Viktigt att kristna inte förskönar etnisk rensning

Publicerad i sändaren nr 1/2 2021

Nyligen har flera kristna tidningar riktat blicken mot Kaukasien och den konflikt som pågår mellan Azerbaijan och Armenien. Dagen rapporterade den 17:e november om hur armenier flyr ifrån det omstridda området Nagorno-Karabach och Dagens VD Felicia Ferreira skrev veckan innan om att kända män från Azerbadjan uppmanat till etnisk rensning av armenier. Att kristna lider med flyende människor är helt rätt. Då är det samtidigt viktigt att vi inte förskönar etnisk rensning på andra håll. Inom kristenheten bör vi framförallt vara uppmärksamma på hur vi diskuterar Israel-Palestina-frågan.

Till att börja har det i kristna debatter hävdats att folkgruppen palestinier egentligen inte existerar. Christina Toledano Åsbrink  och Hans Marklund  har båda tidigare skrivit att det palestinska folket bara är en myt och i själva verket består av flera olika folkgrupper. Detta argument har använts för att avfärda palestiniernas anspråk på ett eget land (Världen idag 19-06-20, Inblick 20-02-06). Andra kristna tar detta ett steg längre än Toledano Åsbrink och Marklund och förespråkar en enstatslösning med argumentet att palestinier är araber. Därmed menar dem att palestinierna redan har flera länder i mellanöstern, medan israeler inte har det och därför har större rätt till Israel och Palestina. Palestinier har istället möjligheten att lämna Israel och flytta till ett arabiskt land. Ser ni vad som händer här? Genom att hävda att en folkgrupp inte finns och helt enkelt bara kan flytta på sig så förskönar man etnisk rensning.

Ser vi åter till Nagorno-Karabach kom de första armenierna dit för 200 år sedan. På samma sätt som palestinierna kan de därav sägas sakna långvarig historisk anknytning till området de bor i. Med Toledano Åsbrink och Marklunds retorik bör man avskriva armeniernas rätt till området på samma sätt som man avskrivit palestiniernas. Men det skulle nog ingen få för sig att göra. Hur kommer det sig då att man talar om armeniernas rättigheter medan man talar om palestiniernas orimliga anspråk? Om man anser att armenierna som nu flytt ska ha rätt att återvända, måste då inte detsamma gälla de palestinier som flytt från Israel? Istället talas det på vissa håll inom kristenheten om att de palestinier som fortfarande bor i Israel också kan flytta på sig. Att på detta sätt tala om en “frivillig” möjlighet till flytt är utöver romantisering av etnisk rensning även en förenkling av verkligheten. MSB klargör nämligen att av samtliga arabiska grannländer är det bara Jordanien som beviljat fullt medborgarskap åt palestinier. Av de cirka fyra miljoner palestinska flyktingar med efterkommande lever många fortfarande i misär. Det är alltså inte så enkelt som att palestinska-araber kan ta sitt pick och pack och flytta till ett arabisk land.

När Dagens VD Felicia Ferreira skriver om spänningarna mellan Azerbajdzjan och Armenien återger hon bland annat följande citat: “Vi måste döda alla armenier – barn, kvinnor och gamlingar” (Dagen 20-11-13). Ett liknande uttalande gjordes för några år sedan av en äldre medlem i den palestinska, nationalistiska organisationen Hamas, men då var det istället judar som skulle utrotas. En sådan form av etnisk rensning är svår att missa och väcker starka reaktioner. Samtidigt behöver kristna också vara känsliga för och reagera på “snällare” formuleringar och antydningar. När det inte heter “vi ska döda”, utan “dem borde flytta någon annanstans”.

För att sammanfatta är det gott att kristenheten i Sverige reagerar på att armenier tvingas fly från Nagorno-Karabach. Samtidigt behöver vi vara uppmärksamma i debatten kring Israel-Palestina-frågan så att palestinierna inte exkluderas från vår förståelse och vårt medlidande. Vi behöver vara uppmärksamma på när etnisk rensning ges finare omskrivningar. Låt oss be att Gud förbarmar sig över såväl armenier som palestinier!

Julia Schönning Landin

Bild från Unsplash av Tim Mossholder

11 kommentarer

  1. Hej Stig!

   Om man vidhåller att palestinier inte existerar som folk, vad innebär då det? Vad är det som gör det värt att att betona och vidhålla?

   Det stämmer att de flesta palestinier är araber. Inte desto mindre har det skapats en identitet hos araberna som bor i Israel och Palestina och som bott där i mer än 1000 år (NE.se). Om Kristna nu känner medlidande med och anser att armenier som bott i Nagorno Karabach i 200 år ska ha rätt att återvända, hur tar sig ett liknande medlidande mot palestinier uttryck? Är vi överrens om att Gud inte gett oss befallningen att älska och visa barmhärtighet mot alla UTOM palestinier?

   Tack för din kommentar!
   Julia

   Gillad av 1 person

   1. Det finns kriterier för vad som utgör ett folk, dessa kriterier saknas när det gäller de araber som bott länge i Israels land eller flyttat in under de senaste 50 åren.
    Under den ottomansk/muslimska styret hade araberna där inte en egen statsbildning. Inga krav höjdes heller vad jag vet,

    Hade du bemödat dig att läsa på det som inte bara är genomsyrat av judehat, så hade du förstått att vad allt handlar om är ett fult spel för att få bort judarna. Jordanien hade 1948 anekterat den s k västbanken- Under de 19 år fram till 1967 hade de kunnat bilda en palestinsk stat där, men ingen var intresserad då. Jordanien i sig är en palestinsk stat som med hjälp av England skapades 1922.

    Om du inte låter dit vänstersynsätt skapa din ”sannning”, så förstår du att detta med Gaza och Västbanken är arabiska påtryckningar i kampen mot staten Israel. Det är ett oerhört fult spel av arabstaterna där även väst spelar med eftersom man ”måste” hålla araberna på gott humör.

    Det som inte kommer fram i våra vämstermedia är att Israel har en fortlöpande transpoer in i Gaza för att de skall ha förnödenheter. Judehatet är det som kommer att bli palestiniernas öde.
    https://petterssonsblogg.se/2014/07/25/israels-blockad-av-gaza-42/

    Gilla

    1. Det spelar väl ingen roll om man tillhör ett ”erkänt folk” för rätten att bo i sitt hem? En gång bodde sk. kananéer och hettiter i området. En gång bodde visigoter i Spanien och här i Norden bodde ett blåögt folk med svart lockigt hår och mörkbrun hudfärg som gett oss orden ost och tall men nu är detta folk uppblandat med en massa andra.

     Palestinier är alla de som bodde i de provinser som romarna började kalla Palestina efter 70. e.Kr. Under brittiskt protektorat räknades även judarna i trakten som palestinier. Du har helt rätt i det. Men det är synnerligen okristligt att vägra människor hemortsrätt utifrån något så tillfälligt som ”folkgrupp”. För 150 år sedan räknade sig svenskar i allmänhet först som gotlänningar, härjedalingar, samer, skåningar eller stockholmare. En sk. svensk identitet utvecklades med hjälp av folkskolan och det kulturella mode som kallades nationalromantiken. Tack och lov krävs inget DNA-test för att bevisa rätten att bo i sitt hem här.

     En gång bodde hettiter , amoréer , moabiter och kananéer i nuvarande Israel, Libanon, Jordanien och Palestinska områden. Visigoter, galater, karelare, jämtar, kushiter och kväner är alla folk som inte har egna riken längre eller helt uppgått i andra folkgrupper, inte ens 1900-talets jugoslaver finns längre. Nationer och etniciteter är flytande och en kristen kan inte bygga något alls på detta nationalismens gungfly. Vi är alla människor.

     Gilla

   1. Egon, sätt in detta i den historiska kontexten så blir det begripligt.
    Fem reguljära arabiska arméer anföll den nyfödda staten Israel.
    Judehatet kommer inte att leda till en palestinsk stat.
    Israel hjälper hela tiden palestinaaraber med sjukvård m m.

    Gilla

  1. Hej Bernt!

   Du verkar ha missförstått min text på flera punkter.

   För det första är min utgångspunkt inte Israel utan kristna. Jag talar inte om vad Israel gjort eller inte gjort utan framlyfter vikten av att VI KRISTNA inte exkluderar palestinier från vårt medlidande.

   För det andra poängterar jag att det inte finns ett likamedtecken mellan etnisk rensning och utrotning. Tvärtom är det ofta den sista vägen att utrota ett folk. Även Nazisternas deporterade till en början judar istället för att döda dem. Även i Jugoslavien såg vi först en stor folkförflyttning innan folkmordet i Srebrenica.

   Hoppas det gör min text tydligare. Allt gott!
   Julia

   Gillad av 1 person

 1. Just armenierna har dock bott i det område som nu ingår i Azerbadjan betydligt längre än i 200 år. Så här säger NE: ” Armenien, historisk region i Främre Asien. I norr begränsas Armenien av Svarta havet, floden Kura och Kaspiska havet, i söder av Irak och floden Tigris. Armenien går i öster och västerv över i Iran respektive Mindre Asien utan någon tydlig gräns.. Ser man då på en karta framgår det tydligt att hela Azer-Bajdzan ligger inom detta område, även Nagorno- Karabach. Azerisk och Turkisk propaganda säger naturligtvis annorlunda men NE är mer pålitlig i detta fall. Analogin är konstig, med andra ord.

  Du har rätt i att vi ska se på alla människor som på kristna, men du glömmer också bort att många palestinier är just kristna. Du har också glömt att även judar, samarier, druser etc kallades palestinier om de bodde i området under Engelsk överhöghet. Jag tror vi kristna ska sluta vara rasistiska. Alla människor är människor och alla människor har rätt att bo där de vill. Att prata om vem som historiskt har ”mest rätt” till att bo någonstans, är bara den onda nationalismen i en vitmenad förpackning.

  Gilla

  1. Hej Alma-Lena!

   Det stämmer bra att många armenier bott i området längre än 200 år. Dock är det många som flyttade dit först på 1800-talet. Jag har använt MSB:s hemsida Säkerhetspolitik.se.

   Du skriver att ”vi kristna ska sluta vara rasistiska” och att ”alla människor är människor”. Är det då fel att jag inte nämner att många palestinier är just kristna? Jag har nämligen aktivt valt att inte separera folkslag i kristna och icke-kristna. Etnisk rensning är hemskt oavsett vem som utsätts, därför ser jag ingen poäng med att nämna religionstillhörighet. Förstår du mig?

   Jag håller för övrigt med dig. Det är korrekt att alla palestinier inte är av arabisk härkomst och det hävdar jag aldrig heller. Jag återger bara Toledano Åsbrinks och Marklunds åsikt. Däremot är en stor del av palestinierna av arabiskt ursprung och dessa benämner jag som palestinska-araber. Jag håller också med om att vi inte kan säga att vissa har mer rätt att bo på en plats än andra. När jag skriver: ”Om man anser att armenierna som nu flytt ska ha rätt att återvända, måste då inte detsamma gälla de palestinier som flytt från Israel?” Gör jag det för att peka på att det finns en dubbelmoral som jag menar att kristna bör bli uppmärksamma på.

   Tack för din kommentar och Jesu välsignelse 🙂
   Julia

   Gilla

   1. Jag håller helt med dig, men det är viktigt att inte sprida azerisk/turkisk propaganda. Orsaken till att fler armenier kom just då har ju också med förföljelse att göra en förföljelse som till slut blev Seyfo . Den hemsida du hänvisade till säger tydligt och klart att armenier redan bodde där men FLER kom dit då. Det finns armeniska kyrkor och kloster som är mer än tusen år gamla just där.

    Så klart ska kristna aldrig försköna folkfördrivningar och folkmord i några som helst fall. Samtidigt ska vi inte gå på myten om ”rätt” att bo på en plats utifrån etnicitet. Jag bor i Sápmi alla etniciteter får bo här, det är inte intressant med släktled det finns bara EN mänsklighet. Välkommen!

    Guds frid och välsignelse önskar jag också dig, Julia!

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s