Bloggtips

Hej bloggkompisar! Här kommer lite tips och trix för skrivande av blogginlägg som jag brukar använda mig av 🙂

Rubriken är superviktig, en bra rubrik och bild är avgörande för om nägon ens kommer läsa inlägget när vi delar det på sociala medier. Dubbelkolla att den inte innehåller stavfel. Rubriker ska inte vara för långa men inte heller vara otydliga. De ska inte vara missvisande men inte heller tråkiga. Om du behöver hjälp med att formulera rubrik till ditt inlägg, kontakta någon i redaktionen.

Titta gärna på hur andra rubriker på bloggen är formulerade. Frågeord som ”varför”, ”hur” och ”vad” väcker uppmärksamhet och gör att folk vill läsa. Om du gjort en lista med olika poänger i ditt inlägg kan du mycket gärna skriva det i rubriken (såsom ”Fyra gånger jag fått bönesvar”) då det också väcker uppmärksamhet. Eller fråga pappa Gud om rubrik, han kanske ger dig en som verkar konstig men som är helt rätt för den som behöver läsa det!

Bloggprenumeration är smart att uppmana till i slutet av varje blogginlägg. Skriv [blog subscription form] med understreck (_) istället för mellanslag längst ner i inlägget så kommer följande formulär att dyka upp av sig självt:

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

pexels-photo-46710

Skärmavbild 2018-06-05 kl. 08.47.42
Här sätter du in en ”utvald” bild.

Bilder bör vi alltid lägga till, åtminstone som ”utvald” eller ”featured”. En ”utvald” bild syns alltid överst och syns även i miniatyren för blogginlägget på framsidan. Om inlägget är långt kan du gott lägga till några fler bilder att variera texten med. Jag brukar använda bilder jag tagit själv eller som är från Wikipedia, Pexels eller Pixabay, de är helt lagliga att använda fritt. Bilder från Google ska man vara lite mer försiktig med, och bilder från andra medier bör man undvika helt.

Bilden kan antingen infogas i blogginlägget genom att man kopierar och klistrar in en bild som redan finns på nätet, eller laddar ner den på sin dator och använder knappen ”Lägg till media” när man skriver inlägget uppe till vänster.

bloggguide lägg till media

Youtubeklipp går också mycket bra att inkludera i sitt blogginlägg. Det är bara att klistra in länken i blogginlägget så dyker det upp automatiskt.

Länkar ser bäst ut om de är inbäddade i texten så här. Det gör man helt enkelt genom att markera en text, klicka på länkikonen i instrumentbrädan och sedan klistra in länken i rutan som ploppar upp!

bloggguide länk

Det finns fler roliga saker att inkludera från instrumentbrädan, fetstil och kursiv stil förstås och även listor:

  • Fadern
  • Sonen
  • Helig Ande

Eller blockcitat om man vill markera att man citerar Bibeln eller någon person, ni kan se att jag gjorde detta en del i mitt inlägg om Marcus Birro.

Innan du publicerar, kryssa för rätt kategorier. Lägg inte till nya kategorier på eget initiativ (ta upp i Facebookgruppen om du tycker att nya behövs) utan välj de som ligger närmast det du skrivit om. Om du tagit upp aktivism för kvinnors rättigheter i Filippinerna exempelvis kan du kryssa för Rättvisa samt Feminism. Kom ihåg att avmarkera ”Övrigt” som kategori, mitt mål i livet är att den inte ska beövas 😉

Skriv därefter in några etiketter, här kan du vara mer specifik (”Filippinerna, aktivism, mänskliga rättigheter”) och hitta på nya etiketter om du vill.

Det var några tips jag hade att dela med mig av. Säg till om ni har några frågor eller har egna tips 🙂 Gud välsigne er och tack för att ni bidrar till Hela Pingsten!

/Micael

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s