Tankar från en nybliven pastor

”Wow… här har vi en med pastorssmörjelse.”

Killen la sina händer på mitt huvud och ryckte till. Vi befann oss i Bönetältet på Frizon. En vän till honom anslöt sig till bönen. Han delade hur han såg mig i en syn. Jag satte plåster på en jordglob.

Det stämmer ju bra, tänkte jag, men jag visste att han hade koll på mig och visste hur engagerad jag var för globala frågor. Men den första killen… han hade jag aldrig träffat. Han hade ingen aning om att jag under sommaren hade stått i valet och kvalet för vad jag skulle plugga.

Pastorsutbildning eller utvecklingsstudier?

Jag valde utvecklingsstudier.

Och nu får jag höra att jag hade pastorssmörjelse! Kul, men lite för sent, Gud. Jag hade uppskattat att få höra detta någon månad tidigare.

Och samtidigt kände jag mig tillfreds. Om jag har en smörjelse, kommer jag bli pastor en dag. Utvecklingsstudierna ville jag ta för att lära mig mer om fattigdomsbekämpning. Teologi kommer jag ändå mata i mig på något sätt.

Idag, åtta år senare, har jag både en fil kand och en teol kand i bagaget. Men framför allt har jag tränats i praktiskt ledarskap i min älskade församling Uppsala Mosaik i många år. Lotta och Hans Sundberg har verkligen trott på mig, stöttat mig och tränat mig till att bli en mycket bättre lärjunge och pastor.

Skärmavbild 2018-11-04 kl. 21.16.07

För några timmar sedan blev jag och Sarah officiellt Mosaiks nya föreståndare. Hon har också smörjelsen, ännu mer än mig vågar jag påstå. Det känns så rätt, så kul och så läskigt.

Uppslutningen var fantastisk. Familj, församlingsmedlemmar, vänner och en representant från Uppsala kristna råd var där. Sarahs föräldrar hade åkt ända ner från Västerbotten för att vara med. Alla uttryckte uppskattning, lyckönskningar och välsignelser.

Be gärna för oss. Och om du finns i närheten – välkommen att besöka församlingen! Låt oss sedan plåstra ihop vår trasiga jord tillsammans.

7 kommentarer

 1. Hej Micael,

  Befarar att jag inte förstår vad du menar med smörjelse.

  Den Helige Ande utlovas var och en som omvänder sig. Det kan inte vara det du menar. Jag menar: Du skriver att en är mer smord än en annan. Och det går ju inte att säga så. För då skulle man ju kunna mäta Guds närvaro i en människa och det kan vi ju inte. Dessutom far DHA som han vill, som vinden. Så vad menar du med smörjelse?

  Gilla

   1. Tack Micael för ditt svar,

    För oss nytestamentliga förklarar Johannes i 1 Joh 2 vad smörjelsen innebär. Som jag tolkar Johannes är smörjelsen till för att lära känna sanningen och genom den bli undervisad av sanningen , Jesus själv. Smörjelsen tolkar jag som en gåva vid omvändelsen till var och en som tror på Jesus (sanningen) och inte som en kallelse för specifika uppdrag. Jesus är Guds smorde som smörjer var och en som vänder om. En trevlig sak med DHA som gåva vid omvändelsen är att ingen kan berömma sig av denna gåva då den är en följd av att man på det ena eller andra sättet bekänt sin synd vid den föregående omvändelsen. 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Underbart att ni vill tjäna Gud. Guds välsignelse till er att vinna själar för Kristus, det som ni redan gör! Herrens tjänare ska vara ödmjuka. Var beredd att svara var och en som har något att framföra med respekt och med ödmjukt tal särskilt till äldre män och kvinnor.

  Gilla

  1. Hej Monica,

   ”Var beredd att svara ….”

   Det finns en fråga som suttit på djupet hos mig många år som jag velat ställa. Innan jag ställer frågan vill jag dock kolla med dig att du överstiger mig i mognad. Är du över 50 år, varit bibeltroende över 10 år och varit gift över 5 år?

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s