Inspiration

Inspiration

Nedan är några av de organisationer och personer som inspirerat vår strävan att förena Andens gåvor, aktivism och evangelisation. Kolla även in boktips.

Fornkyrkliga ökenfäder
Fornkyrkliga ökenfäder

Fornkyrkan

Kristendomen var ursprungligen en pacifistisk och kommunistisk religion fylld av Helig Ande, där många mirakler skedde samtidigt som de kristna utjämnade klyftan mellan rika och fattiga och vägrade använda våld. Jag älskar att läsa om hur radikal den tidiga kyrkan var innan den sorgligt nog blev statsreligion och började förtrycka och förfölja andra på samma sätt som Romarriket förut hade förtryckt dem. Den tidiga fornkyrkan hade hela pingsten, och därmed är den efter den bibliska urkyrkan min största inspiration.

Heidi Baker och Iris Ministries

Vi är mitt inne i ett skede när hela nationen Mozambique förvandlas i grunden av Guds kraft. Det som den kristna organisationen Iris Ministries har satt igång där är historiskt stort, ändå känner väldigt få till denna väckelse. Det som skett är att över 5000 församlingar har planterats på bara ett decennium, tusentals människor – framför allt gatubarn – ha lyfts upp ur fattigdom och Herren bekräftar sitt Evangelium med mirakler så att blinda ser, döva hör, lama går och döda uppstår. Organisationens grundare Heidi och Rolland Baker utstrålar en fantastisk lycka och kärlek mitt i allt slit och all den nöd de står i, och särskilt Heidi har inspirerat mig mycket när det gäller vad det innebär att älska, tjäna och ge sitt liv fullt åt Gud. En annan Iris-missionär som inspirerar mig jättemycket är Surprise Sithole, en sydafrikansk pastor som är full av glädje och har uppväckt åtta människor från de döda.

John Wimber
John Wimber

John Wimber och Vineyard

Få har påverkat mig så grundligt som John Wimber, hans undervisning om Guds Rike har lagt en teologisk grund för mig som jag är djupt tacksam för. John öppnade dörren till den karismatiska förnyelsen i USA:s evangelikala samfund genom sin sunda och avslappnade attityd till den Helige Ande i kontrast till den hysteri och manipulation som karismatiken vanligtvis förknippades med. Därtill var John pacifist och hade ett stort engagemang för fattigdomsbekämpning och social rättvisa. Hans församlingsrörelse Vineyard har växt explosionsartat genom församlingsplantering och omfattar idag över tusen kyrkor i hela världen. Andra ledare inom Vineyard som jag tycker är riktigt inspirerande är Christy Wimber och Jack Deere.

Jesusrörelsen och Jesus Army

Vineyard kom ursprungligen från Jesusrörelsen, en väckelse som verkligen förkroppsligade hela pingsten. Jesusfolket var frälsta hippies med långt hår som lovsjöng med gitarr, evangeliserade i parken, talade i tungor, predikade pacifism och bodde i kommuniteter med egendomsgemenskap. Rörelsen var som aktivast i USA men tog sig även till Sverige och influerade många. Den etablerade kyrkan åt dock upp förnyelsen, sa åt hippiesarna att klippa sig, och radikaliteten bleknade bort. Men inte i Storbritannien! Än idag är Jesus Army en av de mest dynamiska kyrkorna där, och de förenar karismatisk eld och frimodig evangelisation med egendomsgemenskap. Jag har själv besökt och bott i ett av deras community houses där rika och fattiga har allt gemensamt. Halleluja.

Dirk Willems räddar en man som försökte döda honom, en ikon för anabaptismen
Dirk Willems räddar en man som försökte döda honom, en ikon för anabaptismen

Anabaptismen

Anabaptismen var en rörelse som grundades i 1500-talets Europa. De blev förföljda av både katoliker och protestanter på grund av deras radikala Bibelsyn: de praktiserade troendedop, vilket de var först med (baptisterna härstammar från dem), de var pacifister och vägrade använda våld, och många av dem praktiserade även egendomsgemenskap och hade ett omfattande diakonalt arbete. Jag är sedan några år med i Nätverket Anabaptist och älskar att läsa om de medeltida helgonens eld och offervilja.

PCPJ:s logga
PCPJ:s logga

Pentecostals and Charismatics for Peace and Justice

Världens bästa aktivistnätverk, varifrån jag hämtat ”loggan” till den här bloggen. PCPJ samlar pingstvänner och karismatiker över hela världen som vill arbeta för fred och rättvisa. Tyvärr har aktiviteten varit lite låg på senaste tiden, men jag hoppas kunna hjälpa till att kicka igång den igen. Gå gärna med i nätverket här!

Pannkakskyrkan

Himmel och pannkaka! Pannkakskyrkan går ut på gator och torg och bjuder på pannkakor och berättar om Jesus. Jag har varit med i Uppsalaföreningen sen 2010 och älskar det som en drog.  Lokala pannkakskyrkor startat i över 15 städer i Sverige och en väldig massa människor har mött Gud, blivit helade, frälsta och befriade, och käkat massa goda pannkakor. Videon nedan skildrar hur lätt det är att be för människor och tala om Gud i Sverige, något många tror att det inte är. Gud älskar gatan, Gud älskar pannkakor och Gud älskar oss, så när vi går ut med Himmel och pannkaka välsignar Han oss med stora under och förvandlade liv.

Simon Ådahl och Örjan Armgren

De här gubbarna är oerhört inspirerande! De har massa vittnesbörd på lager om hur de fått profetera in i människors liv och sagt dem saker de inte kunde veta, något som ofta gjort att människor kommer till tro. Kolla in denna spellista som jag gjort där flera av vittnesbörden finns samlade. Deras tydliga budskap är att de inte har någonting utan att det här kan varje kristen göra. De åker runt i kyrkorna och berättar dessa vittnesbörd, och Simon kör en del låtar också (han är ju trots allt artist). Boka in ett möte med Simon på bokning@adahl.se, det rekommenderas verkligen!

New Wine

New Wine startades precis som Vineyard av John Wimber och har samma Gudsrikesteologi med en sund och brinnande syn på Andens gåvor. I Sverige är det ett ekumeniskt nätverk som bjuder in människor som går i stora gåvor och ger bra undervisning om hur vi kan uppleva detsamma. Och de har även ett hjärta för rättvisa, New Wines sommarkonferens 2012 innehöll ett seminarium om ”Social Justice in the Power of the Spirit”. Besök deras hemsida och kolla vad de hittar på härnäst.

Ge och du ska få

I min mening Sveriges bästa facebookgrupp. Tusentals brinnande kristna, framför allt ungdomar, delar böneämnen vittnesbörd och MASSVIS med uppmuntran. Här finns desperat nöd och livgivande hopp. Här finns smidande tvivel och glasklar tro. Joina oss om du har facebook och bli inspirerad!

Gå Ut Mission

En missionsorganisation jag har väldigt stort förtroende för. Genom helandekampanjer och pastorsseminarier för Gå Ut Mission många till tro i framför allt Afrika och Asien. Blinda ser, döva hör och de fattiga får ett glädjebud. De erbjuder en spännande bibelskola vid namn ”Pionjär”, men det går också bra att hänga med ut utan att ha gått den. Rekommenderas varmt!


Jag ser mig som en karismatisk anabaptist. Jag vill förena den karismatiska rörelsens hunger efter mirakler och Andens kraft med anabaptismens passion för socialt ansvar och en bättre värld. Jag är övertygad om att denna förening inte är något mindre än en återfödelse av urkyrkan: Kyrkofädernas skrifter vittnar om att kyrkan under de 300 första åren efter Kristus upplevde många mirakler, praktiserade egendomsgemenskap och var pacifistisk (mer om det härhär och här).

Det intressanta är att den tidiga Pingströrelsen var väldigt anabaptistisk. De första pingstvännerna hade en radikal syn på rikedom och fattigdom, och majoriteten var pacifister (de största församlingarna i USA hade klara argument för pacifism bland sina doktriner, se här).  Banden mellan pentekostalism och anabaptism blir ännu tydligare när man ser att många anabaptister även var karismatiker och predikade andedop och tungotal. Och båda kyrkliga rörelser var tydligt evangeliserande och bibeltroende. Jag tvivlar inte en sekund på att båda återuppväckte urkyrkan. Det är så här sann kristendom ska se ut: Karismatik och evangelisation i förening med arbete för fred och rättvisa.