Hur Bibeln kan hjälpa oss rädda tusentals liv

Tänk om idag är en dag då du kan rädda någons liv.

Tänk om det här året är ett år då du kan rädda många människors liv.

Tänk om du under resten av din livstid får skänka lång livstid till flera andra på den här planeten.

Det här är en makt och en möjlighet som människor i den rika delen av världen där Sverige ingår faktiskt har. Dels för att vi har mycket resurser, och dels för att det har blivit enklare än någonsin att lindra nöd och rädda liv.

Och då menar jag inte bara genom att skänka pengar till organisationer, även om det förstås gör stor skillnad. Den största förändringen kan vi åstadkomma genom att se över och förändra vår livsstil. Vad vi äter, hur vi reser och under vilka förhållanden vi bor. Hur kan vi leva på hållbara sätt som inte sker på andras bekostnad?

Det pratade jag om i glada Hudik för några månader sedan när jag var inbjuden av Hudiksvalls kristna råd för att tala om miljö och mirakler. Jag gick igenom vad Bibeln säger om enkelhet och hållbarhet, delade fakta om vad exempelvis den senaste IPCC-rapporten säger om klimatkrisens följder, och diskuterade praktiska åtgärder för att vi i Jesu efterföljd ska leva liv som i ord och handling älskar vår globala nästa.

Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz) Jesusfolket

Så här på skärtorsdagen uppmärksammar vi en mycket spännande och tänkvärd bok av husförsamlingspionjären Rickard Cruz: Middag med Jesus. Rickard pekar på att under den allra första nattvarden som Jesus hade med sina lärjungar fanns mer på bordet än bröd och vin. Brödet inledde måltiden, och vinet avslutade den. När Jesus därför lyfter fram dessa två ringar han in hela måltiden. På samma sätt betonar Paulus att bägaren delades efter måltiden (1 Kor 11:25), han utgår från att nattvarden var något man kunde äta sig mätt på (1 Kor 11:21, 33-34) och det bibliska begreppet "Herrens måltid" kan mer ordagrant översättas till "Herrens kvällsmiddag".  I detta avsnitt av Jesusfolket får ni höra en intervju som Micael hade för 10 år sedan (!) med Rickard Cruz där Micael utifrån sin svenskkyrkliga bakgrund ställer många nyfikna frågor om hur detta bör påverka vårt praktiserande av nattvarden idag, samt en högläsning av ett utdrag från Rickards bok. Snarare än att se traditionella nattvardsfiranden med små brödbitar och vinklunkar som något värdelöst kan det betraktas som något Gud kan använda oberoende av dess begränsningar – men som med fördel kan utvecklas med en djupare gemenskap och mättnad så att vi kommer närmare nattvardens ursprungliga syfte – att föra samman människor från vitt skilda bakgrunder till en enhet med Jesus i centrum. Skaffa Middag med Jesus: https://www.rickardcruz.se/middag-med-jesus/  Anmäl intresse för Micaels nya kortspel Apostlaspelet! https://micaelgrenholm.com/apostlaspelet/ Stötta Unicef och deras livräddande arbete i Gaza: https://unicef.se/katastrofinsatser/hjalp-barnen-i-gazakrisen  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Bjud in oss att tala! https://helapingsten.com/boka/  Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
  1. Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz)
  2. Seminarium i Riksdagen: Sveriges utvisningar av konvertiter (med Ruth Nordström, Rebecca Ahlstrand, Louise Dane m.fl.)
  3. Krig och våld i Bergspredikans ljus (med Olof Edsinger, Vivian Caragounis och Pontus Tunhav)
  4. Hur kristna kan motverka kollaps och klimatkatastrofer
  5. Hur Jesusrörelsen förvandlade kyrkan i Sverige – med Hans Sundberg

Lyssna i senaste avsnittet av Jesusfolket! Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

3 kommentarer

  1. Hur får du ihop 1 Mos 9:3 med rådet att avstå kött? Insåg Gud inte konsekvenserna? Eller kan det helt enkelt vara så att det finns bättre sätt att lösa problemet med köttkonsumtion?

    Gilla

    1. Bättre sätt att lösa problemet med att vår extremt höga köttkonsumtion leder till att miljontals människor svälter ihjäl än att vi äter mindre kött? Dela gärna med dig om du sitter på sådana lösningar, men FN och mängder med forskare är överens om att mänskligheten måste äta betydligt mindre kött för att liv ska räddas. Det innebär inte att alla behöver bli veganer – men de som kan gör verkligen en skillnad om de tar det steget. 1 Mos 9:3 säger att människan får äta kött, inte att hon måste det i evigheters evighet eller att ingen individ får bli vegetarian. Du skulle inte hänvisa till 1 Mos 9:3 och äta en biff om du visste att den har förgiftad och skulle döda dig. På samma sätt behöver vi inte hänvisa till 1 Mos 9:3 som argument för att äta biffar som dödar andra.

      Gilla

      1. Vad sägs om att återgå till den naturliga djurhållning man hade på Noas tid, i stället för att använda soja som foder?

        Gilla

Vad tänker du?