ett visst parti 😉

       Det beror på vad du menar med att ”vinna valet”. SD kommer väl troligtvis bli åtminstone tredje största parti och fortsätta ha mycket inflytande då ingen av blocken lär få egen majoritet, men regeringsmakten kommer de inte få. Och om du på allvar vill att de ska få det så känns det ju inte som att du bryr dig om hur det ska gå för Sverige, då det verkligen vore att lämna landet åt fördärvet med tanke på hur många oseriösa politiker det finns i SD och alla avhopp som görs. De skulle få svårt att ens få ihop en regering. För att inte tala om vad deras brist på politisk erfarenhet och sakpolitik skulle leda till…

       ”Mångkulturen har inte lett till ett paradis utan snarare till ett helvete för alltför många, både invandrare och svenskar” – ja, jag hör ju det sägas hela tiden men nästan alltid utan konkreta tecken på det. Det är någon diffus känsla som folk har, en rädsla för de främmande kulturerna, och jag tror som sagt att det finns väldigt mycket gott att hämta från andra länder – men framförallt att vi kan hjälpa många som kommer hit. Inte något paradis men inte heller något helvete, vi måste kunna vara mer nyanserade än så.

       Tja, ”vänsterpolitisk förvrängning av bibelordet” vet jag inte riktigt vad jag ska säga om. Det har vi hört sedan jag började läsa Hela Pingsten också, medan jag tycker att det är tydligare att du lägger in dina högervärderingar i din tolkning av Bibeln, lex. Apg. 17:26 som vi redan varit inne på. De anti-nationalistiska bibelorden i Nya Testamentet är betydligt fler.

       Förvånar mig nästan att inte ”kommunist-kortet” kom tidigare haha 🙂 Vi förespråkar inte direkt kommunism på den här sidan även om vi kanske är riktade åt vänster i våra värderingar (på vissa plan), men för dig är väl allt åt vänsterkanten kommunism – på samma sätt som många från vänster tyvärr pekar ut allt till höger som nazism eller annat. Men återigen, vi borde kunna vara mer nyanserade än så. Det hade om inte annat gjort det till en mycket trevligare debatt att föra.

       Gillad av 1 person

       1. ”Att skriva att SD är enda alternativet att rösta på tolkar jag dessutom utan tvekan som en uppmaning till att rösta på dem.”

        Där gick väl dina fingrar före hjärnan på tangentbordet. Återigen, jag skriver alltså inte att SD är det enda alternativet att rösta på.

        Tänk till lite mer så kanske du kan förstå vad jag menar. Vi ber även t ex att KD ska få vara kvar i Riksdagen eftersom vi ber om en ny regering bestående av SD, KD och M. Några måste ju även rösta på dessa partier om våra böner ska bli besvarade. Är det för svårt för dig att förstå?

        Nej SD kommer inte att bli tredje största parti. Du har huvudet i sanden och vet uppenbarligen inte vad som pågår bland vanligt folk idag. SD kommer att bli största parti med råge om inget väldigt oförutsett inträffar.

        Kan du förklara skillnaden mellan vänsterpolitik och kommunism? Högerpolitik fanns ju långt innan det fanns nazism. Men vänsterpolitik. Fanns sådan innan det fanns socialism/kommunism??? Dessutom hette ju nazistpartiet ”det nationalsocialistiska partiet”. Socialdemokraterna och framför allt Centern (Bondepartiet) var ju väldigt nazistiska på 30-talet.

        Gilla

        1. Hej igen Lars,

         Du skrev såhär: ”Det jag säger är ett SD erbjuder det enda ALTERNATIVET idag till den politiska utveckling vi sett i Sverige under de senaste 12 åren.”.
         Det tolkar jag som att du tycker att SD är enda alternativet, eftersom det står så. Stämmer inte det?

         Huruvida SD blir störst, näst störst eller tredje störst får vi väl se den 9 september. Men jag skrev ÅTMINSTONE tredje största, så du kanske borde öva lite på att läsa vad jag skriver också 🙂

         Trodde inte jag skulle behöva googla åt dig men här kan du ju se att socialism är ett begrepp som användes på 1700-talet för första gången, och tankegångarna kan härledas ännu längre tillbaka till Platon. Lite klädsamt med ödmjukhet, som du skrev till mig 🙂
         https://sv.wikipedia.org/wiki/Socialism#Föregångare

         Om du inte ser skillnad på ex. socialdemokrati och kommunism så tror jag att det här är en hopplös diskussion. Ser du inte heller skillnad på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet? I så fall kan jag förklara för dig att jag iaf kan särskilja Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – imponerande va?
         Ja, vi diskuterade ju nazisterna, att de blandade nationalism och socialism. Men då ville du helt plötsligt inte svara längre på om du ansåg att det inte fanns en gnutta nationalism inom nazismen…
         Och du vet väl om att Centerpartiet tillhör Alliansen? Eller försöker du utmåla dem som vänster nu också på grund av deras generösa flyktingpolitik? Det blir lite för enkelspårigt, Lars.

         Gillad av 1 person

         1. ”Men jag skrev ÅTMINSTONE tredje största, så du kanske borde öva lite på att läsa vad jag skriver också.”

          Absolut. Där får du poäng.

          ”Trodde inte jag skulle behöva googla åt dig men här kan du ju se att socialism är ett begrepp som användes på 1700-talet för första gången, och tankegångarna kan härledas ännu längre tillbaka till Platon. Lite klädsamt med ödmjukhet, som du skrev till mig 🙂”

          Min fråga till dig var om det fanns vänsterpolitik innan det fanns socialism. Inte tvärtom. Vänsterpartiet hette tidigare Vänsterpartiet Kommunisterna och innan dess bara Kommunistpartiet. Och Kommunistpartiet uppstod från början ur Socialdemokraterna.

          Till skillnad från vänsterpolitiken som alltså bygger på kommunismen/socialismen/marxismen , så fanns det högerpolitik före nazismen.

          Du är alltså vänster enligt dina egna ord. Men du tycker inte om att kallas kommunist tydligen. Så kan du förklara skillnaden mellan vänster och kommunism?

          Jag tog Centerpartiet som ett exempel på skillnaden mellan nazism och högerpolitik. Centerpartiet är inget högerparti. Det är som framgår av ordet ett centerparti till skillnad från ett högerparti.

          Gilla

          1. Men om socialismen som begrepp uppstod på 1700-talet och det redan innan dess, under Platons tid, fanns samma värderingar utan att det hette socialism – så svarar ju det på din fråga. Vänsterpartiets historia känner jag till, och det är sant att kommunismen uppstod ur socialismen – men det vore otacksamt att kalla all socialism för kommunism. På samma sätt som att det vore helt felaktigt om jag kallade all högerpolitik för fascism eller nazism. Vi borde kunna tänka längre än så, tycker du inte det?

           En enkel skillnad på socialdemokrati och kommunism hittar du här, taget av vad jag förstår det som är ett skolmaterial för högstadie- och gymnasienivå på samhällskunskapen: https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/politiska-ideologier/socialism-och-kommunism#
           Det verkar vara den nivån vi behöver gå ner till för att definiera höger och vänster här.

           Ja men… på vilket sätt talar Centerpartiet om skillnaden mellan nazism och högerpolitik, om de inte är något av dem? Det är ju som att jag skulle ta Centern som exempel för att påvisa skillnaden mellan kommunism och socialism, dvs säger ingenting.

           Gillad av 1 person

        2. De politiska begreppen vänster och höger är lika gamla, de uppstod under franska revolutionen. Sedan är det viktigt att reda ut vad man menar med termrna i en specifik situation. Ur ett amerikanskt perspektiv är tex alla svenska partier, inklusive SD, i viss mån vänster, eftersom alla vill ha offentligt finansierad sjukvård. Så även om begreppen ibland kan belysa och klargöra, så fördunklar de också ofta.

         Gillad av 2 personer

       1. Hej!

        Här är mitt svar på frågan nedan.

        Jag talade visserligen om SD som enda alternativet till en annan politisk linje i Sverige, vilket DÖ överenskommelsen hade bevisat. Men vi bad inte att SD skulle få över 50% av rösterna med egen majoritet. Jag tror inte det är hälsosamt för en demokrati. Det behövs balanserande faktorer annars leder det lätt till samma maktfullkomlighet som drabbat S. Var och en ska rösta efter eget samvete och övertygelse.

        Med vänlig hälsning,

        Lars Enarson

        lars.enarson@gmail.com larsenarson.com SVERIGE 7:14 sverige714.se

        >

        Gilla

    2. Ödmjuka dig inför Herrens ord.

     Från Jeremia 22 ”Han skaffade rätt åt den bedrövade och den fattige, och då gick allt väl. Är inte det att känna mig?
     säger Herren.”

     Gillad av 1 person

  2. Lars E:

   Vi bor faktiskt i Sverige. Så varför drar du upp en gammal grekisk text? Duger det inte med svenska texter? Och varför måste det vara en jude från Turkiet som pratar? Det måste väl finnas texter som handlar om nån svensk gubbe som står på ett svenskt torg och pratar. Det är ju ganska vanligt i Sverige. Att folk står på torg och pratar. Men nähä, här ska vi tydligen vara globala och gränslösa så det förslår.

   Gilla

  3. Hej Lars!
   Vi känner inte varandra men har ju debatterat en del i Tidningen Dagen. I ditt svar till Jakob här skriver du bland annat: Gud har skapat alla folk, dvs inte bara alla individer. Han har placerat oss i olika folk där vi hör hemma. Nationalism handlar om att bejaka det Gud har skapat.

   Jag tycker det skulle vara intressant att förstå hur du tänker om dig själv som invandrare/utvandrare i relation till det du skriver.

   Hur kommer det sig att du bott i Israel de 20 senaste åren om Gud har skapat oss i olika folk där vi hör hemma?
   På vilket sätt tycker du att du har bejakat det Gud har skapat ur ett nationalistiskt perspektiv?
   Hur ser du på dig själv som invandrare i Israel, och vad önskar du att Israel har för förhållningssätt till dig som invandrare?

   Dessa frågor kommer inte ur någon slags illvilja utan ur en uppriktig vilja i att förstå hur ditt tänk och dina livsval går ihop.

   Allt gott!
   Linda

   Gillad av 1 person

   1. Tack för din ärliga fråga! Jag ser mig själv som svensk kallad av Gud till att verka och bo i Israel. Israel har ju väldigt restriktiva bestämmelser på detta område för alla som inte är judar. Så hit kan man inte flytta utan att myndigheterna är helt säkra på att man utgör en tillgång för landet och inte är någon säkerhetsrisk. Det tycker jag är bra även om det ofta innebär att det blir tufft för den enskilde individen. Så bör det vara i alla länder. På 70-talet öppnade Israel gränsen för de s.k. båtflyktingarna från Vietnam när inga andra länder ville ta emot dem. Så de kan även göra undantag i nödsituationer. Det finns även fler exempel som jag kunde nämna. Israel försöker alltid hjälpa till om de kan samtidigt som man är väldigt medveten om att regeringens första ansvar är att ta hand om sina egna medborgare precis föräldrar i första hand har ansvar att ta hand om sina egna barn. Sverige har indoktrinerats så hårt av socialistiska ideal under så lång tid att gudagivna principer och sunt förnuft saknas i stor utsträckning både vad gäller familjen och nationen. Jag sörjer väldigt djupt över detta och gråter ofta över Sverige. Jag brottas med frågan under bön till Gud: finns det fortfarande en chans att vi kan vända om eller är det för sent? ”Ena gången talar jag om ett hednafolk och ett rike att jag vill rycka upp, bryta ner och förgöra det. Men om det hednafolk som jag har talat om vänder om från sin ondska, ångrar jag det onda som jag hade tänkt göra mot det. En annan gång talar jag om ett hednafolk och ett rike, att jag vill bygga upp och plantera det. Men om man då gör det som är ont i mina ögon så att man inte hör min röst, då ångrar jag det goda som jag hade sagt att jag ville göra dem.” Jer 18:7-10 Jag vet att Guds nåd är stor när vi är villiga att vända om. Se på Jona och Nineve t ex. Vi ska vara barmhärtiga och hjälpa flyktingar som är i nöd om vi kan och om de som kommer är tacksamma, vill anpassa sig och bidra. Men det är något helt annat än den invandringspolitik Sverige fört de senaste 20 åren sen vi gick med i EU. Idag menar jag att invandringspolitiken styrs mest av globala krafter och intressen som vill förstöra vårt land. Från politiskt håll heter det att vi måste leva upp till våra internationella åtaganden. Fredrik Reinfeldt som drog igång den här politiken ordentligt tjänar idag närmare 1 miljon i månaden sedan han avgick. Fråga mig inte genom vad. Men de internationella hajarna har belönat honom väl för det uppdrag han gjort å deras vägnar. Gud välsigne dig!

    Sent from my iPhone

    >

    Gilla

    1. Tack Lars Enarsson, för svar på min tredje fråga. Jag hade ytterligare två:

     Hur kommer det sig att du bott i Israel de 20 senaste åren om Gud har skapat oss i olika folk där vi hör hemma?
     På vilket sätt tycker du att du har bejakat det Gud har skapat ur ett nationalistiskt perspektiv?

     Ser fram emot svar på även dessa två frågor.
     Allt gott!
     Linda

     Gilla

     1. Hej igen! Jag trodde jag redan svarat på detta. Fråga 1. Därför att Gud kallat mig hit. Jfr Matt 28:19 Fråga 2. Jag bekänner mig som svensk och tackar Gud för det land och folk jag föddes in i. Känner därmed ett ansvar för Sverige trots att jag inte bor där. I Israel är jag gäst. Lars

      Sent from my iPhone

      >

      Gilla

 5. Jacob,

  Du skriver i din artikel: “Det är nog ingen som säger att vi ska ha ett världssamhälle utan nationalstater, men det är den halmgubbe som Enarson slåss emot.”

  Jag har inget över för konspirationsteorier, men det är lite svårt att undvika ämnet om politisk globalism när t ex profiler så kända som Walter Cronkite och Hillary Clinton öppet propagerar för en världsfederation med universell civil lag (https://youtu.be/YGuYkN4LqKA?t=24m50s).

  “Pat Robertson has written that we should have a world government but only when the messiah arrives. Any attempt to achieve world order before that time must be the work of the Devil! Well, join me. I’m glad to sit here at the right hand of Satan” (Cronkite, FN 1999). Det var kanske ironiskt menat, men det var definitivt inte resten av hans tal och Hillary Clintons hyllning.

  Vidare rasar politiken i Europa mellan en europeisk federation kontra national självständighet. Förklaringen att suveräna nationer är passé har varit den europeiska elitens ständiga refräng sedan andra världskriget. Jag blir lite förundrad om du som utbildad journalist följer internationella nyheter, Jakob.

  Gilla

  1. Som jag skrev i kommentaren till Lars ovan så kanske jag borde varit tydligare i den meningen, eftersom ni verkar vilja läsa in så mycket som möjligt i den. Det jag menade var i en svensk kontext, och här hör jag inga debattörer säga att nationalstaterna ska försvinna och att vi ska uppgå i ett globalt världssamhälle – trots att jag umgås en hel del i vänsterkretsar (poäng till er 😉 ) både online och offline. De globalister jag syftar på är alltså svenskar som inte vill ha ett stängt samhälle utan mer öppna gränser och ett mångkulturellt samhälle, ingen extremare variant än så 🙂

   Jag förstår att ni avskyr EU och allt de står för, och visst är det så att nationella självstyret blir mindre och mindre hos medlemsländerna där vilket man med rätta kan ha en del kritik mot. Men jag tycker det är oseriöst att måla upp EU som antikrist, även om det som Lars skriver självklart är något som var och en får pröva så är det kanske inte det bästa sättet att utnyttja sin plattform på enligt mig.

   ”Förklaringen att suveräna nationer är passé har varit den europeiska elitens ständiga refräng sedan andra världskriget.”
   Spännande, för det jag ser när jag tittar ut på Europa är att det sedan andra världskriget varit väldigt många länder som just blivit självständiga, så helt oviktigt verkar det inte vara. Sovjetunionen och Jugoslavien till exempel, och inte är det så att EU blockerat de länderna från att bli suveräna.

   ”Jag blir lite förundrad om du som utbildad journalist följer internationella nyheter, Jakob.”
   Jag kan nog snarare konstatera att vi bara får våra nyheter från helt olika källor, där jag förlitar mig på de seriösa nyhetsmediernas rapportering.

   Gillad av 1 person

    1. Hej Martin!

     Det är lite olika, men främst DN i Sverige skulle jag nog säga. Tycker de har den mest balanserade nyhetsbevakningen av de stora tidningarna och går inte så långt som till kvällstidnings-clickbait, så ofta i alla fall. Annars The Guardian, CNN med flera utländska källor.

     Gilla

     1. Detta hjälper ju till att förstå ”Varför Jakob Bromeborn har fel”. En artikel med en sådan titel behöver inte vara mycket längre än ditt citat ovan. DN försöker ju inte ens dölja att de sysslar med agendajournalistik som mörkar fakta. Och det använder du som exempel på en seriös källa som man kan lita på? Liksom Clinton Network News??? Detta förklarar det mesta.

      Gilla

      1. Så det är där skon klämmer. Du gillar alternativmedia, medan jag har tilltro till journalistyrket eftersom jag själv gått genom den skolan och vet att det ställs publicistiska krav som inte alternativa medier tar ställning till överhuvudtaget, de bara kör! Och om några är agendadrivna är det ju de alternativa medierna, även om de försöker ge sken av annat. Vilka källor brukar du läsa, Lars?

       Att du konsekvent skriver mitt namn fel känns också lite respektlöst, när jag till och med bemödade mig att ändra den enda gång jag råkade skriva Enorson om dig i en kommentar tidigare.

       Som alltid i sådana här anklagelser så kan ingen peka på någon gång DN mörkat fakta, så det får du gärna hjälpa mig med. Och Clinton Network News, kom igen… Gillar du Fox News och stöttar Trump också?

       Gillad av 1 person

       1. Jacobromeborn m.fl. Jag har bott i Israel i 21 år och gillar både Fox News och Trump. Jag gillar också Sverige och det svenska. Det du! Pingstvän sedan barnsben och vet egentligen inte hur jag hamnade i den här bloggen. (Skulle nog kolla något om Enarson). Visste inte att Hela Pingsten fanns…
        Intressant läsning men det ger en sur eftersmak när höger och vänster brakar samman och du och andra som slutkläm skriver ”Gud välsigne dej” för att inge läsaren en bild av att era åsikter är välsignade av Gud. Gissa om något är skevt då.
        MSM är inte media längre utan aktivister och numera försöker de inte ens dölja det . Jag lyssnade tidigare till CNN men när jag började känna mej smutsig så slutade jag. Tala om hat…… Media har ju den förmånen att inte bara vinkla sina budskap utan också att välja vad de vill publicera – eller inte publicera. Där ligger en stor del av deras makt. Tyvärr.
        Man bör nog kolla så många källor man kan för att genom surret försöka skapa sin egen personliga världsbild. Klumpigt men nödvändigt om man inte vill bli ledd via nosringen till just det ställe aktivisterna avser.

        Gilla

     2. RT Nya Tider FoxNews Crosstalk/Peter Lavelle The Duran Nyheter Idag DSM ett litet axplock behövliga för att motverka stora smalspåriga drakar som DN och SvD…..eller tom vänstertidningen Dagen.

      Gilla

   1. Ja efter tjugo år i Mellanöstern har jag nog en annan syn på de som anser sig vara de ”seriösa nyhetsmedierna”, speciellt i Sverige. Lustigt nog är ju just Walter Cronkite en av de mest kända profilerna i hela TV-journalistikens historia. 🙂

    Ha det fint, Jakob

    Gillad av 1 person

 6. ”Borders? I have nerver sen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” Thor Heyerdahl

  Jesus befriar oss från rädsla för ”den andre” och uppmanar oss att älska vår nästa. Han skärper budet och ber oss att älska vår fiende. Det är ett bibelord att tugga på resten av livet. Att uppmana till röster på SD är inget annat en villfarelse!

  Gillad av 2 personer

 7. Jag tycker att Jakob på ett utmärkt sätt argumenterar emot Lars Enarson, så jag vill börja med att tacka honom för detta. Samtidigt undrar jag lite var alla andra håller hus? Hur är det möjligt att läsa det som Enarson skriver och inte säga emot?

  För mig finns det en grundläggande obegriplighet hos Enarson. Nämligen att han bekänner sig till den kristna tron. Kristendomen är till sitt själva väsen en salig blandning av tankar och berättelser från olika kulturella traditioner. Därtill är den kristna kyrkans historia en berättelse om fortsatt kulturell uppblandning på alla de platser på jorden dit läran spreds. Få saker i den här världen är mer multikulturella och globalistiska än kristendomen. Hade Enarson levt på 800-talet i det som senare skulle bli Sverige, så hade han förmodligen sagt att detta var en opassande lära med en massa judiskt och grekiskt tankegods som är helt främmande för oss nordbor. Ansgar hade sparkats ut med hälsningen att mångkultur leder till ett helvete.

  Gillad av 2 personer

 8. Okej, Jag kan inte vara tyst om detta.

  Enarsson säger att nationerna är skapade av Gud. Sant. Några sekunder senare säger Enarsson att nationalism kommer från Gud. Falskt. I det vi som land fått av gott har vi fått som gåva av Gud och gåvor ger man vidare till fattiga och förtryckta. Om inte anser vi oss vara förmer än andra människor och sådant kommer definitivt inte från Gud.

  Gillad av 3 personer

  1. Om nu Gud har skapat alla nationer så handlar nationalism helt logiskt om att bejaka det Gud har skapat. Låt oss inte krångla till det och göra det sv
   Gud välsigne dig!

   Gilla

     1. Bra exempel av Gustavsson.

      Tacksamhet för guds gåvor är inte nationalism.

      Nyspråk har vi nog av i politiken utan att ta in det i kristen svär. Låt orden betyda det de betyder.

      Gillad av 1 person

 9. Enarsson säger i videon: ”Det spelar ingen roll vilken bakgrund en människa har rent etniskt, det är handlingarna det handlar om ”

  Exakt. Tro då det också! En god handling är en god handling oavsett etnicitet. En ond handling är en ond handling oavsett etnicitet.

  ”Jag var främling och ni tog inte emot mig, naken och ni klädde mig inte, sjuk och i fängelse och ni besökte mig inte.”

  Gäller Guds ord endast vissa etniciteter?

  Gillad av 1 person

 10. Nationen sverige är ett land precis som israel är ett land, eller tyskland.
  Alla länder har gränser och dessa gränser har Gud skapat för att ett folk skall bo innan för dem. Folket sverige kallas för svenskar och är i stort vita och så har Gud tänkt att det skall vara. Nu finns det även andra folkslag här vilket har gjort att det blivit en uppblandning av folk, dvs olikfärgade, detta har troligen Gud också planerat.
  De som kommer från andra länder och bosätter sig i sverige är inte ursprungligen svenskar, men blir svenskar efter några genarationer. Att kalla en Marockan för svensk för att han fått medborgarskap är helt fel, han är då endast svensk medborgare, men inte svensk.

  Det Gud säger i sitt ord om ett lands gränser är viktigt, det är liksom hans vilja att det skall vara så. Likadant är det Gud säger om olika folk, det är viktigt för Gud vill att det skall vara olika folk, folkslag och nationer.

  Alla är ett i kristus, i kristus gäller inte detta med olika folk, det kvittar om du är Turk eller Norrman.
  Gal_3:28  Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.

  Men det är i kristus detta gäller, är du inte i kristus så gäller det inte.
  Dock är det så att Gud inte har ändrat sig om nationer och dess gränser. Gränserna är till för att avskilja oss från andra folk och folkslag för han vill att varje folkslag skall ha sin särprägel och identitet, Gud har gjort det så för att det skall vara så.

  Att släppa in ett, eller flera folkslag i vårt land vars religion har som huvudmål att inta och underlägga sig de som bor i landet är inte Guds vilja-

  Muslimer är ofta snälla så länge de inte är bokstavstroende, men Islam är farlig och vill att alla skall underkasta sig islam. Det är detta många inte förstår, de har förstått älska din nästa helt fel vilket gör att de anser att man skall fylla landet med islam.

  Många ledare i svenska kyrkan har just pga kärleksbudskapet i skriften tolkat om kärleken till något annat än vad skriften lär och menar att det är Guds vilja att två män har sex med varabdra, osv.

  Förvrängningar och medvetna feltolkningar för att anpassa sig till sammhället gör att man som kyrka går fel, men tyvärr är det många som inte vill lyssna till sanningen utan vurmar istället för förvrängningarna och feltolkningarna av skriftens ord om kärlek och att älska sin nästa.

  Israel tog emot främlingar, men de lät inte främlingarna ta över deras land och främlingen var tvngen att anpassa sig till lagen.

  Bb

  Gillad av 1 person

 11. Från 4 Mos 12: ”Mirjam och Aron talade illa om Mose på grund av den kushitiska kvinnan som han hade tagit till hustru, för han hade tagit en kushitisk kvinna till hustru. ”

  Wikipedia: ”Kushitiska språk är en undergrupp av afroasiatiska språk som talas i nordöstra Afrika huvudsakligen på det så kallade Afrikas horn.”

  Wikipedia:”Afrikas horn är en triangelformad halvö i Östafrika som innehåller länderna Eritrea, Etiopien, Djibouti, Somalia och som sticker ut i Indiska Oceanen längs sydkusten av Adenviken.”

  Det är givande att läsa om bibelns äktenskap.

  Första verserna i Rut:

  ” På den tiden när domarna regerade blev det svält i landet. Då gav sig en man i väg från Betlehem i Juda med sin hustru och sina båda söner för att bo en tid i Moabs land. Mannen hette Elimelek hans hustru Noomi och hans båda söner Mahlon och Kiljon. Familjen var efratiter från Betlehem i Juda. De kom till Moabs land och stannade där.
  Men Noomis man Elimelek dog, och hon blev ensam kvar med sina båda söner. Sönerna tog sig moabitiska hustrur. Den ena hette Orpa och den andra Rut. ”

  Gillad av 1 person

  1. Gud gör ju dessutom Mirjam vit av spetälska försatt hon kritiserat sin bror Mose för hans afrikanska fru. Det är som om Gud säger: så du tycker det är viktigt att vara vit; då ska jag verkligen göra dig vit.

   Gillad av 1 person

   1. Delar din tolkning här :”Gud gör ju dessutom Mirjam vit av spetälska försatt hon kritiserat sin bror Mose för hans afrikanska fru. Det är som om Gud säger: så du tycker det är viktigt att vara vit; ”

    Endast i sista delen ”då ska jag verkligen göra dig vit” skulle jag mer säga att spetälskan i GT symboliserar orenhet. Så ja, Mirjams kritik av Moses hustruval är orent.

    Det var även därför som vår Herre Jesus Kristus botade spetälska människor under sin tid här. Han visade vem som kan bota oss från vår orenhet. Under NT-tiden har GT-betydelsen av spetälska dock inte denna betydelse men givetvis ligger Guds syn på rasism kvar. Guds godhet är densamme igår, idag och i morgon.

    Gillad av 1 person

   2. Var Mirjam vit? Följer diskussionen men tycker den urartar från bägge sidor. Hittepå-tolkningar och hårda angrepp från bägge håll pga åsikter som man har. Ödmjukhet kanske? Tycker båda sidor har viktiga poänger.

    Gilla

    1. Det beror väl på om man räknar judar som vita. I både Sydafrika och USAs sydstater under segregationstiden räknades judar som vita ( men de drabbades ändå av ”no irish and no jews” rasismen). Uppenbarligen hade hon något sorts problem med att Mose hade en hustru av fel etnisk sort.

     Gillad av 1 person

     1. Men vad har det med diskussionen kring Enarssons politiska hållning att göra? Lyssnat igenom videon och minns inte att han vill förbjuda äktenskap mellan olika etniciteter.

      Gilla

      1. Det blir dock ganska svårt att gifta sig med någon från en annan kultur om de inte ens får komma hit…

       Men håller med dig, det är rätt mycket off topic.

       Gillad av 1 person

       1. Jag kan byta tema med samma texter. Moses flydde Egypten till ett annat land. Elimelek flydde svält och bodde i ett annat land i 10 år och när hans barn flyttade tillbaka hade de hustrur från en annan nation.

        Gillad av 1 person

        1. Rättelse.

         Jag skrev ”och när hans barn flyttade tillbaka hade de hustrur från en annan nation.”

         Sönerna var ju döda så det var en svärmor från Juda och en svärdotter från Moab, sett ur Ruts perspektiv, som flyttade tillsammans beroende av var det gick att leva. Ruts skäl att följa med sin svärmor är högintressant.

         ” Men Rut svarade: ”Tvinga mig inte att lämna dig och vända tillbaka från dig. För dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag. Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud”

         Gillad av 1 person

         1. Hinner tyvärr inte skriva här på bloggen även om jag skulle vilja. Rekommenderar Hazonys nya bok The Virtue of Nationalism när den kommer ut i september.

          Angående blandäktenskap, som ju som sagt är helt off topic, så kan du ju också om du är intresserad av detta ämne jämföra också med Esra 9:1-4. Bilden är inte så ensidig som du tycks göra den.

          ”När detta var fullbordat kom några av furstarna fram till mig och sade: ”Varken Israels folk eller prästerna eller leviterna har hållit sig avskilda från de främmande folken och deras avskyvärda handlingar, från kananeerna, hetiterna, periseerna, jebusiterna, ammoniterna, moabiterna, egyptierna och amoreerna. De har tagit hustrur åt sig och åt sina söner bland deras döttrar, och det heliga släktet har blandat sig med de främmande folken. Furstarna och föreståndarna var de första att begå sådan otrohet.”
          När jag hörde det, rev jag sönder mina kläder och min mantel och slet mitt hår och skägg och blev sittande förstummad. Då kom alla de som fruktade Israels Guds ord och samlades hos mig på grund av den otrohet som de hemkomna fångarna hade begått. Jag blev sittande i stum sorg ända fram till kvällsoffret.”

          Jag önskar er alla allt gott. Kan inte blogga mer här. Gud välsigne er!

          PS Jag har aldrig uppmanat någon människa att rösta på SD. Däremot bett alla be att de blir största parti. Det är en annan sak. Jag har uppmanat var och en att rösta efter sitt eget samvete. Jag ställer inte upp på allt inom SD och har aldrig röstat på detta parti. DS

          Gilla

          1. Man brukar be om det man önskar sig. Jag ber att SD åker ut ur riksdagen.

           Sedan är det märkligt hur ofta det förekommer att de som kallar sig lärare och träder fram som om Herren skulle tala genom det de säger”plötsligt” inte har tid med mottagaren längre.

           Då äktenskap ansågs off topic eller sekundärt i sammanhanget bytte jag tema till hur de gifta bibelparen flyttade runt mellan olika folk och nationer. Helt med Guds välsignelse. Man kan titta på singelkristna också om det anses ge mer. Paulus var jude, blev hedningarnas apostel och hade inga problem med att vara medborgare i det romerska riket.

           Gillad av 1 person

          2. Eftersom ni fortsätter debatten så gör jag ett undantag och återkommer. Du skriver:

           “Man brukar be om det man önskar sig. Jag ber att SD åker ut ur riksdagen.”

           Vi får väl se vilken bön Gud besvarar.

           SD:s immigrationspolitik var fram till för 25 år sedan normal svensk immigrationspolitik. Det handlade varken då eller nu om rasism eller främlingsfientlighet utan om sunt förnuft.

           Bibelns uppmaning att visa barmhärtighet mot främlingen betyder inte att vi ska öppna gränserna för förbrytare och våldtäktsmän. En god vän åkte nyligen in i en av de många ”no go” zoner som numera finns i Sverige på jakt efter sin sons moped som blivit stulen. Han stoppades av en ung grabb som sa till honom: ”Jag ser att du har barn med dig i bilen. Du ska inte vara här för det är farligt för er. Stick härifrån!”

           Jag hoppas snart kunna ladda upp en video om vad som egentligen ligger bakom Sveriges och Europas immigrationspolitik som förr eller senare kommer att leda till inbördeskrig om ingen rejäl förändring snabbt äger rum.

           Gilla

          3. ”Vi får väl se vilken bön Gud besvarar.”

           Om de som röstar på SD går emot Guds vilja att hjälpa den nödställde (jag har aldrig sagt att vi ska släppa in kriminella) så kommer ju SD att vinna. Då beror det på de hårdhjärtade människornas egna vilja och att Gud låter dem få som de vill fram till denna dag: ”Och alla folk ska samlas inför honom, och han ska skilja dem från varandra som herden skiljer fåren från getterna.” (Från Matt 25)

           Helt klart håller det här landet på, liksom USA genom sin nya president och de som valde fram honom, att bli en getnation. Läs Matt 25

           Jaaa….man kanske är välkommen att bo hos ursprungsbefolkningen, samerna, norröver.

           Läste nyligen en personlig berättelse av en ung man i vår stad som flytt från ett land i öst. Han har lämnat islam. Han blev lockad av de vänliga människorna i den här staden. När han började lära känna de människorna mer fick han höra om Jesus och han fick en bibel av dem. Han började läsa Bibeln och förstod genom människornas vänliga bemötande och omsorg att deras liv hör ihop med deras tro och ville då också börja leva som en kristen. Nu har han låtit döpa sig och översätter bibeln för andra nyanlända.

           Herre vi tackar dig.

           Gillad av 1 person

         2. Nu kommer ”rasisterna från Polen” och räddar det högmodiga, besserwisser landet Sverige där ledarskapet inte längre klarar av att ta hand om sina egna medborgare. Svenska folket står på gatorna och vinkar, klappar i händerna och gråter av tacksamhet när de välkomnar karavanen av brandbilar från Polen som hjältar.

          Detta sker medan Sverige är fullt av terrorister och hundratusentals muslimer som bygger parallellsamhällen där man lever på svensk välfärd tack vare den vanvettiga invandringspolitik ni förespråkar på den här bloggen. Denna politik har absolut ingenting att göra med Bibelns uppmaning att visa barmhärtighet mot främlingar och ”Jesus var också flykting”. Nu är det dags att nyktra till!

          Gillad av 1 person

  2. Vad har äktenskap med saken att göra? Sidospår? Har Enarsson sagt något om äktenskap? Nåt att fundera över; Salomo. Hur gick det för honom? Ang äktenskap då alltså. Intressant diskussion men det du och Gustavsson tar upp är ju helt irrelevant.

   Gilla

 12. I Kristus är vi alla lika och har samma uppdrag att hjälpa den svage. Flyktingen ska vi behandla som vår egen. Vi ska älska våra fiender.
  Vi ska vinna dem för Jesus.
  Inget av detta får plats i SD politik.
  Att ifrågasätta sin broder eller systers frälsning för vilket parti man röstar på låter i mina öron horribelt.
  Gud hjälp oss att ta hand om varandra i denna sjuka onda värld.
  Se hur de älskade varandra är fjärran i denna debatt.
  Men eftersom Lars profetior är så politiskt underbyggda så är det ju oundvikligt. Guds välsignelse

  Gillad av 1 person

 13. Jag noterar att Lars Enarsson påstår att vi är överens om grunderna kring hur Apg 17.26 ska tolkas, men att jag sedan gör det för komplicerat. Vad som i själva verket händer i hans argumentation är att han tydligt visar att han inte förstått ett dyft av vad jag skriver. Om det är oförmåga eller ovilja vet jag inte, men hans sätt att behandla min text är uppåt väggarna. Hans stapling av gammaltestamentliga texter är inte detsamma som seriös exegetik. Att han ignorerar alla de fakta jag har belagt kring historisk kontext och ordens valörer länder honom inte till heder.

  Däremot har han rätt i att textens betydelse är klar. Den är bara helt motsatt det som Enarsson påstår.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din synpunkt! Jag håller med. Jag sysslar inte med intellektuellt krångel utan med enkel bibelundervisning där Skrift med Andens hjälp förklarar Skrift. Det var så jag blev frälst och född på nytt en gång och så tänker jag fortsätta. Det håller! ”Liksom ni tog emot Kristus Jesus som Herren, så lev i honom,” Kol 2:6 Med vänlig hälsning, Lars Enarson

   Sent from my iPhone

   >

   Gilla

   1. Ska vi bara tro på dig och Enarson utifrån någon sorts uppenbarelsekunskap? Gunther har argumenterat utifrån skriftordet; om ni anser att er läsning är mer Bibeltrogen, så bör ni kanske bemöta argumenten.

    Gillad av 1 person

 14. Jag tycker att somligas tongångar är exakt som de på (hummer)”kniv-söder” i Stockholm där åsiktseliten är så totalt eniga om vad som är ont (SD och andra med nationalkonservativa åsikter) och vad som är gott (de själva som ÄLSKAR främlingen och anser sig vara de rätta kristna) och måste säga att det är både tröttsamt, antiintellektuellt för att inte säga trist och helkorkat. Bibeln verkar dessa godhetsapostlar inte ha läst när de pratar om ”främlingen” lösryckt ur sitt sammanhang.
  Många samhällsrapporter verkar ha gått dem förbi också, där det framgår att endast ett litet antal av de som flödar in i landet är kvotflyktingar samt att av den stora massan som kommer hit endast ett fåtal är flickor. Unnar dessa så ”goda” kristna inte kvinnliga flyktingar att få skydd? Varför bekommer det dem inte att flickorna i stort sett lyst med sin frånvaro.
  Nej, dessa kristna tror att de är goda och smarta när de tvärtom är både naiva och enfaldiga och med sitt tal förleder andra att tro att det att vara är kristen är synonymt med att i förlängningen vara en dum landsförrädare. Så tycker jag faktiskt, för vad man gör är att hålla allas vårt fosterland och det som våra förfäder byggt upp som något totalt värdelöst som vi inte ens ska försvara.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Pauline!

   När jag skrev Jesus var också flykting gjorde jag en noggrann undersökning av vad ger, det hebreiska ordet som ofta översätts främling, betyder. Det betyder invandrare, migrant. Det används både om kortvariga invandrare och dem som permanent flyttar in i landet. Dem ska vi älska och behandla som infödda (3 Mos 19:33-34). De som tar ordet ur sitt sammanhang är de som exempelvis hävdar att ordet enbart syftar på turister, de har fel.Vi som vill välkomna flyktingar och invandrare tar inte ordet ur sitt sammanhang, vi gör som Bibeln säger. Jesus säger att de som inte välkomnar invandraren är dömda till helvetet (Matt 25:43), så det här är en viktig fråga att tänka rätt i.

   Jag är väl medveten om att vi tar emot på tok för få kvotflyktingar, och att den idiotiska lagen som förbjuder flyktingar att flyga som oss andra gör att de blir beroende av flyktingsmugglare och framför allt skickar pojkar som löper mindre risk att dö eller våldtas. Fram tills nyligen kunde resten av familjen – inklusive tjejerna – komma senare men nu är den främlingsfientliga socialdemokratiska regeringen nästan omöjliggjort det. Den politiken är av djävulen, den dömer människor till döden och stänger gränserna till ett av världens rikaste länder. Sådan egoism och girighet är demonisk. Det är därför vi som kristna behöver ta avstånd från det.

   Du avänder krigsretorik när du beskriver oss som vill följa Bibelns bud som landsförrädare och att ”fosterlandet” (ett ord som ALDRIG används i Bibeln) ska ”försvaras”, som att människor som är födda i ett annat land än dig är fiender. I så fall, älska dina fiender! Älska! Gör gott mot andra, se människan som den är. Människor med annan hudfärg och annan kultur och till och med annan religion är precis lika älskade som Gud som du, och han gråter när vi kastar oss in i samhällsandans hat och fiendskap. Gör som Jesus säger:

   ”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem. ” (Matt 7:12)

   Vill du bli tvångsutvisad till krig och förföljese? Vill du leva i fattigdom och misär? Naturligtvis inte. Döm då inte andra till ett sådant öde. Låtsas inte om att Sverige inte har råd, vi är ett av världens rikaste länder. Fattiga länder tar emot 90 % avvärldens 70 miljoner flyktingar, på vilket sätt är inte det fullständigt galet? Vi behöver visa medlidande, gästfrihet och kärlek till andra människor som Gud har skapat och älskar,Pauline. Eller hur?

   Allt gott!

   Gilla

   1. Hej Micael! Det går inte att använda ”ger” om dagens invandrare som kommer till Sverige för att leva på svensk välfärd, skapa parallellsamhällen, förändra svensk lagstiftning, bränna bilar och begå våldsbrott av olika slag. Inte ens FN stöder sådan invandring utan sådana ska utvisas enligt FN:s stadgar. De som invandrar för att assimilera, göra rätt för sig, respektera svenska lagstiftning och bli en del av det svenska samhället kan räknas som ”ger”. Missbruka inte Bibelns uppmaning om ”ger”. Med vänlig hälsning, Lars Enarson.

    Sent from my iPhone

    >

    Gilla

    1. Hej Lars! Ger används om alla sorters invandrare, det betyder helt enkelt invandrare. Att du likt Trump beskriver alla invandrare som kriminella säger något om din människosyn. Jag lärde i somras känna en fantastisk ung afghansk tjej som älskar Jesus och brinner för att fler ska lära känna honom. Hon har fått avslag och hotas skickas till ett land där kvinnor är slavar och där konvertiter dödas på löpande band. Det är helt förskräckligt att du ber att en man som vill utvisa henne – Jimmie Åkesson – ska bestämma!

     INGEN svensk utvisas hur fasansfulla brott de än begår. En infödd svensk kan begå en massiv terrorattack utan att behöva riskera tvångsutvisning till Afghanistan. Men tjejen jag lärt känna som inte begått ett enda brott ska utvisas dit trots riskerna. Det är en enorm orättvisa i det. Den bibliska moralen kring invandrare sammanfattas i 3 Mos 19:33-34: behandla invandrare som infödda, älska dem, förtryck dem inte. Hur behandlar vi invandrare som infödda om vi vill utvisa invandrare men inte infödda?

     Det är förfärligt när människor begår brott, där är vi överens. Men jag har två frågor att ställa dig:

     Vill du att infödda svenskar också ska utvisas för brott, eller vill du ha olika straffskalor för infödda och invandrare?
     Tycker du inte att det är ett problem att utvisade brottslingar kan fortsätta begå brott i landet de utvisas till? Är inte fängelse bättre?

     Allt gott!

     Gillad av 1 person

     1. Hej Micael! Även om jag inte håller med dina åsikter trodde jag inte att du har svårt för att läsa. Jag beskrev två olika typer av invandrare och anklagar mig för att dra alla invandrare över en kam. Det är tillåtet att använda hjärnan. Ordet ger beskriver INTE den första typen av invandrare. Ger kan också översättas med ”konvertit”. Det handlar om en person som anpassar sig till det samhälle han kommit till. Därför betonar Mose lag gång på gång att samma lag och skyldigheter ska gälla både för den infödde och för främlingen ”ger”. Det är inte Åkesson som gett tjejen från Afghanistan avslag utan myndigheten tillsatt av nuvarande regering. Eftersom Åkesson till skillnad från nuvarande regering stått upp för Mellanösterns lidande kristna finns det stora förutsättningar för att hennes fall kommer att behandlas med större förståelse av en SD ledd regering. Fråga 1: Straffskalorna bör vara lika. Däremot bör människor som kommit till ett nytt land och begår brott utvisas såvida de inte bott i landet en längre tid och räknas som medborgare. Fråga 2: Vi är inte kallade att värna om brottslingars rättigheter utan stå upp för brottsoffren och skydda landets medborgare. Vad myndigheterna gör i andra länder kan vi inte råda över. Allt gott!

      Sent from my iPhone

      >

      Gilla

      1. Hej igen Lars!

       Du skrev: ”dagens invandrare som kommer till Sverige för att leva på svensk välfärd, skapa parallellsamhällen, förändra svensk lagstiftning, bränna bilar och begå våldsbrott av olika slag”. ”Dagens invandrare” är alltså kriminella enligt detta uttalande. Tar du tillbaka det eftersom långt ifrån alla invandrare idag är kriminella, till exempel den kristna tjejen jag lärt känna?

       Var får du att ”ger” ska översättas med ”konvertit” ifrån? Vad är din källa? Ger har nummer 1616 i Strongs bibelordbok och betyder ”a sojourner”. I NASB översätts det med ”alien (40), aliens (11), foreigners (1), immigrants (1), sojourner (5), sojourners (2), stranger (25), stranger’s (1), strangers (6).” Här är en detaljerad analys av ordet: https://biblehub.com/hebrew/1616.htm

       Därtill förstärker NT budet om att älska nästan och invandraren till att inkludera alla människor (Matt 7:12), inklusive fiender (Matt 5:44). Försöker du argumentera för att det finns människor du inte ska älska som kristen? Det säger något om din teologi och människosyn.

       Ja, den nuvarande färmlingsfientliga politiken som drivs av S-MP regeringen resulterar i att en ung kristen kvinna ska utvisas till ett land där kvinnor lever i slaveri och kristna dödas. Men SD vill det också! SD vill, om du har missat det, stoppa utomeuropeisk invandring. Så de kommer också utvisa kristna. Det är kärnan i deras politik. Du verkar ha gått på deras bluff om att de ska ”hjälpa i närområdet istället”. I själva verket har de i flera år kämpat för att sänka biståndet, och forskning visar att invandrare skänker mångdubbelt mer till sina släktingar än vad västerländska regeringar ger i bistånd, vilket innebär att närområdet får mer hjälp av asylinvandring till rika länder än att rika länder ger bistånd på eget initiativ: https://helapingsten.com/2018/08/05/myten-om-hjalp-i-naromradet/

       Du skriver: ”Straffskalorna bör vara lika. Däremot bör människor som kommit till ett nytt land och begår brott utvisas såvida de inte bott i landet en längre tid och räknas som medborgare.” Det är en självmotsägelse! Straffskalorna är inte lika om jag kan begå hur grova brott som helst utan att drabbas av utvisning, medan en invandrare kan drabbas av utvisning som straff för brott. Det är själva definitionen av olika straffskalor som strider mot den bibliska principen att samma lag ska gälla invandraren som den infödde.

       På min fråga ”Tycker du inte att det är ett problem att utvisade brottslingar kan fortsätta begå brott i landet de utvisas till? Är inte fängelse bättre?” svarar du ”Vi är inte kallade att värna om brottslingars rättigheter utan stå upp för brottsoffren och skydda landets medborgare. Vad myndigheterna gör i andra länder kan vi inte råda över.” Med andra ord: du tycker att brottslingar ska utvisas även om det innebär att de fritt kan fortsätta begå brott. Då står du inte alls upp för brottsoffren, du skiter i brottsoffer så länge de inte delar din nationalitet. Det är djupt okristligt och kärlekslöst. Att låta terrorister och mördare fritt begå terrordåd och mord i andra länder är ofattbart elakt. Hur kan du vilja utsätta andra människor som Gud älskar och dog för för sådana grymheter? Hur kan du stödja terrorism?!

       Du behöver verkligen tänka om det här, Lars. Människor dör, och ditt ansvar som kristen ledare är att vara MOT det, inte FÖR det!

       Allt gott!

       Gilla

       1. Hej igen Micael!

        Jag gör ett nytt försök att skriva så att du förstår. Jag skrev: Invandrare X som förstör ska vi inte ta emot. De är inga ”ger”. Invandrare Y som vill assimilera är ”ger” och vi ska ta emot dem så långt det är möjligt. Jag drar alltså inte alla invandrare över en kam.

        Uppmaningen att älska främlingen gavs till Israel på deras eget språk. Under de 3500 år som gått sedan dess har ”ger” uppfattats av det judiska folket som människor som inflyttat därför att de erkänner Israels Gud och hans lagar och söker gemenskap med hans folk. Därför är det också vanligt i judiska skrifter att ”ger” översätts till proselyt eller konvertit.

        Att älska nästan i NT är riktat till enskilda personer, inte till myndigheter. Det leder till förvirring, anarki, villolära och ett falskt evangelium när du och dina kompisar i kristna vänsterkretsar blandar ihop detta. Myndigheterna är insatta av Gud till att skydda befolkningen i ett land från våldsmän. Det är du som hamnat snett och behöver tänka om.

        SD har som sagt mycket större förståelse för kristna minoriteters svåra situation än nuvarande regering som prioriterar muslimer. Inget parti är perfekt men SD är betydligt bättre i detta fall. Ja SD vill sänka biståndet till idiotiska saker som att stödja kommunistiska diktaturer, palestinsk kultur och terrorism, etc. Det gör att det blir mycket pengar över till vettiga ändamål.

        Att brottsoffer kan fortsätta att begå brott i de länder de utvisas till är en hypotetisk fråga med många variabler.

        Avslutar härmed diskussionen.

        Gilla

       2. Micael Grenholm. Dina inlägg ger väldigt otrevliga vibbar. Det finns en kaka vi alla ska dela på (gilla läget eller inte) och då gäller det att det blir en korrekt fördelning. Vi har valt våra politiska företrädare till att göra det jobbet.
        Våra politiska företrädare gör inte jobbet och det är där personer med åsikter som dina blir väldigt – underliga. När blödde ditt hjärta för Sveriges fattigpensionärerna som inte har råd med mjölk till kaffet mer än tre dagar i veckan, när blödde ditt hjärta för Gustav som inte har råd att gå till tandläkaren, när blödde ditt hjärta för lilla Lisa som förlorat sin personliga assistent. Varför lägger du allt krut på de som mycket medvetet valt att komma till Sverige eftersom de lärt sej att det finns sådana som du.
        Varför du – om du börjar begå brott – inte blir utvisad beror på att du ingår i samhällskontraktet som iofs snart är sönderrostat. De som är måltavla för din ömma låga har naturligtvis ingen som helst del i samhällskontraktet.

        Gilla

   2. Micael. Din retorik är effektiv. Bygger på rädsla. ”Jesus säger att de som inte välkomnar invandraren är dömda till helvetet (Matt 25:43), så det här är en viktig fråga att tänka rätt i.”
    Du rycker en bibelvers och lägger in en egen personlig tolkning, hotar med helvetet för de som inte följer din tolkning.
    Jag är så innerligt trött med polariseringen i samtalet kring migration. Antingen ska man enligt ena sidan stänga gränsen helt och bevara ”fosterlandet” eller ska man släppa alla spärrar för att vi har råd. Finns det ingen möjlighet att samtala nånstans på mitten? Att vi har problem men också möjligheter? Jag jobbar (är anställd) med flyktingar och invandrare. Jag möter dem, samtalar med dem. Bilden att alla flyr krig och misär och död är ganska skev och ger inte en ärlig bild av verkligheten. Många kommer från ordnade förhållanden med fungerande sociala sammanhang. De har helt enkelt kommit hit för att utbilda sig och skaffa ett bättre liv. Men det finns också de som lever i skräck för att utvisas till ovisshet och ett hem som brinner.
    Tycker att både du och dina meningsmotståndare använder en oärlig argumentationsteknik. Jag är även intresserad av nationalekonomi och har goda kontakter i näringslivet som är mer insatta än jag. En av mina närmsta vänner driver företag både i Sverige och utomlands. Han sätter sig själv i andra rummet och avstår hellre lön själv för att hans anställda ska behöva sägas upp. Han konstaterar att ekonomin i Sverige bra, men det finns stora orosmoln. Tillsynes går allt bra, men att i en högkonjunktur ha minusränta och en av västvärldens svagaste valutor är ett oroande tecken. Vid nästa lågkonjunktur har vi inga direkta motmedel. Och byggsektorn har redan börjat bromsa in…
    När du pratar om att vi har råd, så tar du beslut för alla som kommer i kläm. Och ja, jag har personliga exempel på familjemedlemmar och vänner där resursbristerna i vården resulterat i dödlig utgång. Gäller inte Matt 25:43 dem? De som är sjuka, fattiga? Gäller det bara människor som inte bor i detta land? Gäller det inte SIS-hemmen där vi låser in barn så unga som 8-år? Där samhället inte har resurser att hjälpa? Skolor som inte har råd med resurspersonal till barn med särskilda behov? Människor som utförsäkras och som med nöd och näppe har råd med mat?
    Jag är inte ute efter att gå främligsfientlighetens ärenden, inte ställa grupper mot varandra, men har svårt för din förenklade argumentation där summa summarum är att de som inte köper dina tolkningar inte är riktigt kristna och hamnar i helvetet. Att de som redan befinner sig i landet Sverige räknas inte.
    Du får gärna ha dina åsikter och jag vet att du gör många bra grejer, men denna diskussionen handlar inte bara om främlingen utan om samhället i stort. Jag är emot att utvisa människor till krig och förföljelse. Jag har horribla exempel där jag skäms för Sverige och hur vi behandlar människor. De som är minderåriga, bekräftat minderåriga, och kommer utvisas oavsett om gymnasielagen går igenom eller inte, bara för att de INTE är 18.
    All förenklad retorik hjälper ingen. All ovilja till att faktiskt våga problematisera sin egen ståndpunkt hjälper ingen. De främlingsfientliga behöver stå till svars för mänskligt lidande de orsakar genom att utvisa de som verkligen har skyddsskäl. De som likt Centerpartiet inte ser ett problem med 30 miljoner invandrare behöver berätta hur mycket vi måste ändra vårt sätt att leva. Vilka skatter som behöver höjas i ett land som har en av de högsta skatterna på arbete i världen. Hur ska vi kunna skapa jobb, skola, bostäder, integrera? Jag säger inte assimilera, för jag hävdar att vi har mycket gott att lära oss från andra kulturer. Men lagstiftningen tycker jag behöver hållas fast vid, alla människors lika värde, jämställdhet etc.
    Jag tror inte att vi ska skapa ett kristet land där vi tvingar människor, likt sharia, att underordna sig ”kristna” seder och bruk.
    Förlåt mig för ett långt utlägg, men är trött på en förenklad debatt. Jag behöver hjälp att förstå och du skriver mycket klokt. Men tror på ärlighet. Att bara påstå att ”vi har råd”, så tror jag inte man riktigt förstår konsekvenserna. Det är inte omöjligt, men vi behöver prata om det och hur vi ska lyckas hjälpa människor in i arbetsliv och gemenskap med samhället i stort.
    Sen tycker jag ibland att vi silar mygg och sväljer kameler. Jag har väldigt svårt för SD, men jag har också svårt för Miljöpartiet, Moderaterna, Vänsterpartiet, KD, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet (glömde jag nåt?) för deras flathet och politik som många gånger underminerar människovärdet bl a i abortfrågan. Tragiskt att valet bara har kommit att hamna kring migration….
    Micael. Detta är min personliga åsikt. Är inte menat som ett påhopp på dig som person eller som kristen. Men önskar att debatten skulle lyfta lite. Vilka är min nästa? Är det bara personen utanför gränserna? Eller bara personen innanför? Om både och; då behöver det finnas ett samtal kring hur vi löser både och, med beräkningar, skattehöjningar, utbyggnad av välfärden.

    Gilla

 15. Blev i början förtjusad av SDs Israelvänniga sinnelag, och resonerade att rösta på dem. Men har totalvänt , sd skapades av nynazister, Jimmy åkesson gick med partiet när det fortfarande förespråkades ett etniskt homogent sverige , vad lockade jimmy? Han fick frågan men svarade att han inte kände till dessa yttringar.

  Om roten är ond, hur kan frukten vara god?

  Med vänlig hälsning, samuel

  Gillad av 2 personer

  1. ”Blev i början förtjusad av SDs Israelvänniga sinnelag, och resonerade att rösta på dem. Men har totalvänt”

   Samma här. Och som nytt parti var det från början inte så lätt att veta så mycket om roten.

   Micael citerar i en bloggpost från Juni:

   ”Jimmie Åkesson själv skrev 1997 som aktiv i SD i Sölvesborg: ”Vi är däremot övertygade om att ett kulturellt homogent samhälle har bättre förutsättningar att genomgå en fredlig och demokratisk utveckling än en etnisk heterogen statsbildning.”

   Micael skriver också i sin bloggpost: ”I samma text kallade han (Åkesson, mitt tillägg) dem som flytt från balkankrigen för ”en halv miljon etniska främlingar”.***

   Gillad av 1 person

 16. Hej!
  Jag har läst igenom det mesta här i den här debatten.
  Jag har arbetat 30 år med flyktingar och invandrare och har sett det mesta inom detta område. Jag har träffat människor från hela världen. De flesta har varit hyggliga mot mig. Men någonstans under de här trettio åren gick det snett i flyktingmottagandet. Under slutet av 80 – talet och större delen av 90 -talet klarade vi integrationen ganska bra många lärde sig svenska gick en utbildning och fick ett arbete speciellt de som kom från Bosnien. Under 2000 -talet ökade tillströmningen markant och under Alliansens regeringstid tappade man kontrollen mer och mer. Man genomförde en etableringsreformen med ett gott syfte men den har inte fungerat som det var tänkt.
  Jag tycker att det här problemet är av praktisk art . Vi har helt enkelt tagit emot för många människor i förhållande till vårt lands kapacitet. Vilken regering det än blir efter valet den 9/9 så blir de tvingade att strama upp och bromsa invandringen till vårt land annars är risken stor att vi trasar sönder landet helt och hållet.
  Bilbränder, gängkriminalitet, utanförskap, extrema islamister är varningssignaler i Sverige.
  Vi måste tillbaka till reglerad invandring, ett rättsväsende som fungerar och framförallt vi måste få koll på vilka som har rätt att vara här i landet. Sedan måste politikerna i parlamentet kunna tala med varandra och inte som nu mobba politiker från ett visst parti.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Leif! Vad bra att du har hjälpt flyktingar och att du engagerar dig i frågan! Det är dock några saker du skriver som inte är sanna.

   Du skriver: ”Vi har helt enkelt tagit emot för många människor i förhållande till vårt lands kapacitet.” Sverige har världens 17:e högsta BNP per capita och därmed världens 17:e högsta kapacitet att ta emot flyktingar: https://helapingsten.com/2018/05/08/myten-om-systemkollaps-varfor-sverige-har-rad-att-ta-emot-fler-flyktingar/ 90 % av världen flyktingar tar sig till fattiga länder – DE saknar kapacitet. Stackars Jordanien har tagit emot miljoner flyktingar trots att de är ett fattigt land. Rika länder som Sverige har kapacitet per definition. Det som hände 2015 var inte någon systemkollaps eller kapacitetsbrist utan dålig planering från politikernas sida: https://blogg.msb.se/krisinformation/2015/12/11/msb-analytiker-ingen-systemkollaps/

   Du skriver ”Vi måste tillbaka till reglerad invandring.” Sverige har alltid haft reglerad invandring, även under Reinfeldt utvisades kristna till döden i Afghanistan och min vän Jean Kabuidibuidi utvisades till tortyr i Kongo. Tiden då Sverige tog emot alla som ville har aldrig funnits. Nu har vi EU:s strängaste migrationspolitik, så det blir ganska obegripligt att tala om en kursändring. Du har redan fått som du vill om du vill ha stängda gränser! Det innebär att människor tvångsutvisas till tortyr, död, lidande, förföljelse, krig och fattigdom.

   Absolut är det hemskt med bilbränder och gängkriminalitet, men det löses inte genom att utvisa människor till krig och förföljelse, eller hur? Folk blir inte frälsta, omvända och förvandlade av att skickas till ISIS och Al Qaida, eller hur?

   Vi behöver evangelisation, Andens kraft och kärlek i Jesu namn. Inte tvångsutvisningar, de är vedervärdiga och strider mot den gyllene regeln.

   Allt gott!

   Gillad av 1 person

   1. Micael!

    Du skriver: Absolut är det hemskt med bilbränder och gängkriminalitet, men det löses inte genom att utvisa människor till krig och förföljelse, eller hur?

    Jo det problemet löses genom att utvisa förövarna till det dom kom ifrån, eller menar du att vi skall ta in våldsmän som orsakar en form av krig och förföljelse i vårt land?

    Du skriver: Sverige har världens 17:e högsta BNP per capita och därmed världens 17:e högsta kapacitet att ta emot flyktingar.

    Du kan räkna hur du vill, men vårt land håller på att bli oigenkännligt pga alla islambejakande grupper som tas in i vårt land.
    Bilbränder förekom innan också, visst men då var det i samband med stora rån, eller enstaka försäkringsbedrägerier, så skillnaden är stor från då och nu-

    Du skriver: Stackars Jordanien har tagit emot miljoner flyktingar trots att de är ett fattigt land.
    – Jordanien är väl ett muslimskt land, eller hur och om nu jordanien är så fattigt så kan man skicka flyktingbistånd till dem, det gör nog mer nytta än att fylla vårt land med muslimer.

    Bb

    Gillad av 1 person

 17. Två kommentarer
  Lars Enarson må ha fel men att döma honom är minst lika illa. Bedöm andra men visa dem vördnad om inte minst för han är äldre. Jag kan missta mig om din ålder men bara en tanke.

  När folk använder bibelordet om att ta emot främlingen verkar de anta att 1) alla främlingar är oskyldiga och 2) att främlingen har rätt att komma in.
  Vi vet att inte alla främlingar är oskyldiga varför ska vi ta emot de som faktiskt inte flyr från krig men vill komma in i svensk välfärd? Främlingen har inte rätt att komma in på sina egna villkor det är jag som bestämmer i mitt hem vem som ska komma in och hur, och när. Varför ska vi glömma allt sunt förnuft som människan har använt i alla tider?

  Ingen har sagt rösta på SD däremot alla som sagt rösta inte på SD har gjort att jag läst på mer. Gud dömer inte efter vilket parti vi röstar på men däremot dömer han om vi hade kunskap och ändå röstade som vi gjorde. Rösta efter övertygelse aldrig efter propaganda!

  Gillad av 1 person

 18. Jag tycker nog att Hela pingsten borde begrunda det första budet. Du skall inga gudar hava jämte mig. Det krävdes nämligen att de flesta lämnat sin kristna tro och blivit sekulariserade innan man kunde börja bjuda in Islam i landet. Vårt land. Jag vet att det står mycket om flyktingen i bibeln och att Gud är arg på Israel eftersom de behandlade främlingen illa genom att det inte fanns matförråd i från tiondet. Malaki. Men det står även att om främlingen ville fira påsk i landet så fick de faktiskt låta omskära sig och ta seden dit man kom. För drygt hundra år sedan så släpptes inte muhammedanen in hur som helst. Var hela nationen rasister på den tiden eller är det ni som valt att tolka bibeln annorlunda än man gjorde då? Jag anser det sistnämnda är det mest sanningsenliga eftersom jag tror att Guds ord består. Den första murbräckan var turkbulgarerna, men det som verkligen rev vårt gränsskydd var inträdet i EG som blev EU. Globalister som vill ha ett öppet flöde från tredje världen, då särskilt muslimer brukar ofta ha hamnat på kant med nationen Israel. Jag skall välsigna dem som välsignar dig, och den som smädar dig skall jag förbanna. Det är Guds ord i första Mosebok. Barmhärtighet är ett fint gudomligt påbud, men finns det något exempel på hur det går för ett land där landets ledare sänker sitt gränsskydd för att vara barmhärtig? Svar Ja! Det varnande exemplet är Libanon som hade ett förödande inbördeskrig mellan 1975-82. Det tål att begrundas. Vill man ha globalisering fri rörlighet och kaos i väntan inför Antikrist som ska ställa allt till rätta så blir ju naturligtvis alldeles galet om det kommer en kille Tom tvärtom och säger att Gud vill välsigna det enda partiet som inte följer tidens anda. Lars Ernarson bor inte i Sverige och kan med gott samvete låta de döda begrava sina döda. Han är troligtvis inte besmittad med världens ande som påbjuder all sexuell orenhet, abort och feminiseringen av svenska småpojkar. Det finns i stort sätt ingen skam kvar i landet. Liberalernas ungdomsförbund föreslog att det skulle vara tillåtet att ha sex med ett lik. Lars säger att Gud inte är nöjd med värdegrundsdemokratin i landet och vill ha en återgång till kristen etik genom det enda politiska partiet som inte dansar runt Pride kollektivets fanor. Man kan tro att Guds finger rör runt i Riksdagen, för hur de än försöker vaska fram en ny regering så har värdegrunden förlamat all samarbetsvilja hos alla utom SD. Det är intressant att det blivit en spricka som även skär genom kristenheten. Jesus säger ju att gräset ska skiljas från ogräset och att grenarna som inte bär frukt ska kastas i en eld som aldrig slocknar. Jesus var ju inte arg på syndarna, inte ens på de hatade tulltjänstemännen. Men han var förbittrad på de laglärda och fariséerna som var självgoda i sin enfald.

  Gillad av 1 person

  1. Hej David,

   Om invandrare ska behandlas lika som infödda, så är det ju självklart att de ska ha religionsfrihet om infödda har det.

   Så jag undrar dels om du är för ett statskyrkosystem som förföljer de som tror fel (icke kristna eller ”fel” sorts kristna)? Och om du anser att upprättandet av ett sådant var vad Jesus syftade på vid missionsbefallningen.

   Gillad av 1 person

 19. Att ni bara orkar hålla på. Använd tiden att söka Gud och be för vårt land, Sverige är på väg mot avgrunden, var tacksam att det finns människor som ber för Sverige. Bön och sunt förnuft åstadkommer mycket.

  Gilla

 20. ”Med förbehållet att vi ska be för alla i ledande position, alla politiska partier, så säger han (Enarsson) också att vi ska be för att rätt personer ska hamna i maktpositionen – underförstått, Jimmie Åkesson. Enarson menar att det är Guds vilja att Sverigedemokraterna tar makten, och frälsaren för Sverige verkar heta Jimmie istället för Jesus!”
  Alltså – här avslöjar sig Hela Pingsten för att vara totalt oseriös! Hur i hela fridens namn kan man sätta in personen Jesus som motvikt mot Jimmie Åkesson? Detta är fruktansvärt lågt skrivet!

  Gilla

 21. mitt namn är raheal från Seattle WA. Jag har varit skilsmässa i 2 månader efter att ha varit gift i 3 år. min man lämnade mig och gick tillbaka till sin ex fru som faktiskt lämnade honom för sin ex make. hon lämnade sin man och kom sedan för att förstöra mitt äktenskap, jag och våra fyra barn är ledsna och deprimerade och tittar på dörren och fönstret varje dag och väntar och tror att min man skulle komma till sinnet … men det gjorde han aldrig. Vad? min syster som bor i Kalifornien berättade för mig om en psykisk som heter +1(505)900-0853 eller emil agadagaspiritualhome@gmail.com den här stavspelaren gjorde en trollformel för mig som fungerade på 24 timmar. min man kom tillbaka nästa dag och vägrar att gå tillsammans tills jag förlåt honom. Jag ringde poliserna på honom och han började gråta att han vill ha mig tillbaka att han är ledsen för att ha försummat sin familj för en kvinna som lämnade honom för en annan man. det har gått fyra dagar nu och han vill fortfarande ha mig tillbaka eller så skulle han inte äta alls. han sa att han skulle svälta och dö om jag inte tar tillbaka honom. det här spelljudandet är fantastiskt, jag är så glad att min man vill komma tillbaka med alla medel. Jag älskar det här stavhjulet för att hjälpa min familj.

  Gilla

 22. Att Micael Grenholm är djupt okunnig och dessutom en vänsterglobalistisk varg i prästkläder torde vara uppenbart för var och en.

  ”Jesus var också flykting”. Sant. Men det är knappast jämförbart med rådande svensk flyktingpolitik. Och det finns flera skäl till detta.

  Josef blev uppmanad av Guds ängel att fly med Maria och Jesus till Egypten. Det var alltså på Gudomlig inrådan och inte pga ett personligt beslut.
  Såvitt vi kan utläsa av Nya Testamentet var det inga andra småbarnsfamiljer i samma område som fick en liknande uppmaning från Gud. Detta innebär inte att Gud inte hyser samma kärlek till alla människor eller att han önskade att alla dessa tusentals småpojkar skulle få utstå en sådan fruktansvärd död, men det innebär att Guds visdom överträffar vår. Vi kan inte bara fatta beslut som känns bekväma för vår egen del, vi måste
  Josef, Maria och Jesus återvände till Israel så fort hotet från Herodes var över. De hade spenderat ett antal år i Egypten, men de stannade bara så länge som behovet fanns.
  Josef, Maria och Jesus ställde aldrig några krav på Egypterna att de skulle anpassa sig efter Israeliska seder och bruk. Detsamma gällde för Israeliterna när de levde i Egypten. De ställde heller aldrig några krav på att majoritetssamhället skulle anpassa sig efter dem. Istället bejakade de sin Israeliska identitet samtidigt som de anpassade sig efter efter egyptiska livsstilen i alla de avseenden där de inte bröt mot Guds befallningar.

  Precis som andra skribenter redan har poängterat så krävdes det av en flykting som ville bli en del av Israel att de underkastade sig Israels Gud och hans stadgar och bud. Så var det för Rut och för skökan Rahab. Och icke-judiska män som ville bo i landet var tvungna att låta omskära sig.

  Det fanns en anledning till att Gud krävde av Israeliterna att de skulle döda alla människor som tidigare hade besuttit landet: för att Israeliterna inte skulle förledas att ta efter hedningarnas seder och för att man inte skulle frestat till att bryta mot Guds lagar och bud eller till att söka andra gudar. En brutal och drastisk förmaning från Gud, men nödvändig för Israel och det judiska folkets överlevnad.

  Nu ska vi givetvis inte döda eller bruka våld mot någon, varken landsman eller främling. Men det säger ändå något av vikten av att inte ge avkall på sin identitet eller att låta vem som helst bosätta sig i ett annat folks av Gud givna land. Flyktingar och behövande ska alltid vara välkomna i Sverige, men bara så länge som behovet består och bara så länge dessa människor är villiga att ”konvertera” till det svenska samhället.

  Slutligen vill jag bara poängtera att nationalism inte handlar om att upphöja den ena nationen över den andra eller att se ner på olika folk. Det handlar enbart om att erkänna de skillnader som faktiskt finns (såväl som likheter), att värdesätta dessa samt att förstå hur de har uppkommit, varför de har uppkommit och hur vi kan behöva dessa unika särdrag utan att för den sakens skull se ner på eller inkräkta på andra nationers rätt att bevara och värdesätta sina unika särdrag. Det handlar om acceptera och respektera de skillnader som Gud har skapat samtida som det som överbryggar alla skillnader är tron på Jesus Kristus som vår gemensamma Gud och frälsare. Nationalism är med andra ord sann mångfald och sann respekt samt själva antitesen till rasism och främlingsfientlighet.

  Gilla

  1. Hej Dennis,

   Du skriver ” Nationalism är med andra ord sann mångfald och sann respekt samt själva antitesen till rasism och främlingsfientlighet.”

   Vill du förtydliga med några konkreta exempel vad du menar med sann mångfald?

   Mvh
   Ulrika

   Gillad av 1 person

  2. ”Istället bejakade de sin Israeliska identitet samtidigt som de anpassade sig efter efter egyptiska livsstilen i alla de avseenden där de inte bröt mot Guds befallningar.”

   Har du några konkreta exempel på hur israeliterna ”anpassade sig efter den egyptiska livsstilen”?

   ”Flyktingar och behövande ska alltid vara välkomna i Sverige, men bara så länge som behovet består och bara så länge dessa människor är villiga att ‘konvertera’ till det svenska samhället.”

   Vad konkret innebär det att ”konvertera” till det svenska samhället? Gäller det även infödda svenskar som på olika sätt avviker från majoritetssamhället i fråga om livsstil eller värderingar?

   Gillad av 1 person

 23. ”Nationerna är skapade av Gud”…OK, har någon träffat en hettit på sistone? Har ni många hettitiska vänner? Kananeiska? Amoritiska vänner?

  Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s