Ingen kommer till himlen, enligt Bibeln. Himlen kommer till oss!

I söndags hade jag den stora äran att få gästpredika i Missionskyrkan Uppsala. Eftersom det var domssöndag var temat Jesu återkomst och evigheten, vilket gav mig tillfälle att beskriva min egen upptäckt av att Bibeln faktiskt aldrig säger att vi, eller någon annan, ska ”komma till himlen”. Sök själv i en digital Bibel och se med egna ögon – komma till himlen, kommer till himlen, kom till himlen och så vidare är fraser Skriften aldrig någonsin använder. Ingen kommer till himlen – himlen kommer till oss!

Hela predikan kan ni höra i senaste avsnittet av Jesusfolket. Där kan ni även höra ett utdrag ur N.T. Wrights bok Ännu bättre som i ännu större detalj beskriver Bibelns vision av hur himmel och jord förenas så att vi får leva i evighet i samma skapelse som vi lever i nu, fast i ett förnyat och syndfritt tillstånd.

Jesusfolket kan avlyssnas i valfri podcast-app eller här:

Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz) Jesusfolket

Så här på skärtorsdagen uppmärksammar vi en mycket spännande och tänkvärd bok av husförsamlingspionjären Rickard Cruz: Middag med Jesus. Rickard pekar på att under den allra första nattvarden som Jesus hade med sina lärjungar fanns mer på bordet än bröd och vin. Brödet inledde måltiden, och vinet avslutade den. När Jesus därför lyfter fram dessa två ringar han in hela måltiden. På samma sätt betonar Paulus att bägaren delades efter måltiden (1 Kor 11:25), han utgår från att nattvarden var något man kunde äta sig mätt på (1 Kor 11:21, 33-34) och det bibliska begreppet "Herrens måltid" kan mer ordagrant översättas till "Herrens kvällsmiddag".  I detta avsnitt av Jesusfolket får ni höra en intervju som Micael hade för 10 år sedan (!) med Rickard Cruz där Micael utifrån sin svenskkyrkliga bakgrund ställer många nyfikna frågor om hur detta bör påverka vårt praktiserande av nattvarden idag, samt en högläsning av ett utdrag från Rickards bok. Snarare än att se traditionella nattvardsfiranden med små brödbitar och vinklunkar som något värdelöst kan det betraktas som något Gud kan använda oberoende av dess begränsningar – men som med fördel kan utvecklas med en djupare gemenskap och mättnad så att vi kommer närmare nattvardens ursprungliga syfte – att föra samman människor från vitt skilda bakgrunder till en enhet med Jesus i centrum. Skaffa Middag med Jesus: https://www.rickardcruz.se/middag-med-jesus/  Anmäl intresse för Micaels nya kortspel Apostlaspelet! https://micaelgrenholm.com/apostlaspelet/ Stötta Unicef och deras livräddande arbete i Gaza: https://unicef.se/katastrofinsatser/hjalp-barnen-i-gazakrisen  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Bjud in oss att tala! https://helapingsten.com/boka/  Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
  1. Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz)
  2. Seminarium i Riksdagen: Sveriges utvisningar av konvertiter (med Ruth Nordström, Rebecca Ahlstrand, Louise Dane m.fl.)
  3. Krig och våld i Bergspredikans ljus (med Olof Edsinger, Vivian Caragounis och Pontus Tunhav)
  4. Hur kristna kan motverka kollaps och klimatkatastrofer
  5. Hur Jesusrörelsen förvandlade kyrkan i Sverige – med Hans Sundberg

Här är lite av vad jag sa i textform:

Om det här livet är det enda som finns, om döden är det definitiva slutet, då finns det inget sätt att åtgärda historiens fruktansvärda orättvisor. Men Gud utlovar något fantastiskt. Gud utlovar kosmisk rättvisa, de dödas uppståndelse och en värld där inget lidande mer ska få förekomma. 

Jesaja beskriver en ny himmel och en ny jord, kännetecknat av evigt jubel. Läser vi i Jesaja 65 ser vi hur profeten beskriver en värld där inga spädbarn dör, där ingen arbetar förgäves och där till och med rovdjuren är vegetarianer. Det är världen som den är tänkt att vara, full av liv, färg och glädje, men utan smärta och död.

Kommer denna nya himmel och nya jord vara en nyproducerad, ung värld som ersätter den gamla stenbumling vi just nu befinner oss på? Det finns mycket i Bibeln som talar för att det inte är så, utan att det Bibeln menar med ”ny jord” är en förvandling och förnyelse av den jord Gud redan har skapat och älskar. 

Paulus skriver i Romarbrevet 8 om att skapelsen längtar efter att befrias från sitt slaveri under döden. Han beskriver också i Första Korinthierbrevet 15 hur våra kroppar tillsammans med resten av skapelsen förvandlas och kläs i odödlighet. Och Uppenbarelseboken beskriver hur den nya himlen och jorden är en förening av himmel och jord, där universum omfamnas av Guds transcendenta verklighet. 

Faktum är att Bibeln aldrig någonsin använder termen ”komma till himlen”. Den rörelse Bibeln alltid beskriver är att himlen kommer till oss, inte tvärtom. 

Men det finns ett bibelställe som verkar säga något annat. Andra Petrusbrevet 3, dagens episteltext. Där låter det som att Guds plan är att spränga den här jorden så att självaste molekylerna smälter samman, likt en kosmisk dödsstjärna från Star Wars vars syfte är att radera allt vi känner till och ersätta det med något annat, en Jord 2.0. Men det är inte vad Petrus säger här.

Han använder gammaltestamentligt, profetiskt språk för att kommunicera skapelsens förnyelse, genom smältugnens eld. Det onda bränns bort medan den goda metallen renas och förädlas. Petrus tänker sig inte ett scenario där all materia sprängs bort, utan hans poäng är att det onda försvinner medan allt som finns kvar är temat och oförgängligt.

Den skapelse vi vårdar är densamma som Gud upprättar. Därför finns ingen konflikt mellan att engagera sig för miljö, främlingsvänlighet, fred och fattigdomsbekämpning i detta livet, och att välkomna Guds eviga framtid där hunger, krig och miljöförstöring inte längre finns. 

Jesus Kristus är densamme igår, idag och i evighet. Och hans mission är densamma genom världshistorien: att ge liv och liv i överflöd till var och en villig att ta emot det. 

14 kommentarer

    1. Hej Jonas! Jag hade helt glömt den konversationen, tack att du uppmärksammade den för mig! Wrights bok var verkligen en ögonöppnare, när jag läste den insåg jag att många av mina föreställningar om evigheten byggde mer på tradition än på vad Bibeln faktiskt sa. Framtiden är fysisk!

      Gillad av 1 person

  1. Tack Michael, äntligen en artikel jag kan instämma med hela hjärtat. Läran om att man kommer till himlen när man dör har gnostiskt ursprung. Bibelns lära om kroppens uppståndelse kolliderade med den gnostisism som tidigt infiltrerade apostlarnas lära. Kyrkofäderna stod emot de värsta formerna av den gnostiska influensen, men en del togs med in i kristendomen.
    En annan gnostisk influens är läran om alla själars odödlighet. Lär Bibeln detta? Det kan du forska vidare på.

    Gilla

    1. Kul att du gillade den! Ursprunget har jag dålig koll på men det är sant att gnosticism influerade fornkyrkan en hel del. Själens odödlighet är ju något Platon predikade och som kyrkofäder som Tertullianus snappade upp (Tertullianus hänvisade dessutom explicit till Platon när han förkunnade det) men Bibeln säger ju vid flera tillfällen att vår själ dör om vi inte blir frälsta, Matt 10:28 och Jak 5:20 inte minst.

      Gilla

  2. Den här frågan pratar vi om rätt mycket här hemma. Håller helt med det du skriver Micael. Synsättet motiverar till att engagera sig här och nu. Det är inte meningslöst! Boken du hänvisar till är något som läses just nu här hemma. 🙂

    Gilla

  3. Helt rätt! Bra att detta börjar predikas och spridas mer allmänt numera. Många galna rörelser har kommit till pga föreställningen om att vi ska till himlen. Så tydligt blir det då att när vi går i motsatt rikting till den av Gudutstakade blir det demoniskt det vi sysslar med.

    Gilla

  4. Upp 11:12:” Och de hörde en stark röst från himlen som sade till dem: ”Kom hit upp!” Och de steg upp till himlen i ett moln, och deras fiender såg dem. ”

    Gilla

    1. Hej Ulrika! Bra observerat, men den versen syftar inte på oss eller kristna som levt innan oss utan på de två s.k. olivträden. De tas till himlen levande efter att Gud uppväckt dem, ungefär som att Ladaros skulle tagits till himlen som Elia. Det handlar inte om att deras eller våra själar kommer till himlen när vi dör.

      Gilla

      1. Hej Micael!

        Nu hänger jag inte med. Hur tolkar du då: ”Jag säger er: Den natten ska två ligga i samma säng. Den ene ska tas med och den andre lämnas kvar.” (Luk 17:34)

        Vem tas med och vem stannar kvar var?

        ”Därefter ska vi som lever och är kvar ryckas upp bland skyar tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så ska vi alltid vara hos Herren (1 Thess 4:17).”

        Gilla

  5. Känns lite som varumärkesintrång att ni slänger er med begreppet ”Jesusfolket”, gör det inte? Åtminstone för oss som är gamla nog att minnas.
    Lite som att kränga falukorv och kalla det oxfilé. (Nu gissar jag att du är vegan, men du förstår vad jag menar)

    Gilla

  6. Som uttrycket ”komma till himlen” används verket det vara tvetydigt. Det kan syfta antingen på mellntillståndet, mellan död och uppståndelse, eller på slutdestinationen, den nya himlen och den nya jorden. Däremot undrar jag om det är en utbredd uppfattning att målet för de kristna skulle vara en rent immateriell tillvaro.

    Gilla

  7. Bra att sektledaren Micael Grenholm uppmärksammas i diverse poddar. Riktigt otäck vän till Jesus det där. Snacka om att missbruka sina andliga gåvor.

    Gilla

Vad tänker du?