Så gjorde vi testet ”Är jag kristen nu?”

SVT, Aftonbladet, TT, Nyheter24, Dagen, Världen idag, Sändaren, Kyrkans tidning… Telefonen gick varm igår! Testet ”Är jag kristen nu” där man får svara på frågor som Migrationsverket har ställt till konvertiter har fullständigt exploderat: över 30 000 unika personer har gjort det bara senaste dygnet. Biskopar, samfundsledare och doktorer i teologi har alla utbrustit att de misslyckades.

50330769_10156529672037839_7102351335927840768_o.jpg

Man kan säga att det blev en viral succé.

Idén till testet kommer från min vän och församlingsmedlem Sofia Gabrielsson. Hon gick fram till mig efter en decembergudstjänst i vår församling Uppsala Mosaik och sa att hon hade en idé. ”Tänk om man gjorde ett test där folk som varit kristna hela livet får svara på frågorna konvertiterna får av Migrationsverket.”

Vi hade båda sett och reagerat på de frågor som läckt ut till media, exempelvis SVT:

  • Hur många delar består nya testamentet av?
  • Kan du sakramenten?
  • Vad är skillnaden på den protestantiska och ortodoxa kyrkan?
  • Vad säger Bibeln om kvinnans ställning i förhållande till mannen och i församlingen?
  • Kan du berätta om innehållet i Romarbrevet?
  • Hur ser kristendomen på samkönade förhållanden?
  • Kan du berätta om treenigheten?
  • Vad säger kristendomen om skärselden?
  • Hur ser kristendomen på äktenskap?

Och enligt Dagen (baserat på Jakob Svenssons läsvärda uppsats):

  • Vad är skillnaden mellan protestantismen och katolicismen?
  • Vad skiljer en missionsförsamling mot andra kyrkor som pingst och Svenska kyrkan?
  • Redovisa för vad som hände från skärtorsdagen till påskdagen.
  • Vad innebär treenigheten för dig, just relationen till fadern och sonen och den helige Ande?
  • Vilka olika riktningar finns det i kristendomen?
  • Vad är förbjudet enligt kristendomen?
  • Vilka regler finns det för att leva rätt enligt kristendomen?
  • Vad finns det för skillnader mellan olika samfund och kristna traditioner?
  • Måste man tillhöra en religion för att hjälpa varandra och visa kärlek, eller kan även en ickereligiös person ha de egenskaperna?
  • Vad heter de psalmer ni sjunger i kyrkan?
  • Förklara skillnaden mellan kristendomens och islams syn på Jesus.
  • Vad menas med att Jesus dog för att sona våra synder?
  • Diskuterade ni i kyrkan om Jesus är människa eller Gud, eller båda delarna. Svara ja eller nej.
  • Finns det någon eller några andra skrifter i kristendomen, förutom Bibeln?
  • I vilken del av Bibeln står Fader vår? Har det något nummer?
  • Vad hette Jesus föräldrar?
  • Var föddes Jesus?
  • Finns det några skillnader mellan Gamla och Nya Testamentet?
  • Har ni diskuterat svärdverserna i Bibeln?
  • Kan du berätta lite om vad som står i Matteus 10:34?

Emma har tidigare kommenterat hur absurda de här frågorna här på Hela Pingsten. Sofia, en aktivist och dansare som är specialist på att förkroppsliga idéer, insåg att om det framställdes som ett interaktivt test istället för som torr information skulle många fler få upp ögonen för det. Jag tyckte idén var helt fantastisk och lovade att utveckla den vidare.

På vägen hem pratade jag entustiastiskt med min fru Sarah om hur testet skulle kunna se ut och vad det skulle kunna få för reaktioner. Jag bollade även tankar med Emma och några andra vänner. Efter någon dag ringde jag upp Andreas Lundström, min gamla kollektivare som är Uppsalas kristna inkarnation av Leo da Vinci: han kan allt om media, medicin och musik, och så är han en grym programmerare.

20190118_114500.jpg
Andy in action.

Andreas gick precis som alla andra igång på idén och vi började genast prata speldesign. Vi skulle göra ett urval av lättare, svårare och obesvarbara frågor som Migrationsverket har ställt. Vi insåg snabbt att ”rättningen” skulle bli en stor utmaning. Dels för att vi inte alltid vet vilka svar Migrationsverkets tjänstemän tänker sig är rätta. Dels för att de flesta frågorna var öppna och krävde komplexa svar.

Vi diskuterade om man skulle ha svarsalternativ för att underlätta kvantifieringen, men insåg att det antingen blir för lätt eller godtyckligt baserat på om det är en begriplig eller obegriplig fråga, och då är man inte heller i en liknande situation som konvertiten som får en sådan här fråga. Jag frågade Andreas om det vore möjligt för honom att programmera så att testet känner igen nyckelord som vi finner rimligt att ett ”rätt” svar innehåller. Han sa förstås ja.

Jag satte mig därefter ner och funderade på vad som skulle kunna vara rätt svar på frågorna. Flera har frågat efter facit, men jag vill inte avslöja det då den som klarar spelet till 100 % får en hemlig liten belöning. Men jag ska säga hur jag tänkte.

skärmavbild 2019-01-18 kl. 18.56.25
#ärjagkristennu hamnar över nyheten om statsministeromröstningen på svt.se

Vissa av frågorna är straight-forward, om än klumpigt formulerade. NT:s ”delar” är en diffus formulering, men syftar förmodligen på böcker. Vad ”sakramenten” är varierar kraftigt på tradition, men om man kan ge några exempel från olika traditioner får man godkänt.

Andra frågor är destå svårbegripligare. Skillnaden mellan en ”Missionsförsamling”, Pingst och Svenska kyrkan är en jätteförvirrad fråga. För att inte tala om skillnaden mellan ”den protestantiska kyrkan” och ”den ortodoxa”. Här ville vi att ett nyckelord skulle vara ”svårt”, för att det är så svårt att svara på. Det är de facto omöjligt, om man inte skriver en uppsats.

Därtill var vårt ledord generositet, vi ville inte att folk skulle behöva räkna upp alla möjliga små detaljer. Några utmärkande särdrag skulle man nämna, men inte överdrivet många. Andreas fixade till och med att antalet nyckelord som krävs för att få full pott på en fråga kan vara färre än det totala antalet nyckelord, man behöver bara fem rätt av sju möjliga exempelvis.

Andreas satte ihop programmet enligt mina instruktioner och la till något som vi inte hade pratat om: en progress bar för varje fråga! Förstås. Att bara låta folk skriva i blindo utan någon indikation på att det går bra eller dåligt för dem riskerar att leda till att många inte orkar göra klart det, inte minst pga att så många av frågorna kräver relativt långa svar. Mätaren visar också om folk är inne på rätt väg i frågor där flera olika svar kan betraktas som rätta.

Dock skapas det distans till konvertiterna i och med att de inte har nöjet av att beskåda en progress bar som visar hur mycket som är ”kvar” av rätt svar. Så Andreas ändrade det till små emojis som dyker upp varje gång man skriver något av nyckelorden.

skärmavbild 2019-01-18 kl. 21.10.58
En !-emoji dyker upp när nyckelordet ”mörda” skrivs på första frågan.

Användaren får då uppmuntran och positiv feedback utan att ha fått alltför många ledtrådar till hur mycket som är kvar. Det bästa av två världar!

Alla tycks inte ha förstått emojisarna funktion, och en hel del har blivit frustrerade över att de skrev långa svar som de vet är rätt, utan att det tycks ha gett så mycket resultat. Och jag är ledsen, vi hade inte möjlighet att skriva in alla tänkbara rätta svar. Inte heller kunde vi skriva in alla möjliga synonymer eller bibelöversättningar. För att kompensera för det finns emojisarna som vägledning.

Samtidigt ger just detta att vi effektivt placeras i konvertiternas skor. Varken de, eller vi, vet exakt vilka svar Migrationsverkets tjänstemän förväntar sig. De svar jag som speldesigner har landat i som rimliga är ”rätt” ur ett perspektiv men de kan vara fel ur ett annat. Den tjänsteman som frågade konvertiten Fahimeh Jafarour hur hon ställer sig till kristendomens våldsamma historia (med hänvisning till världskrigen) och att Nya Testamentet är mycket kvinnofientligt förväntade sig säkerligen andra svar än de jag skulle ge, och som Fahimeh gav.

Eller ta denna absurda konversation från Jakob Svenssons uppsats utifrån en av frågorna vi använde i testet:

Utredare: Vilka kristna högtider känner du till? Sökande: Jesus födelse 25 december. Tolk: Han säger ett ord som jag inte förstår. S: En av högtiderna är pentekast. T: Om han säger datumet så kanske jag förstår. S: Jag förstår inte frågan. U: Vilka högtider, vilka stora dagar finns det inom kristendomen? S: Jesus födelse. Folk kallar det för christmas. U: Mer? S: Pantikos. U: Pantikos är det på ett annat språk? S: Det är persiska. Ingen förstår riktigt vad han menar. U: Vilka högtider har du firat? S: Om vad? U: Vilka stora högtider har du firat? S: Pantikos.

Konvertiten ger ett rätt svar (pingsten), men varken tjänstemannen eller tolken har koll på frågan som tjänstemannen ställer. Problemet är alltså inte bara frågorna, utan tjänstemännens kompetens.

Andreas har lagt ner sanslöst många timmar på att få testet till perfektion. Alla har inte märkt det, men om man delar testet via de inbyggda knapparna på Facebook eller Twitter så syns ens egen procentsats i tumnagelbilden. Det är för att Andreas har suttit och gjort hundra screenshots och sedan lagt in dem en efter en baserat på resultat.

Da Vinci, som sagt.

Han la också till ”godkänt”-gränsen på 60%. Jag var inte så entusiastisk – jag tänkte att det här är ett test alla förlorar – men insåg att det är rimligt att Migrationsverket förväntar sig när de ställer kunskapsfrågor att man ska ha mer än hälften rätt. Jag menar, vem ställer en kunskapsfråga och betraktar 10 % rätt som godkänt?

Migrationsverket har gett en rad motsägelsefulla responser på #ärjagkristennu som jag kommer svara på i en debattartikel inom kort. Verkets representanter har hävdat alltifrån att kunskapsfrågor är oproblematiska, till att de bara används för dem som pluggat teologi, till att de inte används alls(!).* Och de betonar att de inte gjort testet.

No shit, Sherlock. Det är jag och Andreas som har gjort det. Men de idiotiska frågorna är från dem. Det är dags att Migrationsverket slutar fästa tilltro till att era tjänstemän kan bedöma genuin kristen tro och lyssnar mer på präster och pastorer, som Sveriges kristna råd kräver.

Vi har momentum nu. Manifestationen i Stockholm för att Migrationsverket ska ta konvertiters tro på allvar fyllde Fillan. Uppropet #rättilltro undertecknades av tusentals människor.

Nu är förändringens tid. Nu är det dags för Migrationsverket att sluta utvisa människor till förföljelse.


*Detta ska Migrationsverkets rättschef ha sagt till en journalist som sen bad mig kommentera det. Jag påpekade hur otroligt märkligt det låter i relation till allt annat Migrationsverket har sagt. Vi får se om det publiceras.

17 kommentarer

  1. Tack Michael!
    Bra att detta blivit avslöjat.
    Skulle vara intressant att tå höra en intervju med den person som sammanställt alla dessa frågor, och vilka svar han förväntat sig?
    Det är något lurt med detta? Jag tror inte vi fått hela bilden? Bra att ni forskar vidare.

    Gilla

    1. Hej Anders! Jag är förvånad över att folk tror att MV använder sig av ett 20-minuters quiz med emojis och gifar! Frågorna är från dem dock. Hela tiden har information om att jag är speldesigner funnits klart och tydligt på hemsidan, jag undrar varför folk inte läser klart innan de skapar egna uppfattningar.

      Allt gott!

      Gilla

          1. Så klart om man läser igenom allt så inser man hur ni gjort testet. Men nu har ju undersökningar visat att många är skrämmande slarviga när det gäller att läsa igenom sådant de sprider på internet. Många läser i princip bara rubriken och kanske några rader i ingressen, eller på sin höjd skummar igenom artikeln. Om många tror att detta test – eller åtminstona något liknande test – används av Migrationsverket torde det knappast vara förvånande.

            ”Man skulle kunna tro att du är kristen…
            Men nix! Inte enligt Migrationsverket i alla fall.”

            Detta var det svar jag fick med mina 40% rätt. Ni påstår alltså att Migrationsverket skulle anse att jag är kristen. Men detta förutsätter ju att jag skulle få alla de frågor som ingår i detta test. Jag kanske i själva verket skulle få helt andra frågor, eller bara någon eller några av de frågor ni tagit med i testet.

            Några frågor med anknytning till detta test är alltså:
            –Hur stor är sannolikheten att en given fråga skall dyka upp under ett visst förhör/utredning? Om det hänt vid något enstaka tillfälle att någon fått en ”svår” fråga, är det missvisande att antyda att det är en fråga som rutinmässigt skulle ställas.
            –Stämmer era bedömningar av vad som är rätt svar överens med Migrationsverkets? De skulle ju kunna ha ett lättare eller svårare facit.

            Jag tror helt klart det finns stora brister vad gäller rättssäkerheten i prövningen av konvertitet. Men man måste samtidigt vara kritisk mot testet; det är inte rättvisande att frågor kan förekomma i olika sammanhang och slänga ihop till ett enda test, ungeför som om alla konvertiter måste kunna besvara samma frågor.

            Gilla

            1. Mikael Nyman, jag delar din skepticism. Uppgiften att man ska ha 60% rätt för att ansas kristen måste ju komma från testets designer, och eftersom den beskrivs (såvitt jag förstår) som MV:s siffra så är det naturligt att tro att hela testet kommer från MV.

              Micael G bedyrar att det inte fanns något vilseledande uppsåt, och det måste vi tro på. Men då var det – enligt min personliga mening förstås – rätt klumpigt…

              Gilla

  2. Det är kört för mig. Jag kunde inte svara på en ända fråga faktiskt.

    Man kanske skulle bli Hindu istället, då räcker det att man bara utövar lite yoga….ja, va’ kul…jag ska bli en hindu

    Gilla

  3. På frågan om skillnaden mellan katolicismen och ortodoxa kyrkan, hade man fått rätt om man bara hade svarat filioque?

    Gilla

Vad tänker du?