Alla kan evangelisera

thumb_img_3107_1024

Jesu sista ord innan han drog tillbaka till himlen var:”Men när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.” Apg 1:8

Det är bra att Gud är god och att han inte lämnar oss i sticket, när Jesus drog så gav han oss istället den Helige anden halleluja! När vi har Helige Ande har vi allt vi behöver för att fortsätta Guds verk på denna runda jord.

Att evangelisera är bland det roligaste och mest utmanande som finns. Roligaste för att du får träffa nya människor och prata om Jesus. Utmanande för att det är inte alltid lätt med nya människor! Det spelar ingen roll om du tror att du kan eller inte kan, ung eller gammal för det beror inte på dig utan på den Helige Ande! Det här är mina tre ultimata tips på vardagsevangelisation!

1 Tågflurten
Det här med att pendla är ganska vardagligt och på ett tåg eller en buss kan man träffa vilka människor som helst. Det är som en guldgruva! Kort sagt går ”Tågflurten” ut på att sätta sig på tåget bredvid en människa och prata om Jesus. Min kompis och jag hade varit och bett för folk i stan och på vägen hem tänkte vi pröva ett annat sätt att evangelisera. Vi klev på pendeltåget och letade upp någon människa som inte satt med hörlurar och vi hittade en ung man som läste en tidning så vi satte oss bredvid honom. Sedan började vi snacka högt om Jesus, Bibeln och tron, min kompis och jag. Vår tanke var att efter att vi pratat om Jesus ett tag skulle vi fråga honom om han trodde på Jesus.

Det var lättare sagt än gjort. Ingen av oss vågade ta det första steget och fråga honom så där satt vi och kollade ivrigt på varandra och väntade på att den andra skulle fråga, men efter fem minuter insåg vi att om vi aldrig frågade skulle vi aldrig få veta, så vi tog mod till oss och frågade om han trodde på Gud. Jag skojar inte när jag säger att han lade ifrån sig tidningen så ivrigt att vi nästan blev rädda och så började han glatt berätta om hur han tänkte på Jesus. Till slut så fick vi ett riktigt trevligt snack!

Nu är inte alla svenskar lika sociala som denne unge man, inte heller lika mottagliga för det glada budskapet så jag lovar inte samma resultat men jag rekommenderar det starkt!

2 Jesus fika
Den här metoden är lite mer avslappnad, och funkar ofta ganska bra. Det går ut på att du bjuder någon på fika och i gengäld får de lyssna på när du berättar om din tro. Det ska inte vara en lång monolog utan paus men prata om din tro i några minuter och ställ frågor om din väns tro och hur han tänker. ”Jesus fika” är också en bra lösning ifall du känner att du behöver förklara dig för någon. En ny tjej skulle börja i våran klass och i början tyckte jag att det var lite svårt att prata med henne, jag tyckte inte att vi klickade så extremt, men en dag så bjöd jag henne på fika. Vi pratade om mycket och jag fick också prata om min tro. Sen dess har vi blivit mycket bättre vänner och nu har hon till och med lovat att följa med till kyrkan! Det som jag fick ut mest av den fika stunden var respekt. Jag fick mer respekt för henne som vän och hon respekterade min tro.

3 Får jag be för dig?
Vi har blivit så väldigt”söndagskristna” i Sverige. Vi går till kyrkan på söndagarna och sjunger och ber och söker Guds närvaro. Men de andra sex dagarna kan man inte se skillnad på oss och de som inte tror på Jesus. Det måste ske en förändring. Om vi verkligen älskar Jesus så vill vi ju inte göra honom besviken. Jesus sa ”Men när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.” Apg 1:8. När vi har tagit emot den Helige Ande då har vi kraft och då har vi inget att vänta på! ”Får jag be för dig” är det ultimata uttrycket för ett otroligt bra tillfälle för Guds kraft att verka genom dig! Ju mer vi frågar om vi får be för folk desto vanligare kommer ord som Jesus, bön, helande osv bli del av vårt vardagliga språk. Och när vårt vardagliga språk förändras då kommer du också upptäcka hur din relation med Gud förändras. Första gången jag själv frågade ifall jag fick be för någon (som inte var kristen) var i skolan. Min kompis hade precis brutit ihop i korridoren och jag satt där utan att riktigt veta vad jag skulle säga eller göra. Men till slut så tog jag handen på hennes axel och frågade ifall jag kunde få be för henne. Det fick jag och det gjorde jag. Friden som jag bad om kom inte på momangen men jag kunde få berätta att Jesus älskar henne och hon blev lite bättre efter ett tag. Nu har det blivit som en reflex att när jag inte vet vad jag ska säga frågar jag om jag får be. Även fast människor inte alltid blir helande så är det ett bra sätt att få berätta om Jesus på!

Det finns massa sätt att evangelisera och det här är mina tre favoriter. Det spelar ingen roll om du är gammal eller ung, van vid att prata eller inte för det handlar inte om oss. Precis som Jesus säger så är vi hans vittnen, vi berättar inte vad vi har gjort utan vad Gud har gjort inom oss. Vi behöver berätta för folk om vår Gud och inte bara genom att gilla bilder på Facebook utan med hela vår livsstil. Med den Helige Andens kraft så har vi allt vi behöver! Nu är det sommar och folk är lite extra sociala så vad väntar vi på?

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s