Är ickevåld realistiskt?

Nytt avsnitt av Jesusfolket! Micael Grenholm och Jacob Schönning pratar om att älska sina fiender och vända andra kinden till i Jesu efterföljd. Är det inte naivt att vilja stå för ickevåld i en värld fylld av terrorism och krigshot? Hur skulle Hitler kunna stoppas med pacifism?

Ladda ner MP3-filen här.

Podcasten Jesusfolket hittar du här eller varhelst podcastar finns. Du kan även prenumerera på YouTube. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook!

4 kommentarer

 1. Det är förstås lättare att argumentera för ”ickevåld” om man lever i en trygg miljö.

  Matt. 26:52 kan tolkas lite olika beroende på vilken infallsvinkel man har, men Matt. 5:39 kan knappast tolkas på annat sätt än interna uppgörelser emellan och har inget med fysisk våld att göra.

  Givetvis är det upp till var och en att inte försvara sig vid ett fysiskt angrepp. Om det är Guds vilja kan utgången bli till en seger. I värsta (eller bästa) fall så dör vi och kommer till Jesus. Problemet med en sådan inställning är att vi inte längre tar något eget ansvar. Analogt kan vi ju också sätta oss ner och sluta äta och lägga ansvaret på Gud om vi ska leva eller ej.
  Vad vi också ignorerar är hela GT inkl. Jesus egna ord i 5:17-20.

  Precis som ni säger så behöver inte försvar ske fysiskt. Guds ord kan vara kraftfullare än något vapen, men Jesus rekommenderade lärljungarna att beväpna sig, kanske därför deras tro vacklade.

  Sammanfattningsvis så utesluter det ena inte det andra utan varje situation måste bedömas individuellt. En sak är säkert att många kristna idag slaktas därför att de inte har ett tillräckligt skydd. Däremot om en far inte försvarar sina barn eller någon sin nära, då är det en synd!

  Gilla

 2. Mycket intressant och lärorikt! Har funderat kring ickevåld ett tag och tycker det är ett svårt ämne. Er infalsvinkel var ny för mig. Tack för det. Ni som har kunskap, kan ni rekommendera någon bok eller dylikt där man kan läsa om kristet ickevåld? De ickevåldsliga verktyg som ni nämne vill jag också gärna vet mer om. Vad har ni läst och vad rekomenderar ni?

  Mvh Oscar

  Gilla

 3. Överheterna är av Gud överheterna har inte svärdet förgäves ett land har rätt att försvara sig. Håll fred så länge det går. Jesus säger inte åt soldaterna som kommer till han att sluta vara soldater. Han säger röven icke. Samma som anfall inte andra håll fred så länge det går. Hur skulle det gå om man avväpnade polisen varenda bank skulle bli rånad samhällskollaps. Vi lever i en ond värld onda människor.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s