Nedladdningsbart

Här är ett gäng flyers, broschyrer och några längre texter som är fria att sprida:

Material av Micael Grenholm

Hela Pingsten – Teologiskt manifest typ (8 sidor). Mitt centrala budskap med den här bloggen. Det står i Bibeln om hur Pingsten – kyrkans födelsedag – kännetecknades dels av att många mirakler skedde så att folk insåg att budskapet om Jesus var sant, dels av att de kristna älskade varandra och sina fiender och hade allt gemensamt. Kyrkan i Sverige idag ser i regel inte ut som på pingsten, och när kristna vill återvända dit finns risken att man bara fokuserar på halva pingsten – antingen på tecken och under, eller på fred och rättvisa. Min vision är att kyrkan uppväcker hela pingsten så att den blir som Gud har tänkt och effektivt kan föra människor till tro på Jesus Kristus som ger evigt liv åt var och en som ber Honom om förlåtelse för sina synder.

Supernatural Activism (16 sidor), lite större, lite mer akademiskt och lite mer engelskt än den förra men minst lika bra 🙂 Här fokuserar jag på hur övernaturliga andliga gåvor kan användas som verktyg för fred och rättvisa och applicerar John Wimbers tänk kring kraftevangelisation på aktivism. Innehåller vittnesbörd från Heidi Baker, Simon Ådahl, Surprise Sithole, Helen Roseveare och Micael Grenholm, bland annat. Denna artikel är även publicerad i Pax Pneuma, tidskriften för Pentecostals and Charismatics for Peace and Justice.

117 Bibelverser om invandrare och flyktingar (14 sidor). Passar utmärkt att skänka till människor som inte tror att Gud gillar migration.

Naturligt övernaturliga Gudsgärningar (12 sidor). En introduktion till mirakler, varför de behövs, hur de fungerar och hur kyrkan kan förvalta dem utan att spåra ur. Mirakler är Gudsgärningar, saker Gud gör, och därmed är de varken extraordinära eller marginella i kyrkans liv utan tvärtom helt nödvändiga. Gud ger sina nådegåvor av kärlek och därför ska de användas i kärlek. Men sund karismatik står inte i opposition till brinnande karismatik, och lösningen på karismatiskt missbruk är inte färre Gudsgärningar utan fler.

Kan en kristen vara rik? (32 sidor). Alla argument för att kristna inte ska vara rika, samlade på ett ställe. Det är en liknande men inte identisk text till min bloggserie med samma namn och handlar därmed om vad Bibeln säger om fattigdomsbekämpning, rikedomsbekämpning och ekonomisk utjämning.

Det är dags för en ny karismatisk väckelse i Sverige! (8 sidor). Öh? En till broschyr om karismatik? Jajamen, men till skillnad från ”Naturligt övernaturliga Gudsgärningar” riktar sig denna inte till dem som är ovana vid Andens gåvor utan till dem som har erfarenhet av dem men inser att det finns så mycket mer och längtar till att få vara med om den mirakulösa intensitet vi läser om i Apostlagärningarna. En väckelse likt den på Azusa Street – som satte igång hela den globala pingströrelsen – är fullt möjlig i Sverige idag, det är ingen utopi utan något som går att realisera om vi ropar till Gud och tjänar Honom. Vi får inte sätta ribban lägre än det vi kommer ifrån.

Den tidiga kyrkans syn på rikedom (6 sidor). PM som jag skrev för en kurs i patristik, läran om kyrkofäderna, som ger dina kristna medelklassvänner välbehövlig huvudbry och som förhoppningsvis kan ge dem och dig inspiration till en radikalare livsstil. Rekommenderas i kombination med nästkommande flyer.

Kyrkofädernas pacifism (2 sidor). Sammanställning av citat från kyrkofäder om deras syn på krig och fred.

Evangelisation i EFK då och nu (7 sidor). Ett PM i en kurs jag gick om Evangeliska Frikyrkan (EFK) och dess historia och teologi. Jag jämför rörelsens tidiga evangelistutbildningar och kampanjmission med dagens evangelisationsformer, och argumenterar för att den klassiska modellen med mer väckelse och offentlig förkunnelse bör återupplivas.

Aid Man vs Dr Kapitalflykt (12 sidor). En serie som jag tecknade för två år sedan åt Diakonia. Aid Man ägnar sig åt att rädda världen genom sitt superbistånd, men en vacker dag får han reda på att den onde skurken Dr Kapitalflykt tar tio gånger mer pengar från de fattiga än vad Aid Man lyckas ge. Dessa pengar placerar Dr Kapitalflykt i sitt skatteparadis ”Paradisön” så att rika affärsmän får de pengar som egentligen tillhör de fattiga. Aid Man blir naturligtvis rasande.

För att rädda u-stadens befolkning från denna ondska hoppar vår hjälte in i sin miljövänliga biståndmobil och kör till Dr Kapitalflykts Paradisö. Det dröjer inte länge förrän han möter superskurken i egen hög person. Kommer han klara av att stoppa stölden från de fattiga? Eller behöver han hjälp från någon för att göra det, och i så fall vem?

Så långt mitt egenproducerade material. Låt mig också tipsa om flyers och broschyrer som andra karismatiker och/eller aktivister producerat.

Material av andra

Emma Andersson har skrivit Gud eller Mammon, en brottning med pengar, enkelhet, ekonomisk rättvisa och miljö utifrån Lukasevangeliet samt några kyrkohistoriska exempel.

Samuel Östersjös kandidatuppsats Enade gräsrötter i lappade jeans ger en väldigt bra bild av 70-talets Jesusrörelse och dess sociala karismatik.

Dela din tro på internet! Jonny Martinsson har skrivit ett väldigt bra resursdokument på tio sidor om hur man kan bli en effektiv internetmissionär.

Kristen underjord
Kristen underjord

Kristen underjord har en bra materialsida, där man bland annat finner:

Om Romarbrevet 13 – Hur ska man tolka Paulus ord om att Överheten är inordnad av Gud? Många brukar komma dragandes med detta bibel kapitel när vi snackar om kristnas förhållande till staten. Här får ni lite svar på tal.

alternativa tideböner – här kan du ladda ner vår internet upplaga av alternativa tideböner. Det är en nedbantad version, men innehåller alla böner från boken. Dock inga extra kapitel eller introduktioner. Om du tänkt skriva ut den föreslår vi att du klickar på ”2 sidor per ark” eller liknande i skrivarinställningarna så får ni ut det i vettigt och behändigt format!

kröningen av kejsaren och av kristus – här är en två sidig PDF kring likheterna mellan Jesus väg och död på korset och hur man krönte en ny kejsare i Rom. Likheterna är slående! Om du funderat över evangeliernas politiska drag lär du vara sugen på att läsa denna. Den innehåller också samtliga ställen i NT som tar upp Guds rike.

Är vi beundrare eller efterföljare? – En liten flyer om att ta sitt kors och följa Fredsfursten. Skriv ut den på båda sidor av ett A4 så blir de snyggt och lättläst.

Hjälpmedel i kampen – en flyer med texter från den ortodoxa kyrkans tradition kring motstånd.

David Wellstam har skrivit Falska profeter, falsk andlighet urskiljning: En biblisk granskning (32 sidor). Där går han igenom om det verkligen stämmer att stora delar av den moderna karismatiska rörelsen drivs av falska profeter och falska andar, som vissa påstår. Efter att grundligt ha gått igenom vad Bibeln säger om falska profeter och falska andar för att sedan titta på vad anklagade predikanter sedan står för kommer han fram till att så inte är fallet. Mycket läsvärd!

 

 

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s