Falska andar eller den Helige Ande?

Uppdaterat: Här är en jättebra text av David Wellstam som sammanfattar det jag försöker säga i videoklippen nedan.

I april kom en Vineyardpastor vid namn Marc Dupont och höll två möten i Mikaelskyrkan här i Uppsala. Det var min församling Mosaik som tillsammans med EFS i Mikaelskyrkan hade bjudit in honom. Videon ovan är ett smakprov från mötena (resten finns här), han berättade om några mirakulösa helanden han hade fått vara med om och undervisade om Guds Rike och mirakler. Ganska starka teman med andra ord, men tonläget var väldigt ödmjukt och avdramatiserat, och vi som var lite insatta kunde mycket tydligt se att hans undervisning var en kritik av trosrörelsens ofta emotionella och naiva syn på Andens gåvor.

Inför det här mötet var det flera på bloggen som kommenterade att Marc är ockult, att han ingår i ett gäng av falska profeter, att jag och min församling var på väg till helvetet mm. Anledningen till detta är att Marc var anställd på Toronto Airport Vineyard under den s.k. ”Torontovälsignelsen” dit flera miljoner människor åkte för att möta Gud och fyllas av den Helige Ande. Det finns några i kyrkan idag som menar att hela den karismatiska rörelsen som har kopplingar till Toronto plus i princip hela trosrörelsen, delar av pingströrelsen mm. drivs av demoniska andar. Till slut blev det rätt tröttsamt att höra på, och några i min närhet började anamma den här läran, så jag tog och producerade ett gäng filmklipp där jag går igenom om det verkligen förhåller sig på det här sättet.

I del 1 går jag igenom vad de här personerna lär och kommer fram till att det centrala i deras resonemang är att man kan upptäcka var det finns falska andar genom s.k. ”manifestationer”, hur folk beter sig på karismatiska möten, och därför ger jag läran namnet manifestationism. I del 2 går jag igenom vad Bibeln säger om falska andar och falska profeter och finner väldigt tydligt att s.k. ”manifestationer” inte är ett kriterium, utan det är läran och livsstilen som avslöjar vilken ande som är i görningen. I del 3 argumenterar jag för att ”manifestationer” bör kallas reaktioner istället och går sedan igenom hur människor reagerat på Guds närvaro i Bibeln och i kyrkohistorien. I del 4 kikar jag lite grann på manifestationismens rötter och visar på hur enkelt det är att utmåla människor som en falsk profet, jag går även igenom det Torontovälsignelsen har blivit mest kritiserat för, nämligen att ett fåtal personer började bete sig som djur (!) på mötena i Toronto Airport Vineyard. Slutligen tar jag och undersöker i del 5 huruvida karismatiska ledare med koppling till Torontovälsignelsen är falska profeter enligt Bibelns kriterier.

Totalt rör det sig om två och en halv timme så undvik det gärna om du inte är involverad i debatten redan. Ett tips är att bara se del 2 och 5 om man vill ha det centrala i budskapet. Jag hoppas att filmerna leder till ett upprättat rykte för många av den moderna karismatiska rörelsens ledare och en mer Biblisk urskiljning i kyrkan.

129 kommentarer

 1. Första gången jag konfronteras med ordet manifestationism. Med min språkuppfattning, skulle jag tolka det till den rakt motsatta betydelsen, alltså att en manifestationist är någon som ivrigt förespråkar, försvarar och stöder sin tro på spektakulära andliga(?) manifestationer. Om jag nödvändigtvis måste få ännu en ist-stämpel i pannan, hade jag nog upplevt antimanifestationist lite mer rättvis. 🙂

  Gilla

  1. Hej Tore! Jag funderade på att använda den mer neutrala termen pseudopneumatist, men förutom att det var om möjligt än mer svåruttalat än manifestationist kom jag snabbt fram till att den lära jag kritiserar inte främst gäller att det finns falska andar, för det tror nästan alla kristna, utan att falska andar uppenbarar sig genom s.k. ”manifestationer”, vilket det finns inget som helst Bibliskt stöd för. Den centrala tanken är att om folk skakar på karismatiska möten och det finns människor inom new age som också skakar betyder det att karismatiker som skakar har falska new age-andar, en helt obiblisk tanke. För övrigt anser jag, vilket jag går igenom i tredje filmen ovan, att vi absolut inte ska kalla sådana här fenomen för manifestationer. Manifestationer används i 1 Kor 12 om Andens gåvor, aldrig om hur folk beter sig på kristna möten. Sådana saker bör kallas reaktioner, det handlar inte nödvändigtvis om att den Helige Ande eller någon annan ande manifesterar sig, utan om att folk reagerar på olika sätt när Gud kommer nära, och reaktionerna kan variera beroende på en mängd olika faktorer.

   Gud välsigne dig

   Gilla

   1. Vad jag kan tänka mig angående New Age – vilket jag glatt medger att jag är närmast totalt okunnig om – är att dess grundare/ledare/utövare mycket väl kan ha sett de yttre uttrycken för när människor mött Guds Ande och försöker apa efter dessa som om kraften fanns i reaktionerna och inte i vad som gav upphov till dem. Om så skulle vara fallet (vilket jag som sagt inte kan uttala mig om med någon alls säkerhet), är det ju inte så konstigt om det till det yttre påminner om varandra. Då är det ju inte karismatikerna som inspirerats av New Age, utan New Age som försöker komma åt kraften – utan vilja att vända sig direkt till Kraftkällan förstås.

    Guds Frid!

    Gilla

 2. Jag var visserligen inte på första mötet men på andra och jag förstår inte hur du kan mena att undervisningen på något sätt var en kritik på mot trosrörelsen ”emetionella och naiva” syn på andens gåvor? Att säga vi som är lite mer insatta är även ett sätt att göra sig exklusiv och speciell just det som är det stora problemet med trosrörelsen skulle jag vilja säga. Om du vill kritisera trosrörelsen så tycker jag att du skall anföra sak argument och dessutom så är det så att trosrörelsen är väldigt stor beroende på hur du vill definiera den då är det bättre att begränsa dig i din kritik. Dessutom så har det skett en stor förändring och sker på hur man ser på dha och tjänstegåvor och en massa annat genom åren.

  Gilla

  1. Wow! David, det var ingen dålig lista med kravspecifikationer som du anser måste uppfyllas innan någon ska våga sig till att kritisera trosrörelsen .Kan du namnge öht någon LivO-kritiker som du anser når upp till dessa kriterier, eller är ditt inlägg bara ännu ett i raden av försök att tysta ned all form av kritik?

   Gilla

  2. Hej David! Notera att jag skrev ”ofta”, jag vill på intet sätt döma ut en hel rörelse, men det är min egen åsikt att den teologi som formade trosrörelsen när den kom till Sverige på 80-talet har stora problem, jag är medveten om att det har skett en förändring och jag ber om ursääkt för att jag inte uttryckte det tydligare ovan. Det jag syftade på var att Marc talade om att vi inte ska gå från fattigdom till framgång utan från fattigdom till generositet (en tydlig kritik av framgångsteologin) samt att han betonar att tro är viktigt men inte tillräckligt och att även den minsta tro kan utföra mirakler (en modifikation av den klassiska word of faith-teologin).

   Sen med mer insatta menade jag oss teologinördar som läst mycket om olika läror, för ett år sen skulle jag inte haft nån aning om vem Marc var eller den teologiska bakgrunden till det han predikade. Jag menade inte att det bara är de utanför trosrörelsen som är insatta.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 3. Bra jobbat! Gott att se att fler börjar ta strid mot det som du kallar ”manifestationismen”. Med tanke på att det är mycket enkelt att möta anklagelserna mot den moderna karismatiska rörelsen blir jag förvånad över att inte fler väljer att göra detta. Det är tragiskt om människor blir lurade att hålla sig borta från vad Gud gör på jorden genom dessa falska varningar.

  Guds frid!

  Gilla

 4. @ Micael då förstår jag mer hur du menar och den kritiken är väl berättigad till stor del, jag är uppväxt inom trosrörelsen så jag är ganska insatt i mycket av hur undervisning, ledarskap och annat format människor både på gott men även på ont. Men det är ingenting jag vill diskutera här.

  Gud välsigne er oxå jag tror jag såg erat gäng i stadsparken idag !

  Gilla

  1. Nämen vad roligt! Kom gärna och häng med oss någon gång, vi är där varje söndag kl 16 fram till Augusti (om det inte regnar).

   Gilla

   1. Micael!

    Jag tror du missat den viktigaste biten av frukt.
    Andens frukt är även frid, friden är vår bedömningsbas, dvs att vi bedömmer utifrån andens frid, för där Guds ande är, där är denna andens frid.

    Orsaken till att jag nämner detta med frid, är att de flesta kyrkor jag gått till de senaste tio åren inte har denna andens frukt, utan resultatet i mitt inre, både under gudstjänsten och efter gudstjänsten är ett starkt psykist illamående. Många gånger käns det som om jag har en tvångströja på mig.
    Detta jobbiga sitter i hela söndagen och inte förren frammåt kvällen känner jag mig fri igen.

    För mig kvittare det vilka reaktioner, läror, eller vad som, för allt kan ju sk vara enligt bibeln, men om jag mår starkt psykist illa efter varje möte, så anser jag att det är enn annan ande där, oavsett hur rätt det ser ut.
    En gång och det var i julas, så upplevde jag till min förvåning, både glädje och frid i en Gudstjänst och efter en Gudstjänst.

    Att bedömma efter anden är något helt annat än att bedöma det faktiskt synliga, för jag kan ju träffa två fruktbärande JV och känna samma sak som jag upplever i en Gudstjänst, där det psykiska illamåendet innfinner sig.
    Där Guds ande är där är alla frukterna, dvs andens frukter, man förnimmer dem påtagligt och är de inte där, så är det något som är fel.

    Bb

    Gilla

 5. Jag gillar ju hela serien… Men jag förstår inte hur man kan hävda att icke kristna skulle ha gjort under i Jesu namn.”Gå bort ifrån mig”.. ”har vi inte…i ditt namn” är det inte personer som tror sig vara frälsta? Eller är det icke kristna som försöker ljuga sig in i himlen?

  Gilla

  1. Det är en ganska klurig text, å ena sidan säger 1 Kor 12:3 att de som bekänner Jesus som Herre gör det i kraft av den Helige Ande, och personerna säger att de gjort under i Jesu Namn, å andra sidan säger Jesus att Han aldrig har känt dem. Oavsett om de är kristna eller inte (och jag lutar åt att de är det) så är de falska profeter, det är det som är Jesu poäng.

   Gilla

 6. Björn, även om jag håller med dig till viss del så riskerar din bedömning att bli väldigt väldigt subjektiv. En annan person kanske inte alls upplever en situation som du och vad är det som garanterar att just du har förmågan att skilja mellan andar. Särskilt om det läromässigt inte finns någon som står i kontrast till vad Bibeln undervisar. Du säger att det kvittar vilka läror eller reaktioner som återfinns under en Gudstjänst. Jag säger tvärt om, om läran är skev spelar det ingen roll hur bra det känns och om läran är rätt så kanske det inte handlar så mycket om en annan ande som det handlar om mitt eget tycke och smak.

  Gilla

  1. Andreas!

   Dumt att skriva att det kvittar vilka läror eller reaktioner som återfinns under en Gudstjänst, för läran har ju förvisso en avgörande betydelse och jag menar inte att min subjektiva upplevelse alltid stämmer. Men jag tror nog att mina 27 år av erfarenhet har något att säga till om på det subjektiva området.

   Att pröva andarna är inte att fråga profeten om han tror att Jesus kom i köttet, utan om själva anden bekänner det och hur skall vi få reda på det?
   En ande som inte är från Gud, har inte parameter som frid, eller som det står i Jak, ren, fridsam, foglig fri från skrymtan och fri från tvivel.
   När det är frågan om andra andar, så kan de ge en liknande sk fridkänsla, men efter en stund så solkas den ner av något annat. detta gör att de som är känsliga mår dåligt, det är alltså något orent som gör sig till det äkta och rena.
   Jag har varit med om detta så många gånger och låter mitt inre vittnesbörd fälla slutdomen, men inte utan granskning av ex läran!

   Problemet med de här 5 undervisningspassen är att de legitimerar all sköns bråte, det blir ok med sk kristen yoga och meditation, det blir ok med en massa konstiga reaktioner och då när dessa uppträder, så behöver vi ju inte längre pröva dem.
   Ingen stans förutom den dövstumme pojken, som var besatt, kan vi se i evangelierna att sådana reaktioner förekom där Jesus gick fram. Att Paulus föll, berodde troligen på det starka skenet, för han slogs ju inte omkull.

   Jag tror att det i denna sista tid, är väldigt viktigt att inte tillåta sådant som faktiskt bibeln tillåter, för börjar vi tillåta en sak, så kommer resten som ett brev på posten.

   Jag kan förvisså hålla med om att det finns överdrifter i allt varnande, en del ser bara fel på allt och alla och det är ju heller inget bra! Men vi bör vara vaksamma och inte sätta tilltro till det som glimmar och ser bra ut!

   Bb

   Gilla

   1. Jag är inte ute efter att tjafsa emot eller föra en onödig diskussion utan vill ställa en fråga därför att jag är nyfiken på hur du tänker.

    Om man i ett sammanhang bekänner att Jesus är Herre, man tror på treenigheten, menar att Bibeln är Guds ord, håller fast vid de traditionella trosbekännelserna, menar att Jesus är enda vägen till Gud osv och du skulle uppleva denna ofrid i detta sammanhang då menar du att dessa inte är kristna? Eller att de står under den ondes inflytande eller något liknande? Detta kan de göra trots att de själva vill följa Jesus och vill älska honom. Tänker du att dessa skulle vara lite som fariseerna då? Att allt det yttre är rätt men det ändå är fel på insidan? Är det så du menar? Som sagt vill bara försöka förstå tänket.

    Gilla

    1. Andreas!

     Jag ställer inga likhetstecken med något av dina förslag, men min sk subjektiva upplevelse som påverkar mig både psykiskt och kroppsligt är för mig en tydlig fingervisning på att något är fel.

     I vissa sammanhan har jag kunnat sätta fingret på vad det är, men ibland inte, men av erfarenhet så har det visat sig vara något som är fel. I början trodde jag att det antingen var fel på mig, eller att man bett för lite innan mötet, eller någon annan anledning som jag försökte förklara det hela med, men efterhand så har det visat sig att min subjektiva upplevelse har stämt! Jag vill dock inte gå in på vad det har varit, men det finns en hel del!

     Bb

     Gilla

   2. Hej Björn! Frid är naturligtvis jätteviktigt, även kärlek, tålamod och glädje, likaså att ge till de fattiga, att visa gästfrihet, att älska sina fiender mm.

    Jag är inte på något sätt emot att pröva andarna utan det ska vi göra, men vi ska använda Bibelns kriterier när vi prövar andarna. Bibeln är mycket tydlig med att hur folk reagerar är irrelevant när vi prövar andar, vad som spekar roll är om människorna ifråga bär god frukt, bekänner att Jesus är Kristus och inte lär ut några irrläror.

    Jag är inte för någon form av yoga, däremot får vi inte kalla en fokusering på Kristus för yoga. Meditation är ett neutralt ord som betyder ”fokusera på”. På senare år har det fått en österländsk klang, men det är en milsvid skillnad på att fokusera på Kristus och fokusera på avgudar, nirvana, eller något annat som inte är Gud. Om en kristen ägnar sig åt yoga eller österländsk meditation ska vi ta avstånd från detta och tillrättavisa denne, för det går emot Bibeln. Om någon däremot tänker på Bibelord kan man inte anklaga denne för att syssla med new age. Han/hon gör det som Bibeln uppmanar till: fokuserar på Gud.

    Gud välsigne dig!

    Micael

    Gilla

    1. Micael!

     Har du sett det klippet där en blond kvinna profeterar för Todd bentley?

     – Här är ett gäng som alla erkänner denna kvinna, jag gör det inte, för jag anser att det inte är Guds ande som är över henne. Om du anser det så vill jag gärna att du beskriver vad i detta som manifesterar sig i henne som är Guds ande!

     Min fru blev chocka och rädd när hon såg det första klippet, jag själv tycker att det är vidrigt!

     Bb

     Gilla

     1. Hej Björn! Jag tror jag sätter upp en kommentarsregel för dig: se de fem klippen ovan först, kommentera sedan. Det du skriver nu visar tydligt att du inte har sett dem.

      Gud välsigne dig!

      Micael

      Gilla

      1. Micael!

       Jo då jag har sett dem och anser att du legetimerar det som du kallar reaktioner, men som jag menar är en annan ande. Därför gav jag länkarna.

       Du har förvisso en poäng, att kolla vad som händer i människorna, men det är faktiskt en farlig poäng. Orsak, har en granne som blivit sk heilad av någon heiler, grannan var värkligen salig och berörd, märkbart påverkad, men tyvärr så är inte det Guds ande ändå. Dät är alltså så, att människor verkligen kan uppleva positiva saker, bli helade, ja till och med förändrade, i dessa köten du tar upp, trots att det inte är Guds ande.
       Problemet är i denna undervisning du ger, är att du legitimerar det falska och att du får människor att bli mindre vaksamma, man sänker garden!

       Väl mött!

       Bb

       Gilla

 7. Ja visst är det sjukt och vidrigt, tyvärr är han inte ensam det vimlar av falska profeter nu och ännu fler som blint köper detta.
  Stora delar av kristendommen idag är faktiskt förädisk och lömsk.

  Det gäller att vara vaken och ständigt ha ”kompassen” Bibeln i sin hand och käcka av så man går rätt.

  Tänk om vi kunde sluta att fokusera vid under och manifestationer mm då skulle dessa profeter/predikanter självdö, tänk att få sätta fokus på det änkla heliga mötena med Gud och människor istället, där enkelhet blir det viktiga och strävan efter pengar kommer på sjutioelfte plats i deras liv.

  Gilla

  1. Hej Läsare! Jag gjorde klippen ovan särskilt med tanke på dig, så jag skulle vilja att du också ser alla fem innan vi fortsätter diskutera detta.

   Gud välsigne dig!

   Micael

   Gilla

  2. Varför fokuseras det så mycket dessa tider på att käbbla om vad som är från Gud eller onda andar för att vissa börjar skaka eller uppföra sig märkligt på andra sätt i inverkan av vad som kan vara den helige anden.
   Tror detta är villfarelsen som förvillar i dessa tider att misstänkliggöra Guds utvalda folk.
   Se en video med Stacey då hon talar i sitt normala tillstånd o fråga er själva om denna person verkligen skulle kunna intas av den onde eller är det så att när Guds ande slår ned i en person så är den så ”våldsam” att skakningar kan uppstå.

   Gilla

 8. Jag har inget problem med att Stacy Campbell skakar med huvudet eller flåsar lite när hon profeterar . Om den Helige Ande verkligen tar över hos en person som är öppen för det, varför är det så skrämmande? Förstår inte det riktigt. Om jag skulle hålla i en kniv och sätta den i eluttaget då skulle jag förmodligen skaka. Anden är kraftfull. Inte konstigare att skaka än att gå omkring med en eldslåga på huvudet och tala språk man inte lärt sig…? Jag tror Todd behövde det där ordet. Mer tragiskt är att han förmodligen dolde saker för hela gänget som bad för honom vid denna tidpunkt, innan han beslöt sig för att skilja sig och gifta om sig… Men det gör inte hennes profetia falsk. Kanske uppfylldes den inte helt och hållet pga av Todds val(?) men mitt intryck är att innehållet avspeglar Guds karaktär.

  Gilla

 9. Martin Kronbäck!

  Damen väser som en orm, skakar på huvudet som en vanvettig, hm Jesus hade anden i fullt mått, ändå står det inget om att Jesus hade sådana andliga manifestationer, visst är det märkligt?

  Om man anser att detta förhärligar Gud, så, ja då vet jag inte vad!

  Bb

  Gilla

 10. I den första videon säger du att manifestationerna är det enda kriteriet ”manifestationisterna” som du kallar dem använder för att avgöra huruvida en ande är sann eller falsk, det är inte sant, det som ”manifestationisterna” hävdar, främst är att läran ska vara enligt Bibelordet och att Guds Ande inte går utanför Guds Ord!!Det räcker inte med att bara bekänna Jesus som sin Herre det kan vem som helst göra. Frågan är istället om det är EVANGELIERNAS Jesus man bekänner som sin Herre?!
  Skakningarna och andra manifestationer är inte i sig huvudproblemet, det är i stället att heligheten som kännetecknar Den Helige Ande saknas. Har aldrig hört någon kritisera att någon gråter under den Helige Andes kraft jag är ganska insatt i detta som du kallar ”manifestationismen”. Inte heller har jag läst och hört kritik mot vanligt glädjeskratt. Dock när exempelvis Tod Bentley mitt i en mening till synes helt utan orsak börjar skratta ett hånfullt otäckt skratt, sådant har ingen helighet över sig. Du snevrider och talar om dessa som kritiserar det som du kallar ”den moderna karismatiska rörelsen” eller så är du okunnig och har bara läst det som du gillar att raljera över.
  Om detta som händer i de omtalade sammanhangen skulle förekommit i kyrkan för bara några 10-tal år sen skulle det som sker nu inte ha accepterats. Som du säkert vet står det i Bibeln om just falska tecken och under och Jesus säger även att de ska utföras i Hans Namn, då torde det väl röra sig om människor som bekänner Jesus som Herre och likväl utför falska tecken och under. Självklart kan falska andar sprida sig från New Age eller från andra ställen, de följer de falska lärorna! Självklart kan den Helige Ande komma över en människa på ett starkt sätt, vilket kan visa sig på olika sätt hos olika människor, har själv upplevt detta mänga gånger.
  Det som dock är kännetecknande för Den Helige andes berörning är Heligheten och att frukten blir omvändelse och att man ser Andens frukt i människans liv. Många av de manifestationer som visar sig nu i olika sammanhang är samma som bibeln beskriver visade sig när Jesus drev ut demoner då dessa demoner manifesterade sig och flög ut ur människorna.
  Du säger att de enda gemensamma nämnaren mellan olika rörelser som ”manifestationisterna” hävdar är manifestationerna, men det är inte fokus i de forum och i den litteratur jag har tagit del av utan det är villoläran som är den gemensamma nämnaren mellan dessa olika rörelser som kritiseras. Dessa som du kallar ”manifestatationisterna” är likt mig (du skulle säkert definiera mig som en av dem)själv sanningsälskare som älskar sanningen i Guds Ord och hatar villoläror som vilseleder människor bort från SANNINGEN.

  Gilla

  1. Jag menar inte att manifestationerna är manifestationisters enda kriterium utan det främsta. Jag har tittat på Kundalini Warning och Bibelfokus, och där är ”manifestationer” (reaktioner) i fokus. De menar att de som de pekar ut som falska profeter sprider irrläror också, huruvida så är fallt går jag igenom i femte filmen ovan.

   Gilla

   1. Fast om du sätter dig in i vad Lennart Jareteg skriver på sin sida angående de rörelser som han anser vara falska är det alltid läran i första hand som Lennart prövar dessa ”profeter” utifrån. Är det så att du endast satt dig in i delar av hans material, främst de delar som berör Toronto och Lakeland? Både Toronto och Lakeland- ”väckelserna” har sitt ursprung i trosrörelsen och har i grunden princip samma läror som trosrörelsen , vilket Lennart troligtvis i vissa fall tagit för självklart att gemene man som läser på hans forum vet men även klart och tydligt påpekat och i vissa fall även länkat vidare till info angående.

    På Lennarts webplats finns det en flik som heter villoläror där Lennart tar upp bland annat trosrörelsen, letterrainrörelsen m.m, därav har han i dessa delar redan analyserat vilka läror som han anser vara falska i de rörelser som även innefattar människor som uppvisar de extrema manifestationerna du här syftar till.

    Du kanske själv varit fokuserad på just manifestationer när du tagit del av hans material så det är sådan skrift du funnit i ditt sökande. När jag tagit del av Lennarts webbplats har jag inte fått den bild du ger av hur dessa rörelser analyserats och prövats! Den bild jag har fått är att Lennart Jareteg är mycket noggrann med SANNINGEN I GUDS ORD och att det är den som främst står till grund för hans bedömning och hans prövningar av dessa rörelser!

    Gilla

     1. Deras lära vilar på samma fundament och har sprungit fram ur samma grumliga källa även om vissa delar skiljer dem åt

      Gilla

      1. Deras lära vilar på samma fundament och har sprungit fram ur samma grumliga källa även om vissa delar skiljer dem åt

       Inget av det du visar ovan säger egentligen någonting relevant som går att bygga någon slutsats kring!

       Gilla

 11. Profeter genom hela Bibeln har alltid väglett och varnat Guds folk att vända om från sin ogudaktiga väg och från all form av avgudadyrkan. Hur bekräftas det om en profet är falsk eller sann enligt bibeln, jo genom att se till om han talar i enlighet med skriften och huruvida ordet han talat går i uppfyllelse. Att personen gör under behöver inte vara ett bevis för att han är äkta!

  Du hänvisar till ordet där man talar om att om den falska profeten säger att du ska följa andra gudar och tjäna dem, då skall du inte lyssna på dem, står det. Problemet är ju att detta inte skulle vara ett raffinerat sätt av fienden för då skulle han ju inte kunna förleda någon enda kristen. Nej, i stället presenterar han en annan jesus för oss än evangeliernas Jesus och ett annat evangelium än det sanna och om du tänker efter så är en jesus utanför evangeliet inte evangeliernas Jesus och därmed en annan gud! Du säger att man kan känna igen de falska profeterna genom att de uppmanar till avgudadyrkan och det är riktigt. Avgudadyrkan är så mycket mer än att tillbe en träbit, att hylla och ära dessa upphöjda självutvalda ”profeter”, det är i allra högsta grad just avgudadyrkan om du tänker efter och då dessa så kallade ”profeter” sprider falska läror så är det just avgudadyrkan.

  Du tjatar om detta med manifestationer men det är inte den huvudsakliga kritiken från dessa människor utan kritiken vänder sig mot läran och de manifestationer som sker är då enligt kritikerna ett resultat av den felaktiga läran som sprids. Du har inte hela bilden, har du verkligen satt dig in i vad dessa ”manifestationister” säger? Tror inte det! Du hänvisar till bibelordet som säger att de som bekänner att Jesus är Kristus, kommen i köttet är från Gud och det är riktigt. Saken är bara den att det är just på denna punkt som en del av dessa ”profeter” faktiskt felat. Inte så att de säger något öppet mot detta men läran de bekänner sig till leder i slutändan till just ett förnekande av detta med att Jesus är Kristus kommen i köttet. Se Bibelfokus.se angående exempelvis trosrörelsens teologi som den såg ut i början.

  Många av dessa så kallade ”profeter” sprider irrläror och genom detta så vänder de sig bort från sanningen i Guds Ord och leder människor vilse! Att kundaliniandarna skulle kopiera Guds Ande är ju befängt, dessa kundalinimanifestationer är ju urgamla till skillnad från de manifestationer som sker i kristenheten nu som inte setts tidigare i kristna sammanhang. Då kan man ju ställa sig frågan vem har kopierat vem? Det du säger om att Jesus gjorde tecken och under som inte stod skrivet i gamla testamentet och att detta pekar på att samma gäller även i vår tid. Om du tänker efter så var det ju Gud själv som kom till jorden och blev kött i Jesus Kristus, att Han gjorde under och tecken som inte kunde återfinnas i skriften är väl inget man kan jämföra med det som nu sker i kristenheten, Han är ju GUD! Om vi kan gå utanför skriften hur som helst, vad ska vi då pröva utifrån? Skulle inte det bli ganska farligt och kunna resultera i precis vad som helst?

  Gilla

  1. Hej Mona! Det finns de som sprider irrläror och en annan Jesus och dem tar jag bestämt avstånd ifrån. Jag diskuterar kristna ledare som har kopplingar till Torontovälsignelsen, och dessa predikar inga irrläror, de upphöjer evangeliernas Jesus och älskar Honom. Den främsa kritiken mot dem är att de beter sig ”konstigt”, se t.ex. Björns videoklipp ovan. Det är ett fullständigt obibliskt kriterium.

   Hur människor inom kundalini beter sig är irrelevant enligt Bibeln, det som avgör om en person är en falsk profet är om denne bär dålig frukt, predikar irrläror och förnekar evangeliernas Jesus.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Det finns flertalet platser att besöka bara på Bibelfokus där Lennart tar upp vad i dessa läror som han anser vara falskt om det prövas utifrån Guds Ord. Det finn hur mycket information om detta som helst där det tydligt framgår att i alla fall Lennart Jareteg främst använder Guds Ord för att urskilja falsk eller äkta andlighet.

    De du kallar ”manifestationisterna ”är ett helt nätverk världen över som har mycket stora kunskaper om detta och det som är kännetecknet för dessa VÄKTARE på muren är just kärlek till Sanningen. Exempelvis ”Kundalinivarning” är bara en bok av alla de böcker siom talar om detta som nu sker och den boken riktar ju endast in sig på just de manifestationer som författaren anser vara kundalinimanifestationer.

    De människor som fördjupar sig inom detta område tar ju inte endast del av boken ”kundalinivarning” och Bibelfokus utan det finns mängder med webbplatser och böcker och tillsammans ger de en helhetsbild av det som nu sker!! Du har bara plockat vissa bitar därav är din bild av de människor du kallar ”manifestationisterna” inte rättvis utan missvisande! Nedan har jag länkat till bibelfokus där det finns mycket info om vad man vänder sig emot, läromässigt, inom bland annat Toronto och Lakeland- ”väckelserna”.

    Här har du en länk där det tydligt framgår vilka kriterier Lennart Jareteg använt för att pröva falsk respektive äkta andlighet:

    http://www.bibelfokus.se/prova_andarna

    Här har du några exempel på vad Jareteg vänder sig emot rent läromässigt:

    http://www.bibelfokus.se/joel

    http://www.bibelfokus.se/trosrorelsen

    http://www.bibelfokus.se/frukt_av_toronto

    http://www.elvorochjanne.se/LAKELAND%20OUTPOURING/Todd%20Bentley%20-%20KONTEMPLATIV.htm

    http://groups.google.com/group/Bible-Prophecy-News/browse_thread/thread/e53d48616937dd02

    Gilla

    1. Hej Mona!

     Jag har gått igenom de fem första länkarna du gav mig och ska kommentera dem i tur och ordning:

     1. Här håller jag med Jareteg om mycket, men jag tycker det är besynnerligt att han här inte nämner folks reaktioner som ett kriterium (vilket iofs är förståeligt eftersom Bibeln inte gör det) när han i sitt Bibelstudium nämner dem om och om igen som anledning till att toronto är ”sjukt” och kopplar dem till new age. Det är dock en punkt jag reagerar på: ”Vi skall inte be till den Helige Ande”. Även om Jareteg inte menar det är det i princip att säga att Anden inte är Gud, eller har en annan ställning i treenigheten än Fadern och Sonen. Faktum är att detta går rakt emot konciliet i Nicaea, som säger att Anden ”tillbedes och äras”. Det är förvisso sant att ingen gör det i Bibeln, men om det är på grund av att man inte ska göra det och inte pga att det bara råkar vara så att det inte finns i Bibeln, då måste vi dra en teologisk slutsats som äventyrar Andens gudomlighet.

     2. Jag nämner Joels armé i del 5 ovan. Det Jareteg inte poängterar är att det finns olika grader av latter rain-teologi, han buntar ihop alla tänkare kring detta i ett paket vilket är djupt problematiskt. Alla som menar att Gud kommer sända en stor väckelse innan Jesu återkomst menar inte att det kommer komma en generation ”superkristna”, och ingen som jag känner till menar att detta skulle vara nödvändigt för Jesu återkomst. Jareteg säger utan källhänvisning att Toronto tillhör Latter Rain-familjen, jag antar det är härifrån du fått argument för att trosrörelsen och toronto ”har samma fundament och samma urspurng”, men det stämmer inte. Förvisso hoppas många inom Toronto att Gud ska sända en stor väckelse, men de talar inte om ”manifested sons of God”. För övrigt har Jareteg mycket svårt att visa att detta skulle vara en obiblisk lära, han säger för det första att det kommer komma fientliga arméer i den sista tiden, men det håller inte eftersom detta naturligtvis inte utesluter att Gud också låter en väckelse ske före detta. Sedan argumenterar han för att Joels profetia om Andens utgjutande av allt kött gäller endast det judiska folket och hänvisar till andra Bibelställen som talar om att hela Israel ska bli frälst. Men de Bibelställena talar inte om Andeutgjutelse och Joel talar inte om det judiska folket, ändå hävdar Jareteg att denna tolkning är den rätta och att någon annan tolkning är en irrlära som gör att man kan anklaga folk för att drivas av falska andar.

     3. Här går Jareteg igenom trosrörelsen vilken jag inte diskuterar enligt ovan.

     4. Det här är väldigt oseriöst, Jareteg kan inte peka på en enda irrlära i Toronto men han tar upp en person och en församling som farit illa av välsignelsen. Detta är naturligtvis tragiskt, å andra sidan finns det tiotusentals som har berättat om hur Toronto förnyat dem. Jag har varit tydlig med att det fanns både bra och dåligt i Toronto, frälsning är bra, hundläten är dåligt, men att bara fokusera på det dåliga och sedan mena att detta är av demoner är inte seriöst.

     5. Författarna kan inte visa på en enda irrlära Bentley predikar utan reagerar på att han talar om änglar och kontemplation.

     Gilla

     1. ”Vi skall inte be till den Helige Ande”. Även om Jareteg inte menar det är det i princip att säga att Anden inte är Gud, eller har en annan ställning i treenigheten än Fadern och Sonen.” Du säger att Jareteg riskerar med detta uttalande att förringa andens gudomlighet och det är verkligen ett konstigt uttalande av dig! Jareteg är mycket noggrann med att FADERN, SONEN och DEN HELIGE ANDE är delar av Den Gudomlig Trenigheten och att alla tre är gud fast olika personer i gudomen! du vet väl att man inte på ett enda ställe (så vitt jag vet) i bibeln ber direkt till Den Helige Ande utan när Jesus lär oss att be så säger Han att vi ska be till Fadern i Hans Namn!

      Jag anser att när en man hänvisar till änglar med samma namn som en ”dödsängel”som kommer med än det ena och än det andra även då bibeln talar om att det är Fadern som svarar på våra böner och sänder vårt bönesvar tillbaka till oss då är man farligt ute… Detta med kontemplation om du sätter dig in i vad det verkligen är och vad det leder till så skulle du nog också reagera…Som jag sa tidigare du har inte hela bilden!

      Jag kan inte med ärlighet säga att jag håller med om allt som står på Bibelfokus men när jag läser Joel bok är jag tvungen att erkänna att jag inte kan förstå hur man kan bygga en hel teologi som så totalt genomsyrar dessa rörelsers lära på de enstaka ord man här finner och som så totalt tagits ur sitt sammanhang! ”Letter rain” och ”Manifested sons of God” förringar VEM GUD ÄR och VEM och VAD vi människor är och vårt förhållande till Den Allsmäktige Guden, Skapare av himmel och jord… Vad är vi människor i förhållande till GUD, JO Bibeln talar om människan som GRÄS som vajar för vinden.. Det gör Gud STOR och oss människor SMÅ!

      Gilla

 12. I din framställan är du lite kaxig och söker få det att låta som att kritikerna är okunniga och jag upplever när jag lyssnar på dig att du förlöjligar dem. Är du medveten om att flertalet av dem som går emot detta som nu sker inom kristenheten är välutbildade teologer och pastorer som har levt med Herren under fler år än du är gammal och som alltid förankrar sina påstående i summan av vad Gud Ord säger?! Det är i de allra flesta fall inga dunungar som kommer med osaklig kritik bara för att de tycker det är kul att diskutera utan de flesta av dem har ett ärligt hjärta och känner nöd och sorg över det som sker! Sedan finns det bråkmakare som bara vill träta och kritisera för att skapa debatt så de får möjlighet att träta men de är lätt att känna igen på tonen och på sätter de lägger fram sin kritik på.

  Gilla

  1. Den markerades som skräppost av WordPress (händer med kommentarer ibland, har inte riktigt listat ut varför) men nu har jag återställt den.

   Gilla

 13. Björn

  Att Jesus inte ”reagerade” på den Helige Ande medan människor gör det är inte så konstigt då Jesus var och är fullkomlig.

  Det är aldrig någon som sagt, inte jag i alla fall, att skakande eller flåsande förhärligar Gud… Men det betyder inte att dessa saker är ”beviset” för att kvinnan talar i ”en annan ande”.

  Om det nu skulle vara så att Stacy Campbell är en falsk profet, då skall man kunna peka på dålig karaktär, allvarliga villoläror osv. Skakningar är inget bevis eller argument. det är det som är poängen.

  Gilla

  1. Martin Kronbäck!

   Det är aldrig någon som sagt, inte jag i alla fall, att skakande eller flåsande förhärligar Gud… Men det betyder inte att dessa saker är ”beviset” för att kvinnan talar i ”en annan ande.

   – Nej det kanske inte bevisar att hon tala i en annan ande, men helt klart är att hon för över på andra detta väsande och skakande, hon som också började skaka kunde ju inte sluta vad det såg ut som.
   Så både överföringen och att hon inte kund sluta skaka är ett tecken på att något äer fel.

   Dålig karaktär är inget tecken på en falsk profet, utan frukten som Micael säger, skakningar, väsandet, överförandet och att de knapt kan sluta skaka är dåliga frukter.

   Jag blir mycket förvånad att man kan försvar sådant här!

   Bb

   Gilla

   1. Det är obibliskt att kalla reaktioner för frukt, Bibeln kallar dem aldrig för frukt. Frukt är enligt Bibeln karaktär (Andens frukter) och goda gärningar.

    Gilla

    1. Micael!

     Ett annat ord för frukt är resultat och om resultatet är dessa konstiga manifestationer, så är det inga goda resultat/frukter.

     Skulle du själv vilja stå så och skaka på huvudet, väsa som en orm, flåsa som en brunstig tjur när du ber, eller profeterar?

     Bb

     Gilla

     1. Hej Björn! Återigen, det är ett teologiskt fel att kalla reaktioner för manifestationer. Jag går efter Bibeln och Bibeln säger aldrig att reaktioner är någon frukt, varken positiv eller negativ. Det är läran, livsstilen och bekännelsen till Jesus som vi ska gå efter.

      Jag börjar själv skaka ibland när jag tillber Jesus, och skakningarna tenderar att bli kraftigare ju mer jag fokuserar på Honom och ju mer jag visualiserar Hans korsfästelse. Det är inga nyheter, folk har skakat i flera århundraden när de mött Gud, vilket jag nosar litegrann på i del 4. EN bok jag rekommenderar om detta är When the Spirit Comes with Power av John White.

      Sen är det vi som lägger in tolkningar som orm och tjur, flåsningar kan komma av utmattningar och kraftansträngningar och behöver inte ha med djur att göra. När Daniel hade sett en syn från Gud blev han helt kraftlös, det tog musten ur honom. Saker kan hända med människors kroppar när de möter Gud, det är yttre reaktioner på inre känslor, vilket jag säger i del 3.

      Gud välsigne dig!

      Micael

      Gilla

      1. Micael!

       Jag vet om Daniels reaktioner och jag har själv kännt mig sk kraftlös, men det här som uppvisas i ex länken jag gav är något annat, jag känner ett väldigt starkt obehag och vill verkligen inte ha med sådant att göra.

       Jag har sett Guds kraft verksam många gånger, till både helande och befrielse, men det som uppvisas här och även på Todds möten är något jag inte känner igen.
       Nu har jag ju inte varit på något av dessa möten, så jag kan ju egentligen i ärlighetens namn inte säga något, men jag har sett tillräckligt mycket för att känna igen Guds ande.

       Jag var faktiskt med när Mark, försökte introdusera att benen skulle i princip börja dansa, jag kunde absolut inte annamma detta, för varför skulle de det?

       Du skriver: ju mer jag visualiserar Hans korsfästelse. Jag undrar vad du menar med detta?

       Bb

       Gilla

       1. Det jag försöker visa ovan är att Bibeln säger att vi ska känna igen falska andar på läran, frukten och bekännelsen av Jesus. Om du inte känner igen reaktionerna men känner igen läran, frukten och bekännelsen av Jesus kan du vara trygg med att det ändå är den Helige Ande. Kom ihåg att det är sannolikt att Stacey skakar på huvudet av egen kraft och inte under en andes styrning. För att argumentera att det faktiskt är en falsk ande som ligger bakom måste hon predika irrläror, bära dålig frukt eller förneka Jesus. Är detta inte fallet kan vi enligt Bibeln inte anklaga henne för att vara en falsk profet.

        Med visualisera menar jag tänka och fokusera på, jag tänker på Hans lidande och försöker se korset framför mig. ”Jag har alltid haft HERREN för ögonen, han är på min högra sida, jag skall inte vackla” (Ps 16:8) ”ni som har fått Jesus Kristus framställd för era ögon som korsfäst” (Gal 3:1)

        Gud välsigne dig!

        Gilla

        1. Jag ska inte uttala mig så tvärsäkert här, eftersom jag bara orkade se några sekunder av de båda klippen. Jag mådde fruktansvärt dåligt av att se hennes beteende. Låt oss verkligen hoppas att hon skakar av egen kraft och att hon inte får allvarliga men av dessa högst onaturliga rörelser. Jag saknar läkarutbildning, men för mig som lekman gissar jag att hjärnskakningar och nackskador ju ligger allra närmast till hands… Så jag frågar istället: Kan någon som klarar av att se och höra det, kort sammanfatta vad det var för profetiskt budskap hon framförde?

         Gilla

 14. Jesus Kristus, Guds son, säger : ”Inte alla som säger Herre, herre till mig skall komma in i himmelriket utan bara de som gör min himmelske faders vilja. På den dagen skall Många säga till mig: Herre, herre, har vi inte profeterat i ditt namn och drivit ut demoner i ditt namn och gjort många underverk i ditt namn? Då skall jag säga dem som det är: Jag känner er inte. Försvinn härifrån, ni ondskans hantlangare! ”

  Matteus 7:21-23

  Micael: Visa mig gärna var dessa ”reaktioner” utifrån Den Helige Ande som du försvarar, står beskrivna i Guds Ord?

  Gud ger varje omvänd pånyttfödd Jesu Kristi efterföljare Den Helige Ande och dessutom Skriften som auktoritet just för att kunna avgöra vad som är riktigt eller fel.

  Gilla

  1. Hej Nicke! Amen, Guds Ord är verkligen det vi ska basera vår teologi på, därför reagerar jag mot manifestationismen eftersom tanken att reaktioner skulle avslöja om det är den Helige Ande eller någon annan ande som är verksam är fullständigt obiblisk. Jag går igenom Matt 7:21-23, reaktionerna och allt annat i fem youtubeklipp som finns att se här ovan.

   Gud välsigne dig

   Micael

   Gilla

   1. Det som kanske gjorde starkast intryck på mig var exemplet Mose; hur man med en ”biblisk” prövning kan totalt döma ut denne gudsman. Ja, eller precis vad som helst för den delen.

    Men.

    På samma sätt, kan man utifrån samma Bibel omvänt försvara precis vilka stolligheter och vilken ondska som helst om man så önskar. Rasism, apartheid, folkmord, häxbränning… Man skulle kunna försvara fylleri och grov incest med att hänvisa till att Bibeln inte fördömer vad _den_rättfärdige_Lot_ gjorde sig skyldig till.

    Du har plockat ut vissa kriterier på hur man ska avgöra huruvida en människa drivs av DHA eller inte (ganska bra iofs, men inte heltäckande och rätt så skräddarsydda för att Totontotokerierna skulle få godkänt). Sedan är det väl näst intill naivt att bedöma dem efter vad de skriver i sina presentationer på respektive webbsidor. Jag är helt övertygad om att när det andliga mörkret var som allra mest kompakt i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, om de då hade en hemsida skulle man inte hittat något konstigt på deras officiella presentation av vad de tror på.

    Vi vet att är det något man inte bör, så är det kalla DHA:s verk för Belsebubs. Men är det så mycket bättre att tvärsäkert ge Gud den tvivelaktiga ”äran” för sådant som Han kanske inte ligger bakom? Sådant som i allra bästa fall är människors handlingar i köttet? Eller ge Gud äran för ”helanden” som aldrig har skett?

    Vidare köper jag inte att frukter skulle stå för goda gärningar utan tydligare stöd för den tolkningen. I NT finns inte många positiva associationer till gärningar, utan lag-gärningar och köttets gärningar dominerar de ställen de gärningar omnämns i NT. Köttets gärningar ställs som motpol, inte till andens gärningar eller ens goda gärningar, utan till andens frukter. Köttets gärningar är högljudda, häftiga och okontrollerade. Andens frukter är mer av egenskaper är gärningar.

    Till sist vill jag vittna om vad som hände när jag själv brottades med min tvehågsenhet inför den stil som förekommer på möten med framgångsteologiska förkunnare. Två bibelord kom till mig, och jag är övertygad om att det var Herren som gav mig dem. Det första var: ”Vi har inte fått försagdhetens ande, utan kraftens, kärlekens och…” Vad kommer sedan? Jo, precis det som saknas i trosrörelsen.

    Det andra, som fick mig att definitivt inse att predikanter som inte har så mycket självkontroll att de kan stå still i talarstolen och tala i normal ton, var detta: ”Se, över min tjänare som jag uppehåller, min utkorade, till vilken min själ har behag, över honom har jag låtit min Ande komma; han skall utbreda rätten bland folken.

    *** Han skall icke skria eller ropa och icke låta höra sin röst på gatorna.*** (min markering förstås)

    Ett brutet rör skall han icke sönderkrossa, och en tynande veke skall han icke utsläcka; han skall i trofasthet utbreda rätten. Hans kraft skall icke förtyna eller brytas, intill dess att han har grundat rätten på jorden; havsländerna vänta efter hans lag.”

    (Här finns det som gjorde mig så innerligt glad när jag äntligen upptäckte den här bloggen: Hela Pingsten, med rätten, rättvisan och hänsynen till de svagaste.) Allt detta i ett sammanhang som tydligt indikerar att det är tecknen på att Herren låtit sin Ande komma över sin tjänare. Min slutpoäng är: Vad är det som säger att man inte kan räkna in detta tecken som ett kriterium för att en predikant verkligen är smord av DHA, då det också står så svart på vitt i Bibeln? Om Guds Ande kommit över en Herrens tjänare, så ska det faktiskt märkas genom att han inte skriar och ropar.

    Gilla

    1. Hej Tony! I del 2 ovan tar jag upp alla Bibelord om falska andar och falska profeter som finns, om jag utelämnat något får du gärna säga vilket, men jag har på intet sätt velat skräddarsy urvalet för Torontorörelsen.

     Det Bibelorden tydligt säger är att falska profeter predikar falska läror och en falsk Kristus. Om en lärare tydligt säger på t.ex. en hemsida att han/hon tror på klassisk kristen tro säger manifestationisterna att trots detta gör de det inte. Men Bibeln säger att falska profeter inte bara tro på falska läror utan predikar dem. Att anklaga folk för att predika något annat än det de predikar är förtal.

     Sen syftar Bibelordet du citerar enligt NT på Jesus, och Han ropade ändå en del. Att döma ut en person som falsk lärare trots att han predikar Kristus och endast Kristus bara för att han gör det med hög röst är inte så snällt.

     Guds välsignelse

     Micael

     Gilla

     1. Självklart syftar Jesaja-ordet på Jesus. Men menar du att det *bara* syftar på Jesus??? Att inte Gud har någon annan tjänare som Han låter sin Ande komma över? Det tror jag väl ändå inte att du menar! Om om nu Jesus ropade en hel del, ska vi då inte ta och radera Jesaja-orden från Bibeln, eftersom han tydligen profeterade falskt? 😉

      Du skriver: ”Om en lärare tydligt säger på t.ex. en hemsida att han/hon tror på klassisk kristen tro säger manifestationisterna att trots detta gör de det inte.” Två logiska felslut i samma mening. 1. Blanda inte in dem som du kallar manifestationisterna i sammanhanget. Vad man tycker om någons förkunnelse böhöver inte ha det allra minsta att göra med vilken inställning till man har till reaktionerna. 2. Man kan visst kopiera och klistra in en helt teologiskt oförvitlig klassisk kristen trosbekännelse i sin presentation, och likväl i praktiken predika ett helt annat evangelium, t ex det framgångsteologiska. Jag står helt fast vid det jag skrev i Knutby-exemplet. Man måste granska vad de lär ut på sina möte och i undervisningsmaterialet de säljer runt dessa möten, inte bara vad de skriver på sina putsade presentationer.

      Att anklaga folk för att predika något annat än det de predikar är förtal. Javisst, alldeles självklart. Anklagar du mig för förtal nu också, eller hur ska jag tolka det? Jag har, som sagt, blivit mycket glad när jag såg vad jag uppfattade som huvudtanken i denna blogg, Hela Pingsten. Men ju längre du går i att försvara det oförsvarliga och ju aggressivare ton du använder, desto mindre förtroende har jag kvar för dig.

      Jag är helt övertygad om att det var Herrens Ande som visade mig på bibelställena för att varna mig från att ta in på fel väg. Törs du påstå att det var någon annan ande som vilselett mig? (Du använder ju själv samma skrämseltaktik för att vi inte ska våga ifrågasätta andras andliga upplevelser…)

      Gilla

      1. Om jag låter aggressiv ber jag om ursäkt för det, jag tycker bara det är trist att så många tror att lärare som predikar Jesus predikar ett falskt evangelium. Jag ser nu att bevisbördan hamnat på mig, utan att någon har gett ett enda exempel på en enda falsk lära som de jag diskuterar ovan predikar vill folk att jag ska redogöra för allt de någonsin har predikat för att bevisa att de inte är falska lärare. Jag tycker bevisbördan bör ligga åt andra hållet, se min utmaning nedan. Och jag anklagar inte dig för förtal, däremot de som är insatta i frågan och som är det jag kallar för manifestationismens största tänkare, deras uppträdande är djupt problematiskt.

       Gud välsigne dig!

       Gilla

 15. För att du skall kunna säkert påstå att dessa personer som du hänvisar till inte är falska profeter måste du ju sätta dig in i vad de predikar i sin helhet, det krävs att du sätter dig in i det de predikar mer än du i dennas videoserie gör, det krävs även att man har djupa kunskaper i ordet då de ”profer” som predikar falska evangelium blandar upp det falska med det sanna! En villolära är aldrig 100 % falsk utan 99% sann och 1% falsk och den procenten som är falsk kan räcka beroende på vad det är som ingår i denna procent!

  Gilla

  1. Ja, min videoserie kunde inte bli hur lång som helst, men att visa folk vad de här predikanterna har för trosbekännelse är ganska effektivt för om de varit sanna villolärare skulle de naturligtvis inte vilja ha en trosbekännelse. Jag kan påstå att du menar att en höna är fjärde personen i treenigheten och sedan hur mycket du argumenterar för treenighetsläran påstå att du bara gör det för att dölja den irrlära du ”egentligen” predikar, den sista procenten. Men det är förtal. Om de anklagade ovan är villolärare gör de ett ruskigt dåligt jobb, för alla som går in på deras hemsida möts av klassisk kristen tro.

   Gilla

 16. Jag vet inte om du förstått att Torontorörelsen och Trosrörelsen är sprungna ur samma källa och att Torontorörelsen är byggd på näst intill exakt samma lärosystem!

  Gilla

  1. Det är en lögn, ingen kan visa på att Marc Dupont eller Randy Clark predikar irrläror. De visar klart och tydligt att de ställer upp på klassisk kristen tro. Vad som sker är att folk anklagar dem för att sprida irrläror trots att det inte verkar som det, att även om de varje gång de predikar tydligt säger att Jesus är Herre och predikar klassisk kristen tro så någonstans, någon gång tror de på en irrlära som de nästan aldrig predikar. Jag är leden, men det är inte seriöst, det är förtal.

   Gilla

 17. Micael!

  Hur kan du säga att det är lögn, jag var själv där, tyvärr var de mesta med på att låta anden få deras ben att dansa., dock uta speciellt bra resultat!

  Jag hoppas förvisso att Mark upphört med dessa tokerier.

  Bb

  Gilla

  1. Vad har det med trosrörelsen att göra? Och varför dra slutsatsen att en falsk ande fick Marc att säga något sådant och inte bara brist på vishet?

   Gilla

   1. Micael!

    Det var för ca 23 år sedan och det var då jag tror att det började, man ville ha synliga andliga manifestationer, men man försökte på olika sät få Gud att göra sådana märkliga ting, vilket ofta leder till att det inte är Gud som gör det, utan någon annan ande!

    Bb

    Gilla

    1. Att tvinga fram reaktioner (återigen, manifestationer är ett dåligt begrepp att använd om detta) är verkligen fel och det tar jag bestämt avstånd från. Däremot har reaktionerna rapporterats under hela kyrkohistorien – kväkare, väckelserna på 17- och 1800-talet, pingstväckelsen mm.

     Gilla

 18. Vänner, jag vill ge er en utmaning: om det verkligen är irrläror och inte folks reaktioner som är grunden för anklagelserna att kristna ledare som har kopplingar till Torontovälsignelsen är falska profeter som drivs av falska andar:

  Kan ni ge ett exempel på en genuin irrlära som Randy Clark, John Arnott, Carol Arnott, Marc Dupont, Bill Johnson, Heidi Baker eller Todd Bentley predikar?

  Gilla

  1. Har redan skrivit vilka läror som jag menar inte är grundade i Guds ord och vad gäller Tod Bentley så har han i en video, jag själv sett, vittnat om när han sparkat, knuffat och slagit människor för att de ska bli helade, till och med en gammal dam. Någon av dessa människor flög genom rummet och träffade en dörr… Han döper även människor i Faderns, Sonen och BAMS namn.. Är det inte villolära så undrar jag vad som är det!!! Han går upp i änglasyner där änglarna går utöver vad skrivet är, han uppmuntrar till metoder för att komma in i anden och uppmuntrar till kontemplation och mycket mer.. Han säger att Herren sagt år honom att tatuera in dessa hemska tatueringar som föreställer demoniska avbilder (sök på nätet får du se) och detta långt efter att han blev frälst! Hela den profetrörelse han är sammankopplad med finns stora frågetecken kring, läromässigt! Dessa som du nämner ovan predikar även om holy drunkness vilket inte är bibliskt. I Ordet står det att vi ska vara nyktra och vakande på många ställen! Att fyllas av Anden innebär inte att vi ska ragla eller gapskratta i flera timmar.. David Wilkersson predikade mot dessa läror och han menade att det inte finns något att gapskratta åt i de mörka tider vi lever i och jag kan inte annat än hålla med honom.. Vi ska i stället ångra oss och böna och be på våra bara knän för vårt land och för alla ofrälsta själar som riskerar helvetet! Vissa av dessa predikanter har till och med blivit så ”fulla” i anden att de inte kunnat predika Gud Ord fast det är det de borde vara kallade till som predikanter, eller?

   Gilla

   1. Det mesta du skriver har jag redan tagit upp i del 5 och del 3 ovan, men att han skulle bytt ut den Helige Ande mot Bam! var en nyhet. Har du källa till det? Hur ser du på att han på sin hemsida tydligt säger att han tror på den Helige Ande och att han i sina predikningar om och om igen betonar Andens verk och Andens gåvor?

    Jag kan inte hitta någon tatuering han har som föreställer en demon, däremot en som föreställer Jesus, en som det står liv på, en blomma, ett kors, en nattvardsbägare mm.

    Gilla

 19. Inte ser jag den helighet som kännetecknar Guds folk här i detta dopet. Dopet är något heligt liksom nattvarden och inget att härja kring!!!

  Gilla

 20. Ojojoj, Bentley är verkligen helt makalös. Dock har du ännu inte lyckats peka ut någon irrlära, Mona, utan en hel del saker som verkligen tyder på brist på vishet och genomtänkt teologi, men knappast på att Bentley är driven av falska andar.

  1. Todd slår folk han ber för. Det är sant, jag tar upp det i del 5 ovan. För kyrkohistoriskt kunniga är detta obegripligt, men de flesta som kan pingströrelsens historia känner till Smith Wigglesworth, en av de största pingstevangeliserna världen någonsin sett som kallades för ”trons apostel” och som hade en stor helande- och evangelisttjänst. Han slog folk ibland som han bad för, de vittnesbörd jag fått ta del av berättar dock om att de inte kände någon smärta utan blev helade. Wigglesworth var stenhård på att han inte slog människorna utan demonerna som orsakade deras sjukdom, och att han gjorde det endast på Faderns önskan, men detta gjorde honom väldigt kontroversiell hela sin livsstil. Bentley är mycket kyrkohistorisk kunnig och har några gånger berättat om hur han likt Wigglesworth slagit till sjuka efter deras samtycke för att uppnå samma resultat som Wigglesworth. Han menar att ingen skadats utan tvärtom har folk blivit helade. Det är förstås svårt att kontrollera. Jag förstår att det här är väldigt konstigt och kontroversellt för många – inte minst för en kristen pacifist och ickevåldsförespråkare som jag själv – men tekniskt sett är detta inte en irrlära. En irrlära är ju en lära, inte ett förbönssätt.

  2. Todd döper folk i Faderns, Sonens och Bams namn. Videon visar tydligt att han döper i Faderns, Sonens och den Helige Andens namn också, och i Jesu Namn. Det ä helt uppenbart att enligt Todds teologi spelar de exakta formeln inte så stor roll i dopet, utan det är själva handlingen i förening med tron på Jesus och den Helige Andes närvaro. Videon är ganska hemskt snedvriden, gör narr av Todds tunggotal mm., och påminner om videon med Moses som jag visade i del 4 ovan. Liksom punkt ett kan inte detta betraktas som en irrlära eftersom Todd inte förespråkar en lära som säger att den Helige Anden inte är en del av treenigheten, att den Helige Ande heter Bam i andranamn etc., utan det är ett enkelt citat som endast återspeglar att Todd inte anser att Matt 28:18 är en obligatorisk formel, och det kan vi ju även se i Apg där man döpte i Jesu Namn, inte bara i Faderns, Sonens och den Helige Andes Namn.

  3. Todd går upp i änglasyner där änglarna går utöver vad skrivet är. Som jag säger i del 2 ovan får man inte blanda ihop det utombibliska med det obibliska. Vi har namnen på tre änglar i Bibeln. Betyder det att alla andra änglar är namnlösa? Naturligtvis inte, lika lite som att alla kristna som inte nämns vid namn var namnlösa. Tanken att Bibeln utgör gränsen för vad vi kan veta om Himlen är helt och hållet obiblisk.

  4. Todd uppmuntrar till metoder för att komma in i anden och uppmuntrar till kontemplation. Det gör Bibeln också, på ett sätt. Man ska vara extremt försiktig med att närma sig new age, det är riktigt, riktigt farligt, samtidigt kan ett fokus på den Helige Ande aldrig vara något dåligt. Inom new age fokuserar man på ingenting, man tömmer sinnet, medan Bibeln uppmanar till att ständigt tänka på Guds Ord, att fyllas av den Helige Ande, att söka Guds ansikte. Tanken att kristna som söker den Helige Ande och längtar efter den Helige Ande fylls av en annan ande när de gör detta är obiblisk.

  5. Todds tatueringar föreställer demoner. Sidan du länkade till är väldigt konstig. Bland annat säger de att hans tatuering av Jesus är en satanistsymbol – för att den är upp och ner. Vad de inte tänker på är att den är upp och ner bara för att Todd lyfter på armen, i vanligt läge är Hans huvud åt rätt håll. Det där är inte seriöst, det är svartmålning och förtal. De skriver att hans japanska tecken betyder något annat än de gör, de skriver att dödskallen i mitten på rosen (en bild till Bibelordet: ”döden är en vinning”) är en demon när det i själva verket inte är något annat än en dödskalle. De säger att krigaren på hans ben är Medusa, trots att Medusa är en kvinna och har ormar som hår, vilket inte alls stämmer överens med tattueringen. Och slutligen, inte heller detta kan klassas som en irrlära.

  6. Todd förespråkar ”holy drunkenness”. Jag tar upp detta i del 3 ovan, argumentet att det skulle vara obibliskt eftersom Bibeln uppmanar till nykterhet är vanligt men det syftar snarast på alkoholkonsumtion, Paulus kontrasterar att dricka sig berusad på vin och uppfyllas av Anden i Gal 5. Med det sagt stöder jag inte rörelsen som frossar i detta och som beter sig som galna på mötena så att Ordet inte predikas eller så att det blir fokus på reaktioner, men inte heller detta går att klassa som irrlära.

  Gilla

 21. Det är bara så enkelt att du bestämt dig för att detta är helt okey så ingen ide att kommentera ovansående!!! Bättre är att be!

  Gilla

  1. Hej Mona! Jag tycker inte att allt detta är okey, jag tycker Bentley tyvärr många gånger visar brist på vishet och teologisk grund, jag tycker att Catch the Fire Toronto gör fel som kallar reaktioner för manifestationer mm. Vad jag däremot inte kan se är att varken Bentley eller de andra kristna ledarna jag listat ovan är drivna av demoner. Jag reagerar skarpt på att man kan komma med en såpass allvarlig anklagelse med minimalt Bibliskt stöd för detta.

   Gilla

  1. Wilkerson var en gudsman men visar här på typisk manifestationism. Det som avgör om folk är falska profeter är inte reaktioner enligt Bibeln utan läran, bekännelsen till Jesus och frukten.

   Gilla

   1. Läran och frukten han gav exempel på talar väl sitt tydliga språk: Tre månader av bara gapskratt, ingen predikan av Guds Ord. ”Lägg ifrån dig Bibeln, den har inget att säga dig.”

    Gilla

    1. Det är verkligen en legitim kritik av den pastorn, och ingen ledare med kopplingar till Torontovälsignelsen skulle försvara ett sådant uttalande. Ändå dömer Wilkerson ut hela rörelsen som att vara falsk.

     Gilla

 22. Lite av John Wimbergs teologi

  Founder of the Vineyard churches. Prior to the ministry, he was manager of the pop singing group, The Righteous Brothers, he chose to go into ministry, into the Quaker church. As time went on, he pulled a group of people together, and unilaterally announced formation of a church with himself as pastor. He formed this church under the umbrella of the Calvary Chapel churches in California, but a few years later, took his church, and several others out to form his own denomination, the Vineyard. His theology appears to have consisted of: (1) ”New Breed”/Manifest Sons of God (See note 25). (2) Joel’s Army : We are to conquer the world as the manifested sons of God (i.e. in our glorified bodies) to bring in the Millennium.(3) Dominion/Kingdom Now theology (4) Opposed to testing manifestations by scripture (5) Believed in the ”corporate Christ”. (Christ is not required during the millennium since we are Christ (the body thereof)). Christ needs us, because without his body he is incomplete. (6) Accepted use of relics for healing. (per Roman Catholic Church). (7) Paradigm Shift: A shift in the way that Christians think from a rationalistic view, to an approach where doctrine is developed using experiential approach. (8) Claimed (along with C. Peter Wagner) that the Laughter Movement is the ”Third Wave”, the Reformation being the first and the Charismatic Renewal being the second. (The Interactive Bible, 1998)

  ”There is no place in the Bible where people were lined up and Jesus or Paul or anyone else went along and bapped them on the head and watched them go down, one after another, and somebody else ran along behind. Can you picture Peter and James — ”Hold it, hold it, hold it!” — running along behind trying to catch them? And so the model that we’re seeing, either on stage or on television, is totally different from anything that’s in Scripture.” (John Wimber, ”Spiritual Phenomena: Slain In The Spirit — Part 1,” Vineyard Christian Fellowship, Anaheim, CA, 1981, audiotape) John Wimber subsequently said: ‘There’s nothing in Scripture that supports these kinds of phenomena that I can see, and I can’t think of anything throughout the church age that would,’ Wimber writes. ‘So I feel no obligation to try to explain it. It’s just phenomena. It’s just people responding to God.'” (Holy Laughter, Albert James Dager, 1996) Now John Wimber … claims to have found ample validation for this phenomenon (weird revival manifestations) in Scripture, church history, and his own experiences. (Counterfeit Revival, Hank Hanegraaff, 1997, pg. 15-16)

  On Calvary Chapel: ”Calvaryites are sometimes a little too heavily oriented to the written Word.” (John Wimber, ”Healing: An Introductions,” (audiotape no. 5) and ”Church Planting Semnar,” as quoted in Stephen F. Cannon, ”Kansas City Fellowship Revisited”)

  ”So in 1978 I left the Charles E. Fuller Institute of Evangelism and Church Growth to become pastor of what is now called the Vineyard Christian Fellowship of Anaheim, California. It was in this environment, a small group of fifty people, that ”I first tested my theories of power evangelism.” Note that John Wimber, the pragmatist, admits he was testing his theories, not expounding the Scriptures. Wimber continues this dangerous practice even to this day. He is continually trying to find out ”what works” in the realm of healing, prophetic messages, casting out demons, etc., so that he can then teach it to others. Pragmatism is the exact opposite of faith. Pragmatism says, ”If it works, I’ll accept and believe it.” Faith says, ”What I accept and believe is based entirely upon God’s written Word, the Bible.” (Commenting on John Wimbers theories of ”Power Evangelism”, False Prophets…Pseudo Apostles, & A New Gospel, Fundamental Evangelistic Association, 1996)

  ”In the final chapters I address the implications of power evangelism for conservative evangelicalism, Pentecostalism and the charismatic renewal in mainline denominations and the Roman Catholic Church. Though I write about power evangelism, the most powerful evangelism will come only when Jesus’ prayer for Christian unity is fulfilled.” The eventual unity of this incredible doctrinal diversity is a recurring theme found in the supposed prophecies coming out of the Third Wave. Could God possibly be the Author of any form of ecumenism where fidelity to the doctrinal Truth of the Word is abandoned? Absolutely not! (Commenting on John Wimbers theories of ”Power Evangelism”, False Prophets…Pseudo Apostles, & A New Gospel, Fundamental Evangelistic Association, 1996)

  ”The face of evangelicalism is changing and it is changing quickly. Fundamentalists and conservative evangelicals who are noncharismatic no longer can afford to ignore the first two waves of the Holy Spirit in this century. They are surrounded…. The fundamentalists, have insulated themselves from and charismatics. Most fundamentalists (though not all) stand outside of the first two great waves of the Holy Spirit, holding on to fifty-year old criticisms of Pentecostal excesses. As the move of the Holy Spirit grows around them, I believe many of them could become more vocal in their opposition to Pentecostals and charismatics, while some will be anointed and transformed.” (John Wimbers on the ”Third Wave”, False Prophets…Pseudo Apostles, & A New Gospel, Fundamental Evangelistic Association, 1996)

  ”He holds a radical Arminianism (some might well argue it is Pelagianism). Wimber seems to have little or no appreciation of the doctrine of the Fall and speaks of being involved in ”restoring the Edenic state” in and through his ministry.” (Assessing the Wimber Phenomenon, Dr. Don Lewis)

  (Wimber’s claim) that the phenomena associated with Christ’s appearance to Paul on the road to Damascus are common is patently false. While he attmepts to bolster his position through anecdotes — such as his story that Christ appeared to prophet Paul Cain on the road to Santa Maria — there is no evidence to validate his claims … one wonders how many of Wimber’s devotees would line up to experience the slain in the spirit phenomenon if they truly believed that there was a chance that they, like (Apostle) Paul, would end up blinded for three days. (Hank Hanegraaff, Counterfeit Revival, 1997 citing John Wimber, ”Speaking on Paul Cain and the Office of the Prophet,” Vineyard Christian Fellowship, Anaheim, CA, 2/19/89, audiotape.)

  Är detta bibliskt????

  Gilla

  1. Oj, attackerar ni John Wimber också? Det var en nyhet, jag trodde inte manifestationister skulle gå så långt. Ovanstående kritik är till största delen ren manifestationism, en del falska anklagelser (att han står för kingdom now, är radikal armanian, att paradigmskiftet han vill se handlar om att gå från det rationalistiska till det emotionella) halvsanna anklagelser (han influerades av tankarna på Joels armé men trodde aldrig på manifested sons of God i definitionen ovan och tog senare i livet avstånd från de felaktiga läror som förekom bland Kansasprofeterna) och anklagelser som inte kan betraktas som obibliska (att den tredje vågen är den tredje vågen, att utombibliska saker inte nödvändigtvis är obibliska). Litteratur som försvarade Wimber och Vineyard när kritik blommade upp i början av 90-talet är bl.a. The Vineyard’s respoense to the Briefing av Jack Deere, maj 1992, The Vineyard’s response to the standard av Wayne Grudem juni 1992 och Power and Truth av Grudem mars 1993.

   Gilla

 23. John Arnott. Är detta bibliskt??????

  What happens is, there’s a transference of His anointing where, not only do you see it, not only do you experience it for yourself, but you’re going to take it home to your people.” (John Arnott, Pastor of the Toronto Airport Fellowship, pastor’s Meeting, October 19, 1994)

  ”Another thing that hinders (receiving the Holy Spirit or anointing) is people pray all the time.” (John Arnott, at Holy Trinity Brompton, England, February 14, 1995)

  ”Yes, Lord, we’re going to go for it, we’re gonna try to do our part to bring the kingdom of God here…and wouldn’t it be wonderful if the Lord would start to move in power and restore the church to its proper place and make us the head and not the tail?” (John Arnott, TACF, 10/19/94)

  John Arnott and his wife gave approval to a woman’s report of a divine message from Jesus that she should leave her husband because he was like a stone around her neck. (A Memoir Of ”The Vineyard” Cheryl Thomson, 1994)

  Don’t ”even entertain the thought that (you) might get a counterfeit.” (John Arnott, TACF, 12/16/94, audiotape)

  Controlling emotions does not facilitate the ”anointing”. This dilemma is solved, Arnott says, if he and the other leaders ”break those controls off of people and boom, they’ll take it just like that.” (John Arnott, Discovery Church, Orlando, FL, 1/29/95, audiotape, commentary from Counterfiet Revival, Hank Hanegraaff, 1997)

  Jesus said ”Go pray for Sarah, your friend, I’m going to heal her.” To enthusiastic applause, Arnott continues, ”that girl, totally incapacitated, paralyzed and blind, after two and a half hours of soaking prayer, got up seeing.” Sadly, however, Arnott’s story plays fast and loose with the truth … Sarah was not totally incapacitated, paralyzed and blind; Sarah Lilliman’s doctors had diagnosed significant psychosomatic emotional problems underlying he physical problems; Jesus did not heal Lilliman as He supposedly promised her friend He would do and when Arnott’s associate (who allegedly documented the case) was interviewed, he confessed that he have not done any investigation .. Today, despite the broad circulation of this story by Arnott and his associates as evidence of God’s power in the Toronto ”Blessing”, Sarah Lilliman is still, as before, legally blind. (John Arnott, ”Valuing the Anointing”, TACF, 10/15/94, audiotape, commentary from Counterfiet Revival, Hank Hanegraaff, 1997)

  Of the frightening manifestations in evidence in the Toronto ”Blessing” John Arnott says the problem is that we have been conditioned to believe ”that the Holy Spirit’s a gentleman” who would never do anything ”rough or impolite”. That, says Arnott, is simply ”not true!” (John Arnott, Discovery Church, Orlando, FL, 1/29/95, audiotape, commentary from Counterfiet Revival, Hank Hanegraaff, 1997)

  ”If you’re going to be concerned about deception, then please be concerned about the greatest deception that there is, and the greatest deception of all, in my opinion, is not to fall for teachings of a false prophet … in my opinion the greatest deception of all is to have a move of God come through and you not recognize it.” (John Arnott, ”Catch The Fire,” Midland and Wales, UK, 2/2/96, audiotape)

  It’s always revealing, the attitudes people have about critical thinking. A common problem with leadership today is their refusal to criticize or judge the false. This is a tragedy for we need that kind of leadership more now than ever! A prime example is John Hinckle’s prophecy that on Thursday, June 9th, the Lord would rip all evil off the face of the earth. That ”prophecy” was later spiritualized and revised to say that the ”spiritual vail of darkness would be torn, allowing people to see the light!” The Kansas City Prophets and others allegedly had received ”words from God” to the effect that for New Testament times, the standard for prophets was different than Deut 18. According to them, a ”prophet” can be 40% inaccurate and still be considered valid! Unfortunately, thanks to people like John Wimber, their teachings have been widely accepted. You can see this lax view of prophetic standards in this Arnott observation! This quote may well have been said before June 9th. [Arnott] ”People get funny when things like this happen…June 9th, there was a prophecy given by a reputable man,…that the Lord would tear open the vail, the shroud of darkness that is over the earth, that is blinding the earth, and as He tore the vail of the temple when Jesus arose, now He’s going to tear open the heavens and allow the glory of God to come down…I really hope it comes true…I know that He’s up to something…Don’t get too excited about dates, sometimes prophetic people are right about the event, but wrong about the date.” (Toronto Leaders Speak for Themselves, Bob Hunter, 1997)

  ”We have had word after word about ”get ready, cause you’re just on the hors d’oeuvres right now,” but, the power is coming. We’ve had a word that said, you know, ”I’m just going easy on you now with this kind of stuff so you can kind of get used to me and acclimatize, because with the real power shows up I don’t want you to be terrified!” (John Arnott, Receiving the Spirit’s Power)

  ”I finally start to ask Carol, ”Honey, what do you feel?” (Carol), ”Oh, it’s just wonderful.” (Arnott), ‘Well, help me,” you know, and so she says, ”Now, just tune in,” and so I’d be tuned in and I’m there, going like this,…and maybe I’d even start weaving a little bit, and I’m thinking ”Lord, do I feel something on my hands or am I just making this up? Is there something here or am I so wanting this?”…And Carol would say, ”No, no, I can feel Him going in, I can feel Him going in, Just keep focused!” You know and then…she’d say, ”Oops, where did you go?” I’d say, ”What do you mean?” She’d say, ”I feel it coming back on me, where did you go?” And I would realize my mind had drifted off again someplace.” (John Arnott, Receiving the Spirit’s Power)

  ”Don’t react by even who’s praying, I get so tired of people saying, ”Be careful who’s praying for you now, somebody might lay hands on you that’s not really free, and you might get something you didn’t bargain for” [crowd laughs]. Listen, you know what Jesus did? He’d walk right up to a leper and lay hands on him, He wasn’t afraid of getting leprosy!” John Arnott also added: ”Don’t worry about who’s praying for you, my goodness, there’s not a perfect person praying for people on the face of the earth!” (Toronto Leaders Speak for Themselves, Bob Hunter, 1997)

  Arnott says about manifestation expectations: ”People ask us all the time, ”What do you feel?” and that’s a valid question. At first, it’s almost imperceptible, but you think your hands are feeling a little heavier, this is my experience, and as you love Him, and stay tuned to that and say, ”Oh, Lord, more of your presence,” and it gets heavier and they begin to tingle, kind of, sort of like electricity and it can flow all up and down your arms and all over your face and up and down your legs and when it really increases, it’s like you’re being electrocuted, almost.” The Bible says, however” Jude 19-20 These be they who separate themselves, sensual, having not the Spirit. But ye, beloved, building up yourselves on your most holy faith, praying in the Holy Ghost. James 3:15 This wisdom descendeth not from above, but is earthly, sensual, devilish. (Toronto Leaders Speak for Themselves, Bob Hunter, 1997)

  ”I spoke Sunday night on the topic A Second Wave is Coming. I gave a call for any who were under the fear of deception by critics, etc., and about 100 responded, repenting for allowing their child-like trust in God to be stolen.” (Letter, 2/26/97 from Christchurch, TACF, Road Warriors Archive)

  I attended a ”revival” meeting last night at Lake Boren Christian Center A/G near Renton, WA (near Seattle) where John Arnott was the featured speaker. At this meeting Arnott introduced a ”new anointing” he calls the ”Sword of the Lord.” With this ”anointing” comes a new boldness, a ”new power”. He also called it the ”Warrior Anointing.” It promises ”to bring deliverance from your enemies.” The visible effects of receiving this ”anointing” include roaring, shouting and grasping the hands above the head, then swinging them up and down as if one was actually holding a sword and attacking an enemy. Arnott cautioned the crowd not to ”take the sword if you have any secret sin because that sword may turn on you.” After explaining all this, most of the 600+ people attending lined up to receive this new ”anointing” from John Arnott as he grabbed upraised hands and said, ”Receive the sword.” With this ”anointed” touch most of the people fell down and began moving their arms back and forth (as described earlier) while on the floor. Some stood and repeated this same movement. One man I observed actually hit a woman in the side with his ”sword.” (John Arnott, Lake Boren Christian Center A/G, D.V.H. in an e-mail on 07/24/97 11:42 AM)

  Gilla

 24. Randy Clark. Är detta bibliskt????

  Clark now says that in the midst of his spiritual disillusionment, God rebuked him, saying, ”You have a … denominational spirit if you think you can only drink of the well of your own group.” God then asked Clark a very pertinent question: ”How badly do you want me?” (Randy Clark, Catch The Fire ’94, Test Me Now … I will Back You Up, TACF, 10/13/94, audiotape)

  God decided to throw a party for His people because they ”already feel so icky about themselves.” (Randy Clark, Catch The Fire, TAV, 10/14/94, audiotape)

  Randy Clark claims that the ”greatest revival of all times” is now a reality. He tells credulous Christians that ”people are being raised from the dead and temples are being hit by lightening or fireballs and knocked off their things. It’s all over. Germany and Africa. It’s everywhere. God’s doing it.” (Randy Clark, ”Catch The Fire: Questions and Answers”, TACF, 10/14/94, audiotape, commentary from Counterfiet Revival, Hank Hanegraaff, 1997)

  ”The theme of this conference is ”Equipping Church Leadership With Power”. Each Pastor and Worship Leader will participate in three workshops. The workshops are: 1) 5-step Healing Prayer Model, 2) Worship, 3) Small Groups. The workshops have a three-fold purpose. There will be teaching, impartation and practice. The workshops are designed to be interactive and involve the participation of the attendees. We believe this is the most effective way of impartation.” This was from a letter to set up the ”Catch The Fire” conference in Russia for church leaders. Several things are askew in the above scenario. (1) Only God can equip church leadership to do what He wants done, whether in power or in humble persecution. The ”with power” statement is egotistic and false advertising. (2) If the desire was to ”equip church leadership” then wouldn’t subjects like ”authority under Christ”, ”leadership through humility”, and ”servant hood” serve this purpose much better than supposedly teaching people a model of how to heal (ie. ”the emphasis will be on understanding and using the 1 Cor 12 spiritual gifts in praying for the sick and unsaved. Pastors and Worship Leaders will have the opportunity to practice what they learned both in the workshop and the evening session ministry time”), a legalistic plan of worship to get people ready for the ”impartation” (ie.”the emphasis will be on understanding the power and presence of God to move on His people during intimate worship”), and how use small groups to get people indoctrinated into techniques of ”intercession” and ”impartation” (ie.”the emphasis will be on imparting the life and the ministry of the Holy Spirit in home group settings. A secondary emphasis will be on identifying, recruiting, training, mentoring, observing and deploying home group leaders”), etc.? (3) Teaching people how to receive the ”impartation” (let’s get to the bottom line here, folks), giving the ”impartation” and practicing by passing it on to others is not a Scriptural model of how to be a leader in church or do evangelism. We are not to preach and spread some sort of ”impartation”, no matter how holy it makes people feel. We are to preach the gospel and to remain in sound doctrine. (Randy Clark, ”Letter Of Invitation” to churches in the former Soviet Union inviting them to the ”Catch The Fire” conference in Moscow, 25-27 March 1996, 1/18/96; with commentary by Deception In The Church)

  Previous to this, I had unknowingly been talking to Randy Clark! He also told me that ”this is a move of God” as stated in Acts 2, and ”people are drunk in the Spirit as they were then”. (J & Y J. Wallsall, UK, June1995 in an e-mail from: Tricia Tillin, 21-Aug-1995)

  During the meeting itself on Monday night, we were told by people who ”braved it” that David Carr wore black trousers, an open black shirt and a medallion! Later they danced the conga and had an erotic dancer on stage. And David Carr did his ”John Travolta” impression. Randy Clark told people ”in order to receive the blessing” all they had to do was ”not pray”, as it ”hinders the blessing”. (J & Y J. Wallsall, UK, June1995 in an e-mail from: Tricia Tillin, 21-Aug-1995)

  Gilla

  1. Magnus, det här är verkligen inte seriöst. Det här är förtal. Författaren till deception in the church gör obegripliga kommentarer, som att ”with power” skulle vara egoistiskt och falsk marknadsföring (när Jesus sa att lärjungarna skulle få kraft från höjden var det alltså egoism från hans sida?)

   Det finns dock en sak här som går emot Bibeln, och jag reagerade på att Arnott också argumenterar för detta ovan, och det är uppmaningen att inte be. Dock bör det förtydligas att det är taget ur sitt sammanhang, både Clark och Arnott betonar att man ska ha fokus på Gud i soaking och vara i Hans närvaro. Men uppmaningen att inte be går emot 1 Tess 5.

   Gilla

 25. Vänner, nu kommer jag åka ut med Pannkakskyrkan i tre veckor och sprida Evangeliet till ungdomar, så debatten får ta paus ett tag. Välkomna tillbaka.

  Gilla

 26. För de första är jag ingen ingen manifestationist och för de andra så finns de många, många fel i de du säger, både vad de gäller de människor du pratar om och teologi (rent exegetiska sådana). Men allt de är jag inte så angelägen om att diskutera här utan gör de gärna i öppen dialog/debatt i var sin stol. Jareteg ställer säkert upp om du hellre vill samtala med honom kring dessa saker.

  Jag tycker att du är omogen då du diskuterar sådana här saker på en blogg, i stället för att mötas till samtal i var sin stol där var och en får komma till tals och där man kan i största möjliga mån undvika missförstånd.

  Så därmed är detta avslutat för min del, men jag hoppas att du återkommer personligen till samtal kring dessa saker i en öppen debatt, med var sin stol, gärna åhörare, där frågor sedan kan ställas, i stället för att omoget hålla på såhär.

  Mvh Magnus

  Gilla

  1. Fast Jareteg har redan lagt upp flera timmar material om detta på sin hemsida, så jag tänkte ge svar på det. Varför är stolar bättre än internet? Jareteg kan lägga upp ett svar på mina filmer om han vill.

   Gilla

 27. Vart har mina andra kommentarer tagit vägen? Har dom blivit borttagna som en del andras kommentarer?

  Gilla

 28. Jag måste vara ärlig och sann om jag på något sätt ska stå ut med mig själv. Visst, visst. Jag skulle kunna spela med i ”manifestationerna”, kasta omkull mig när väckelsepredikanten väser genom mungipan att jag ”får ramla nu”. Allt för att glädja omgivningen och vidmakthålla den rådande majoritetsmissuppfattningen. Och visst, om det på något sätt roar Gud att putta omkull mig så vem är jag att hindra Honom? Men jag vägra bidra till det som inte är äkta.

  Jag har mina erfarenheter och det är något jag inte bara kan tänka bort. Om det så gör mig till någon ny slags -ist, må så vara då.

  För snart trettio år sedan kom jag till tro på Jesus. Innan dess hade jag varit en starkt övertygad ateist med en strikt materialistisk livsåskådning. Men så mötte jag först en ung tjej som blivit förförd av en satanist på ett övernaturligt sätt – hennes livsval var inte det allra minsta lockande för mig, men jag blev överbevisad om att det fanns något annat än fysik, kemi och biologi. Kort därefter mötte jag en annan som blivit förvandlad av Jesus. Valet var inte svårt för mig. För att göra en lång historia kort så lät jag döpa mig kort därefter och bestämde mig för att tro att Bibeln är All Den Heliga Skrift och att allt man med säkerhet kan veta om den andliga verkligheten finns nedskrivet där. Jag blev andedöpt och fick ett (eller flera?) bönespråk.

  Allt detta har jag kvar, men ganska snart visade det sig att allt var inte så enkelt som det först tedde sig. Framgångsteologin drog via Uppsala in över Sverige och splittrade såväl församlingar och familjer…. som mig. Det uppstod konflikter mellan den krassa verkligheten och det som predikades och påstods hända, fast det som predikades verkade vara så bibliskt och nästintill omöjligt att vederlägga.

  Min erfarenhet av dessa animerade massmöten med helandeförkunnare och stora affischnamn och även något mindre sammanhang är att jag aldrig, aldrig någonsin sett så mycket som en lillfingernagel blivit helad vid något enda av dessa tillfällen! Och jag kan lova att jag först entusiastiskt och sedan med stigande motvilja följt med på många sådana genom åren.

  Däremot har jag träffat en person som varit död, fått lappen med personnummer runt stortån och rullats ut i bårrummet, och då först, tack vare en mormors eller farmors förböner och Guds kraft, återvänt till livet. Plus några till stora under som jag inte kan gå in på i offentligheten. Men aldrig någonsin har jag bevittnat något under dessa ”mäktiga” möteskampanjer jag genomlidit.

  För c:a två år sedan, klev vår kanske mest LivO-positive församlingsmedlem upp i talarstolen och vittnade om att en kvinna i en annan församling inte långt från vår hade blivit helad från sin värk genom att Benny Hinn uppmanat henne att lägga händerna på TV:n, så skulle Guds kraft förmedlas till henne. Jag tvingades erkänna att där fick jag så jag teg. Och han kunde triumferande konstatera att han rentvått denne Herrens Smorde som fått utstå så förtal och orättvis kritik. En tid senare åkte vi och besökte hennes församling och hon steg upp och vittnade. Det visade sig att hon inte alls blivit helad, men att hon kanske kände sig lite bättre om hon verkligen tänkte efter och att hon hårt håller fast vid löftet att hon är helad även om det inte manifesterats ännu.

  Ytterligare en tid senare släpar den LivO-positive församlingsmedlemmen in mig i vardagsrummet för att jag bara måste få se de fantastiska manifestationerna runt en man som heter Todd Bentley och någon Torontovälsignelse. Samma manifestationer som bekräftar hans tro och som han tror att ska överbevisa mig, samma manifestationer får mig att bara känna trötthet och t o m lite skam över att jag också kallar mig kristen.

  Förlåt mig om jag dömer Totrontospektaklen enligt ”guilt by association” – det är något man naturligtvis inte ska göra – men allt, allt, ja precis allt pekar på att det är precis samma som allt jag tidigare bara måste få se för det är ju så mäktigt… Och visst kan jag som kritiker till spektaklet anklagas för att _jag_ stirrar på manifestationerna/reaktionerna och bedömer företeelsen därefter. Men då tycker jag man har vänt på resonemanget, för jag anser mig inte vara först med att stirra. Som jag ser det, är det ju människor som ovan nämnda församlingsmedlem som tror att dessa manifestationer ska överbevisa mig om att det är Guds Ande som verkar i dessa möten. Som jag skrev tidigare, de är i mina ögon de sanna manifestationisterna. De verkar inte vara så noga med vad deras idoler vräker ur sig och hur de beter sig, de kan försvara nästan vilka stolligheter som helst, bara det händer häftiga saker efter predikan. Den typen av manifestationism är vad jag reagerar jag mot.

  Gilla

  1. Jag håller helt och hållet med dig i kritiken mot trosrörelsens osunda karismatik, och tyvärr har vissa med kopplingar i Toronto beblandat sig med trosrörelsen, men långt ifrån alla. Jag känner många som blivit välsignade av Gud genom förnyelsen på 90-talet. En förnyelse som är mycket mindre känt än Torontovälsignelsen var Stockholmsvälsignelsen. Tusentals samlades i en bilhall i Solna och upplevde liknande fenomen som i Toronto. Men det fanns flera skillnader. Förbönsteamen hade fått noggrann undervising om hur man inte fick bete sig, t.ex. blev man avstängd ett tag om man på något sätt medverkade till att en person föll genom att t.ex. putta denne. Hans Sundberg som höll i trådarna för mötena och som är min nuvarande pastor såg till att man alltid hade Bibelcentrerad undervisning och att fokus låg på Jesus, inte fenomen. Han var och är mycket tydlig med att reaktioner ska kallas reaktioner och inte manifestationer och kritiserade Toronto för att de använde det språkbruket. Och mängder med människor kan vittna om hur de mötte Gud i den där bilhallen, jag har träffat ett dussintal.

   Gilla

 29. Micael skrev

  Kan ni ge ett exempel på en genuin irrlära som Randy Clark, John Arnott, Carol Arnott, Marc Dupont, Bill Johnson, Heidi Baker eller Todd Bentley predikar

  Tyvärr Micael bara att se och lyssna på många av dessa ”predikanter” så får man ett ansikte på typiska irrlärare.

  Blir direkt illamående när jag ser på dessa människor och hur dom missbrukar Guds Heliga namn för egen vinning.

  Man kör knepet att hålla sig någorlunda till ordet(annars skulle man ju missa alla dessa, ibland godtrogna och rent utav dumma krista som köper allt) men sen måste man skapa något för att dra den stora klicken vilsna och behovssökande skaran som i sin tur försöker betala sig till helande upprättelse mm.

  Det enda som tyvärr stiger är storleken på dessa ”predikanters” konton.

  HUA

  Gilla

 30. Micael> vilken del av de 5 talar du om kyrkohistorien?
  vore intressant att kolla på. För jag har läst väldigt mycket kyrkohistoria och känner inte alls igen vad du säger.
  Visst förekom manifestioner i bland men de (Jonathan Edwars, Evan Roberts, Martyn Lloyd Jones och Rosenius) tog avstånd i från dem.

  http://www.solascriptura.se/vack.html

  Gilla

  1. Hej Josef! Det är del 4, men jag rekommenderar dig att se alla delar. Att de tog avstånd från reaktioner är en överdrift, de menade att de var irrelevanta för att avgöra om det är den Helige Ande eller andra andar som verkar – och det är precis det jag argumenterar för ovan. Däremot finns många kristna idag som menar att om en reaktion liknar en reaktion som förekommer inom new age så är det en falsk ande – oavsett hur hängiven kristen personen ifråga är. Det är en fullkomligt obiblisk syn.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

 31. Jag har varit 15 år inom den karismatiska rörelsen.
  Jag har varit inom trosrörelsen, new wine och toronto.
  Jag kan nog säga att de stämmer in bra på beskrivningen av falska profeter.
  Jag vet inte hur många profetior jag har fått över mig som var helt tokiga !
  Jag vet inte hur många gånger jag har hört profetior som aldrig skedde.
  Jag har varit på New Wine möten med David Pytches.
  Jag har varit på skratt möten med Rodney Howard Browne och mått dåligt efteråt.
  Jag har suttit under 3 timmars långa kollekt tal.
  Dock inte bara inom dessa rörelser utan även inom pingst rörelsen.
  Jag är utbränd på sådant därför är jag i dag baptist de är sunda i lära och betonar ned det karismatiska en del men dock tror vi på det.

  Kriterier för falska profeter är:
  Falska profetior
  De är giriga (håller kollekt tal) (2 Petr 2:3)
  De har änglauppenbarelser (Gal 1:8-9)
  De gör under och tecken (Matt 24:24)
  De har drömmer och ser syner (5 Mos 13:1-3) Vad är andra Gudar? – En annan Jesus och inte Bibelns Jesus.

  Tyvärr efter 15 års erfarenhet plus 2 år som pingst pastor
  och flera år utomlands och efter att ha varit i 10 länder och bott i 3 av dem.
  Kan jag säga med största säkerhet att mycket av det som finns inom dessa rörelser.
  Toronto, New Wine och Trosrörelsen rör sig om falska profeter.
  Jag kan berätta vittnesbörd efter vittnesbörd om församling efter församling som har förstörts av dessa läror.

  Sedan om det är New age eller inte det vet jag inte.
  Jag tror det är sänt av Gud för att villföra alla dem som förnekar sanningen (2 Thess 2:9-12)

  Gilla

  1. Som sagt, jag rekommenderar dig att se alla videoklipp ovan. Även sanna profeter har änglauppenbarelser, gör under och tecken och har drömmar och ser syner, men de falska profeterna predikar irrläror och bär dålig frukt. Jag håller med om att girigheten och missbruket i stora delar av den karismatiska rörelsen har varit förödande, men om du varit med i både trosrörelsen och new wine så lär du väl ha märkt att det finns stora skillnader dem emellan i teologi och uttryckssätt? Jag kan berätta vittnesbörd på vittnesbörd om församling efter församling som kommit närmare Gud och fått starkare tro tack vare Vineyard och New Wine, flera av dessa vittnesbörd finns här på bloggen.

   Sen undrar jag hur du kan föredra ett sammanhang där det förekommer få under när kyrkan i Apostlagärningarna upplevde många under och när Jesus uppmanade oss att bota de sjuka och driva ut onda andar? Om du såg exempel på kristna som missbrukade givande till de fattiga, skulle du då dra dig till sammanhang där man ger mycket lite till de fattiga? Du gör rätt i att hålla dig borta från den osunda karismatiken, men håll dig inte borta från den sunda karismatiken – den är av Gud.

   Gilla

   1. Josef gör klokt i att inte ge sig in i vidare fruktlösa diskussioner som ändå saknar förutsättningar att leda till att någon får förändrat synsätt i den ena eller andra riktningen. Tyvärr lär jag mig aldrig, därför svarar jag på dina retoriska frågor.

    Jag kan inte svara för Josef förstås, men så här ser jag det efter snart 30 års kontakt med människor som i olika grad och på olika sätt influerats av trosrörelsen. I hundra gångar av hundra föredrar jag ingen karismatik framför osund karismatik. Jag lever hellre ett helt liv i övrigt kemiskt fritt från under och tecken om jag så bara får uppleva frälsningens under och Jona-tecknet. Mycket hellre det än att jag kompromissar med sanningen och vad jag tror på i hopp om att få se tecken och under.

    Du försvarar Totontovälsignelsen ivrigt och kallar oss som bestämt tar avstånd från sådana avarter för manifestationister. Det får du naturligtvis göra. Men det sker, som du väl bör inse, till priset av hela din trovärdighet i mina ögon när det gäller att bedöma karismatiska yttringar. Så om du sedan hyllar och rekommenderar Vineyard och New Wine så fungerar det ju snarare som ett tips att även lägga dessa till min svarta lista.

    Gilla

    1. Bibeln sammankopplar karismatiken med Den Helige Ande. Vill du förbjuda dem Ande som bör i dig att bota sjuka, tala Ord från Gud och göra under som för människor till tro?

     Gilla

     1. Nästan varje gång du ställer dina retoriska frågor (”Menar du…?”, ”Tycker du…?”, ”Vill du…?”), har du tolkat in något absurt som du tycks tro att den du talar med tycker.

      🙂

      Tro du verkligen att jag vill det? Hur kan du i så fall dra den slutsatsen?

      Gilla

      1. ”I hundra gångar av hundra föredrar jag ingen karismatik framför osund karismatik.” Men det måste ju finnas sund karismatik också och jag tycker det är ganska tydligt i NT att det ska vara en naturlig del av det kristna livet. Dock så är jag allmänt skeptisk till när man börjar dra upp folk på scen och gör Guds högst personliga beröring i folks liv till nån slags sensationsunderhållning.

       Samtidigt är vittnesbörd om att Gud helar människor idag en stor anledning till varför jag är troende. Om inte Gud hade gripit in fysiskt i den här världen hade jag fömodligen varit benägen att tro att det hela bara är något slags psykologiskt fenomen i mitt huvud som gynnar vår arts överlevnad eller nåt.

       En tanke slog mig nu också att det kanske är så att vi tycker att karismatiken är onödigt hetsig för att vi helt enkelt inte är amerikaner. Amerikaner är i allmänhet hetsigare och mer sentimentala än vi lugna svenskar är. Jag har tex svårt att ta amerikanska dokumentärer på allvar eftersom det alltid är så mycket ”snyft, snyft”. Den karismatiska rörelsen är ju faktiskt importerad från USA (rätta mig om jag har fel) och den amerikanska formen att utöva karismatik följde förmodligen med då.

       Gilla

       1. Ja, hetsig, känsloladdad och ”actionfylld” karismatik är inte så bra, även om Gud kan göra saker även där riskerar man ofta att vilja pumpa fram något själv när Han inte väljer att göra något. När Vineyard kom skiljde man sig från de flesta pingst- och trossammanhang för att man avdramatiserade Andens gåvor och betedde sig helt enkelt ganska sakligt och lugnt när man bad för folk, som nedanstående klipp visar. John Wimber som var Vineyardrörelsens ledare betonade att man bör vara avslappnad och lugn för att Anden ska få fritt utrymme. Och apropå den mer hektiska karismatiken sa han en gång ironiskt: ”Kom, Helig Ande! Och om Du inte skulle vilja komma har vi massa trix som gör att det ska verka som om Du gör det!”

        Gilla

      2. Jag drar den slutsatsen av att du skriver: ”I hundra gångar av hundra föredrar jag ingen karismatik framför osund karismatik. Jag lever hellre ett helt liv i övrigt kemiskt fritt från under och tecken om jag så bara får uppleva frälsningens under och Jona-tecknet.” Jag vill inte heller ha osund karismaik, jag vill ha sund, brinnande karismatik, och det är inte något som är valfritt i det kristna livet utan det är vad den Helige Ande vill göra. Om vi säger att vi inte vill att Han ska göra det -då förbjuder vi Honom att göra det. Om den osunda karismatik du råkat ut för gör att du inte vill be för sjuka och profetera har den gjort dubbel skada, för det är det Jesus har kallat oss till. Läs gärna detta: https://helapingsten.wordpress.com/2011/09/24/guds-rike-betjanande-gudsgarningar-del-1/ Gud välsigne dig!

       Gilla

 32. Hej Mikael!
  Jag uppskattar verkligen att du har gjort en undervisningsserie där du tar upp detta ämnet! Det är bra att fler börjar ifrågasätta ”manifestationisternas” onyanserade bild på detta ämnet! Jag har själv brottats med de här frågorna mer eller mindre sedan i höstas. De flesta resonemangen känner jag igen. Men jag fick upp ögonen för några nya infallsvinklar också!

  Gilla

  1. Hej Emanuel! Roligt att det är uppskattat. Att många av den karismatiska rörelsens ledare anklagas för att vara drivna av onda andar som sprider new age är verkligen onyanserat och måste tas itu med. Gud välsigne dig!

   Gilla

 33. Ja micael.
  Jag sade inte allt som förekommer där men mycket som förekommer där uppfyller bibelns beskrivningar av falska profeter.

  Gilla

  1. Menar du därmed att flera av ledarna inom New Wine är ”rovlystna vargar” som förnekar Jesus, predikar ett annat evangelium och inte bär någon som helst god frukt? Menar du att de under som sker på deras möten är falska under orsakade av demoner?

   Jag menar, det är en sak att kritisera en rörelse för för mycket betoning på det karismatiska eller osunda förhållningssätt, det är en annan sak att mena att flera av dess ledare är drivna av onda andar.

   Gilla

 34. Intressant och skönt att du tar upp det här ämnet. Det jag känner är mest oroande med de du kallar ”manifestationister” är att man enligt dem kan komma till ett möte med avsikten att tillbe den Jesus man läst om i Bibeln men bli överfallen av en ond ande bara för att predikanten skulle vara besatt. Jag har fått den känslan iaf. I oss själva skulle vi ju med säkerhet vara fullständigt maktlösa men skulle inte Gud skydda de sina mot sådana angrepp?
  ”Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre.”
  Rom 8:38-39

  När det gäller Bibelfokus tycker jag det ändå är bra att Lennart uppmärksammar att New Age inte är så harmlöst som det framställs i många kristna kretsar. Han gör även upp med ”Gudagniste-teologin”. Alltså att det inom alla människor finns en gudagnista, så gå bara in i dig själv, genom djupmeditation, så ska du finna Gud, som du är en del av. Alltså något som tangerar panteism.

  Gilla

  1. Här får jag låna en mycket sliten fras från trosrörelsens ivrigaste försvarare: Det har jag aldrig hört någon lära ut. 🙂 (Alltså påståendet att vi riskerar att bli överfallna av en ond ande bara för att predikanten skulle vara besatt.)

   Då känner jag igen mig så oändligt mycket mer i den långa process fylld av vånda som Sven Reichmann beskriver i första kapitlet av sin bok Allt är inte Gud som glimmar:

   Klicka för att komma åt Allt_ar_inte_Gud_som_glimmar.pdf

   Det låter så rätt, och det är ju precis vad vi så innerligt längtar efter – men jag känner inte alls igen den gode Herdens röst i förkunnelsen. Och jag blir inte kvitt denna inre varningssignal som ropar att något är fel, fast jag inte kan sätta fingret på vad.

   Jag tror att det är när vi medvetet kopplar ur det där varningssystemet, när vi accepterar att den karismatiske förkunnaren går allt längre i sina stolliga läror – ”ingen har ju ändå hela sanningen” – när vi är beredda att offra vad vi egentligen tror på i vår jakt på under och tecken och hissnande, kittlande ”andliga” upplevelser… *DÅ* har vi vänt oss bort från sanningen och på så sätt helt frivilligt lagt bort den allra första detaljen i vår andliga skyddsutrustning. Då står vi också utan andligt skydd. Eller åtminstone med en rustning som håller ihop mycket dåligt.

   Gilla

   1. Jag kan tyvärr inte hitta det exakta citatet, men det handlar om varningar för personer som har rört sig inom New Age och fått stor andlig kraft och nu kan föra denna kraft vidare genom handpåläggning eller t o m på avstånd. Detta i kombination med teorin om det stora avfallet fick iaf mig att bli osunt (tror jag) mycket på min vakt under en tid. Jag har mått dåligt, varit rädd och känt en oro efter att ha satt mig in i Bibelfokus budskap. Istället för att känna att Gud beskyddar mig och håller mig hårt så fick jag bilden av en Gud som krävde att jag hade koll så jag inte råkade använda nån New Age-teknik och öppna mig för fel sorts andlighet.
    Istället för att endast förtrösta på Jesus, som Lennart ständigt uppmanar till, så blev konsekvensen att jag litade (eller inte litade) på min förmåga att lita på Jesus. Jag hade svårt att slappna av.

    Att trosrörelsen har varit osund och förmodligen fortfarande innehåller osunda delar är jag helt med på. Men jag tror ändå de har bidragit till positiva saker också.

    Gilla

  2. Håller med helt och hållet. New age är väldigt farligt och det behövs mycket urskiljning, men teorin om ”den falska smörjelsen” som du tar upp är både ologiskt och obiblisk.

   Gilla

 35. Godmorgon

  Micael, som du säkerligen vet vi det här laget så är jag en ”manifestationist” . Jag har bestämt mig för att sluta döma ut något så länge jag själv inte sett frukten eller predikan av förkunnare, däremot har jag bestämt mig för att vara väldigt försiktig när det gäller mainstream kristendom ( om man kan kalla det så ). Hursomhelst…

  Såg en predikan av Zac Poonen, ( minns inte vilken video det var nu )
  Han pratade om att Gud har gett oss en fri vilja, och det kan vi båda hålla med om. Alltså, av kärlek så har Gud gett oss en fri vilja, Han kontrollerar inte oss på något mer än att han vakar över oss så att säga.

  Jag tycker att detta strider med okontrollerade ryckningar, rullningar , animaliska läten med mera.. Om vi har en fri vilja i Gud, hur kan folk rulla omkring okontrollrerat utan att ha valt detta själva?

  Vet inte om denna tankegång diskuterats här innan men jag tyckte den var tänkvärd att ta upp

  frid

  Gilla

  1. Godmorgon Samuel!

   Jag menar att de känslomässiga yttringar du tar upp är reaktioner, inte manifestationer, på andlig aktivitet. Således är det inte den Helige Ande som producerar tårar i Guds närvaro, utan i reaktion på närvaron blir personen ifråga glad eller ledsen vilket yttrar sig i tårar. Om känslan är riktigt häftig upplevs den som okontrollerbar.

   Poonens tes går inte riktigt ihop med Daniels reaktion när han tog emot en syn. Reaktionen var så kraftfull att han blev skräckslagen, och en tid efteråt låg han sjuk. Det var inget han hade valt. Men han hade valt att följa Gud, och mötet med Honom kan ge stora reaktioner. Vi har fri vilja i moralisk mening, men när vi överlåter oss till Gud är Han fri att regera över oss.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Fast om du utgår från Daniel så bör ju varje människa som upplevt Gud på ett ” mycket häftigt sätt ” bli sjuk med. Samt att de måste fått syner direkt från Gud.
    Det intressanta är väl att folk säger sig blivit helade från sjukdomar efter sådan här möten, vilket inte ligger i linje med Daniel då…

    Gud har ju olika kall till alla personer. Det betyder inte att alla ska uppleva samma saker som Daniel. Men däremot om Gud kommer på samma sätt till oss så lär vi uppleva vad Daniel upplevde.
    Eftersom sådana här exempel nämns väldigt sällan i bibeln samt att Jesus aldrig själv betedde sig såhär, dvs låg och skrattade hejdlöst och sprattlade om kring på marken.

    ” Jag, Daniel, var den ende som såg synen. De män som var med mig såg den inte, men stor förskräckelse föll över dem, så att de flydde och gömde sig. [kap]
    Dan 10:8
    Jag blev ensam kvar, och när jag såg den stora synen försvann all min kraft. Färgen vek från mitt ansikte så att det blev dödsblekt, och jag hade ingen kraft kvar. [kap]
    Dan 10:9
    Då hörde jag ljudet av hans tal, och när jag hörde det föll jag bedövad ner med mitt ansikte mot jorden. [kap]
    Dan 10:10
    Då rörde en hand vid mig och hjälpte mig upp på mina darrande knän och händer. [kap]
    Dan 10:11
    Sedan sade han till mig: ”Daniel, du högt älskade man, ge akt på de ord som jag vill tala till dig och res dig upp på dina fötter, ty jag har nu blivit sänd till dig.” När han sade detta till mig reste jag mig bävande upp. [kap]

    Detta skiljer sig ganska markant från vad ”nutidens sk. Gudsmöten” är. Det måste du vara ärlig nog att hålla med om.

    Var det såhär Daniel betedde sig? https://www.youtube.com/watch?v=nqHOJZVHLIY
    Tycker inte de ser så dödsbleka ut, skrattar ju bara och beter sig som fyllon! ( är själv ett gammalt så jag vet )

    Nu tror jag på övernaturliga mirakel , backar inte en sekund för att hävda att mirakel inträffar, det största för mig var att jag tog emot Jesus. En sån smutsig trasa som mig blev tvättad ren, helt fantastic!

    Gilla

   2. Såg nu att det kanske inte var just detta du menade, missförstod att du menade att Daniels erfarenhet kunde jämföras med manifestationer av arten djurläten sprattlingar med mera.. My bad!! sorry

    Gilla

 36. Hej alla bröder och systrar!

  En snabb kommentar till denna bloggs överskrift ” Falska andar eller den Helige Ande?”

  Den Helige Ande och Guds ord är ett. Överensstämmer inte Guds ord med anden så var försiktig. Profetsians ande är Guds ande. Jag förstår att många är förvirrade i denna tiden då Guds ord tolkas på så många olika sätt och andens gåvor är synliga bland dem. Gå då till KÄRLEKENS LOV, läs och be över detta bibelställe. Herren vill ytterst ge oss av det som är evigt. Gåvan som är evig är Jesus Kristus. Han är gåvan till oss. Andens gåvor (i flertal) dessa kommer upphöra för de är oss ett styckeverk. De är till för att stärka vår tro och gemenskap.

  Det är fantastiskt när människor blir helade av Kristus och där alla Guds gåvor är verksamma. För det står ju: Och dessa tecken skall åtfölja dem som tror,,,,osv. Det skall stärka oss till ande, kropp och själ. Hela människan så vi kan få ta del av det eviga livet.

  Man skall också känna igen dem på frukten. Ett gott träd kommer bära fram god frukt. Älska Herren din Gud av hela ditt hjärta. Älska din nästa såsom dig själv.

  Se upp för falska andar som vill stå mitt emellan den helige ande och dig. De onda vill reflektera ljuset från vår Herren Jesus kristus. De gör anspråk inför Gud att testa dig. Det är ett andligt krig, som det står skrivet…Det är inte på kött och blod utan andefurstar och väldigheter i himlarymden (tror det står ungefär så) Prova andarna mot Guds ord. Himmel och jord skall förgås men mina ord skall aldrig förgås.

  Mvh Lärjungen

  Gilla

 37. En fråga som plötsligt slår mig, är: Finns falska andar över huvud taget omnämnt i Bibeln? Det här är ju inte något ämne som intresserar mig speciellt mycket, därför har jag inte studerat det. Så frågan är inte retorisk utan jag undrar uppriktigt.

  Varför frågan dyker upp är att jag många gånger ställts inför en helt annan fråga än ”Falska andar eller den Helige Ande?”. Som den frågan är ställd, tvingas jag ta ställning till om något är av Gud eller av fienden. Det förutsätts att:
  1. Något övernaturligt verkligen har skett, och
  2. att det ligger minst en andemakt bakom det som ska ha skett.
  Och det krävs massor av mod att hävda att Belsebub ligger bakom, för tänk om…(!)

  Men tänk om det är falska rykten istället? Man vill så gärna tro att något har skett, eller man har fått undervisning om att ”det har skett, men det har inte manifesterats än…”, och därför måste man hålla fast vid bekännelsen att det har skett för att inte djävulen ska stjäla tillbaka undret innan det ens har hunnit visa sig. Tänk om undret eller tecknet aldrig har skett? Att det bara rör sig om önsketänkande eller ett majoritetsmissförstånd. Och så ger man Gud den tvivelaktiga äran för ett ”helandeunder” där cancern är kvar och slutligen dödar kroppen hos den person man bett för.

  En falsk hundrakronorssedel är egentlig ingen sedel alls utan en värdelös papperslapp som ser ut som en hundring. Med samma sätt att använda ordet falsk, borde ett falskt under inte vara ett under alls, utan något annat som ser ut som ett under, snarare än ett äkta under fast åstadkommit av fel (dvs falska) andar.

  Och falska andar slutligen, vad blir det? Något helt annan än onda andar, för då rör det ju sig om riktiga andar som valt fel sida. Falska andar däremot borde alltså vara något som verkar vara andar men inte är det. Vad skulle det vara?

  Gilla

  1. Måste man göra skillnad på falska andar och onda andar då? Kan det inte vara samma sak? Onda andar bedrar människor och framstår som ”goda andar”, det räcker att titta på titta på New Age. Religion kan tyckas vara oskyldigt, men Bibeln är klar om att avgudadyrkan är att ha gemenskap med onda andar. Kallar man en ande falsk är det troligtvis bara för att förstärka de faktum att anden bedrar och inte är Sanningens Ande (Motsats till sant = falskt).

   1 John 4:1
   1 Mina älskade, tro inte alla andar utan pröva andarna om de kommer från Gud. Ty många falska profeter har gått ut i världen.

   Det finns alltså andar att inte tro på. De är även kopplade till ‘falska’ profeter.

   1 Kung 22:22
   Han svarade:Jag skall gå ut och bli en lögnens ande i alla hans profeters mun. Då sade HERREN:Försök locka honom till det, och du skall också lyckas. Gå ut och gör så!

   I Gamla Testamentet profeterade falska profeter genom en lögnens ande. Ty Gud säger om dom:

   Hesekiel 13:7-8
   Var det inte falska syner ni skådade och lögnaktiga spådomar ni uttalade när ni sade:”Så säger HERREN”, fastän jag inte hade talat något sådant? 8 Därför säger Herren, HERREN så: Eftersom ni talar falskhet och skådar lögn, är jag emot er, säger Herren, HERREN.

   Detta har ju inte direkt upphört i våran tid. Att kalla onda andar för falska andar är alltså inte något som strider mot Bibeln, enligt mig är det är bara en annan benämmning på anden för att förtydliga andens avsikt.

   Gilla

 38. Hej!

  Snabbt replik på senaste inlägget. Min tolkning är att falska andar är onda. Falska därför att de ger ett sken av gudsfruktan. Falska för att om möjligt lura de troende och just därför är dessa andar så förföriska. Det mesta kan även göras i en falsk församling. Däremot faller de mot Guds ord. Det står ju: haven vi icke profeterat i ditt namn och drivit ut onda andar…osv. Jesus kommer då att säga: Jag känner er inte ni ogärningsmän. (eller nått sånt)

  Det var ju lika på Jesu tid. Så länge han gjorde under och tecken så funkade det väl rätt bra, men när han började predika ordet så böjade människorna att vända sig bort från honom. Det är ingen större skillnad idag. Köttet och anden strider mor varann, därför kan det vara magstarkt att säga amen till hela Guds ord.

  Det här var bara min personliga åsikt. Man kan ju se en sak från flera håll. Det viktigaste är dock att alla har möjligheten att komma i mål. Det är ju slutmålet som är det viktigaste. Rövaren på korset fick ju en kort vandring på jorden som gav evigt liv.

  Mvh lärjungen

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s