Varför kristna behöver läsa mer böcker

boksidor
Ofta framställs en kritik av församlingen utifrån en hållning som säger att den har ett kravförhållande till de troende. Istället för evangeliets nådsförkunnelse blir det bara ett  ”du skall ” och då med undertonen att Guds kärlek till dig är villkorat av att du gör rätt.
Kanske är den kritiken sann och i så fall är det mycket allvarligt.

Men motsatsen är också allvarlig. Tänk dig att någon blir kristen i en absolut hednisk miljö. Utan att någon i miljön någonsin hört talats om Jesus eller kyrkan. Ensam och utlämnad åt sin eget sökande. Enda hjälpmedlet, mänskligt sett, är Bibeln. Hur kommer den personen att leva sitt liv? Hur kommer den personen att beskriva sin förvandling?

Jag tror att förutom det självklara att Guds Ande är med och förändrar personen till att älska och bli mer lik Jesus dag efter dag, så kommer han eller hon att hänvisa till Bibelns tydliga beskrivning om vad som är Guds vilja och vad som inte är Guds vilja. Han eller hon kommer att bli det som läses i Skriften.

Det är just därför bokläsandet är så viktigt, vi påverkas av det vi läser och studerar. ”Anta utmaningen” från Svenska Bibelsällskapet är ett gott exempel på hur kristna söker lyfta läsandet o c h formerande av Jesu karaktär i människors liv just nu. Och det behövs verkligen. En kristenhet utan ett rikt förhållande till Bibelns undervisning är en kraftigt försvagad kristenhet. Så det är ett ”måste” att läsa Guds Ord, Bibeln. Det är inte ett ”tillval”!

Hur läser man Bibeln på ett bra sätt under ett år? Ja, kolla ”anta utmaningen” så får du hjälp genom ett bra förslag. Genom att följa den läsningen läser du faktiskt hela Bibeln på ett år. Ett annat förslag som jag följt personligen under många år är att dagligen läsa:

 • 3 kapitel ur de historiska böckerna i GT (Genesis – Job)
 • 5 Psaltarpsalmer
 • 1 kapitel ur Ordspråksboken
 • 3 kapitel ur Profeterna (Predikaren – Malaki)
 • 3 kapitel ur Evangelierna och Apostlagärningarna
 • 3 kapitel ur Breven och Uppenbarelseboken (Romarbrevet- Upp.)

Ett tredje förslag är att djupläsa en bok i Bibeln i taget, gärna med en god kommentar vid sidan om.

Likaså är det viktigt att ägna tid åt de goda böckerna i din bokhylla, eller kanske hos de goda vänner som är beredd att låna ut goda böcker. (Kom ihåg att lämna tillbaka dem bara…) Här får du ett förslag på årlig läsning utöver den dagliga bibelläsningen:

 • minst en bibelkommentar;
 • gärna två-tre biografiska böcker över gudsmän och gudskvinnor i historien som förändrat sin värld;
 • en väckelse eller kyrkohistorisk bok;
 • någon eller några böcker skrivna utifrån etiska, moraliska och teologiska frågeställningar som är aktuella just nu i samhälle och kyrka, (kom dock ihåg att läsa två böcker om samma fråga så att två olika slutsatser möts när du bearbetar frågorna);
 • Viktigt är dessutom att läsa böcker som människor på ditt arbete, skola etc läser. Vi behöver vara uppdaterade i det dagsaktuella.

Själv läser jag tunga böcker 2016. Folke Olofssons ”Credo I-III” tillhör favoriterna och bör läsas av alla, skulle jag säga. Folke är Docent i Systematisk Teologi och en vän sedan tiden på Fjellstedtska Skolan. Hans fromhet och lärdom lyser igenom hans böcker – detta är riktigt viktiga böcker att läsa.

En kurs i ”Islam och Kristendom” på Johannelunds Teologiska Högskola har gett mig ett antal böcker att läsa om förhållandet mellan de två stora religionerna. Man behöver vara inläst för att kunna vägleda i det viktiga missionsarbete Gud öppnat för den kristna kyrkan i Sverige bland våra invandrande bröder och systrar som ofta aldrig hört om evangeliernas Jesus.

Den senaste månaden läser jag tre systematiska teologer inför en kurs jag ska hålla på Skandinavisk Teologisk Högskola i Dogmatik. Författarna Millard Erickson, Stanley Grenz och Alistair McGrath har alla tre skrivit sina Christian Theology utifrån en djupt känd kärlek och trohet till Jesus och Hans Kyrka. Mycket intressanta böcker och vår värda att läsa. Dessa

När du läser böcker är en god vana att skriva ned vad du lärt i en viss bok. Gör gärna en översikt där du skriver ned detta, efter fem eller tio år kommer du att märka vad det betyder och vilken allmänbildning Gud gett dig genom bokläsandet.

Det skrivs mycket böcker. Oerhört mycket och det är omöjligt att läsa allt. Ändå är det livsnödvändigt för en kristen att alltid läsa Bibeln, ofta läsa variationsrikt ur den kristna kyrkans bibliotek och samtidigt upplysande om omvärldens tankearbete över tiden.

Den kristna församlingen behöver denna kunnighet tillsammans med passionerade Jesus efterföljare för att rätt kunna påverka sin kultur och sina medmänniskor.

Intag framtiden med bokläsning!

Allt gott
Hans

2 kommentarer

 1. Är du Hans inte riktigt klok, läsa flera kapitel om dagen ur bibeln och köpa en massa annan litteratur som en vanlig inte har en aning om vart det finns att köpa, finns det en bibelklubb kanske? Reflektera vilka bördor du lägger på en svenssonkristen egentligen. Har du ett alternativ för en dyslektiker?

  Gilla

 2. förlåt jag är en hetsig människa, jag ångrar vad jag skrev. Alla goda initiativ för att studera och lära kristendom är bra, förlåt, förlåt, förlåt, förlåt, förlåt, förlåt, förlåt

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s