Dokumenterade mirakler

Sker mirakler idag? Går de att dokumentera? Vad kan en kristen säga till någon som inte tror på mirakler? Det är några av frågorna Micael Grenholm tänker adressera i sin kommande bok om dokumenterade mirakler som går att stödja via Kickstarter.

Kickstarterbanner

Hög standard på dokumentationen

Hej! Jag heter Micael och är redaktör på den här bloggen. Jag frilansar även som författare, föreläsare och apologet.

Jag vill i min bok samla de mest högkvalitativa dokumenterade mirakler jag kan hitta. Det innebär mätbara förändringar efter bön som det saknas någon vetenskaplig förklaring till. Jag kommer fokusera på helande och leta efter exempel på när läkare har konstaterat att någon är sjuk, att de inte kan botas medicinskt och att de efter bön blivit friska på ett för vetenskapen oförklarligt sätt. Jag kallar dessa händelser för VOTEB – Vetenskapligt Oförklarliga Tillfrisknanden Efter Bön.

VOTEB kan inte förklaras med placebo eller psykosomatiska effekter, för då hade de inte varit vetenskapligt oförklarliga. Jag vill samla fall som både är så häpnadsväckande och väldokumenterade att ateismen kräver mer tro än kristendomen.

Jag vill också svara på invändningar såsom:

  • Bryter inte mirakler mot naturlagarna?
  • Varför sker mirakler inom andra religioner?
  • Beror inte detta på naturliga fenomen som vi bara ännu inte har upptäckt?
  • Varför helar Gud vissa men inte andra?

Vad andra säger

”Jättespännande och högintressant bok som Micael Grenholm nu kommer att jobba med. Vi tror på en Gud som lever och är verksam i vår värld idag, och det kan skrivas ner och rapporteras.”

– Stefan Swärd, pastor och författare till Inte utan korset.

”Jag kan verkligen rekommendera den kommande boken, och Micael Grenholm vet jag av gammal erfarenhet är en väldigt duktig författare.”

– Simon Ådahl, evangelist och författare till Den oväntade resan.

”Den här boken är så viktig, den behöver verkligen skrivas. När jag skrev min egen bok om mirakler på 1 100 sidor gjorde jag ett grundarbete. Jag insåg, och skrev i den boken, att vad vi verkligen behöver är medicinsk dokumentation.”

– Craig Keener, professor och författare till Miracles: The Credibility of the New Testament Accounts.

Frånvaron av mirakler inom apologetiken

I debatter gentemot ateister använder sig apologeter och evangelister av en rad olika Gudsbevis: kosmologiska, moraliska, erfarenhetsmässiga med mera. Dock är det förvånansvärt ovanligt med att hänvisa till nutida mirakler. Ett mirakel man ofta försvarar är Jesu uppståndelse, men vad gäller dagens händelser utmanar man sällan ateistens övertygelse att Gud aldrig intervenerar.

Detta är dock på väg att förändras. 2011 publicerades professor Craig Keeners 1 200 sidor tjocka bok Miracles som argumenterade för att det finns starka skäl att tro att mirakler sker idag. Testing Prayer av Candy Gunther Brown, som diskuterar hur helanden kan dokumenteras vetenskapligt, gavs därefter ut på Harvard University Press. 

På svenska är den senaste boken som behandlade moderna mirakler och vetenskap Niels Christian Hvidts Mirakler, från ett katolskt och ortodoxt perspektiv. Få, om ens någon, bok på svenska har dock studerat den rika flora av påstådda mirakler inom den pingstkarismatiska rörelsen med fokus på dokumentation, och något som är kraftigt underutvecklat både på svenska och engelska är ett filosofiskt argument för Guds existens utifrån dokumenterade mirakler.

Sedan ett år tillbaka har jag gjort efterforskningar kring vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön (VOTEB) och hur ett mirakelbaserat argument för Guds existens kan formuleras. Jag föreläste på Svenska apologetiksällskapets konferens i oktober 2017 om ”Det mirakulösa Gudsbeviset”. Utifrån detta vill jag skriva en bok. 

 

Hur du kan hjälpa till

Min bön och förhoppning är att boken ska vara till uppmuntran och hopp för dem som redan tror, och en ögonöppnare och inbjudan för dem som ännu inte tror. Be gärna med mig att boken får nå dem som behöver den och att den Helige Ande inspirerar skrivandet.

Jag uppskattar också om du vill berätta för andra om detta projektet och sprider ordet om att det finns dokumenterade mirakler! Det är dags att vi bryter tystnaden om att Gud är levande och verksam i vår värld. ”Om dina väldiga gärningars makt skall man tala, och din storhet skall jag förkunna.” – Ps 145:6.

Om du känner till någon som blivit frisk efter bön och läkarna saknar förklaring, fyll i det här formuläret.

Jag behöver även hjälp med att finansiera projektet – det är därför jag har startat en Kickstarter! I sann Kickstarteranda vill jag belöna dem som stöttar projektet med olika godbitar. Självklart finns ett signerat exemplar av boken med bland belöningarna, tillsammans med ”behind the scenes”-uppdateringar under resans gång, djupgående fallstudier av oförklarliga tillfrisknanden som inte får plats i boken, att ditt namn används som ett filosofiskt exempel i den, med mera!

swish.jpeg

Om du vill ge via Swish är numret 0730 35 05 27.

Vanliga frågor

När kommer boken vara klar?

Jag siktar på att skicka in ett färdigt manuskript till ett förlag som visat stort intresse i december. Min förhoppning är att boken finns tillgänglig till våren 2019.

Är det en akademisk bok?

Den kommer vara populärvetenskapligt skriven. Förvänta er både fotnoter och ordvitsar!

Jag har ett tips på en mirakulös händelse, hur kommer jag i kontakt med dig?

Underbart! Om det är ett helande, fyll i det här formuläret. Annars kan du kontakta mig.


Det här är första gången jag gör en Kickstarter. Det känns spännande men också nervöst. Som ni kanske vet funkar Kickstarter så att om vi inte når insamlingsmålet 4 maj så betalas inga pengar ut. Vilket är jättebra för er – ni slipper bränna stålar på sånt som inte blir av – men det gör det hela lite extra pirrigt för mig. Jag hoppas verkligen att vi är tillräckligt många som ser värdet av en sådan här bok för att vi ska komma ända i mål!

Om du kan tänka dig att stödja, sprida och be för detta blir jag verkligen otroligt glad! Min bön är att denna bok ska få ära Gud och uppmuntra både kristna och ickekristna att söka hans kraft och kärlek.

Gud välsigne dig!

Micael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: