Tre tips för en godare och grönare jul

Klimatförhandlingarna i Polen håller precis på att avslutas, och det ser kritiskt ut. I vanlig ordning vill rika länder ogärna hjälpa till medan fattiga länder kräver rättvisa. Här i Sverige har en budget som klipper av miljö- och klimatarbetet precis gått igenom. Läget ser mörkt ut. Men som kristna har vi alltid en god Gud att tillgå som älskar sin skapelse!

Den här veckan skriver jag i Kyrkans tidning tillsammans med Jacob Schönning, Frida Hagård och Johannes Widlund. Vi är alla medlemmar i den kristna miljöorganisationen Gods Jord och vill dela med oss av tre konkreta tips på hur vi kan vårda skapelsen under julhelgen:

Tips nummer ett: Sänk kraven

Bara för att din jul alltid har sett ut på ett visst sätt, med särskilda rutiner och måsten, betyder inte det att den alltid måste se ut så. Sätt er ned, tillsammans som familj, och fundera över hur ni egentligen vill fira?

Hur skulle Jesus vilja att vi firar Hans födelsedag? Behöver alla verkligen köpa presenter till alla eller räcker det med att ni delar upp det så att alla får en present? Kanske skulle ni alla må bra av att istället för presenter göra en aktivitet tillsammans? Låt varje person berätta vad de känner sig som mest stressad över och försök hjälpa varandra till att minimera måsten och därmed sänka kraven.

Tips nummer två: Se över julbordet

Måste ni verkligen ha alla rätter på julbordet? Vilka är det som flest tycker om och gillar? Behåll dem och ta bort de rätter som mest finns där “för att de alltid gjort det”. Av de rätter som ni vill ha kvar, hur går det att göra dem mer klimatsmarta och schysstare?

Ledord att gå efter är: mindre kött, mer grönt, rättvisemärkningar och så närproducerat som möjligt. Börja läs på förpackningarna och undvik saker som det står palmolja på. Vi på God Jord tror att mat smakar bättre när vi kan äta det vi har på tallriken med gott samvete utan att bidra till uppvärmda hav eller skövling av regnskogar.

Tips nummer tre: Bjud in

Med sänkta krav och grönare (och därmed billigare) julbord finns större möjligheter att bjuda in någon ny. Kanske någon som är ensam eller som aldrig varit med och firat jul innan? Kom ihåg att gästfrihet inte innebär fläckfrihet och att även gäster kan hjälpa till med disken.

Det kan kännas hopplöst att sluta flyga när folk flyger mer än någonsin, eller källsortera när haven ändå fylls av plast. Men istället för att ge upp, sätta på oss skygglapparna och ignorera det faktum att jorden sakta men säkert håller på att förändras kan vi som kristna vara det ljus vi är kallade att vara.

godarejul_0

Läs mer på Kyrkans Tidnings hemsida. För fler gröna jultips, kolla in God Jords adventskalender. Den går även att följa på Facebook och Instagram!

4 kommentarer

  1. ”Låt varje person berätta vad de känner sig som mest stressad över och försök hjälpa varandra till att minimera måsten och därmed sänka kraven.”

    Vilket supertips! Det köper jag direkt.

    Gilla

  2. Det är farligt att läsa inläggen på den här bloggen, eftersom man blir påverkad. Jag brukar alltid ta en plastkasse för varorna när jag handlar mat, men idag valde jag istället en papperskasse. Jag gjorde valet för miljöns skull….eller var det plastkasse jag skulle ha valt för att rädda Amazonas regnskog? Nåväl, jag gjorde en personligt försök till miljötänk i alla fall. Man måste våga ändra sina beteenden.
    Dock, grönsaker på julbordet borde förbjudas (jag är animalian, dvs äter bara kött och dallrande fett, eftersom det är nyttigt, gott och bra för miljön. All forskning som jag sett stödjer detta)…men grönt kött är ok

    Gilla

    1. Mikael W!

      Satsa på att köp en 5-6 tygpåsar och använd dom istället, du sparar snabbt in dem och det är bra för miljön.

      Håller med dig, på julbord skall det vara kött och fett, grönsaker kan de som är svaga i tron äta, vi som äter köt skall dock inte ha förrakt för deras svaga tro.

      Bb

      Gilla

Vad tänker du?