Om Hela Pingsten

Hela Pingsten är en kristen blogg med flera skribenter som skriver om helheten i Guds Rike: frälsning, evangelisation, mirakler, helande, fred, rättvisa och evigt liv, med mera!

Vad innebär ”hela pingsten”? Pingsten är den kristna kyrkans födelsedag. Enligt Apostlagärningarna kännetecknades denna av många mirakler skedde till följd av att den Helige Ande slog ner som en bomb, att de kristna älskade varandra och sina fiender och hade allt gemensamt, samt att hela kyrkan evangeliserade på offentliga platser så att människor varje dag kom till tro (Apg 2:1-4, 42-47).

Kyrkan i Sverige idag ser i regel inte ut som på pingsten, och när kristna vill återvända dit finns risken att man bara fokuserar på delar av den – antingen på tecken och under, eller på fred och rättvisa, eller på frälsning och evangelisation.

Vår vision är att återuppväcka hela pingsten så att vi tror och gör allt som Jesus och apostlarna trodde och gjorde. Det inkluderar

 1. evangelikal, bibeltroende och Jesuscentrerad teologi;
 2. frimodig evangelisation offentligt och privat;
 3. ivrig strävan efter alla Andens gåvor; 
 4. bön för andlig och social väckelse;
 5. enkelhet, ekonomisk utjämning och egendomsgemenskap;
 6. ickevåldslig aktivism för fred och rättvisa;
 7. samt hembaserade, missionella och kärleksfulla församlingar.

Vi bekänner oss till den apostoliska och den nicaeanska trosbekännelsen samt Lausannedeklarationen.

Här kan ni läsa ett blogginlägg som beskriver kopplingen mellan karismatik, aktivism och evangelisation mer grundläggande. Ni kan också kolla in blogginläggen under kategorin Frälsning, mirakler och aktivism. För en lite längre artikel på engelska, ladda ner Supernatural Activism.

Inspiration

Nedan är några av de organisationer och personer som inspirerat vår strävan att förena Andens gåvor, aktivism och evangelisation. Kolla även in boktips.

Fornkyrkliga ökenfäder

Fornkyrkliga ökenfäder

Fornkyrkan

Kristendomen var ursprungligen en pacifistisk och kommunistisk religion fylld av Helig Ande, där många mirakler skedde samtidigt som de kristna utjämnade klyftan mellan rika och fattiga och vägrade använda våld. Jag älskar att läsa om hur radikal den tidiga kyrkan var innan den sorgligt nog blev statsreligion och började förtrycka och förfölja andra på samma sätt som Romarriket förut hade förtryckt dem. Den tidiga fornkyrkan hade hela pingsten, och därmed är den efter den bibliska urkyrkan min största inspiration.

Heidi Baker och Iris Ministries

Vi är mitt inne i ett skede när hela nationen Mozambique förvandlas i grunden av Guds kraft. Det som den kristna organisationen Iris Ministries har satt igång där är historiskt stort, ändå känner väldigt få till denna väckelse. Det som skett är att över 5000 församlingar har planterats på bara ett decennium, tusentals människor – framför allt gatubarn – ha lyfts upp ur fattigdom och Herren bekräftar sitt Evangelium med mirakler så att blinda ser, döva hör, lama går och döda uppstår. Organisationens grundare Heidi och Rolland Baker utstrålar en fantastisk lycka och kärlek mitt i allt slit och all den nöd de står i, och särskilt Heidi har inspirerat mig mycket när det gäller vad det innebär att älska, tjäna och ge sitt liv fullt åt Gud. En annan Iris-missionär som inspirerar mig jättemycket är Surprise Sithole, en sydafrikansk pastor som är full av glädje och har uppväckt åtta människor från de döda.

John Wimber

John Wimber

John Wimber och Vineyard

Få har påverkat mig så grundligt som John Wimber, hans undervisning om Guds Rike har lagt en teologisk grund för mig som jag är djupt tacksam för. John öppnade dörren till den karismatiska förnyelsen i USA:s evangelikala samfund genom sin sunda och avslappnade attityd till den Helige Ande i kontrast till den hysteri och manipulation som karismatiken vanligtvis förknippades med. Därtill var John pacifist och hade ett stort engagemang för fattigdomsbekämpning och social rättvisa. Hans församlingsrörelse Vineyard har växt explosionsartat genom församlingsplantering och omfattar idag över tusen kyrkor i hela världen. Andra ledare inom Vineyard som jag tycker är riktigt inspirerande är Christy Wimber och Jack Deere.

Jesusrörelsen och Jesus Army

Vineyard kom ursprungligen från Jesusrörelsen, en väckelse som verkligen förkroppsligade hela pingsten. Jesusfolket var frälsta hippies med långt hår som lovsjöng med gitarr, evangeliserade i parken, talade i tungor, predikade pacifism och bodde i kommuniteter med egendomsgemenskap. Rörelsen var som aktivast i USA men tog sig även till Sverige och influerade många. Den etablerade kyrkan åt dock upp förnyelsen, sa åt hippiesarna att klippa sig, och radikaliteten bleknade bort. Men inte i Storbritannien! Än idag är Jesus Army en av de mest dynamiska kyrkorna där, och de förenar karismatisk eld och frimodig evangelisation med egendomsgemenskap. Jag har själv besökt och bott i ett av deras community houses där rika och fattiga har allt gemensamt. Halleluja.

Dirk Willems räddar en man som försökte döda honom, en ikon för anabaptismen

Dirk Willems räddar en man som försökte döda honom, en ikon för anabaptismen

Anabaptismen

Anabaptismen var en rörelse som grundades i 1500-talets Europa. De blev förföljda av både katoliker och protestanter på grund av deras radikala Bibelsyn: de praktiserade troendedop, vilket de var först med (baptisterna härstammar från dem), de var pacifister och vägrade använda våld, och många av dem praktiserade även egendomsgemenskap och hade ett omfattande diakonalt arbete. Jag är sedan några år med i Nätverket Anabaptist och älskar att läsa om de medeltida helgonens eld och offervilja.

PCPJ:s logga

PCPJ:s logga

Pentecostals and Charismatics for Peace and Justice

Världens bästa aktivistnätverk, varifrån jag hämtat ”loggan” till den här bloggen. PCPJ samlar pingstvänner och karismatiker över hela världen som vill arbeta för fred och rättvisa. Tyvärr har aktiviteten varit lite låg på senaste tiden, men jag hoppas kunna hjälpa till att kicka igång den igen. Gå gärna med i nätverket här!

Pannkakskyrkan

Himmel och pannkaka! Pannkakskyrkan går ut på gator och torg och bjuder på pannkakor och berättar om Jesus. Jag har varit med i Uppsalaföreningen sen 2010 och älskar det som en drog.  Lokala pannkakskyrkor startat i över 15 städer i Sverige och en väldig massa människor har mött Gud, blivit helade, frälsta och befriade, och käkat massa goda pannkakor. Videon nedan skildrar hur lätt det är att be för människor och tala om Gud i Sverige, något många tror att det inte är. Gud älskar gatan, Gud älskar pannkakor och Gud älskar oss, så när vi går ut med Himmel och pannkaka välsignar Han oss med stora under och förvandlade liv.

Simon Ådahl och Örjan Armgren

De här gubbarna är oerhört inspirerande! De har massa vittnesbörd på lager om hur de fått profetera in i människors liv och sagt dem saker de inte kunde veta, något som ofta gjort att människor kommer till tro. Kolla in denna spellista som jag gjort där flera av vittnesbörden finns samlade. Deras tydliga budskap är att de inte har någonting utan att det här kan varje kristen göra. De åker runt i kyrkorna och berättar dessa vittnesbörd, och Simon kör en del låtar också (han är ju trots allt artist). Boka in ett möte med Simon på bokning@adahl.se, det rekommenderas verkligen!

New Wine

New Wine startades precis som Vineyard av John Wimber och har samma Gudsrikesteologi med en sund och brinnande syn på Andens gåvor. I Sverige är det ett ekumeniskt nätverk som bjuder in människor som går i stora gåvor och ger bra undervisning om hur vi kan uppleva detsamma. Och de har även ett hjärta för rättvisa, New Wines sommarkonferens 2012 innehöll ett seminarium om ”Social Justice in the Power of the Spirit”. Besök deras hemsida och kolla vad de hittar på härnäst.

Ge och du ska få

I min mening Sveriges bästa facebookgrupp. Tusentals brinnande kristna, framför allt ungdomar, delar böneämnen vittnesbörd och MASSVIS med uppmuntran. Här finns desperat nöd och livgivande hopp. Här finns smidande tvivel och glasklar tro. Joina oss om du har facebook och bli inspirerad!

Gå Ut Mission

En missionsorganisation jag har väldigt stort förtroende för. Genom helandekampanjer och pastorsseminarier för Gå Ut Mission många till tro i framför allt Afrika och Asien. Blinda ser, döva hör och de fattiga får ett glädjebud. De erbjuder en spännande bibelskola vid namn ”Pionjär”, men det går också bra att hänga med ut utan att ha gått den. Rekommenderas varmt!


Jag ser mig som en karismatisk anabaptist. Jag vill förena den karismatiska rörelsens hunger efter mirakler och Andens kraft med anabaptismens passion för socialt ansvar och en bättre värld. Jag är övertygad om att denna förening inte är något mindre än en återfödelse av urkyrkan: Kyrkofädernas skrifter vittnar om att kyrkan under de 300 första åren efter Kristus upplevde många mirakler, praktiserade egendomsgemenskap och var pacifistisk (mer om det härhär och här).

Det intressanta är att den tidiga Pingströrelsen var väldigt anabaptistisk. De första pingstvännerna hade en radikal syn på rikedom och fattigdom, och majoriteten var pacifister (de största församlingarna i USA hade klara argument för pacifism bland sina doktriner, se här).  Banden mellan pentekostalism och anabaptism blir ännu tydligare när man ser att många anabaptister även var karismatiker och predikade andedop och tungotal. Och båda kyrkliga rörelser var tydligt evangeliserande och bibeltroende. Jag tvivlar inte en sekund på att båda återuppväckte urkyrkan. Det är så här sann kristendom ska se ut: Karismatik och evangelisation i förening med arbete för fred och rättvisa.

 1. Interessant! Gud velsigne deg i arbeidet for fornyelse!

  Gilla

 2. Ulf Stenlund

  Käre bror
  Den pingsväckelse jag växte upp i var både djupt andlig men också filantropisk. Själv vägrade jag vapen och börjar mer och mer komma tillbaka till min pacifistiska ungdomssyn även om det ibland är svårt när man ser ondskan i världen.

  Gud välsigne dig

  Gilla

 3. Ulrika Jansson

  Hej Micael!
  Du talar om kärleken och jag tror att det är den rätta utgångspunkten. Inte minst för att vår Gud sagt att den är störst. Vid det här laget vet du att jag av någon anledning fyllts av en djup kärlek för ditt ve och väl. Det finns ingen egen aktivitet från min sida att söka upp dig via din hemsida utan det som jag skriver kommer verkligen utifrån det som vår Gud givit oss först. Kärleken.
  I den så vill jag så otroligt mycket att det ska gå rätt för dig. När jag läser om saker på din sida så ser jag mycket gott som tex. arbetet för svältande och flyktingar. Men när vi kommer till det teologiska så blir jag orolig.
  I en tidigare predikan så hänvisade du till församlingars bekännelse till trosbekännelsen som en grund för att vara ”renlärig” och inte ”villolärig” (Låt oss tolka varandra välvilligt nu)
  Men är det så enkelt? Att med sin mun säga men i praktiken ”odla andra fruktträd” än vad bekännelsen egentligen säger? Kan man använda trosbekännelsen som sköld mot befogad kritik? Om jag avger vigsellöften varje dag utan att vara trogen är jag gift då?
  Vill dig så vansinnigt väl.

  Ulrika

  Gilla

 4. Jag är glad för Gud fann dig och du Gud !!!Och han vägleder dig rätt igenom livet …Och är du på en olyksväg utransakar han ditt hjärta, och prövar dinna tankar ,och ledder dig på den eviga vägen ps 139:23-24 …När du vill och sån är det för oss alla människor och kristna och livet i Guds trygga händer och vilja enligt Guds Ord bibeln blott, och med allt, bara som Gud vill…Och den väg, det liv, den tjänst, som kristen han gett i tron, igenom frälsningen från Gud, av nåd bara från honom, till dig . Och ger i sin kärlek till dig ,är med all den nåd du och andra och livet igenom dig behöver… Alltid mer än nog…Och inget kan skilja oss från Guds kärlek i kristus Jesus vår Herre Rom 8 läs gärna hela och 7 kapitlet och hela brevet med …Det är mycket vägledande för tron på Gud och betryggande för vårt liv i Gud och för livets allehanda ….Guds frid och Gud välsigne dig för tid och evighet som Gud vill och Gud och Guds Ord bibeln är och hans vilja i Gud i Jesus namn ,amen!!! Ronny ps 103 1kor 13 Kärleken förgår aldrig , ps 136:1 Guds nåd varar evinnerligen…Och vi vet varför för den som tro och ödmjukar sig om allt som Gud vill inför Gud ….För enbart Kristi förtjänst för kristi död på Korset och uppståndelse till evigt liv med Gud igen….Som är Guds försonning med sig själv så att han inte tillräknar oss människor våra missgärningar…Som Gud på kristi manning vill att vi med Kristus försonnar oss med Gud och alla och oss själva och livet …Och Guds Ord och Guds församling i tron och lära genom hans nåd och sanning och kärlek som Gud vill på de rätta vägar med Gud som Gud vill…Och det gäller bådde bäste och sämste sonnen och dottern ….Och där synden överflöddade överflöddade nåden ännu mer…Och Kärleken överskyller en myckenhet av synd …Korset blodet uppståndelsen till evigt liv med Gud…Guds försonning med Kristus vår rättfärdighets gåva av nåd från Gud …Vår Herre Jesus Kristus vår ställföreträdare inför Gud och alla och oss själv och livet och Israel.Och Ordet och Guds församling … Och Satan …Som Kristus Herren gjort på skam inför oss alla underbar människor, Han och endast han, är vår enda räddning , och livets ,och enda trygga och helt säkra hopp…Hälleberget Ordet ,som vi kan bygga vårt hus ,vårt liv och tron på Gud om , och på bara om vi vill tro på Gud. Och av nåd och sanning från Gud ,och om allt, och med frid med Gud om tron och allt…Och som gör att huset tron och livet , består när regnen och vindarna och stormarna kastar sig emot det…

  Men inte om vi bygger på sanden ,på skapelsen, och andra människor ,och oss själva och vår kraft…Och våra och andras ideer om Gud och Guds Ord bibeln och Guds vilja och verk ,som ju ska vara blott, och kan bara vara igenom Guds Ande och hans kraft, och uppenbart för oss och givet till oss …Och om det verkligen är så ,eller nått männskligt ,eller övernaturligt av djävulen, istället för från Gud igenom den Helige Ande …Med en tro som är verksam igenom kärlek ,och för den troende frälst av nåd av Gud som en ny skapelse med …Men det lär Gud dig som alla ,om eller när vi vill…Så vi kan igenkänna Gud och Guds vilja och verk ,och när det är bara nåt mänskligt, eller något med bara skapelsen ,eller övernaturligt från Djävulen… Och ber jag nu Gud om med , som Gud vill bara och om ovanämt och ej nämt med, och som Gud vill, ge sin nåd och sanning och välsignelse och förlåtelse och frälsning och vishet och frid med Gud ,igenom tron ,och tron nu och alltid och för tid och evighet i sin kärlek och omsorg om livet? Helt som du vill och det blir bäst nu och alltid och för tid och evighet ber jag dig om Gode Gud i himlen och med din integritet och barmhärtighet i Jesus namn ,amen Ronny Guds frid ps 103

  Gilla

 5. Micael!
  Du har fått en del mothugg på bloggen på sistone, för att du gått emot sionismen etc, så jag vill bara passa på att balansera det med lite uppmuntran!

  Oavsett om Jesis är vägen eller inte (jag har som bekant mina tvivel) så är ditt budskap för det mesta klockrent! Grymt att du orkar svara på alla de kommentarer du får, på ett så beundransvärt tålmodigt sätt! Fortsätt med det du gör, du är en stor inspiration för mig, så ge inte upp. 🙂

  Gilla

 6. Ruben Rydell-Sandgren

  ”Gud har mirakulöst satt stopp för våld fler gånger genom världshistorien. En av de mest spektakulära händelserna under andra världskriget var att området kring den italienska byn San Giovanni Rotondo aldrig bombades.”

  Jag noterar i texten att två världskrig föregick en räddad by.
  Jag antar att man ska glädjas över det liv som skonas istället för att sörja det som går förlorat?

  Tankar om detta?

  Gilla

  • Hej Ruben!

   Naturligtvis ska vi sörja de liv som går förlorade, att inte bara världskrigen utan alla krig är förfärliga tragedier utgår jag från att folk redan vet. Dock är det intressant hur vi ibland vill attributera goda händelser till oss själva eller slumpen medan dåliga och onda händelser ses som tecken på Guds frånvaro. Medelsvensson går inte runt och prisar Gud för Sveriges 200-åriga fred eller för fredsavtalet i Filippinerna, men när det sker en humanitär katastrof frågar hen sig ”Var finns egentligen Gud i detta?”

   Jag tror detta tänkesätt delvis bottnar i att medan medelsvensson kan tänka sig en teoretisk möjlighet att Gud finns så avfärdar hen tanken på en djävul. Att tro att satan verkligen finns ses som medeltida och skrockfullt. Således blir den teoretiska guden källan till både gott och ont, och man får en väldigt oreflekterad bild av Hans allmakt. De flesta har hört att kyrkan kallar Gud allsmäktig. Genast skaffar man sig en närmast kalvinistisk tolkning av detta som hävdar att Gud därmed är suverän och alltbestämmande, och att Han på eget måfå väljer vilka som dör i krig och vilka som överlever.

   Men kalvinismen stämmer inte. Få vet utanför kyrkan att Jesus kallar djävulen för ”världens furste” (Joh 12:31, inte Gud. På ett annat bibelställe står det att världen är i ”den ondes våld” (1 Joh 5:19). Men Gud attackerar djävulens makt genom en invasion i världen. Guds Rike är externt men sprider sig genom de som tar emot det. Jesu offer på korset var det slag som fullständigt besegrade djävulens makt, synden, men den slutgiltiga effekten av det när ondskan försvinner för alltid sker först vid Jesu andra tillkommelse. Vi befinner oss just nu mellan D-dagen och Berlins fall.

   Många utanför kyrkan skulle invända att detta innebär att Gud inte är allsmäktig, men jag menar att de då har en felaktig och obiblisk definition av allsmäktig. Guds allsmäktighet innebär att Han i teorin kan göra allt, inte att Han i praktiken styr allt. För att Hans allmakt ska manifesteras genom under och tecken krävs bön, hunger och passion från Hans folk. Jesus gjorde inga mirakler i Nasaret (Mark 6:5), inte för att Han inte ville utan för att Han inte kunde pga deras otro. Men tro var precis vad padre Pio hade när han mot alla odds ville stoppa ännu mer dödande under andra världskriget.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 7. David Kärrsmyr

  Varför kristen anarki? Är det inte så att vi skall underordna oss all världslig makt eftersom det finns ingen makt som inte är instiftad av Gud?

  Gilla

  • Som typ Hitler och Kim Jong Un? 😉

   Gilla

   • David Kärrsmyr

    Okej, förstår din poäng. Men är övertygad om att det bara är väldigt speciella omständigheter som gör att vi skall gå emot makten, det förnämsta exemplet är om det blir förbud på att utöva kristendom. Men att ändå utöva kristendom är inte att försöka omkullkasta makten varför Paulus ord fortfarande gäller (det finns ingen makt som inte är instiftad av Gud). Vi skall följaktligen alltid underordna oss makten och enbart passivt göra motstånd mot en orättfärdig lag. Antar dock att du inte håller med?!

    Gilla

    • Jag tror absolut att Paulus poäng i Rom 13 är att vi inte ska omkullkasta makten – något som seloterna senare ville göra – men det innebär samtidigt inte att vi inte ska protestera mot orättfärdiga lagar och begå civil olydnad. Bibeln innehåller många exempel på civil olydnad och jag har själlv delatgit i det. Har skrivit mer om det här https://helapingsten.wordpress.com/2012/03/25/gud-ar-kriminell/

     Gud välsigne dig!

     Gilla

     • David Kärrsmyr

      Håller med. Civill olydnad är receptet på att bemöta en orättfärdig lag. Tänker framförallt på Daniel som icke-våldsligt motsatte sig lagen om att man inte fick tillbe endast Herren.

      Guds rika välsignelse till dig också!

      Gilla

 8. Gud välsigne er alla.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: