Gratis resurser för teologistudier

Mackan Andersson skriver:

När jag pluggade teologi (för snart… eh… ett decennium sedan) så hade jag inte jättemycket pengar. Jag hade inte _råd_ att köpa all kurslitteratur. Men jag hade några riktigt bra resurser, gratis, på Nätet.

Jag har under åren sedan också samlat på mig några fler, så… Here goes. För er som vill lära er Teologi (eller rent av läser det i skolan):

Systematisk teologi; främst kyrkohistoria:

CCEL.org – ALLT som ALLA skrivit, som du läser om i de kurserna. Gratis. Sökbart. Alla kyrkofäders samtliga skrifter. Läs det där igen och ta in det…

EarlyChristianWritings.com – Vad sajtnamnet säger. Tidiga kristna skrifter. Man kan också ofta hitta länkar till gratisversioner av grundtexterna. Men ECW är kanon för att bilda sig en uppfattning om hur den tidiga dogmatiken formades.

didache.se – den bästa (och nyaste?) översättningen av Didaché (”De 12 apostlarnas träning”) till Svenska. Gjord av Tobias Elof Hadin och Kristoffer Lignell. En kanonresurs. Inte bara för nördar på asgammal teologi, utan främst för att börja ställa frågor om vad tidigt kristet liv faktiskt innebar. Kristoffer och Tobias funderar dessutom vidare över vad det kan betyda idag.

(Språklig) Exegetik:

Greekbible.com har varit den sajt som räddat mig flest gånger. Men numera finns faktiskt NA-28 gratis, att läsa på nätet. http://www.nestle-aland.com/en/read-na28-online/ (Alltså. Igen. NA-28. Gratis.) Stort tack Omar Mischa Ud-Din för det sista tipset där.

http://www.ibiblio.org/koine/ är en gratis, enkel (snabb…) kurs i Biblisk Grekiska (Koinégrekiska). Den rockar, om du vill ha ett snabbt hum.

http://en.katabiblon.com/us/index.php?text=LXX är Septuaginta. Gratis. (Alltså – den översättning av GT som de första icke-hebreiska lärjungarna använde. När Markusevangeliet citerar GT kommer citaten från den här versionen).

textexcavation.com kan vara den nördigaste och därmed bästa resursen som jag hittat. Kolla själv. Men här har du fullt tillräckligt om du vill börja utforska kopplingarna mellan Språklig exegetik och Historisk teologi (Kyrkohistoria).

http://elpenor.com/ – bara… gå dit. Inspireras. Nörda.

Det här är ingen komplett lista. Men det är en lista som är tillräckligt bra för att du ska kunna använda de här länkarna _i stället_ för att köpa böckerna i grundkurserna.

Och om du använder dem, på riktigt, kommer du inse att du inte bara klarar kurserna, utan dessutom har ganska både breda och djupa kunskaper när du är färdig.

Allt gott. Stay curious! Och ha kul!

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s