Alla borde läsa Sebastian Staksets ”Bara ljuset kan besegra mörkret”

En bok många av oss på Hela Pingsten har läst under sommaren är Sebastian Staksets ”Bara ljuset kan besegra mörkret”. Här kommer två recensioner av Jacob Schönning och Rebecka Joy Rodriguez.

Ordet ”frälsa” kommer från ”frihalsa” och var det man gjorde när man plockade bort halskedjan från slavar. Få har upplevt detta så radikalt som Sebastian Stakset, f.d slav under synd. Han lyfter ofta Jesaja 61 i låttexter och predikningar. Så också i sin nya självbiografi. Där utropas ”frihet för de fångna och befrielse för de bundna”. Naket och ärligt berättar han sin historia om hur ett trasigt barn lät sig förvandlas till ett monster och sedan återigen till ett barn. Ett Guds barn.

Det här är inte första boken om en känd svensk brottsling som kommer till tro på Kristus. Förra året läste jag den nästan lika gripande historien om Liam Norberg, skådespelaren som låg bakom det största värdetransportrånet i Sverige någonsin och dömdes i efterhand, varpå han under fängelsevistelsen fick syndanöd och omvände sig. Han beskrev utan urskuldande hur han hade gjort ett högst medvetet val att bli kriminell. Tills han blivit tillräckligt rik för att kunna dra sig undan. Det visade sig vara lättare sagt än gjort, vilket Stakset vittnar ännu mer om.

Med oerhörd känsla för ord tar han med sin läsare på en bergochdalbana från utanförskap, förnedring och skam mot det djupaste mörkret: pengabegär, hat, droger och tomhet. Kändisskap. Självhat. Dödslängtan. Sebastians förvandling berör, och den gör det för att den är så tydligt äkta. Det syns i hans ögon och det hörs i hans röst. De som förut lyste av fruktan och spydde ut hat strömmar nu ut värme och kärlek. Bara Jesus kan ha fixat det. Men resan var allt annat än lätt.

Det friska budskapet om Guds godhet varvas med berättelsen om de institutioner som inte räckte till. En stat utan egen källa med kärlek att ösa ur. Och den egna personens oförmåga att hela ett brustet hjärta. Men vilken kraft det finns i en omsorgsfull och trogen församling när omvändelser tar tid! Käftsmällen från en syster löd: ”Jesus jublar över dig. Han jublar inte över det du gör just nu, men han jublar därför att han till skillnad från dig vet vart du är på väg.”

Låten Igen speglar hans situation under flera år så väl:

”Känns som jag fastnat i nån jag inte ville bli och jag svär det här är sista gången.
Men ändå gör vi det igen, igen, igen, igen, igen.
Igen, igen, igen, igen, igen.”

Först efter mängder av misslyckanden och dödsfall omkring sig, och minst tre nära-döden-upplevelser med mirakulösa gudsingripanden i sista stund vänder sig Sebastian till Jesus och ger sitt liv till Honom. Men ändå inte.

För sedan följer en fortsatt kamp under tre år där djävulen vägrar släppa taget. Trots obrottsligt lojala pastorer och trossyskon och en gudabenådad uthärdande hustru. Kokain snortas på toalocket. Vidriga ord flyger mot dem som älskar honom. Demoner plågar, lockar och fördömer och den fullständiga befrielsen tycks allt annat än nära. Men när det kommer en som är starkare så måste de fly. När äntligen hans själ är redo och villig att bli fri så tar han emot den utdrivning han så länge behövt.

Därefter lämnar han det gamla livet bakom sig. Vänskapsband klipps, familjerelationer upprättas. En karriär som hatrappare spolas och framtiden läggs i Gud Faders händer. Här slutar dock inte spänningen. Resten av boken får vi följa hur Stakset växer i sin kallelse. Ny musik skrivs. Samma genre, samma underbara ordkonst men numera till Guds ära! Se till exempel nya musikvideon Andas under vatten nedan som visar frälsta missbrukare inom LP-verksamheten.

För mig har dessa texter betytt mycket, och jag kan fortfarande gråta förlösande till Förlåt och Frihet. Och det vet jag att jag inte är ensam om. Andras starka vittnesbörd får också plats i boken.

Profetiska tilltal och välsignelser har kommit över Sebastian. Runt i landet far han mellan församlingar från olika samfund, fängelser och SIC-hem för trasiga ungdomar. Vittnar och helar med helig Andes kraft. Och han får se väckelse. Du som ber om och längtar efter ny väckelse på bred front också här i Sverige- läs boken och njut av att Gud hör dina böner. Det här sker på 2010-talet på orter nära dig! Och det som han vittnar om syns på många andra håll också. Väckelsen är här.

/Jacob Schönning

Boken skildrar den skoningslösa sanningen om Stakset kamp och hans historia. Från att vara gangster rappare och att vara punktmarkerad av polisen till att nu leva ett liv vars högsta syfte är att få fler människr att lära känna Faderns hjärta. “Bara ljuset kan besegra mörkret” är mer än en självbiografi. I skildringen av Staksets historia väver han in anekdoter från människor som gjort avtryck både i andra världskriget och människor i vår tid som blivit berörda av Gud genom Stakset samt paralleller till flera olika bibelverser.

Stakset guidar oss igenom en del i hans liv där Gud Fadern vänder på hela hans vardag och visar honom vägen ut från den tunga och mörka kriminaliteten. Det finns mycket jag uppskattat i denna bok men det som har berört mig mest är Staksets sårbarhet. Han försöker inte sålla bort känslor och upplevelser genom något filter utan han är öppen med sina svagheter och brister både innan Han lärde känna Jesus och efter.

Ett exempel som verkligen är kraftfullt är när han skriver om hur Helige Ande, efter att han under en tid fallit i högmod läxade upp honom:

”‘Var inte du där nere i samma källare och tvättstuga och tog droger du med för bara ett par månader sedan?’ Aj. Aj. Aj. Aj. Jag föll ner på knäna framför sängen. Jag började skaka. Sedan träffades min kind av den hårdaste och mest välplacerade himmelska örfilen jag någonsin fått.”

Stakset är så noga att få med helheten och inte bara det bästa. Han låter oss lära av de misstagen han begått, inspireras av de uppenbarelser han fått men också utmanas till att älska vår nästa mer än någonsin tidigare. “Bara ljuset kan besegra mörkret” är en bok alla, både troende som otroende, borde läsa.

/Rebecka Joy Rodriguez

3 kommentarer

  1. Jag är säker på att Gud använder Sebastian, men det finns något som luktar illa och jag tror att det beror på att han blivit en sk påläggskalv. Han har blivit en kändis på kort tid och ses ofta i tidningar och nu på denna blogg. Jag tror inte att detta är bra för Sebastian och jag önskar att han för sin egen skull backar och stannar upp lite.

    Jag kan naturligtvis ha fel, men fler än jag har gjort samma reflektion.

    Bb

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s