Bamseserien där Skalman läser Bibeln och gör som Jesus

Min favoritserie i Bamse är när Skalman löser en konflikt genom att imitera Jesus Kristus. ✝️

I berättelsen ”Det är fult att fuska” från 1982 blir Valdemar Varg påkommen med att ha fuskat i ett kulspel (spelet gick ut på att kasta sina kulor så nära en pinne som möjligt, och det visade sig att Valdemars kulor var magnetiska). De andra djuren är eniga om att Valdemar behöver straffas och vänder sig till kloke Skalman för råd. 

Straffet han föreslår är hårt: var och en får ta fem av Valdemars kulor så att han knappt har några kvar sedan. Men förslaget har en twist: den som aldrig har fuskat eller velat fuska är den som först ska ta fem kulor. Det visar sig att ingen är syndfri – inte ens Bamse, världens snällaste björn. Eller Skalman själv, för den delen. Valdemar lär sig sin läxa, men inte genom straff utan genom förlåtelse.

I seriens sista ruta avslöjar Skalman att idén inte var hans egen utan att han hade läst ”något mycket liknande i en bra bok”, kompletterat med tipset att böcker innehåller fler kloka saker än serietidningar.

Jag läste den här serien som liten – i sommarstugan hade vi ett stort gäng nummer av Bamse från 70- och 80-talet som mina storasyskon hade läst före mig.

När jag sedan vid 15 års ålder läste Johannesevangeliet första gången och stötte på berättelsen om hur Jesus räddade livet på äktenskapsbryterskan genom att säga att bara den som är fri från synd får kasta första stenen (Joh 8:3-11) minns jag att jag tänkte: ”Det här är ju vad Skalman måste ha läst!” 📖🐢

Då förde de skriftlärda och fariseerna dit en kvinna som hade blivit gripen för äktenskapsbrott. De ställde henne i mitten och sade: ”Mästare, den här kvinnan greps på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen har Mose befallt oss att stena sådana. Vad säger då du?”

Detta sade de för att pröva honom och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och började skriva med fingret på marken.

När de fortsatte fråga honom, reste han sig och sade: ”Den av er som är utan synd kan kasta första stenen på henne.” Sedan böjde han sig ner igen och skrev på marken.

När de hörde detta började de gå därifrån en efter en, de äldste först. Han blev lämnad ensam kvar med kvinnan som stod där.

Jesus reste sig upp och sade till henne: ”Kvinna, var är de? Har ingen dömt dig?” Hon svarade: ”Nej, Herre.”

Då sade Jesus: ”Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda nu inte mer!”

Som Rune Andréasson, Bamses skapare, själv uttryckte det: ”Berättelsen om kvinnan som skulle stenas är en av de bästa som skrivits. Bibeln innehåller många bra berättelser.”

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s