Tungotal på vietnamesiska och andra mänskliga språk

Sandra Kirschner kunde inte ett ord vietnamesiska. Men när hon för snart 30 år sen talade i tungor på en gudstjänst i Fresno, Kalifornien, insåg den vietnamesiske pastorn som hade predikat, Moses Cao, att han förstod vad hon sa.

”Các con, hãy nghe tôi!” utbrast hon på flytande sydvietnamesiska. ”Mina barn, lyssna på mig”. Därefter följde ett budskap om att lita på Gud och förtrösta på honom mitt i alla svårigheter. Moses hade talat om hur förföljd kyrkan var i Vietnam och häpnade över budskapet.

Moses Cao, vietnamesisk pingstpastor

Efter ett tag växlade Sandra över till en nordlig vietnamesisk dialekt med ett budskap om att folket i det ännu mer ateistiska norra Vietnam behöver evangeliet. När Moses sedan berättade vad hon hade sagt blev hon otroligt överraskad – hon hade talat i tungor helt omedveten om att någon förstod henne.

Moses återvände därefter till Vietnam och berättade för församlingsledare där om hennes budskap, och det ledde till förnyat mod att sprida evangeliet i norra Vietnam.

Det här berättar Jordan Daniel May om i sin bok Global Witnesses to Pentecost. I min jakt på språkmirakler har jag haft stor behållning av Jordan bok där han ger mängder med exempel på människor som menar sig ha talat eller förstått språk de egentligen inte kan med hjälp av den Helige Anden.

I poddavsnittet delade Jordan även flera andra exempel på språkmirakler, bland annat om missionären Mark Rutland som höll en hel predikan på spanska i Mexiko trots att han aldrig har lärt sig det språket. Jag å min sida berättade om min vän Rickard Lundgren som fått ta emot albanska från Gud, och vi pratade även om tungotalets innebörd och hur vi aldrig kan placera Gud i en box.

Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz) Jesusfolket

Så här på skärtorsdagen uppmärksammar vi en mycket spännande och tänkvärd bok av husförsamlingspionjären Rickard Cruz: Middag med Jesus. Rickard pekar på att under den allra första nattvarden som Jesus hade med sina lärjungar fanns mer på bordet än bröd och vin. Brödet inledde måltiden, och vinet avslutade den. När Jesus därför lyfter fram dessa två ringar han in hela måltiden. På samma sätt betonar Paulus att bägaren delades efter måltiden (1 Kor 11:25), han utgår från att nattvarden var något man kunde äta sig mätt på (1 Kor 11:21, 33-34) och det bibliska begreppet "Herrens måltid" kan mer ordagrant översättas till "Herrens kvällsmiddag".  I detta avsnitt av Jesusfolket får ni höra en intervju som Micael hade för 10 år sedan (!) med Rickard Cruz där Micael utifrån sin svenskkyrkliga bakgrund ställer många nyfikna frågor om hur detta bör påverka vårt praktiserande av nattvarden idag, samt en högläsning av ett utdrag från Rickards bok. Snarare än att se traditionella nattvardsfiranden med små brödbitar och vinklunkar som något värdelöst kan det betraktas som något Gud kan använda oberoende av dess begränsningar – men som med fördel kan utvecklas med en djupare gemenskap och mättnad så att vi kommer närmare nattvardens ursprungliga syfte – att föra samman människor från vitt skilda bakgrunder till en enhet med Jesus i centrum. Skaffa Middag med Jesus: https://www.rickardcruz.se/middag-med-jesus/  Anmäl intresse för Micaels nya kortspel Apostlaspelet! https://micaelgrenholm.com/apostlaspelet/ Stötta Unicef och deras livräddande arbete i Gaza: https://unicef.se/katastrofinsatser/hjalp-barnen-i-gazakrisen  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Bjud in oss att tala! https://helapingsten.com/boka/  Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
  1. Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz)
  2. Seminarium i Riksdagen: Sveriges utvisningar av konvertiter (med Ruth Nordström, Rebecca Ahlstrand, Louise Dane m.fl.)
  3. Krig och våld i Bergspredikans ljus (med Olof Edsinger, Vivian Caragounis och Pontus Tunhav)
  4. Hur kristna kan motverka kollaps och klimatkatastrofer
  5. Hur Jesusrörelsen förvandlade kyrkan i Sverige – med Hans Sundberg

Det blev ett fantastiskt uppmuntrande samtal som jag hoppas kan få uppmuntra fler! Låt mig avslutningsvis dela med mig av ytterligare ett av Jordans språkmirakel som värmde mitt hjärta.

En söndagmorgon 1980 plågades organisten Marigold Cheshier i Covington, Louisiana, av självtvivel och ångest. Hon var inte säker på att hon själv var frälst. Av pliktkänsla tog hon sig ändå till gudstjänsten för att leda tillbedjan från orgeln.

När lovsjungandet väl började kände Marigold hur hon fylldes av tro. Många gick fram till altaret medan hon spelade, vissa bad i tungor. Snart började hon själv brista högt ut i tungor, fylld av Gudslängtan.

Efter gudstjänsten kom en man vid namn David R. Legere fram till henne. ”Kan du hebreiska alltså?” Hon begrep först inte vad han pratade om, och han förklarade att hon hade högt och ljudligt talat hebreiska medan de övriga i kyrkan talade i tungor. Hänförd utbrast hon att hon också hade talat i tungor och att Gud måste ha gjort ett mirakel.

”Vad var det jag sa på hebreiska?” frågade hon ivrigt. David log och sa lågmält: ”Jag är frälst genom Lammets blod. Jag är frälst genom Lammets blod. Jag tillhör honom och jag är frälst genom Lammets blod.”

Marigold visste inte vad hon skulle säga. Allt tvivel om huruvida hon verkligen var frälst var som bortblåst. Som Paulus uttryckte det 2000 år tidigare: ”Anden själv vittnar med vår ande att vi är Guds barn.” (Rom. 8:16).

Jordan Daniel May

För mer information om min kommande bok om språkmirakler och hur man kan få tag på den, anmäl dig till mitt nyhetsbrev!

Vad tänker du?