Om Hela Pingsten

Hela Pingsten är en kristen blogg med flera skribenter som skriver om helheten i Guds Rike: frälsning, evangelisation, mirakler, helande, fred, rättvisa och evigt liv, med mera! Den startades pingsten 2009 av Micael Grenholm och har sedan dess växt till att bli en av Sveriges största kristna bloggar med över tusen inlägg. Detta gör Hela Pingsten till en utmärkt resurssida för dig som vill fördjupa dig i kristet lärjungaskap och lära dig mer om Bibeln, kyrkohistorien, Andens kraft, evangelisation och aktivism.

Vad innebär ”hela pingsten”? Pingsten är den kristna kyrkans födelsedag. Enligt Apostlagärningarna kännetecknades denna av många mirakler skedde till följd av att den Helige Ande slog ner som en bomb, att de kristna älskade varandra och sina fiender och hade allt gemensamt, samt att hela kyrkan evangeliserade på offentliga platser så att människor varje dag kom till tro (Apg 2:1-4, 42-47).

Kyrkan i Sverige idag ser i regel inte ut som på pingsten, och när kristna vill återvända dit finns risken att man bara fokuserar på delar av den – antingen på tecken och under, eller på fred och rättvisa, eller på frälsning och evangelisation.

Vår vision är att återuppväcka hela pingsten så att vi tror och gör allt som Jesus och apostlarna trodde och gjorde. Det inkluderar

 1. evangelikal, bibeltroende och Jesuscentrerad teologi;
 2. frimodig evangelisation offentligt och privat;
 3. ivrig strävan efter alla Andens gåvor; 
 4. bön för andlig och social väckelse;
 5. enkelhet, ekonomisk utjämning och egendomsgemenskap;
 6. ickevåldslig aktivism för fred och rättvisa;
 7. samt hembaserade, missionella och kärleksfulla församlingar.

Vi bekänner oss till den apostoliska och den nicaeanska trosbekännelsen samt Lausannedeklarationen.

Här kan ni läsa ett blogginlägg som beskriver kopplingen mellan karismatik, aktivism och evangelisation mer grundläggande. Ni kan också kolla in blogginläggen under kategorin Hela pingsten. För en lite längre artikel på engelska, ladda ner Supernatural Activism.

17 kommentarer

 1. Käre bror
  Den pingsväckelse jag växte upp i var både djupt andlig men också filantropisk. Själv vägrade jag vapen och börjar mer och mer komma tillbaka till min pacifistiska ungdomssyn även om det ibland är svårt när man ser ondskan i världen.

  Gud välsigne dig

  Gilla

  1. Oavsett hur stor ondskan i världen är har vi alltid en Gud som är större och mäktigare. För Honom är ingenting omöjligt.

   Gud välsigne dig med.

   Gilla

 2. Hej Micael!
  Du talar om kärleken och jag tror att det är den rätta utgångspunkten. Inte minst för att vår Gud sagt att den är störst. Vid det här laget vet du att jag av någon anledning fyllts av en djup kärlek för ditt ve och väl. Det finns ingen egen aktivitet från min sida att söka upp dig via din hemsida utan det som jag skriver kommer verkligen utifrån det som vår Gud givit oss först. Kärleken.
  I den så vill jag så otroligt mycket att det ska gå rätt för dig. När jag läser om saker på din sida så ser jag mycket gott som tex. arbetet för svältande och flyktingar. Men när vi kommer till det teologiska så blir jag orolig.
  I en tidigare predikan så hänvisade du till församlingars bekännelse till trosbekännelsen som en grund för att vara ”renlärig” och inte ”villolärig” (Låt oss tolka varandra välvilligt nu)
  Men är det så enkelt? Att med sin mun säga men i praktiken ”odla andra fruktträd” än vad bekännelsen egentligen säger? Kan man använda trosbekännelsen som sköld mot befogad kritik? Om jag avger vigsellöften varje dag utan att vara trogen är jag gift då?
  Vill dig så vansinnigt väl.

  Ulrika

  Gilla

 3. Jag är glad för Gud fann dig och du Gud !!!Och han vägleder dig rätt igenom livet …Och är du på en olyksväg utransakar han ditt hjärta, och prövar dinna tankar ,och ledder dig på den eviga vägen ps 139:23-24 …När du vill och sån är det för oss alla människor och kristna och livet i Guds trygga händer och vilja enligt Guds Ord bibeln blott, och med allt, bara som Gud vill…Och den väg, det liv, den tjänst, som kristen han gett i tron, igenom frälsningen från Gud, av nåd bara från honom, till dig . Och ger i sin kärlek till dig ,är med all den nåd du och andra och livet igenom dig behöver… Alltid mer än nog…Och inget kan skilja oss från Guds kärlek i kristus Jesus vår Herre Rom 8 läs gärna hela och 7 kapitlet och hela brevet med …Det är mycket vägledande för tron på Gud och betryggande för vårt liv i Gud och för livets allehanda ….Guds frid och Gud välsigne dig för tid och evighet som Gud vill och Gud och Guds Ord bibeln är och hans vilja i Gud i Jesus namn ,amen!!! Ronny ps 103 1kor 13 Kärleken förgår aldrig , ps 136:1 Guds nåd varar evinnerligen…Och vi vet varför för den som tro och ödmjukar sig om allt som Gud vill inför Gud ….För enbart Kristi förtjänst för kristi död på Korset och uppståndelse till evigt liv med Gud igen….Som är Guds försonning med sig själv så att han inte tillräknar oss människor våra missgärningar…Som Gud på kristi manning vill att vi med Kristus försonnar oss med Gud och alla och oss själva och livet …Och Guds Ord och Guds församling i tron och lära genom hans nåd och sanning och kärlek som Gud vill på de rätta vägar med Gud som Gud vill…Och det gäller bådde bäste och sämste sonnen och dottern ….Och där synden överflöddade överflöddade nåden ännu mer…Och Kärleken överskyller en myckenhet av synd …Korset blodet uppståndelsen till evigt liv med Gud…Guds försonning med Kristus vår rättfärdighets gåva av nåd från Gud …Vår Herre Jesus Kristus vår ställföreträdare inför Gud och alla och oss själv och livet och Israel.Och Ordet och Guds församling … Och Satan …Som Kristus Herren gjort på skam inför oss alla underbar människor, Han och endast han, är vår enda räddning , och livets ,och enda trygga och helt säkra hopp…Hälleberget Ordet ,som vi kan bygga vårt hus ,vårt liv och tron på Gud om , och på bara om vi vill tro på Gud. Och av nåd och sanning från Gud ,och om allt, och med frid med Gud om tron och allt…Och som gör att huset tron och livet , består när regnen och vindarna och stormarna kastar sig emot det…

  Men inte om vi bygger på sanden ,på skapelsen, och andra människor ,och oss själva och vår kraft…Och våra och andras ideer om Gud och Guds Ord bibeln och Guds vilja och verk ,som ju ska vara blott, och kan bara vara igenom Guds Ande och hans kraft, och uppenbart för oss och givet till oss …Och om det verkligen är så ,eller nått männskligt ,eller övernaturligt av djävulen, istället för från Gud igenom den Helige Ande …Med en tro som är verksam igenom kärlek ,och för den troende frälst av nåd av Gud som en ny skapelse med …Men det lär Gud dig som alla ,om eller när vi vill…Så vi kan igenkänna Gud och Guds vilja och verk ,och när det är bara nåt mänskligt, eller något med bara skapelsen ,eller övernaturligt från Djävulen… Och ber jag nu Gud om med , som Gud vill bara och om ovanämt och ej nämt med, och som Gud vill, ge sin nåd och sanning och välsignelse och förlåtelse och frälsning och vishet och frid med Gud ,igenom tron ,och tron nu och alltid och för tid och evighet i sin kärlek och omsorg om livet? Helt som du vill och det blir bäst nu och alltid och för tid och evighet ber jag dig om Gode Gud i himlen och med din integritet och barmhärtighet i Jesus namn ,amen Ronny Guds frid ps 103

  Gilla

 4. Micael!
  Du har fått en del mothugg på bloggen på sistone, för att du gått emot sionismen etc, så jag vill bara passa på att balansera det med lite uppmuntran!

  Oavsett om Jesis är vägen eller inte (jag har som bekant mina tvivel) så är ditt budskap för det mesta klockrent! Grymt att du orkar svara på alla de kommentarer du får, på ett så beundransvärt tålmodigt sätt! Fortsätt med det du gör, du är en stor inspiration för mig, så ge inte upp. 🙂

  Gilla

 5. ”Gud har mirakulöst satt stopp för våld fler gånger genom världshistorien. En av de mest spektakulära händelserna under andra världskriget var att området kring den italienska byn San Giovanni Rotondo aldrig bombades.”

  Jag noterar i texten att två världskrig föregick en räddad by.
  Jag antar att man ska glädjas över det liv som skonas istället för att sörja det som går förlorat?

  Tankar om detta?

  Gilla

  1. Hej Ruben!

   Naturligtvis ska vi sörja de liv som går förlorade, att inte bara världskrigen utan alla krig är förfärliga tragedier utgår jag från att folk redan vet. Dock är det intressant hur vi ibland vill attributera goda händelser till oss själva eller slumpen medan dåliga och onda händelser ses som tecken på Guds frånvaro. Medelsvensson går inte runt och prisar Gud för Sveriges 200-åriga fred eller för fredsavtalet i Filippinerna, men när det sker en humanitär katastrof frågar hen sig ”Var finns egentligen Gud i detta?”

   Jag tror detta tänkesätt delvis bottnar i att medan medelsvensson kan tänka sig en teoretisk möjlighet att Gud finns så avfärdar hen tanken på en djävul. Att tro att satan verkligen finns ses som medeltida och skrockfullt. Således blir den teoretiska guden källan till både gott och ont, och man får en väldigt oreflekterad bild av Hans allmakt. De flesta har hört att kyrkan kallar Gud allsmäktig. Genast skaffar man sig en närmast kalvinistisk tolkning av detta som hävdar att Gud därmed är suverän och alltbestämmande, och att Han på eget måfå väljer vilka som dör i krig och vilka som överlever.

   Men kalvinismen stämmer inte. Få vet utanför kyrkan att Jesus kallar djävulen för ”världens furste” (Joh 12:31, inte Gud. På ett annat bibelställe står det att världen är i ”den ondes våld” (1 Joh 5:19). Men Gud attackerar djävulens makt genom en invasion i världen. Guds Rike är externt men sprider sig genom de som tar emot det. Jesu offer på korset var det slag som fullständigt besegrade djävulens makt, synden, men den slutgiltiga effekten av det när ondskan försvinner för alltid sker först vid Jesu andra tillkommelse. Vi befinner oss just nu mellan D-dagen och Berlins fall.

   Många utanför kyrkan skulle invända att detta innebär att Gud inte är allsmäktig, men jag menar att de då har en felaktig och obiblisk definition av allsmäktig. Guds allsmäktighet innebär att Han i teorin kan göra allt, inte att Han i praktiken styr allt. För att Hans allmakt ska manifesteras genom under och tecken krävs bön, hunger och passion från Hans folk. Jesus gjorde inga mirakler i Nasaret (Mark 6:5), inte för att Han inte ville utan för att Han inte kunde pga deras otro. Men tro var precis vad padre Pio hade när han mot alla odds ville stoppa ännu mer dödande under andra världskriget.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 6. Varför kristen anarki? Är det inte så att vi skall underordna oss all världslig makt eftersom det finns ingen makt som inte är instiftad av Gud?

  Gilla

   1. Okej, förstår din poäng. Men är övertygad om att det bara är väldigt speciella omständigheter som gör att vi skall gå emot makten, det förnämsta exemplet är om det blir förbud på att utöva kristendom. Men att ändå utöva kristendom är inte att försöka omkullkasta makten varför Paulus ord fortfarande gäller (det finns ingen makt som inte är instiftad av Gud). Vi skall följaktligen alltid underordna oss makten och enbart passivt göra motstånd mot en orättfärdig lag. Antar dock att du inte håller med?!

    Gilla

    1. Jag tror absolut att Paulus poäng i Rom 13 är att vi inte ska omkullkasta makten – något som seloterna senare ville göra – men det innebär samtidigt inte att vi inte ska protestera mot orättfärdiga lagar och begå civil olydnad. Bibeln innehåller många exempel på civil olydnad och jag har själlv delatgit i det. Har skrivit mer om det här https://helapingsten.wordpress.com/2012/03/25/gud-ar-kriminell/

     Gud välsigne dig!

     Gilla

     1. Håller med. Civill olydnad är receptet på att bemöta en orättfärdig lag. Tänker framförallt på Daniel som icke-våldsligt motsatte sig lagen om att man inte fick tillbe endast Herren.

      Guds rika välsignelse till dig också!

      Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s