Låt Gud vara Gud

clouds-648556_1280

”Frukta inte vad de fruktar och bäva inte för det. Håll Herren Sebaot Helig. Låt Honom vara det ni fruktar och bävar för.” Jesaja 8:12-13

Så många gånger oroar vi oss för saker som egentligen inte har betydelse. I ett så utvecklat lyxland som Sverige är det lätt att bli bunden till krav. Krav på sånt som egentligen inte ens är nödvändigt eller av betydelse men som i samhällets ögon är omöjliga att leva utan. Dessa krav blir senare bekymmer som tynger oss, till exempel: Ska jag plugga vidare? Kommer vi kunna betala hyran nästa månad? Tänk om jag inte får något jobb? Blir det någon middag ikväll?

Men Jesus säger: ”Fråga inte vad ni ska äta och dricka, och oroa er inte. Allt detta söker hedningarna i världen efter, men er Far vet att ni behöver det.” (Luk 12:29-30) Det betyder inte att dessa bekymmer är irrelevanta men att Gud tar hand om det. Vi behöver fatta att Gud tar hand om dem, det är inget vi behöver vara rädda och oroliga för.

Problemet är när vi börjar oroa oss och lägger bekymren och oroligheterna i våra hjärtan, då kommer det att tynga ner oss och ta energi och tid från det vi är skapade till. Gud skapade oss inte för att vi skulle oroa oss för hur vi ska överleva. Det ingår liksom i “välkommen till Guds familj – starter kit”.

När vi tror på att Gud är vår Far behöver vi inte längre vara rädda och oroa oss för de bekymmer vi hade förr, behoven är fortfarande lika relevanta men vi vet att Gud tar hand om det och vi kan ta till oss det som Gud sa till Jesaja: “frukta inte vad de fruktar och bäva inte för det.”

Vidare i bibelversen står det ”Håll Herren Sebaot helig.” Låt Gud få vara Gud. Acceptera faktumet att han är den han är och förvrid inte gudsbilden.

Tyvärr är ordet helig inte lika välanvänt nu som det var för några hundra år sedan men Gud är lika helig nu som han var då och det är upp till oss att hålla Honom helig. Att hålla Gud helig handlar om att visa honom den respekt och vördnad Han är värd. Gud är Gud – behandla honom därefter.

Trots att jag många gånger inte har hållit Gud helig låter han mig ändå berätta om Honom för andra. Jag kan bara tacka honom för en sådan kärlek. Det är honom vi ska frukta och bäva för. Gud har all makt och är kapabel till otroliga saker.

Låt Gud vara den du inte vill göra besviken, låt Gud vara den du först ber om råd från och låt Gud få vara din grund. När du börjar göra detta och strävar efter att behaga Honom och inte människor då kommer ditt hjärta att lära sig att ”Hålla Herren Sebaot helig. Och låta Honom vara det vi fruktar och bävar för.”

Ha en välsignad dag!

7 kommentarer

 1. Tydligen många som inte ”behagar” Gud.
  Deras straff blir att svälta ihjäl för de
  hade oturen att födas i u-länder, alltid
  barnen som drabbas värst. Guds godhet
  gäller tydligen inte alla, ja den kristna
  enfaldigheten upphör aldrig att förvåna.

  Gilla

  1. Hej Rune! Människor i majoritetsvärlden, ”u-länderna”, tror närmast universellt på Gud eller det övernaturliga. Lidandets problem är en västerländsk medelklassfundering mer än något annat.

   Gilla

   1. Du menar alltså att denna vad du
    kallar ”medelklassformulering” inte
    är relevant och speglar den faktiska
    situationen med svältande och döende barn i tredje världen. Gud
    verkar inte bry sig överhövan. Nej
    det var ett klent försvarstal Micael,
    bättre kan du.

    Gilla

  2. Hej Rune! Inlägget riktar sig åt de som tagit emot Gud, ”tror på att Gud är vår Far” och som känner igen sig i ”välkommen till Guds familj. Jag skriver inte om att Gud söker folk som inte behagar Honom och straffar dem för det, för det gör Han inte. Den enda gången jag använder ordet ”behaga” är i sista stycket. t. Och då är motpolerna inte ”behaga Honom (Gud) eller inte behaga Honom”. Alternativen som jag syftar på finner du i texten ”behaga Honom och inte (behaga) människor”. Om du också försöker lära känna honom så kommer du snart förstå vad jag menar. Och vägen till att lära känna Gud går genom Jesus. Gud välsigne dig på den resan! /Rebecka

   Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s