Men namnet JESUS kommer de aldrig glömma!

 

 

”Postrarna rivs ner, de kommer glömma era namn, men namnet Jesus kommer de aldrig att glömma!” Dessa orden etsade sig fast i mitt sinne när en av våra koordinatorer i väst afrika sa dem till mig. Någonstans finns det ibland en känsla av att predikanter blir superstars o kändisar i den kristna världen. Då är det så sjukt befriande att veta att det namn vi predikar är större än alla andra namn. Men på många platser är namnet Jesus inte känt. Ända sedan jag som nyfrälst 18-åring fick höra talas om att det fanns tusentals folkgrupper som inte hört om Jesus, har de onådda folken legat överst på mitt hjärta. 

”Och detta evangelium om riket ska förkunnas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan ska slutet komma.” Matt 24:14 

Ordet för folk är ethnos vilket kan översättas etnisk folkgrupp.  Alla folkgrupper ska höra talas om Jesus innan han kommer tillbaka. Jesus ska alltså inte komma tillbaka förrän alla folkgrupper hör talas om honom!

Det finns en orättvisa som är större än hunger, fattigdom och krig. En orättvisa som berör nästan 2 miljarder människor idag. Den orättvisan är att stor procent av världens folkgrupper ännu har liten eller ingen access till evangeliet. I Sverige har vi haft kyrkor och kristna i hundratals år. Som folkgrupp är svensken nådd, sen ska vi självklart dela Jesus med grannar, klasskompisar, vänner och arbetskamrater. Men varför ska svensken få höra evangeliet massvis med gånger men den lilla folkgruppen i södra Bangladesh ska inte få chansen en gång på tvåtusen år? Det är här orättvisan retar mig.

När vi ser på statistisk över missionärer i tex afrika så ser man att östafrika med länder som Kenya och Uganda är överrepresenterade. Då pratar vi länder med 20,30 eller i Uganda och Kenyas fall 40-50% evangelikala kristna. Man har haft mission i Östafrika från Sverige sedan 1800-talet. Medan Västafrika varit helt bortglömt. Västra afrika är nästan helt muslimskt tack vara muslimsk mission. Kanske det är dags att lägga om våra missionssatsningar och våra böner och våra ekonomiska åtaganden?

Du som läser kanske tänker ”är det fel med mission i Kenya?”, mitt svar skulle vara inte nödvändigtvis men frågan är om man inte lätt åker till länder man råkar känna till för att man känner någon som bor/bott/jobbar där. Låt oss tänka ett steg längre, om Gud ville nå alla folk, hur ska vi då prioritera?

Samma sak kan vi se i stora delar utav Asien. I Sydamerika kan man se att större delen av missionärerna satsar på områden där det redan bor massvis med kristna.

dansoho

Tillsammans med nyfrälste Dansoho och en av missionärerna i Jahangobyn

Jag kommer ihåg den lilla byn i Guinea där folkgruppen Jahango bodde. Vi hade en kampanj i en större stad utanför byn och lärde då känna missionärer som jobbat i byn i 15års tid, men hade inte sett någon frukt av sitt arbete. Vi bad tillsammans att de skulle få se någon från byn komma till tro. Under veckan som kampanjen var så kom faktiskt flera Jahangos till tro och vi hade möjlighet att hålla det första offentliga mötet i Jahangobyn. Även under det mötet kom människor till tro! Jag fick möta Dansoho som berättade ”jag har hört budskapet två kvällar och nu ikväll när din fru predikade blev det klart för mig” Han hade tagit emot Jesus. Vetskapen om att vi fick vara en del i att nå in till en onådd folkgrupp var hur underbar som helst. Ett av alla dessa ”alla folk” börjar få access till evangeliet. Nu samlas man i byn till bibelstudier, där folk kommer till tro.

4 Sarola

Sarola vittnar om vad Jesus gjort

Jag tänker även på den muslimska kvinnan Sarola i norra Bangladesh som kom till vårt möte. Hon hörde evangeliet, såg hur Jesus botade sjuka, men själv blev hon inte helad den kvällen. På vägen hem bad hon till Jesus och frågade varför hon inte blir helad. Hon bad ”Jesus förlåt mig för min synd…” Jesus visar sig då för henne i en syn där han hänger på korset. Jesus sa till henne ”Min dotter jag förlåter dig, upprättar dig och helar dig”. Kvällen efter berättar hon om sitt helande inför ca 6000 personer och börjar spontant sjunga en sång till Jesus!

Bangladesh har aldrig varit med om någon större väckelse, det finns nästan 200miljoner (inofficiella siffror) människor i Bangladesh av dem är bara 0.4% kristna. Några procent kan ha hört evangeliet. Det finns många folkgrupper i Bangladesh utan access till evangeliet. Vem ska gå dit? Vem ska nå en av dessa ”alla folk” ?

Någon kanske invänder, ja men nu kommer ju världen till oss genom flyktingvågen. Det är fantastiskt att se alla de som kommer till Sverige och får möta Jesus, men sanningen är fortfarande att de kommer från ett antal specifika områden. Själv kommer jag till hösten att jobba som assisterande pastor i min hemförsamling med fokus på vision/undervisning, unga vuxna samt just integration. Men det innebär inte att jag och min fru Lina och vår dotter Agnes (1,5år) kommer sluta åka på mission. Låt oss jobba för evangeliets spridning i Sverige men också för att bekämpa den största globala orättvisan genom att ge evangeliet till de folkgrupper som just i denna stund inte har access till evangeliet!

Jesus sa:

”Gå ut i hela världen och förkunna evangeliet för hela skapelsen” Mark 16:15 ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt som jag befallt er. Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut.” Matt 28:18-20

Vad kan vi se här? Gå ut i hela världen och gör lärjungar av alla folk!

Tänk att du kan vara med och göra Jesu namn känt bland de onådda folken!

Och en sak till, när afrikadammet över kampanjplatsen lagt sig och folket gått hem så har det glömt ditt namn, men namnet Jesus kommer för evigt vara inetsat i deras hjärtan!

/// Andreas Cucca, evangelist Gå Ut Mission

Kolla gärna in min och Linas missionsblogg, där finns missionsvideos, undervisning och annan pepp.

Ps skulle ditt hjärta brinna lite extra för onådda folkgrupper, du är över 18år och du inte vet vad du ska göra i höst, så skulle jag uppmuntra dig att gå ett år på Pionjärlinjen, där du får prakisk erfarenhet av församlingsplantering i Sverige samt mission bland onådda folkgrupper.Skulle du vara under 18 och sugen på mission missa inte Ung Missionär ds

8 kommentarer

 1. ”Som folkgrupp är svensken nådd”. Ja och nej. Vi har mycket att vara tacksamma för. Kristendomen enande en gång Sverige och är på många sätt inbyggd i vår historia, i politiken och vår kultur. Men samtidigt måste varje generation vinnas på nytt. Liksom demokratin är kristendomen alltid utsatt för risken att dö och ersättas med sådant som är sämre.

  Gilla

  1. Evangeliet har nått svenskarna oavsett. Sen finns det självklart många som inte tror i Sverige. Behovet att predika evangeliet finns självklart. Skillnaden mellan svensken och onådda folkgrupper är att evangeliet aldrig landat hos dem. Det finns självutbredande församlingar här. Sverige är inte ett missionsland som man så populärt säger. Tyvärr är det den typen av tänk som hindrar oss från att nå längre. Hade man tänkt så, så hade man stannat i Jerusalem eller iallafall åkt tillbaka och satsat allt krut där efter förföljelsen.

   Gilla

   1. Min kommentar är givetvis inte ett argument mot mission i andra länder. Hur kan man vränga det därhän? Men med stadsdelar där det kanske finns 15 % kristna, alla av dem är inte nödvändigtvis svenskar, och stora grupper som har kommit direkt från länder där kristendomen är förbjuden och förföljd, har Sverige i högsta grad blivit ett missionsland.

    Gilla

    1. Hejsan Axel, ber om ursäkt för att jag var otydlig. Menar inte att du skulle argumentera för att vi inte ska missionera utomlands. Det jag diskuterade var just hur det faktiskt påverkar missionen när vi talar om Sverige som onått osv… Jag argumenterade i generella ordalag. Vi har olika syn och det är ok. Med det sagt är det självklart spännande att många söker sig till Sverige. ”Jerusalem, Judeén, Samarien och till jordens yttersta gräns..” 🙂 Har vi med alla fyra blir det bra oavsett hur vi i övrigt resonerar kring ”onådda folk”. Var välsignad! //Andreas Cucca

     Gilla

 2. Hej,

  Jag kan inte språket som är på affischen. Förstår att det står något om mirakler men inte vad det annonseras i övrigt. Kan man få en översättning av den?

  Gilla

  1. Hejsan Ulrika!
   Tack för din fråga. På postern står det på franska.
   Mirakler-Helande-Förlåtelse-Befrielse
   De sjuka blir helade, De blinda ser, De lama går

   Plats, vilka talare osv.
   Sen står det Helande Befrielse Gratis!

   Med vänlig hälsning,
   Andreas Cucca

   Gilla

   1. Tack Andreas för översättningen,

    ”De sjuka blir helade, De blinda ser, De lama går”

    Ja, det var ju precis det som Jesus gjorde, Jesus Messias, när han trädde fram för att visa för sitt egendomsfolk att det var han som de väntat på som kommit, enligt en profetia i GT också.

    Jag kan köpa rubriken ”De sjuka blir helade, De blinda ser, De lama går” i dag om man tolkar den andligen. Med andligen menar jag att när man lär känna Jesus blir man mer och mer hel, seende och icke lam. När man lär känna sanningen blir man mer och mer seende, även om man är fysiskt blind. Då går man mer och mer på den smala vägen även om man brukar rullstol och summan av allt, oavsett kroppslig status är att man blir mer och mer hel för man lär känna Jesus i relationen med honom och genom hans ord mer och mer.

    Visst är det underbart att bli helad från en kroppslig sjukdom, fast det är inget frälsningsavgörande i det. Och jag tror att de som läser affischen tolkar den bokstavligt.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s