Bloggtips

Hej bloggkompisar! Här kommer lite tips och trix för skrivande av blogginlägg som jag brukar använda mig av 🙂

Rubriken är superviktig, en bra rubrik och bild är avgörande för om nägon ens kommer läsa inlägget när vi delar det på sociala medier. Dubbelkolla att den inte innehåller stavfel. Rubriker ska inte vara för långa men inte heller vara otydliga. De ska inte vara missvisande men inte heller tråkiga. Om du behöver hjälp med att formulera rubrik till ditt inlägg, kontakta gärna mig eller någon annan i teamet.

Titta gärna på hur andra rubriker på bloggen är formulerade. Frågeord som ”varför”, ”hur” och ”vad” väcker uppmärksamhet och gör att folk vill läsa. Om du gjort en lista med olika poänger i ditt inlägg kan du mycket gärna skriva det i rubriken (såsom ”Fyra gånger jag fått bönesvar”) då det också väcker uppmärksamhet. Eller fråga pappa Gud om rubrik, han kanske ger dig en som verkar konstig men som är helt rätt för den som behöver läsa det!

pexels-photo-46710

Foto Magnus Aronson-9133

Mindre eller vertikala bilder kan placeras till vänster eller höger, gärna med en bildtext till

Bilder rekommenderar jag er att alltid lägga till, åtminstone en snygg en precis i början av inlägget, och om inlägget är långt gärna några till att variera texten med. Jag brukar använda bilder jag tagit själv eller som är från Wikipedia, Pexels eller Pixabay, de är helt lagliga att använda fritt. Bilder från Google ska man vara lite mer försiktig med, och bilder från andra medier bör man undvika helt.

Bilden kan antingen infogas i blogginlägget genom att man kopierar och klistrar in en bild som redan finns på nätet, eller laddar ner den på sin dator och använder knappen ”Lägg till media” när man skriver inlägget uppe till vänster (om man väljer ”utvald bild” till vänster brukar det inte hamna i inlägget,jag brukar inte använda den funktionen).

bloggguide lägg till media

Youtubeklipp går också mycket bra att inkludera i sitt blogginlägg. Det finns ett mycket smidigt sätt att bädda in dem i WordPress, nämligen genom att skriva

När jag skrivit tre-fyra stycken brukar jag lägga till ”läs mer av det här inlägget” (”read the rest of this entry”), av det enkla skälet att man ska kunna skrolla igenom framsidan snabbt för att se vad de olika inläggen handlar om (plus att det ökar antalet sidvisningar 😉 ). Man använder sig av en knapp i instrumentbrädan som ser ut såhär:

read more

Då dyker en linje upp som ser ut såhär:

more

Länkar ser bäst ut om de är inbäddade i texten så här. Det gör man helt enkelt genom att markera en text, klicka på länkikonen i instrumentbrädan och sedan klistra in länken i rutan som ploppar upp!

bloggguide länk

Det finns fler roliga saker att inkludera från instrumentbrädan, fetstil och kursiv stil förstås och även listor:

  • Fadern
  • Sonen
  • Helig Ande

Eller blockcitat om man vill markera att man citerar Bibeln eller någon person, ni kan se att jag gjorde detta en del i mitt inlägg om Marcus Birro.

Innan du publicerar, kryssa för rätt kategorier. Lägg inte till nya kategorier på eget initiativ (ta upp i Facebookgruppen om du tycker att nya behövs) utan välj de som ligger närmast det du skrivit om. Om du tagit upp aktivism för kvinnors rättigheter i Filippinerna exempelvis kan du kryssa för Ekonomi och rättvisa samt Feminism och jämställdhet. Kom ihåg att avmarkera ”Övrigt” som kategori, mitt mål i livet är att den inte ska beövas 😉

Skriv därefter in några etiketter, här kan du vara mer specifik (”Filippinerna, aktivism, mänskliga rättigheter”) och hitta på nya etiketter om du vill.

Det var några tips jag hade att dela med mig av. Säg till om ni har några frågor eller har egna tips 🙂 Gud välsigne er och tack för att ni bidrar till Hela Pingsten!

  1. Vad är Etiketter?
    Vad är syftet med dem?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: