Nazisterna som jublade över Jimmie Åkesson har nu utnämnt mig till ”falsk profet”

Tusentals personer har tackat och hurrat för att jag har polisanmält Jimmie Åkesson för hets mot folkgrupp efter att han börjat använda nynazistisk retorik om utomeuropeiska invandrare. Det värmer verkligen att se att vi är många som står upp mot SD och deras alltmer öppna rasism och förakt för demokratin.

Som väntat har även SD:s hatiska trollarmé börjat höra av sig, och jag har fått hundratals meddelanden och kommentarer även från dem som exempelvis kallar mig ”omänskligt dum i hela huvudet”, ”downs syndrom”, ”cuck”, ”patetisk nolla”, ”jävla fjant”, ”din dumma jävel” och ”bög”. Jag har även fått reda på att någon SD:are ska anmäla mig för hets mot folkgrupp pga det jag skriver om Jimmie, en annan vill anmäla mig för förargelseväckande utseende och en SD:are påpekar att bli kallad nazist är ju inte ens en förolämpning. Därtill ställer den nazistiska gruppen ”Svenskarnas kyrka” upp till Jimmies försvar och menar att jag leder ”Gudsfolket bort från Vägen”.

Denna nazistiska pseudokristna gruppering utnämnde mig sedan till falsk profet på självaste nationaldagen. Jag kan inte tänka mig en finare hedersbetygelse än att bli svartlistad av nazister! 🙌 Och jag överdriver inte när jag säger att de är nazister – de argumenterar på sin hemsida för att Jesus inte var jude och att bara vita människor kan bli frälsta.

Precis som ”Deutsche Christen” försökte nazifiera kyrkan på 30-talet vill ”Svenskarnas kyrka” göra samma sak i Sverige idag – och jag har fått äran att av dem bli klassad som en falsk profet som sprider ”irrläror och djävulskap”.

Dessa nazister blev nämligen mycket glada när SD-ledaren Jimmie Åkesson började använda och försvara det nazistiska begreppet ”folkutbyte” – och de blev mycket arga när de såg att jag har polisanmält Jimmie för hets mot folkgrupp på grund av att börjat använda denna nazistiska retorik. Så nu är jag utpekad som falsk profet av deras nazistiska ”biskop”. Underbart! Ju mer jag upprör nazister desto mer följer jag Jesus. Det är folk som gör nazister glada, som Jimmie Åkesson, som är ute och cyklar.

Nazisterna i Svenskarnas kyrka menar att jag uppfyller bibelordet: ”Främlingen som bor hos dig skall höja sig över dig allt högre och högre, men du skall sjunka ner allt djupare och djupare. Han skall ge lån åt dig, men du skall inte ge lån åt honom. Han skall bli huvudet och du skall bli svansen.” (5 Mos 28:43-45). 

Detta tolkar nazisterna som att Gud skulle se invandrare som en förbannelse och att budskapet i 5 Mosebok är att invandring måste stoppas med politiska medel så att de inte tar över och blir ”huvudet”. I själva verket innehåller Bibeln hundratals verser om att vi ska välkomna, välsigna och hjälpa invandrare, inklusive 3 Mos 19:33-34:

När en främling bor hos er i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Främlingen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er. Du skall älska honom som dig själv. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är Herren, er Gud. 

Poängen i 5 Mos 28 är att detta ojämlika och orättvisa förhållande mellan invandrare och infödd uppstår därför att de inte följt ”de bud och stadgar som han gav” Israel. Och dessa bud och stadgar inkluderar ju att de infödda räknar invandrarna som infödda och älskar dem som sig själva! Guds vilja är varken att infödda förtrycker invandrare eller att invandrare förtrycker infödda, men konsekvensen av att strunta i hans bud kan bli att man, enligt den gammaltestamentliga öga för öga-principen, drabbas av det förtryck man utsätter andra för.

Men varför skulle nazister som tror att Jesus inte är jude ha en korrekt förståelse av Bibelordet?

Jag har även blivit uthängd av den rasistiska SD-bloggen Samnytt som förstås är upprörd över att jag har anmält Jimmie Åkesson för hets mot folkgrupp. Blogginlägget har omkring tusen kommentarer där de flesta skriver att jag är en idiot, är mentalt störd, är ful, en landsförrädare eller ännu värre saker.

Samnytt har grävt bland mina bilder på Instagram och har illustrerat inlägget med min selfie med den fantastiska MP-politikern Alice Bah Kuhnke som är en av SD:s största kritiker i EU-valet. Naturligtvis har det lett till massa rasistiska kommentarer bland deras läsare om att jag stödjer en n***** och så vidare.

Samnytt vill ge intrycket av att de är en tidning med rätt till presstöd, men det är likt föregångarna Avpixlat och Politiskt Inkorrekt en rasistisk blogg som sprider politisk propaganda för SD och enbart skriver om brott som invandrare begår, aldrig om brott som infödda svenskar begår, för att ge intrycket att de flesta invandrare är kriminella. När de skriver en sådan här uthängande artikel har de naturligtvis inte hört av sig till mig och de skriver massa felaktigheter. Jag är ju exempelvis inte pastor just nu, och Samnytt hävdar att de hundratals SD-troll som skrev till mig redan innan de publicerade sin artikel är ”kritiker” som jag felaktigt tror är troll.

Det här är alltså personer som skriver att jag är ”omänskligt dum i hela huvudet”, ”downs syndrom”, ”cuck”, ”patetisk nolla”, ”jävla fjant”, ”din dumma jävel” och ”bög”. Att det skulle vara legitim kritik är lika absurt som idén att Samnytt är en legitim tidning – deras ”ansvariga utgivare” som driver bloggen har dessutom blivit dömd för förtal flera gånger, och de lämnade pressetiska systemet efter att de blev anmälda 18 gånger för att bryta mot pressetiken.

Det här visar inte bara vilken patetisk och ynkryggad rasistisk organisation som SD är, utan också hur farligt det är att ge dem makt. Samnytt och dess föregångare initierades av en av SD:s riksdagsledamöter, Kent ”järnröret” Ekeroth, och lyfts fram av många SD-politiker som en trovärdig källa och ett viktigt ”alternativmedia”. SD finansierar många anonyma trollkonton från sin kommunikationsavdelning vilket Kalla fakta nyligen avslöjade, och de sa nyligen att de ska starta ännu fler efter valet – något som inte fått M eller KD att avbryta samarbetet med dem.

Ju längre SD får hållas och ges inflytande av andra högerpartier, desto större problem får vi med hat, självcensur och en stympad demokrati. KD må ha rekordlågt stöd bland frikyrkliga idag men det är fortfarande många som röstar på dem av tradition eller för att de inte är medvetna om hur SD-likt partiet har blivit. Jimmie Åkesson kallade Kristdemokraterna häromdagen för ”SD Light”, Ebba Busch har försökt relativisera Jimmies nazistiska retorik om ”folkutbyte” och meddelade nyligen att KD kommer samarbeta inte bara med SD i Europaparlamentet utan även med antisemitiska partier som Front National i vissa frågor.

Så för att motarbeta SD:s rasism behövs inte bara anmälningar om hets mot folkgrupp utan även röster på vettiga partier som vägrar samarbeta med högerextremister!

20 kommentarer

  1. Micael, inte oväntat har du hamnat i hetluften och fått mycket mothugg från dem du benämner ”SD:s hatiska trollarmé”. Vare sig du just nu är pastor eller ej, ses du nog av många som sådan, och därmed som en representant för församlingen, sanningens stödjepelare och grundfäste.

    Därför bör du redogöra för hur du kommit fram till att epitetet ”SD:s hatiska trollarmé” har saklig grund och inte bara är ett uttryck du slänger omkring dig för att det passar din världsbild.

    I frågan om befolkningsutbyte kommer du aldrig att få några hyllningar från dina politiska motståndare. Men du har en annan hjärtefråga som du ägnat en hel uppmärksamhet. Nämligen sionism, som du är emot. Kan man därför ge dig epitetet ”antisionist”?

    Om så är fallet kan du hamna i den märkliga situationen att du drabbas av dina politiska motståndares ”hat” i frågan om befolkningsutbyte, men deras hyllning i frågan om antisionism. Du tillför nämligen en teologisk dimension till deras antisionism.

    Hur förklarar du i så fall att din antisionism inte är densamma som extremhögerns eller extremvänsterns? Gränsen mellan antisionism och antisemitism är dessutom allt annat än tydlig, så det gäller att du är desto tydligare: https://web.archive.org/web/20160825174508/http://www.rosenberg.se/debatt-om-sionism-och-antisemitism-dagens-nyheter-2002

    Gilla

    1. Det här handlar alltså om hundratals troll som skriver att jag är ful, missbildad, förståndshandikappad etc som alla stöttar SD och uppmanar folk att rösta på SD. Behövs något mer för att kalla dem SD:s trollarmé?

      Som jag skrivit till dig tidigare är det bisarrt att hävda att jag skulle vara ”antisionist” på samma sätt som extremhögern som använder ”sionist” som synonym till jude i sina antisemitiska konspirationsteorier. Kristen sionism, som jag skrivit till dig tidigare, är en specifik apokalyptisk teologi som menar att alla judar ska återvända till Kanaans land för att Jesus ska komma tillbaka. Det är inte samma sak som judisk sionism, inte heller innebär kritik av denna specifika kristna teologi att man är antisemit. Till exempel är det ingen troende jude som är kristen sionist, eftersom de inte tror att Jesus kommer tillbaka överhuvudtaget. Bara för att man kritiserar kristen sionism, som är en lära som uppstod på 1600-talet och inte har något tydligt stöd i Nya Testamentet, innebär det inte att man är antisemit, extremhöger, extremvänster etc. Faktum är att kristna teologer kritiserade kristen sionism långt innan nazister började kalla judar för sionister, så om något är det du som fått begreppen om bakfoten när du anklagar mig för att stå för något som högerextremister och nazister står för.

      Gilla

      1. Jag håller med BO här, du talar om någon obskyr sekt som de flesta aldrig hört talas om. Jag är kristen och anser att judars rätt till Israel är helt okontroversiell. Alltså kan man lugnt kalla mig kristen sionist, men den där mysko sekten du pratar om är det väl typ ingen som tillhör här? Varför då använda sionism som invektiv eftersom det enbart betyder judar har tätt ill sitt hemland, för de allra flesta som läser här.

        Om du är antisionist tycker jag du ska förklara dig: varför ska just judar inte få ha ett eget land och självbestämmande i det land de kommer ifrån och många judar har bott i sedan 3500 år? Eller tillhör du någon obskyr sekt av antisionister som helt enkelt står för Israels rätt att existera men inte tror att detta har någon eskatologisk innebörd. Det finns ju en hoper antisionister, dvs. islamister, som ser antisionismen som en grundbult i deras eskatologi.

        Du är märkligt otydlig på denna punkt. Att anse att just judar inte har rätt till en egen stat är faktiskt antisemitiskt. Men du hävdar ju att du inte är antisemit. Då undrar jag om du verkligen är antisionist? Eller helt enkelt inte tror att judarna måste återvända till 100% till Israel innan Jesus kan komma tillbaka?

        Gilla

          1. JA så var det men nu är det få folkgrupper , om ens någon, här på jorden som hatats och förföljts så mycket som judar. Basker har aldrig varit utsatta för en Holocaust. Inte heller samer. Jag anser att bulgarer, araber, svenskar tyskar mfl. klarar sig utmärkt utan en stat men om något folk behöver ett starkt försvar så är det judar. Det finns folk som inte har en egen stat. sant, men väldigt många har det. Och varför just judar inte skulle ha rätt att bo i sitt eget land är för mig absolut obegripligt. Det återstår för antisionister att bevisa att de har rätt. Jag behöver inte alls förvara min helt självklara ståndpunkt. Kan du försvara ståndpunkten att tex araber ska ha stater från Marocko till Irak? Varför ska tyskar och fransmän ha Europas två största landområden?

            Kort sagt: Ingen ska behöva försvara Israels rätt att existera, speciellt inte inför svenskar, en folkgrupp som har levt i fred i över tvåhundra år och aldrig utsatts för folkmord-någonsin.

            Jag vet att antisemit inte låter så fint, men det ÄR fult att vara antisemit och det är att vara just antisemit att hata staten Israel och förneka dess rätt att existera. Även om det stod i Bibeln att Israel inte får existera så skulle jag ändå försvara Israels rätt till existens., all logik och allt förnuft säger det. Därför är det FULT att påstå att de som tycker Israel har rätt till existens tillhör en obskyr dispensionalistisk sekt. Och dessutom komma dragandes med den gamla slita: ”Herzl ifrågasattes också” ja; och ortodoxa judar tror inte på att Israel är det Israel som ska komma enligt profeterna. So what! De lever ändå ett gott liv i sitt fädernesland som dessutom är en mångkulturell demokrati med full religionsfrihet och mänskliga rättigheter även för kvinnor och bögar, omgiven av terrorister och icke demokratier.

            Mig veterligt tror inte ortodoxa judar på Sverige heller. Landet existerar ändå. Vilka andra länder, förutom Israel, ska utplånas från jordens yta? Eller är det endast den enda judiska staten på jorden, stor som Småland, som förtjänar det ödet? Om svaret är ja, så är det ett antisemitiskt svar.

            Gilla

        1. Hej Alma-Lena! Jag har alltså inte kallat mig själv för ”antisionist”, det var Bo som kallade mig det och hävdade att jag stod för samma sak som antisemitiska högerextremister vilket alltså inte alls stämmer.

          ”Kristen sionism” är ett etablerat begrepp som det har skrivits hyllkilometer om och syftar på den eskatologiska teorin att det judiska folket behöver återvända till hela Kanaans land (vilket ofta inkluderar Gaza och Västbanken) för att Jesus ska komma tillbaka, se exempelvis https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Zionism https://ciaotest.cc.columbia.edu/olj/ad/ad_v9_2/daw01.html https://www.msnbc.com/opinion/msnbc-opinion/truth-many-evangelical-christians-support-israel-rcna121481 https://mau.diva-portal.org/smash/record.jsf?faces-redirect=true&aq2=%5B%5B%5D%5D&af=%5B%5D&searchType=SIMPLE&sortOrder2=title_sort_asc&query=&language=sv&pid=diva2%3A1398267&aq=%5B%5B%5D%5D&sf=all&aqe=%5B%5D&sortOrder=author_sort_asc&onlyFullText=false&noOfRows=50&dswid=8126 https://digitalcommons.unomaha.edu/id-journal/vol3/iss1/4/ https://global.oup.com/academic/product/christian-zionism-in-the-twenty-first-century-9780197649305

          Denna eskatologiska teori tillhör inte någon ”obskyr sekt” utan har varit en del av den dominerande läran om den sista tiden i pingströrelsen, inklusive svensk pingströrelse, och trosrörelsen med Livets Ord i spetsen. Jag ger många exempel på detta i min masteruppsats av hur pingströrelsen resonerade kring krig och fred mellan 1967 och 1971: https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1645253/FULLTEXT01.pdf Dåtidens pingstvänner menade inte bara att judar har rätt till det område som omfattade staten Israel då utan även Västbanken, Gaza och därtill stora delar av Syrien, Egypten, Irak, Saudiarabien och Jordanien då Gud ansågs ha gett hela landet ”mellan Nilen och Eufrat” enligt 1 Mos 15:18-21, se https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Israel Som sagt, detta var inte en obskyr idé utan en dominerande, och den är väldigt vanlig även idag inom exempelvis trosrörelsen där man ofta menar att det är Guds vilja att det judiska folket ska inta Gaza och Västbanken, och ibland även ännu större geografiska områden, se till exempel https://www.varldenidag.se/opinion/en-tvastatslosning-ar-emot-guds-plan/778386

          Det verkar alltså ske en ordentlig begreppsförvirring här, för medan jag syftar på allt ovanstående när jag kritiserar kristen sionism tolkar du det begreppet som att en kristen är för att judarna har rätt till ett eget land och att om man inte är sionist vill man att ”Israel ska utplånas från jordens yta”. Men att kritisera kristen sionism som begreppet ofta har använts – en kristen eskatologi som menar att judars återvändande till Kanaans land är en förutsättning för Jesu återkomst – är inte samma sak som att vara emot att judar bor i Israel, eller att vilja ”utplåna” staten Israel, eller att vara antisemit. Det är ju som sagt många troende judar som tar avstånd från kristen sionism just eftersom de inte tror att Jesus ska komma tillbaka, och därför kan det judiska återvändandet till Kanaan inte ha med Jesu återkomst att göra.

          Du vet ju att jag är engagerad människorättsaktivist som kämpar för en rättvis värld utan fattigdom, krig och förtryck, och naturligtvis gäller det judar lika mycket som alla andra människor. Jag vill verka för en värld där judar, palestinier, svenskar, gambier och alla andra folkslag lever i demokratiska, rättvisa länder fria från förtryck och terrorism. Sen skulle jag inte, som du, formulera det som att varenda folkslag har rätt till *sitt* eget land eftersom jag inte skriver under på nationalismens idé om att alla 11 000 folkgrupper i världen ska ha varsin stat. Det är både orealistiskt och orsakar väldigt lätt krig och konflikt, som vi ser genom historien. Istället skulle jag formulera det som att alla folk – judar inkluderade – har rätt att bo i ett demokratiskt och rättvist land.

          Och där är problemet med den moderna staten Israel inte att de inte garanterar demokratiska rättigheter för sina egna medborgare – det gör de, som du mycket riktigt påpekar – utan att staten har tagit mark från palestinier som bodde där tidigare som inte har kompenserats för det samt kontrollerar livet för palestinier på Gaza och Västbanken utan att ge dem rösträtt till Israels parlament. Till exempel så styr Israel till stor del Västbankens gränser, polisiära insatser och domstolar – men palestinierna som påverkas av det får inte rösta i Israels val. Det är varken särskilt demokratiskt eller rättvist – något även många israeliska judar är ivriga att påpeka, varför sådan kritik inte heller är antisemitisk.

          Allt gott!

          Micael

          Gillad av 1 person

          1. Självklart är det inte antisemitiskt att sträva mot en tvåstatslösning, men att helt och hållet ta Hamas sida-och tro pp deras propaganda, i kriget i Gaza är det. Att hoppas på att ett palestinskt ledarskap någon gång ska tacka ja till en tvåstatslösning känns ju mer naturligt. Och att den ledningen inte är en tokig dödskult som gärna offrar sina egna för lyckan att få döda judar och utplåna Israel.

            Dessutom vore det också naturligt att kräva att all gisslan friges och Hamas lägger ner sina vapen så kriget de startat kan få ett slut.

            Gilla

            1. Nu hänger jag inte med, svarade du på fel kommentar? Det jag förtydligade var att termen kristen sionism vanligtvis syftar på en specifik eskatologisk övertygelse vanlig i pingströrelsen och trosrörelsen, och att kritik av denna inte är samma sak som antisemitism (för då vore bl.a. massa judar antisemiter). Kriget i Gaza, Hamas, tvåstatslösning och gisslan var inget jag överhuvudtaget nämnde i min kommentar. Men naturligtvis vill jag att Hamas ska upphöra med sin terrorism och sin krigföring och släppa all gisslan. Jag vill även att Israels armé upphör med sitt övervåld och slutar döda tusentals barn. De två åsikterna är fullt förenliga, och ingen av dem är antisemitiska då många judar i Israel kritiserar både Hamas och Netanyahus högerextrema regering och dess krigföring. Men detta är ju en separat fråga från eskatologi – oavsett vad man har för syn på judarnas roll i den sista tiden så borde alla kunna vara överens om att både terrorism och dödande av barn alltid är fel, utan undantag. Det är ju lika fel att döda mänskliga sköldar som att använda mänskliga sköldar.

              Gilla

              1. Vad jag beskrev var att ta Hamas sida är antisemitism tex genom att kräva att Israel upphör att existera. Jag anar att du tycker just Israel är onödigt och orättfärdigt bildat. Du anser att det inte är någon skillnad på Israel och Sverige. I beg to differ eftersom judar aldrig varit trygga någonstans i världen sedan romarna drev ut majoriteten av dem från nuvarande Israel och dåvarande hela Syria Judeae, därefter bytte de namn på sin romerska koloni till Palestina för att förnedra judarna.

                När var svenskar utsatta för fördrivning och ett programmerat folkmord i ett enskilt land eller över hela världen? När fördrevs svenskar och slängdes i koncentrationsläger på grund av att de är svenskar. När utsattes samer och kväner för detta? Aldrig har det hänt. Jag anser att svenskar behöver ett nationalistiskt land ungefär lika mycket som en fisk behöver en cykel, en nordisk union vore bra, men historien har lärt oss alla att judar måste ha ett eget land och en armé för att holocaust inte ska upprepas om och om igen. Och då ska de naturligtvis få vara i det land där de vill vara, där judar bott kontinuerligt i 3 500 år plus. Det land som har kallats allt möjligt, oftast av kolonisatörer som romarna och ottomanerna, men nu heter Israel.

                Jag antog att du med att ta upp Västbankens status introducerade tanken på en tvåstatslösning. En tvåstatslösning har erbjudits från 1947 och framåt till (om jag minns rätt) 2002. vilket jag, felaktigt alltså, antog att du menade med att tala om den juridiska statusen för västbanken.

                Därav tog jag upp tanken och menade att det vore en lösning om det bara inte blir Hamas som tar över som de gjorde i Gaza vid deras sista fria val, där de fortsatt förtrycker ”sitt” folk och medvetet förorsakar så många dödsoffer som de bara kan när Israel, helt rättfärdigt, försöker desarmera den dödskulten och frita gisslan innan dödskulten har dödat dem alla och , som de lovat, upprepat 7 oktober-dådet. Om man inhyser gisslan i ”civilas” hus blir det skador på de ”civila”. Jag hör inte några upprörda skrik på gatorna om detta. Däremot hör jag antisemitiska uttryck hela tiden. Det är oroande att du anser att det viktigaste just nu är att brännmärka en obskyr kristen sekt, som jag vidhåller, jag aldrig hört talas om, när Hamas och alla deras anhängare runt om i världen är ett verkligt akut hot mot världsfreden, judar över hela världen, Gazabor och deras israeliska gisslan.

                Den här sekten som du beskriver vill ha ett världskrig för att Jesus ska komma tillbaka, precis som Hamas vill påskynda domens dag genom detsamma och genom att utrota alla judar, tillhör alltså inte jag. Normalkristna sionister, dvs vi som tror att Israel har en rätt att existera och försvara sig mot terror, anser nog inte heller att världskrig är en bra idé. Varför bunta ihop oss med dem?

                Hamas däremot tillhör en galen sekt med världskrig och folkmord på judar på agendan. Det är Hamas, Hezbollah och Iran et al. som just nu orsakar ofattbar skada och då alltså borde vara i fokus. Deras antisemitism sprider sig bland unga och hotar judiskt liv i hela världen. Jag ser inte något hot från någon pingstvän i USA som hamnat fel i eskatologiska spekulationer. Jag kan ha fel men har då inte hört om några vapendepåer i pingstkyrkor, raketanfall från dessa, tydligen så väldokumenterade, sekterister eller ens kidnappningar utförda av dem. Det kanske blir så framöver, men just nu är det slöseri med tid att slå in öppna dörrar i detta forum. Hur många beväpnade pingstvänner, redo att starta ett världskrig hänger på Hela pingsten?

                Gilla

                1. Alma-Lena, SVT-dokumentären ”I väntan på Armageddon” gör stort nummer av denna obskyra sekt.

                  Problemet är bara att dokumentären – eller kanske man skulle skriva ”dokumentären” – blandar begreppen, så att den som inte är insatt lär sätta likhetstecken mellan kristen, väckelsekristen, extremkristen, högerkristen, evangelikal kristen och fundamentalistisk kristen.

                  Kontentan blir att denna ”dokumentär” styr tankarna i en riktning som gör att den som står för Israels rätt att existera riskerar att stämplas som krigshetsare.

                  Gilla

                  1. Tack! Det visste jag inte alls om. Har inte sett den, jag hänger inte mycket i TV-soffan, hellre i skogen och grönsakslandet. Det gör ju denna kritik begriplig men ändå inte, bättre påläst brukar Micael Grenholm vara.

                    Det låter som om den sekten verkar vara samma Andes barn som Hamas et al. de verkar ju ha exakt samma eskatologi kring jihad och judeutrotning (ja det där om judeutrotning tror förmodligen inte denna sekt på bara jihadisterna) som medel att påskynda domedagen.

                    Normala kristna tycker ju att vi förbereder skapelsens befrielse och rättvisans triumf när vi sprider Gudsriket genom att leva kristet mot hela skapelsen och missionera.

                    Här är en grupp jag upplever lever Gudsrikets ”redan nu och kommer snart” i Israel och Mellanöstern: https://youtu.be/Bjr_EE2j2h4?si=R3sXX6Q6qSlrbqvO

                    Gilla

          2. Det är, som sagt, inte lätt att diskutera -ismer eftersom var och en kan ha sin egen tolkning av dem. Inte blir det lättare av att sionism dessutom finns i flera varianter, vilket därmed också gäller antisionism.

            Därför gäller det att vara så tydlig som möjligt. I ditt svar till Alma-Lena skriver du att ”kristen sionism” är ”den eskatologiska teorin att det judiska folket behöver återvända till hela Kanaans land (vilket ofta inkluderar Gaza och Västbanken) för att Jesus ska komma tillbaka”, varefter du avfärdar att teorin skulle tillhöra någon ”obskyr sekt”. Men du utelämnar det du skriver i en annan kommentar, nämligen att teorin ”ofta förenas med övertygelsen att detta judiska återvändande ska leda till ett världskrig där judarna sluter ett förbund med Antikrist”. Detta har en del tolkat som att ju förr man får igång kriget desto tidigare kommer Jesus tillbaka. Då har man passerat gränsen till en ”obskyr sekt”.

            Du skriver också att jag har kallat dig för antisionist. Jag ställde det som en fråga i meningen efter: ”Nämligen sionism, som du är emot”. Jag använde ”sionism” i betydelsen ”att vara för judarnas återvändande till Israel”, men det var jag tyvärr inte tydlig med i den kommentaren.

            Så åter till det kärnan i denna diskussion. Jag har försökt få ett tydligt svar ett par gånger tidigare.

            Första gången skrev jag: ”Menar du att landet inte är givet av Gud, utan är – likt alla andra nationer – en mänsklig, sekulär, social konstruktion, som inte behöver finnas för att Jesus skall kunna återkomma?

            Det har du inte svarat på.

            Andra gången skrev jag: ”Behöver Israel inte finnas för att Jesus skall kunna återkomma? Ja eller nej?

            Det har du inte heller svarat på.

            I din kommentar skriver du: ”Istället skulle jag formulera det som att alla folk – judar inkluderade – har rätt att bo i ett demokratiskt och rättvist land.

            Vad jag förstått trodde judarna att de äntligen fått en fristad och kunde leva som alla andra i det civiliserade, rättvisa och demokratiska Tyskland. Men så blev det inte!

            Nu kommer en tredje variant av mina två tidigare frågor. Om historien inte blivit som den blev, utan judarna ännu i denna dag levt i frid och ro i demokratiska och rättvisa länder världen över, hade Bibelns ord om den yttersta tiden ändå uppfyllts, även om det nutida Israel aldrig bildats?

            Gilla

      2. Micael, diskussionen om sionism, nationalism och andra -ismer tenderar lätt att bli akademisk eftersom alla -ismer finns i huvudet på folk. Det kan därför finnas lika många tolkningar som det finns människor på jorden. Men de fysiska landområden på denna planet som kallas ”nationer” är – med få undantag – områden med bestämda avgränsningar som jordens befolkning är överens om.

        Du är tydlig med att Sverige är en ”samhällspolitisk konstruktion som inte har funnits särskilt länge och inte heller kommer bestå, ett syndigt och brustet land som vissnar bort som gräs.

        Gäller det även Israel? Behöver Israel inte finnas för att Jesus skall kunna återkomma? Ja eller nej?

        Gilla

  2. Hej Micael. Det är tydligt att du röstar MP, och förstår det utifrån ditt engagemang för klimat och miljö. Men undrar om du inte ser några problem med ex Kuhnkes extremt liberala syn kring abort? Är det viktigt att värna de ofödda?

    Gilla

    1. Absolut tycker jag det är viktigt att värna de ofödda, men det finns det ju inget riksdagsparti som försöker göra. Alice Bah Kuhnkes syn på abort är närmast identisk som Ebba Buschs och Alice Teodorescu Måwes syn på abort. Inget parti står för något mindre än det du kallar för ”extremt liberal syn”, annat än Kristna värdepartiet. Därtill är jag inte säker på att politisk kamp för förbud är det bästa sättet att få ner aborttalen då det tenderar att bara öka illegala aborter – det är en fråga som först behöver adresseras kulturellt, andligt och socialt, bland annat genom att problematisera och kritisera ligga-runtkulturen och tillfälliga sexuella förbindelser.

      Gilla

      1. Tack för svar. Nej, jag är fullt medveten om KD:s syn i frågan. Därför fick de inte min röst.

        Gilla

  3. Tog diskussionen slut? Utifrån det som framkommit verkar det som att du anser att det nutida Israel är en statsbildning som inte har något bibliskt stöd, och därför inte behövs. Du kanske till och med tycker att det vore bättre för världen och världsfreden om Israel upphör att existera, eftersom landet är inblandad i så många våldsamheter och ibland regelrätta krig.

    Var du har ditt hjärta är tydligt! När tusentals svenskar firade Hamas mord på judar, som om fotbollslandslaget vunnit VM-guld, renderade det inget inlägg på din blogg, trots att du är emot allt våld. Men när många svenskar sympatiröstade på Eden Golan störde det dig så mycket att du tog dig tid att ondgöra dig över det.

    Micael, vore det bättre för världen och världsfreden om Israel upphör som nation? Det verkar som om ditt svar är: Ja!

    Gilla

    1. Men snälla nån, lugna ner dig Bo. Att insinuera att jag skulle ”ha mitt hjärta” i att sympatisera med Hamas mord på judar är en fruktansvärd och bisarr anklagelse – för att inte tala om irrationell då du vet att jag likt Jesus och de tidiga kristna är pacifist och mot allt våld. Direkt när jag fick reda på Hamas avskyvärda terrorattack (vilket tog ett tag då jag och Sarah var på en plats utan internet för att vila upp oss) spred jag en egenskriven bön på sociala medier för offren och deras familjer samt för fred och försoning, och snart publicerade jag en längre bön på PCPJ: https://pcpj.org/2023/10/09/a-prayer-for-israel-and-gaza/ Allt jag gör hamnar inte på Hela Pingsten, vet du! Inte heller är ”diskussionen slut” för att jag inte svarar på några dagar, jag har haft fullt upp med personaldagar, husvisning och nu i helgen firar vi min mammas 65-årsdag.

      Dina anklagelser om att jag vill att ”Israel upphör som nation” är på samma sätt otroligt bisarr – bygget du det verkligen på det faktum att jag kritiserar att deras högerextrema regering dödar barn i respons till Hamas terror? Finns det bara de två valen: att antingen välkomna dödande av barn eller att vilja att Israel ska upphöra som nation? Eller är valet mellan att antingen vilja att Israel ska upphöra som nation eller att hävda att Bibeln beskriver den moderna staten Israel i profetior? För som jag påtalar många gånger: Nya Testamentet säger aldrig någonting om den moderna staten Israel, varken i profetior eller någon annanstans. Läs igenom Jesu förutsägelser i Matt 24-25, Paulus förutsägelser i 1 Thess och Johannes förutsägelser i Uppenbarelseboken – ingen av dem nämner en framtida judisk stat och att judar ska migrera till den som förutsättning för Jesu återkomst, som läran om kristen sionism har hävdat. Nya Testamentet hävdar det inte. Men att konstatera detta faktum, som cen som helst med en bibel kan dubbelkolla, är inte samma sak som att vilja att Israel ska upphöra att existera och så vidare. Varför du fått för dig det övergår mitt förstånd?

      Naturligtvis vill jag att Israels regering ska upphöra att döda barn, ockupera palestiniers mark och styra deras liv utan att ge dem rösträtt – men det är inte samma sak som att hela staten måste sluta existera. Varför skulle det vara det? Det är ju väldigt många stater som fungerar ännu bättre genom att inte döda barn och ockupera andras mark. Det vore bättre för världsfreden, men varför har du fått för dig att det skulle hänga samman med att Israel upphör som nation?

      Gilla

Vad tänker du?