Avstå från kött för att bekämpa hungern i världen

I torsdags fick jag denna debattartikel publicerad i Dagen:

Igår dog ungefär 25 000 människor på grund av hunger. Idag kommer lika många att dö, och imorgon också. Coronapandemin har fått antalet hungriga i världen att gå upp så att det nu är nio miljoner som dör av hungerrelaterade orsaker varje år enligt WFP, och Rysslands invasion av Ukraina har minskat tillgången på mat i världen ännu mer då ”Europas kornbod” inte kan producera lika mycket basgrödor.

Jag skulle vilja peka på en praktisk livsstilsförändring som är helt nödvändig för att alla människor ska äta sig mätta: att byta ut kött och andra animalieprodukter mot växtbaserade alternativ. 

Här är jag övertygad om att kristna kan ta på sig ledartröjan och visa andra hur man kan bekämpa hunger inte bara genom att ge gåvor och samla in pengar, utan också genom hur man själv äter.

Redan för 12 år sedan uppmanade FN oss att äta mindre mängder kött- och mjölkprodukter både av hänsyn till klimatet och till den globala hungerbekämpningen. Medan animalieprodukter står för 18 procent av de kalorier mänskligheten får i sig kräver de 83 procent av den globala jordbruksmarken.

Ja, du läste rätt: 83 procent. Vi ägnar fyra gånger mer jordbruksmark åt att odla mat åt de 70 miljarder djur vars kött, mjölk och ägg vi årligen tar del av, än åt den mat vi äter direkt såsom spannmål, frukt och grönsaker. Sverige är inget undantag från detta mönster: 75 procent av all svensk mark för livsmedelsproduktion går till att utfodra djur.

När vi äter mat från växtriket får vi alla de kalorier som drogs upp ur jorden eller plockades från grenarna. Så är det inte med animalieprodukter. Majoriteten av de kalorier som djuret äter använder det själv under sin livstid. När vi äter kyckling får vi i genomsnitt bara del av 25 procent av kalorierna kycklingen själv åt, siffran för gris är 10 procent och för nötkreatur 4 procent. Upp till 96 procent av energin som odlas på jordbruksmark som tillägnas till djurfoder kan därför gå förlorad när det först ska serveras till ett djur för att sedan hamna på vår tallrik i form av en köttbit.

Trots att animalieprodukter innebär en kostsam energireduktion har de spelat en viktig roll i många matkulturer historiskt. För fattiga familjer har en get eller ko varit en viktig proteinkälla när proteinrika vegetabilier har varit svåra att få tag på, och i synnerhet när man fiskar eller jagar vilt får man del av helt nya kalorier.

Men i modern tid har den globala köttproduktionen industrialiserats i takt med att den har ökat massivt. På 50 år har den mer än tredubblats, från 100 miljoner ton 1970 till 350 miljoner ton idag. Därmed behövs alltmer jordbruksmark till att odla djurfoder, vilket minskar mängden mark tillgänglig för att odla mat som äts direkt av människor.

Vad innebär då allt detta, måste alla bli vegetarianer eller veganer? Nej, vissa kan inte det av hälsoskäl och en värld där inga bondgårdar inkluderar djur är varken realistisk eller önskvärd. Däremot är det solklart att vi kollektivt behöver återgå till den köttkonsumtion som rådde innan år 1970. Alla kan och bör äta mindre kött, och de som har möjlighet bör avstå det helt för hungerbekämpningens skull.

Den kristna kyrkan har en fantastisk möjlighet att leda vägen i detta. Vi har rik erfarenhet av både fasta (som historiskt har varit vegetariska eller veganska perioder) och att göra uppoffringar med hänsyn till utsatta människor (exempelvis frikyrkorörelsens starka tradition av nykterism).

Men åt inte Jesus kött? Sa inte Gud ”Slakta och ät” till Petrus när han uppmanade honom att dela bord med hedningar (Apg. 10:13)? Jo, men på deras tid orsakade inte köttkonsumtion hunger som den gör nu. Därtill åt människor under antiken betydligt mindre mängder kött än vad västerlänningar äter idag.

Paulus påpekade att även om kött inte är syndigt i sig själv bör kristna avstå från det när det kan få andra på fall (1 Kor. 8:13). Han syftade då på kött som offrats till avgudar – vad hade han sagt om han levde i vår tid och såg att vår massiva köttkonsumtion bidrog till hunger och svält i världen?

Många församlingar, bibelskolor och lägergårdar har blivit mycket bättre de senaste åren på att erbjuda växtbaserade alternativ, men fler steg behöver tas för att göra kött till specialkost istället för norm.

Satsar vi på detta kan vi komma att rädda tusentals eller miljontals liv de kommande åren. Jesus vill att vi ber för allas dagliga bröd (Matt. 6:11) – nu är det dags att sätta de orden i praktisk handling.


Reaktionerna lät inte vänta på sig – en hel del var tacksamma för att jag lyfte detta, andra var upprörda och hävdade att köttkonsumtion inte alls utbreder hunger (det var tydligt att många av dem inte ens hade läst debattartikeln utan bara blev arga på grund av rubriken). Några frågade sig om man inte är en sista tidens falsk profet när man uppmanar människor att minska på eller avstå från köttkonsumtion enligt 1 Timoteusbrevet 4. Så är det verkligen inte, i nästa inlägg förklarar jag varför!

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s