Vad har Trump med danska evangelister att göra?

Ja, vad är det som får brinnande evangelister från Danmark att falla pladask för ett Trump-möte?

Jag har följt rörelsen The last reformation under några år nu, mest intensivt fram till förra året. 2017 gick jag deras Pionjärträningsskola i Nederländerna, en treveckorskurs med mycket både praktisk och teoretisk undervisning och stark betoning på evangelisation och lärjungaträning. Det var väldigt givande, roliga och utmanande veckor. Jag har skrivit om detta i tidigare inlägg här på HP, liksom både Micael och filmaren Marius Ihlar som har delat fantastiska filmer och erfarenheter.

Förra veckan kom dock ett väldigt tråkigt besked: rörelsens karismatiske grundare och informella ledare Torben Søndergaard och hans medarbetare Jón Bjarnastein la upp en video från ett Trump-möte där de entusiastiskt visar hur Trumps rådgivare Paula White står och ber och citerar bibelord innan Trump ska komma upp på scenen. De är lyriska över att tusentals människor står i en arena och ber tillsammans på ett politiskt möte, menar att man inte kan lita på media med anspelning på “fake news” och påstår att “det här skulle aldrig hända i Europa”.

 

Senare samma dag lägger Torben upp en Facebook-status där han antyder att han vore sugen på att jobba som talesperson för Trump. Det kändes tragiskt på så många plan. 

Ytterligare några dagar senare förklarar sig Torben i ett inlägg på TLR:s hemsida med att han vet att Trump sagt och gjort mycket dåligt, men att han respekterar honom för vad han gjort för de ofödda barnen i USA genom sin abortpolitik. Han vill inte ge sig in i politiken trots vad han tidigare skrev. Han förväntar sig inte att en icke andefylld person ska agera annorlunda. Och han vänder sig mot det hat han sett hos kristna gentemot Trump. Be för och älska era fiender, skriver han.  

Och vem kan inte instämma i det sista? Trump behöver våra böner, han behöver Guds kärlek och han behöver bli frälst. Som barn hade han en manipulerande, frånvarande och kärlekslös pappa som förebild, som ursinnigt flyttade den extremt bråkiga och mobbande 12-årige sonen till en militärskola. En skola där övergrepp var vardag och där djungelns lag rådde. Därefter har han skolats av egoistiska och hänsynslösa pastorer, jurister och rådgivare. Hans värsta fruktan är att bli offentligt förnedrad. Lider uppenbart av brist på genuin kärlek.

Men! Bibeln uppmanar oss att söka det goda och hata det onda, dvs synden (Ords 8:13). Saklig kritik mot Trump och hans politik är inte hat. Och det Torben gjorde var något annat än att be för honom. Han stöttade honom öppet, och försvarade till och med hans politik i kommentarsfältet till fb-inlägget ovan. Enbart med hänvisning till abort och Israel.

Det här är ironiskt. En ledare som gång efter annan har kritiserat andra troende och ledare inom kyrkan för att ha hanterat synd och omvändelse på ett obibliskt sätt stödde nu själv en politiker som utger sig för att vara kristen men i sin karaktär uppvisar fler synder än man kan räkna: högmod, girighet, egoism, skrytsamhet, uppblåsthet, brist på självkontroll, hatiskhet, otukt, sexism, rasism och patologisk lögnaktighet för att nämna några. Torben har dessutom kritiserat osunda hierariska ledarskapsideal inom kyrkan där vissa gudsmän upphöjs till mycket mer heliga och utvalda än vanliga troende, och ges makt över stort och smått. Men när det kommer till världens mäktigaste man – även han upphöjd av många kristna som extra särskilt utvald – då var det tydligen en annan femma. Detta, enligt Torben, för att mannen inte är andefylld. 

Torben verkar inte riktigt se hur hans uttalanden bidrar till att ytterligare befästa Trumps stöd bland vita evangelikaler i USA och hur många som får lida av Trumps politik.

När jag kollade med mina vänner från träningsskolan vad de tyckte om detta verkade de inte särskilt pigga på Trump, men inte heller särskilt pigga på att kritisera Torben. Han blev förmodligen ledd av Anden in på det där mötet, hette det, och så var det inte mycket mer med det.

Så hur kunde det här ske? Jag ser några tänkbara anledningar.

Torben identifierar sig uppenbarligen med Trump. I vintras sändes en granskande dokumentär om bland andra TLR i Danmark. Journalister hade kommit till rörelsens Jesus center i Aalborg under cover, utgett sig för att vara nyfikna troende eller sökare som ville omvända sig och bli födda på nytt, och samtidigt spelat in samtal och filmat bland annat dop och andeutdrivningar. När dokumentären sändes var det enligt TLR klippt och klistrat så det framställde dem i dålig dager inför allmänheten, och det ledde till en stämning där politiker snabbt införde restriktioner på verksamheter som sysslade med helande och andebefrielse. Jesus center upplöstes och Torben flyttade med familj och några medarbetare till USA. 

Under processens gång la Torben upp videos om hur galen hela den politiska situationen i Danmark var och hur hård denna förföljelse från media var. Han känner sig nu illa behandlad av media och odlar en bild av alla gammelmedier som lögnaktiga och tendentiösa. Och om de varit det om honom, så kan de förstås varit det om Trump också, går tankegången… 

Torben och TLR:s identitet som outsiders tror jag knappast bara är andras fel. Redan före den danska granskningen har man fått mycket kritik från mer etablerade samfund och kristna för sina tydliga och hårda ställningstaganden om troendedop, allmänt prästadöme och kyrkostruktur. En del var nog osakligt, men annat mer sakligt och självförvållat. Det lär dock ofta ha klumpats samman av TLR. 

Man har nämligen inte tyckt sig behöva sträva efter enhet i kyrkan, utan sett ner på sådana ansträngningar och istället verkat köra sitt eget race och låtit folk samverka – men bara på TLR:s villkor. Man har helt enkelt velat hålla fast vid det man uppfattar som en renlärig radikal reformationMen på bekostnad av en generositet som jag tror vi behöver. Man verkar inte varit särskilt duktig eller mån om att bygga broar och upprätta förtroende i breda lager inom kyrkan. (Begreppet ‘generös radikalitet’ hämtar jag från Brian D McLarens bok med samma namn som jag njuter av att läsa just nu. Rekommenderas!)

Jag vet att det inte alltid är lätt att få med sig folk på radikalt lärjungaskap. Men jag har blivit rätt skeptisk mot TLR:s ständigt provokativa och hårda approach. Följden av den riskerar bli en självbild som radikala rebeller i opposition mot de efterblivna etablerade samfunden. Det tror jag bidrar till identifikationen med Trump -mannen som uppfattas av andra och sig själv som den orättvist anklagade kämpen som gör uppror mot det korrupta etablissemanget.

Offermentalitet lär ju knyta människor samman.

Kanske finns här beröringspunkter med varför andra evangelikala stöttar Trump. It-pastor Lars Gunther gick i vintras ingående in på hur evangelikala och fundamentalister mer låtit sig styras utifrån vad man ogillar, än utifrån vad man gillar.

Jag ser förstås inte människors hjärtan som Herren gör. Kan absolut ha felbedömt. Men jag tror att den som gör till sin identitet att vara i opposition gör bäst i att konsekvent opponera sig mot människor med makt. Med kärlek och i Andens kraft. 

 

 

Picture of Trump by Gage Skidmore

Kategorier: Etiketter: , , ,

5 kommentarer

 1. Så….man får inte tycka det är bra att Trump backar Israel och är emot abort? Så du menar att media går att lita på? Jag läser dagligen ”nyheter” där jag vet att det som skrivs är lögn. Har påvisat det för skribenterna som levererat texterna.
  Är ingen Trump-anhängare, men kan inte säga att alternativet, enligt min uppfattning, varit speciellt mycket bättre. Tycker din text andas mycket spekulationer och gissningar. Skulle nog inte grunda min världsuppfattning på vad olika medier skriver utan gå till källan direkt. Har du pratat med Torben om dina teorier?

  Gilla

  1. Det får man givetvis tycka, men min poäng är att Trump gör bra mycket annat också, många gånger väldigt destruktiva saker såsom att deportera flyktingar och skilja barn från sina föräldrar vid gränsen till Mexico, eller hota med krig mot Iran. Och nej, jag påstår inte att all etablerad media alltid går att lita på, de far ibland med osanning eller är alltför selektiva i sin nyhetsrapportering. Ett tydligt exempel är ju hur svensk media såsom DN, Aftonbladet m.fl nästan bara skriver om religion och församlingar när det handlar om extrema avarter, istället för att också berätta om hur t.ex svensk frikyrklighet fungerar i vardagen och allt gott vi bidrar med.

   Om du syftar på alternativet i form av Hillary Clinton håller jag med dig om att hon inte heller stod för särskilt mycket bra, men som tur är behöver vi inte välja mellan två onda ting. Vi kan kritisera både Trump och Clinton (eller vem som nu blir Demokraternas nästa kandidat), och nu råkar ju Trump ha blivit president.

   Absolut, jag förstår att du tycker det känns spekulativt. Jag kan förstås inte veta vad som rör sig i folks inre och har haft en begränsad insyn i TLR. Det jag har hört och sett har varit genom lärjungaskolan i Nederländerna och vännerna jag fick där, samt genom de filmer TLR själva har lagt upp och det de har skrivit på sina hemsidor. När det gäller det Torben sagt och skrivit om Trump kan du själv kolla mina källor som jag redovisat i artikeln, det är en youtubefilm, ett facebook-inlägg och en bloggpost på TLR:s hemsida.

   Allt gott, Jacob

   Gilla

 2. Jag tycker att våra kristna bröder, Trump och Putin, gör ett väldigt bra jobb i en orolig värld, som vi nu ser går mot sitt slut. Jag har inga klagomål att framföra till dessa fantastiska ledare.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s