De där Amish-missionärerna som bibelbombade Islamiska staten med högteknologiska drönare

Så ni vet Amish, de där anabaptistiska kristna i USA som har lustiga hattar och lever som på 1600-talet? De är medansvariga för att världen nu har en högteknologisk hologrambibel som bland annat smugglas in i Nordkorea. 

Detta efter att ett gäng Amish-missionärer åkte till Irak för att bibelbomba Islamiska staten med hjälp av avancerade militärdrönare.

Den här historien låter som en parodi på James Bond i klass med kultklassikern ”Amish Vampires in Space” av Kerry Nietz, men det har faktiskt ägt rum. Jag satte mig ned med missionären Eugene Bach från organisationen Back to Jerusalem och intervjuade honom om Amishmissionärernas fantastiska insats.

Eugene berättade hur engagemanget för mission bland onådda folk faktiskt är väldigt stort bland Amish – deras enkla livsstil gör att de kan skänka väldigt stora summor till missionsorganisationer och de älskar att ta del av berättelser från missionsfältet. Och några av dem har alltså beslutat sig för att missionera själva. 

Det började med att de byggde bostäder och dass för flyktingar i Irak som hade flytt från IS, men snart började de engagera sig för att smuggla in militära drönare till landet som var kapabla att släppa ner elektroniska mikrobiblar mitt i de områden som styrdes av Islamiska statens järnhand.

Det här är en av de mest fascinerande intervjuer jag någonsin har gjort! Lyssna själv i senaste avsnittet av Jesusfolket!

Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz) Jesusfolket

Så här på skärtorsdagen uppmärksammar vi en mycket spännande och tänkvärd bok av husförsamlingspionjären Rickard Cruz: Middag med Jesus. Rickard pekar på att under den allra första nattvarden som Jesus hade med sina lärjungar fanns mer på bordet än bröd och vin. Brödet inledde måltiden, och vinet avslutade den. När Jesus därför lyfter fram dessa två ringar han in hela måltiden. På samma sätt betonar Paulus att bägaren delades efter måltiden (1 Kor 11:25), han utgår från att nattvarden var något man kunde äta sig mätt på (1 Kor 11:21, 33-34) och det bibliska begreppet "Herrens måltid" kan mer ordagrant översättas till "Herrens kvällsmiddag".  I detta avsnitt av Jesusfolket får ni höra en intervju som Micael hade för 10 år sedan (!) med Rickard Cruz där Micael utifrån sin svenskkyrkliga bakgrund ställer många nyfikna frågor om hur detta bör påverka vårt praktiserande av nattvarden idag, samt en högläsning av ett utdrag från Rickards bok. Snarare än att se traditionella nattvardsfiranden med små brödbitar och vinklunkar som något värdelöst kan det betraktas som något Gud kan använda oberoende av dess begränsningar – men som med fördel kan utvecklas med en djupare gemenskap och mättnad så att vi kommer närmare nattvardens ursprungliga syfte – att föra samman människor från vitt skilda bakgrunder till en enhet med Jesus i centrum. Skaffa Middag med Jesus: https://www.rickardcruz.se/middag-med-jesus/  Anmäl intresse för Micaels nya kortspel Apostlaspelet! https://micaelgrenholm.com/apostlaspelet/ Stötta Unicef och deras livräddande arbete i Gaza: https://unicef.se/katastrofinsatser/hjalp-barnen-i-gazakrisen  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Bjud in oss att tala! https://helapingsten.com/boka/  Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
  1. Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz)
  2. Seminarium i Riksdagen: Sveriges utvisningar av konvertiter (med Ruth Nordström, Rebecca Ahlstrand, Louise Dane m.fl.)
  3. Krig och våld i Bergspredikans ljus (med Olof Edsinger, Vivian Caragounis och Pontus Tunhav)
  4. Hur kristna kan motverka kollaps och klimatkatastrofer
  5. Hur Jesusrörelsen förvandlade kyrkan i Sverige – med Hans Sundberg

Om Amish kan sprida evangeliet till onådda folkgrupper – vad hindrar då oss?

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

En kommentar

  1. Så kul att höra detta. Men just det att de verkar svårt att förstå vad det är, ger mig en fråga? Hur vet de som hittar ”tabletten” hur den fungerar? Med intruktioner blir de ju upptäckta, Hur kan folk använda dessa apparater? Han ka

    Kul att lära sig mer om Amish, trist att de är så typiskt protestantiska att de förökar sig genom delning, men bra just i detta fall. Kanske är mångfald bra till ohc med när det handlar om att riva och slita i varandra .

    Gilla

Vad tänker du?