Rickard som fick albanska ”nedladdat” av Gud – och tolv andra språkmirakler

När Rickard Lundgren var tonåring fick han ett hjärta för Albanien. Han blev förfärad av att höra att kommunistregimen motverkade kristendomen och reste till Albanien efter att han hade fyllt 18 för att sprida evangeliet. Det fanns bara ett problem – han kunde inte albanska, och få albaner kunde engelska.

När han bara hade varit i landet några dagar och vaknade upp i lägenheten där han fick övernatta tittade han på taket ovanför sig och tänkte: ”Tivan kan ju det där heta.” Han tittade på golvet. ”Dysheme”. Han tittade på stolen, spegeln, klockan och för varje sak han såg dök ett ord upp i huvudet på honom. Han hoppade upp ur sängen, gick ut ur lägenheten, knackade på dörren mittemot och när mannen som bodde där öppnade utbrast Rickard: ”A me kuptoni?” (”Förstår du mig?”). Mannen svarade: ”Po, por ku ke ti mesuar gjuha shqipe e veriut?” (”Ja, men var har du lärt dig nordalbanska?”).

Från den stunden kunde Rickard prata med albaner, och lustigt nog hade han fått en lantlig nordalbansk dialekt som gjorde att många direkt uppfattade honom som en infödd. Han har ingen annan förklaring än att Gud gav honom språket. I samband med att Albanien öppnade upp sig fick Rickard bland annat möjlighet att läsa högt ur Markusevangeliet på statlig TV på en albanska han aldrig hade studerat.

Det här berättade Rickard om på konferensen Pingst23 i Nyhemshallen under passet om språkmirakler som jag ledde. Det är alltid en fröjd att lyssna på Rickard, han blandar humor och allvar, ödmjukhet och frimodighet på ett fantastiskt sätt! Vi fick även lyssna till Tuula Peterson som berättade om tre språkmirakler hon har bevittnat – i samtliga fall talade människor i tungor på finska trots att de aldrig hade lärt sig det språket.

Varför Apostlagärningarna är en perfekt guide för livet Jesusfolket

Apostlagärningarna är vår bästa inblick i hur den tidiga kyrkan levde, och en fantastisk inspirationskälla för att leva ett Jesus-likt liv! Boken berättar om apostlarnas missionsstrategier, hur den Helige Anden både gjorde mirakler och utjämnade klyftorna mellan rika och fattiga, samt hur Gud hjälpte sitt folk när det såg allra mörkast ut. En perfekt guide för livet som kristen idag! Här får ni lyssna på ett bibelstudium Micael hade i Pingst Falköping om Apostlagärningarnas övergripande budskap och vad vi kan tänka på när vi försöker imitera de tidiga kristnas liv. Stötta Unicef och deras livräddande arbete i Gaza: https://unicef.se/katastrofinsatser/hjalp-barnen-i-gazakrisen  Har du frågor, kommentarer eller tips på vad vi ska podda om? Maila oss på jesusfolket@gmail.com Bjud in oss att tala! https://helapingsten.com/boka/  Gilla Jesusfolket på Facebook! facebook.com/jesusfolket Följ oss på YouTube! youtube.com/helapingsten Och följ bloggen Hela Pingsten! helapingsten.com
  1. Varför Apostlagärningarna är en perfekt guide för livet
  2. Middag med Jesus: Nattvarden som en mättande måltid (med Rickard Cruz)
  3. Seminarium i Riksdagen: Sveriges utvisningar av konvertiter (med Ruth Nordström, Rebecca Ahlstrand, Louise Dane m.fl.)
  4. Krig och våld i Bergspredikans ljus (med Olof Edsinger, Vivian Caragounis och Pontus Tunhav)
  5. Hur kristna kan motverka kollaps och klimatkatastrofer

Nu kan du lyssna på hela samlingen i senaste avsnittet av podden Jesusfolket! Förutom att intervjua Tuula och Rickard berättar jag även om flera andra språkmirakler jag har stött på i min research, inklusive en flicka i Laos som profeterade på norska och forskaren Risto Santala som upptäckte att ett inspelat tungotal var på antik hebreiska. Och så får ni även höra en inspelning av när en ung polsk flicka talar i tungor – och det är onekligen engelska hon talar!

Podden hittar du här eller varhelst poddar finns. Gilla gärna Jesusfolket på Facebook! Om du vill att vi ska komma och prata i din församling, bjud in oss!

Trevlig lyssning!

Vad tänker du?