Åtta resurser för att träna barn och unga i apologetik

Min debattartikel om behovet av apologetik i söndagsskolorna har väckt en hel del uppmärksamhet. Många har kontaktat mig och tackat för att jag skriver detta. Andra såsom Johan Franzon tycker att jag har en ”obehaglig krigsretorik” när jag jämför skolan med slagfält och barnen som barnsoldater – vilket är förståeligt, det är det som är poängen!

Det är ungdomarna själva som har beskrivit skolmiljön som ett slagfält för mig. Jag vill uttrycka det hemska och tragiska i att de som sänds till ett ställe där kristna kallas psykiskt sjuka, korkade och farliga inte är tränade teologer utan barn.

När jag är ute och leder apologetiska samlingar för tonåringar som vi kallar för Ärliga frågor märks de flesta är otroligt intresserade av apologetik och vill veta mer. Att träna barn och unga i hur man intellektuellt kan försvara tron gentemot angrepp från andra världsbilder är något av det viktigaste vi kan ägna oss åt.

Flera söndagsskollärare har hört av sig till mig och frågat efter apologetiskt material att använda sig av när man pratar med barn. Det finns inte mycket, men nyligen har det dykt upp en del. Jag vill i detta inlägg tipsa om material jag känner till, både på svenska men också på engelska som man kan använda sig av i förberedandet av lektioner.

Fallet Mirakel för barn - Fallet Mirakel för barn, av Lee Strobel

The Case for Miracles var en resurs jag själv använde mig av när jag skrev Dokumenterade mirakler och Strobel gör ett bra jobb med att sammanfatta bevisen för det mirakulösa. Jag blev mycket glad när jag såg att Pärlan förlag hade översatt barnversionen av boken till svenska!

Obeskrivlig, av Louie Giglio

Obeskrivlig - Louie GiglioDenna rikt illustrerade bok är riktad till barn nyfikna på vetenskap och kopplar det till fascination för Skaparen. Jag skulle vilja rekommendera lite försiktighet i att använda denna bok då den verkar betona en ungjordskreationistisk förståelse av världen. Jag tror att det är klokare att betona att det finns många kristna sätt att tolka skapelseberättelsen och att, som filosofen Alvin Plantinga har visat, evolutionen är snarare oförenlig med ateism än med kristendomen. Men med förtydligande kommentarer tror jag denna resurs kan användas väl för att koppla barns kunskapstörst till sin tro.

Gud & sånt, av Johanna Bode m.fl.

En bok för lite äldre barn och tonåringar som tar upp mängder med relevanta apologetiska frågor och ger kloka och nyanserade svar. Författarpoolen är ekumenisk och har ett tydligt hjärta för att ta ungdomars funderingar på allvar.

Liten handbok om de vanligaste argumenten för och emot kristen tro, av Tobias Sunnerdahl

LITEN HANDBOK om de vanligaste argumenten för och emot kristen troDen lilla boken med det långa namnet är en utmärkt sammanfattande resurs av just de vanligaste argumenten för och emot kristen tro och passar väldigt bra för barn- eller ungdomsledaren som vill ha en kärnfull introduktion till apologetik. Boken kanske inte passar som högläsning för knattarna men ger god vägledning för vad man kan tänka på när man själv förbereder undervisning.

Det där med tro, av Martin Helgesson

Det där med tro: 31 frÃ¥gor om livet och Gud för dig som ocksÃ¥ undrarHelgessons bok kom ut för ett tag sen och har ofta rekommenderats för mig som en bra resurs för unga. Boken funkar både som en introduktion till kristen tro för en sökare och som en apologetisk grundkurs för den som tvivlar eller har svårt att förklara sin tro för andra.

Cold Case Christianity for Kids, av J. Warner Wallace

Denna bok, den första i en serie riktad till 8-12-åringar, rekommenderas av bland andra Anna och Christian Aspås som ett effektivt sätt att intressera barnen för apologetik. Wallace intresserar sig främst för Jesu uppståndelse och med sin bakgrund som kriminalinspektör ger han en spännande och knivskarp vinkel på historiska efterforskningar som många barn uppskattar.

Christmas2013panel_complete

What is God Like? av William Lane Craig

WLC som han kallas av oss i branschen är förmodligen världens bäste nu levande kristna filosof som ateisten Sam Harris har beskrivit som ”den ende apologet som lyckats få mina ateistiska kollegor att känna Gudsfruktan”. Craig har författat ett gäng barnböcker som låter pappa Björn och mamma Gås introducera Gudsattribut såsom allmakt, allvetande, tidlöshet med mera på ett enkelt och lättillgängligt sätt. om man behärskar engelska är det nog inte alltför svårt att simultanöversätta vid högläsning, annars kan man använda det som inspiration för egna berättelser.

Keeping Your Kids on God’s Side, av Natasha Crain

Även om min debattartikel fokuserade på söndagsskolornas och församlingarnas roll har föräldrar ett ofrånkomligt ansvar att hjälpa sina barn reda ut tvivel, bemöta motargument och växa i lärjungaskap. Natasha har en passion för ”föräldra-apologetik” och skissar upp i denna resurs 40 konversationer man bör ha med barn om tro – som även barn- och ungdomsledare har nytta av att studera.

Känner du fler resurser för att hjälpa barn och unga att tränas i apologetik? Dela med dig i kommentarsfältet!

Och om du vill att jag kommer och leder en ”ärliga frågor”-kväll med er ungdomsgrupp, säg till!

3 kommentarer

  1. Är söndagsskolor något som nämns i Nya testamentet? Brukar inte primitivister av olika slag vara mot söndagsskolor? I och för sig har väl frågan om söndagsskolornas vara eller icke-vara någon större betydelse för artikeln, den kan ju riktas lika mycket till kristna föräldrar som till institutionaliserade söndagsskolor. Jag är mest intresserad av din/er syn på söndagsskolor.

    När det sedan gäller apologetik mer allmänt så är mina erfarenheter rätt blandade. Jag kan tycka att det är ett problem att en del moderna apologeter har en väldigt ytlig förståelse för de vetenskaper de utgår ifrån. Mycket populärapologetik verkar ha karaktären av färdigförpackade svar som man bara kan dela ut. Sedan finns det förstås undantag. Om man som apologet utgår från en viss vetenskap, bör man ha hyffade kunskaper i den vetenskapen. Om man t.ex. kritiserar (naturalistisk/ateistisk) evolution, då bör man ha solida kunskaper i evolutionsbiologi, och använda sig förenklade eller karikerade uppfattningar om hur evolutionen fungerar. Om man vill lägga fram en variant av det moraliska gudsbeviset, då bör man på liknande sätt vara bekant med modern metaetik, och de argument för och emot t.ex. moralisk realism som förekommer. Dålig apologetik riskerar att göra mer skada än nytta, om börjar studera riktigt bilogi eller riktig filosofi och inser att den apologetik man blivit serverad byggt på en felaktig eller förenklad förståelse av dessa vetenskaper.

    Gilla

  2. Nja, jag tror inte att man kan komma till tro och växa till i tron genom att lära sej argumentera. Om man vill få någon att tro dvs lita och förtrösta på, argumenterar man inte för vederbörande varför den kan tro utan man visar i någon form av tålmodig handling att man är att lita och förtrösta på. Argumentationer blir lätt eget prat. Tron bevisas i relationen. Som när man gifter sej. Ingen argumenterar sin kärlek eller äktenskap. Vägen till äktenskapet består av att man finner tillit och förtröstan hos varandra. Och så kan man visa vad glad man blev av att gifta sej med någon man känner tillit till och då blir andra sugna att göra samma sak. Helt utan argumentationstekniker. Vi som är döpta till Kristus tror på Honom. Dvs litar på Honom. Det är den tilliten som många barn och unga saknar idag. Alla barn och unga vill samtala om saker, det ligger i människans naturliga behov, och det är livsviktigt att barn och unga möts av svar. Genom att få respektfulla och sanna svar lär de sej tillit. Barn och unga har rätt att få det av vuxna. Det kan vara nog svårt för en vuxen att lära barnen tillit så vi kan inte lägga ett sådant vuxenansvar på barnen att lära andra barn den tilliten utan jag tror att det är vuxna som ska lära barnen den och i den mån barnet tagit den till sej så kan den ge den naturligt vidare. Lära barn argumentera i teologiska frågor som en central utgångspunkt för barnets trosväg tror jag således både blir ett felfokus och ett för tungt lass för ett barn. Barnatron är fantastiskt befriad från religiösa och filosofiska tankar. Lapplisa: ”Har du kvar din barnatro?”

    Gilla

Vad tänker du?