Varför jag är engagerad i debatten om kristen tro och invandring

Jag har blivit mer engagerad i flyktingdebatten än vad jag hade räknat med. Jag är skolad i utvecklingsstudier och var länge inriktad på att fokusera på biståndsfrågor i mitt engagemang för utsatta människor. Men ingen västerlänning kan blunda för det enorma antagonism som uppstått gentemot flyktinginvandrare. Eftersom Bibeln är solklar i frågan började jag tidigt debattera mot SD:are i början av 10-talet.

Idag är det betydligt vanligare än då att folk som inte sympatiserar med SD fortfarande vill se en låg flyktinginvandring. Häromdagen publicerade Dagen en replik till KD-politikern Hans Eklind som jag författade tillsammans med Bengt Sjöberg, Maria Gustin Bergström samt Bengt Sjöberg. Medan Eklind håller med om att Bibeln förespråkar gästfrihet gentemot invandrare vill se en stram migrationspolitik på statlig nivå, då han menar att den bibliska moralen gäller privatlivet.

Vi pekar på att Bibeln inte säger att en annan moral än den bibliska ska gälla stater och att forskning visar att asylmottagande faktiskt hjälper närområden mer än officiellt bistånd i och med att invandrare själva ger stora summor till släktingar.

Nyligen deltog jag även i en debatt arrangerad av Pennys Kultursällskap om kristen tro och invandring som ni kan se ovan. Jag uppskattade verkligen den goda tonen i denna diskussion.

Om två veckor kommer jag även delta i den stora kristna flyktingdebatten där även Stefan Gustavsson, Hans Eklind, Karin Wiborn och Annika Borg med flera kommer att medverka.

Inga av dessa tycker förstås att vi inte ska hjälpa flyktingar – de flesta av dem förespråkar bistånd. Några av dem vill inte ens att EU ska ta emot färre flyktingar utan fler – de tycker bara att Sverige har tagit emot tillräckligt.

Jag kan förstå en sådan hållning, men jag tycker det underskattar hur rikt Sverige är och vilka effekter Sveriges kursändring har fått för resten av Europa. Och som sagt ser jag problem med

Som jag ofta påpekar tar fattiga utvecklingsländer emot 85 procent av världens flyktingar. Rika länder och unioner som USA, EU och rika arabländer behöver ta sitt ansvar och se till att de tar emot majoriteten istället. Jag ser inte hur den moral som Bibeln presenterar skulle kunna framställa det nuvarande läget som något bra.

12 kommentarer

 1. Man kan undra hur det rent praktiskt skulle gå till att som kristen på privata området ta hand om flyktingar samtidigt som vi inte ska påverka staten att vara generös?
  Allt hänger ju ihop. Om jag engagerar mig för flyktingar samtidigt som staten deporterar dem, det är ju ohållbart. Något som faktiskt sker idag.
  Det finns inget bibliskt och heller inget logiskt med ett sådant resonemang.

  Gilla

 2. Hej Micael.
  Kunde vi lyckas omvända alla invandrare till en kristen tro och få dom i arbete så att de själva kunde klara sin försörjning då skulle det inte vara några problem, vi skulle då kunna ta emot betydligt fler invandrare än vad vi gör idag. Jag vet att detta är din ambition och att du brinner för att hjälpa människor i nöd.
  Tyvärr har vi en verklighet som vittnar om något helt annat. Vi skördar nu frukterna av en fullständigt naiv och misslyckad integration som pågått under många år.

  Har du missat det senaste nödropet från vice rikspolischefen Mats Löfving?
  Sverige är på god väg att bli ett klansamhälle med idag över förtio invandrarfamiljer som helt lever på brottslig verksamhet, där fullständig tystnadskultur råder, strategiska äktenskap arangeras och man nästlar sig dessutom in i viktiga samhällsfunktioner för att gynna sin brottsliga verksamhet, myndigheterna ser detta men står handfallna utan verktyg att bryta detta destruktiva mönster, något som de så kallade alarmisterna och högerfolk varnat för i flera år och PK vänstern avvisat som Fake News, är nu en verklighet.
  Jag tror de flesta nu börjar vakna och inse att vi nu måste börja ta hand om de människor vi redan har i landet, samhället klarar inte mer just nu. Det är ju alltid de svaga och äldre som drabbas först när verksamheter tvingas omprioriter och spara.

  Om nu du personligen vill ta hand om och försörja fler invandrare så är ju det hedervärt och upp till dej, men jag tror inte på att kräva att andra skall visa samma gästfrihet, räkna inte heller med att Stat och Kommun skall klara av att försörja alla de som vill komma hit och ta del av vår välfärd, myndigheterna i vårt land går redan på knäna i deras desperata försök att lösa alla de akuta problem som den misslyckade invandringspolitiken redan medfört.

  Gilla

  1. Hej Inge! Du säger att Sverige inte klarar mer invandring. Sverige är ett av världens rikaste länder, vi har världens 15:e högsta BNP per capita, och vi tog förr året emot blott 19 000 av världens 80 miljoner flyktingar. Som jag påpekar ovan tar fattiga länder emot 85% av världens flyktingar.

   Menar du verkligen att de fattiga länderna borde ta hand om ÄNNU fler flyktingar? Varför är 19 000 för mycket för det rika landet Sverige men en bråkdel av vad ett fattigt land som Kongo eller Jordanien klarar av?

   Att vissa invandrare begår brott är hemskt, precis som det är hemskt att vissa värmlänningar eller skåningar begår brott. Men du vill inte utvisa svenska medborgare som begår brott, eller hur? Det löser ju ingenting. Folk slutar inte begå brott för att de befinner sig i ett utvecklingsland. Utvecklingsländer har ännu sämre resurser att bekämpa brott än Sverige. Om nu Sverige som är ett rikt land inte ”klarar” att bekämpa brott, vad ska vi då säga om de fattiga utvecklingsländer som du vill skicka brottslingar till? Varför skulle de ha mer kapacitet än ett rikt land som Sverige?

   Gilla

 3. Micael!

  Varför vill så många i vårt land inte ta emot fler sk flyktingar? Jo det handlar dels om förutsättningarna som vi inte har kvar. Du säger ju att sverige är så rikt, varför finns det då inte bostäder till alla? Varför är äldrevården så dålig. varför fungerar inte sjukvården och varför har vi för lite poliser. Det finns fler varför, men svaret är pengar och frågan är om du vill att vi skall låna vilket bibeln är negativ till?

  Men det handlar också om den farliga religionen islam. Islam vill ta över vårt land och de är på god väg. Ser du inte faran med en religion som islam, ser du inte konsekvenserna som redan visar sig i europa och sverige där islam gjort sitt intåg?

  Vi skall älska främlingen som oss själva säger du, men tror du att Gud vill att en falsk och farlig religions anhängare skall komma och ta över ett land?

  Tacksam för svar!

  Bb

  Gilla

  1. Hej Björn!

   Av de fattiga utvecklingsländer som tar emot 85% av världens flyktingar, vilka har bättre äldrevård än Sverige? Vilka har bättre polis? Jordanien? Kongo? Uganda? Hur många länder i Afrika är rikare än Sverige enligt dig? Hur många har ens pensionssystem? Varför är Sverige ett av världens bästa länder att åldras i? https://www.svd.se/bast-att-aldras-i-sverige

   Naturlgitvis kan saker bli bättre i Sverige, men jämfört med fattiga länder är Sverige rikare per definition. Tycker du att 85% är för lite, borde fattiga länder ta emot 100% av alla flyktingar? Varför?

   Ateismen har redan tagit över Sverige, men inte vill du utvisa ateister till krig? Eller? Varför ska islam bekämpas med utvisninagr till länder där folk fortsätter vara muslimer, istället för med evangelisation som gör att folk slutar vara muslimer? Du argumenterar ju inte för att ateister och new age-troende ska utvisas, så varför blir utvisning plötsligt ett missionsredskap för dig när det gäller just muslimer? Utvisning för ju inte ens folk till tro! Jesus sa inte ”gå ut i hela världen, ta över länder och utvisa dem som inte tror som ni.” Nej, han uppmanade oss att göra lärjungar. Folk blir inte minde muslimer för att de förflyttas till ett muslimskt land – tvärtom!

   Om du hade argumenterat för att ateister och new age-troende ska utvisas hade du åtminstone varit konsekvent. Nu är det som att du vill utvisa vissa människor till krig och försöker i efterhand komma på en anledning till det.

   Gilla

   1. Om du tänker ett varv till Micael så tror jag du kan själv slå hål på dina argument. Är inte speciellt genomtänkta. Om du inte tänker att nationsgränser, kulturer etc finns.

    Gilla

    1. Nu behöver du förklara dig, Martin. Ge gärna exempel på hur mina argument är bristfälliga. Vare sig kultur eller gränser nämns ovan, så vad menar du? Varför tror du att jag ifrågasätter gränsers eller kulturers existens? Det gör jag inte (det vore rätt korkat att göra), jag menar bara att deras existens inte motiverar tvångsutvisningar från rika länder till fattiga länder, i synnerhet om vi utgår från Bibelns moral. Det finns politiska gränser och olika kulturer mellan USAs olika delstater, men det motiverar inte att de rika delstaterna ska tvångsutvisa människor till de fattiga delstaterna – i synnerhet om det leder till förföljelse.

     Gilla

 4. Väldigt intressant när personer som är mot migration/ flyktingmottagande tar de senaste nyheterna om kriminella nätverk/klaner familjer som intäkt för att minska vårt ansvarstagande för människor på flykt.
  Här talar vi om en grupp människor som uppenbarligen har haft grumliga syften, det verkar ju uppenbart, men det rör sig om ett fyrtiotal familjer enligt polisen. Alltså en rätt begränsad grupp som samhället kan hitta andra vägar än stängda gränser för att hantera.
  Bara det att man vet vilka det handlar om gör ju att man är en liten bit på väg.
  Det andra som kommer alltid kommer upp i debatten är påståenden om att Islamismen är på väg att ta över. I Sverige är ungefär 8 % av befolkningen muslimer eller har muslimsk bakgrund. Det innebär inte att alla i den gruppen är islamister eller ens bekännande muslimer. En stor grupp kan vara sekulariserade eller moderata.
  Politiska partier som MP anklagas för att vara kidnappade av Islamister. Jag roade mig med att titta på vilka personer som är förtroendevalda för MP i kommuner/regioner och på riksnivå.
  I partistyrelsen fanns inga som man utifrån härkomst skulle kunna tro är muslimer. Ute i regioner och kommuner kunde jag i min snabba genomgång kanske hitta 10 personer som man kanske kunde tro har muslimsk bakgrund. Tydligast var två kvinnor med slöja i en västkustkommun.
  Någon islamistisk konspiration är oerhört svår att skönja. Likadant med Tro och solidaritet som anklagats för liknande saker, senast av Nalin Pekgul. Att man har en kvinnlig muslimsk ordförande säger ingenting om att just islamism skulle vara ett problem. Att man sen kunde ha önskat att Tro och solidaritet hade värnat mer om det specifikt kristna är en helt annan sak.

  Gilla

 5. Micael,

  För några år sen argumenterade du starkt för egendomsgemenskap och hävdade bestämt att detta inte bara gällde vissa utan alla kristna. Du postade flera inlägg om detta, bland annat det här:

  https://helapingsten.com/2016/08/13/tre-problem-med-att-se-egendomsgemenskap-som-en-kallelse-for-vissa/

  Du avslutar detta inlägg med:

  ”Jag skulle uppskatta om ni som menar att egendomsgemenskap bara är för vissa kristna skulle adressera dessa tre problem, för jag har som sagt aldrig hört någon göra det. Och fram tills att jag fått något tillfredsställande svar på dem kommer jag vidhålla att egendomsgemenskap är något som alla kristna är kallade till.”

  Jag tror inte att du längre praktiserar egendomsgemenskap. Så frågan nu bli då: Varför följer du inte den teologi som du själv tror på, medan du vill få andra att följa en teologi de inte tror på (den om fri invandring)?

  Eftersom jag inte tror att du kommer att kunna svara ärligt på denna fråga, så räknar jag med att den inte kommer att bli publicerad.

  Hälsningar Martin

  Gilla

  1. Hej Martin!

   Självklart strävar jag efter att följa den teologi som jag anser är sann, precis som jag räknar med att du också gör. Sen kanske vi misslyckas i vår strävan men det vore ju väldigt märkligt om vi försökte leva motsatsen till vad vi är övertygade om vad Jesus säger åt oss att göra. Jag vill att kristna ska sluta vilja utvisa människor till krig och förföljelse därför att ett sådant beteende är oförenligt med den gyllene regeln och Bibelns massiva undervisning på över hundra verser om hur invandrare ska behandlas. Om de inte håller med om Bibeln, är det ett problem. På samma sätt skulle jag om jag levde i 30-talets Tyskland säga att de som vill utvisa eller döda judar agerar obibliskt – oavsett om folk höll med mig eller ej. Guds sanning är helt oberoende av vad människor vill eller föredrar vid en given tidpunkt.

   Att försöka ogiltigförklara en åsikt genom att hävda att en person som företräder denna åsikt är en hycklare eller på något annat sätt gör något fel är att använda sig av ad hominem, ett logiskt felslut: https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_fallacy Det vill säga, om Gud vill att vi ska välkomna invandrare ändras inte det av hur Micael Grenholm lever eller pratar. För att argumentera för att Gud inte vill att vi ska välkomna invandrare utan istället tvångsutvisa dem till fattiga länder behöver du ge bibliska och teologiska argument för det, snarare än att prata om mig.

   Men för de som är nyfikna på hur vår resa mot egendomsgemenskap ser ut så jobbar vi inom Jerusalemprojektet för att etablera kommuniteter med egendomsgemenskap: https://jerusalemprojektet.org/ Vi startade en kommunitet för några år sedan som tyvärr inte höll, men nu jobbar vi på att starta en ny.

   Allt gott!

   Gilla

   1. Micael,

    Jag ser inte att du svarade på min fråga. Om du väljer att inte följa din egen teologi, den som du tror på, hur kan du då tycka att andra som inte tror på den teologin ska följa den? De här frågorna hänger ihop, om du inte ens kan få ihop din teologi på det privata planet, hur i all sin dar ska du kunna få ihop den på nationell nivå?

    Du verkar inte ha några problem med att lära ut ett och göra ett annat. Men Jesus har det. Han sade:

    ”De skriftlärda och fariseerna har satt sig på Moses stol. Gör därför allt vad de lär er och håll fast vid det, men handla inte som de gör, för de säger ett och gör ett annat. De binder ihop tunga bördor och lägger dem på människornas axlar, men själva rör de inte ett finger för att rätta till dem.” (Matt 23:1-4)

    ”Sen kanske vi misslyckas i vår strävan men det vore ju väldigt märkligt om vi försökte leva motsatsen till vad vi är övertygade om vad Jesus säger åt oss att göra.”

    Men det är ju precis det du gör. Du säger att kristna ska leva i egendomsgemenskap, men väljer att inte göra det. ”Hela Pingsten Hjälper dig att följa Jesus” står det när man går in på er hemsida. Då förutsätter i alla fall jag att du lever som du lär.

    ”För att argumentera för att Gud inte vill att vi ska välkomna invandrare utan istället tvångsutvisa dem till fattiga länder behöver du ge bibliska och teologiska argument för det, snarare än att prata om mig.”

    Mitt inlägg handlade inte alls om att ge ”bibliska och teologiska argument”, utan jag ställde en fråga hur du anser att andra ska följa din teologi när du i frågan om egendomsgemenskap uppenbarligen inte gör det själv.

    Gilla

    1. ”väljer att inte följa din egen teologi”… vad pratar du om? Egendomsgemenskap kräver flera personer per definition. Jag och min fru lever i egendomsgemenskap nu, vi hoppas kunna starta en kommunitet där fler som vill leva så delar livet tillsammans. Det kräver dock en hel del logistik – exempelvis behöver vi bo i samma stad. Därav tar det tid. Det är inte samma sak som att jag väljer att inte följa min teologi, varför i hela världen skulle jag göra det?

     Sen hoppas jag att du förstår att jag inte är syndfri och därmed likt alla andra kristna inte kan leva exakt som jag lär pga synden. Jag har exempelvis agerat girigt flera gånger i mitt liv, något jag strävar efter att sluta göra. Men att man är bristfällig syndare är ingen anledning att sluta lära ut Bibelns etiska undervisning. Som sagt, om Bibeln förespråkar ekonomisk utjämning och att avstå från att utvisa folk till krig så är det det som är gott, sant och rätt helt oberoende av hur Micael, Martin eller någon annan lyckas leva upp till det.

     Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s