Vad är andedop?

När jag för första gången hörde talas om pingstvänner och frågade vad som skilde dem från andra kristna fick jag svaret ”De menar att det finns två dop, ett vattendop och ett ‘andedop’.” Det lät mycket konstigt tyckte jag. Hur gjuter man ande tre gånger över någons huvud..?

Jag blev väldigt förvånad när jag upptäckte att detta dop fanns i Bibeln! Det var en av faktorerna som ledde till att jag började se den karismatiska rörelsen som den med rätt teologi. Låt oss göra ett Bibelstudium i vad andedop är för något.

För det första har vi Johannes Döparen som predikar: ”Jag döper er med vatten. Men det kommer en som är starkare än jag, och jag är inte ens värd att knyta upp hans sandalremmar. Han skall döpa er i den helige Ande och i eld.” (Luk 3:16). Johannes, den störste vattendöparen av alla, säger alltså att Jesus kommer med ett nytt dop som världen inte tidigare skådat, i vattnets motsats: eld. Detta elddop döptes de första kristna med på Pingstdagen: ”Då kom plötsligt från himlen ett dån, som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem. Och de uppfylldes alla av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala.” (Apg 2:2-4).

Jesus talar om att man måste vara född av vatten och ande för att komma in i Guds Rike (Joh 3:5). När man döps föds man in i ett nytt liv. Vattendopet sker vid övergång från otro till tro, men vad står andedopet för? Jo, från ett liv där man endast studerat Jesu liv och läst om vad kristen tro innebär till att man lever som Honom och praktiserar kristen tro, med alla de under och tecken som hör därtill.

Medan Apollos var i Korint kom Paulus ner till Efesus, sedan han rest genom höglandet. Där träffade han några lärjungar, och han frågade dem: ”Tog ni emot den helige Ande när ni kom till tro?” De svarade honom: ”Nej, vi har inte ens hört att den helige Ande har blivit utgjuten.” Då frågade han: ”Vilket dop blev ni döpta med?” De svarade: ”Med Johannes dop.” Paulus sade: ”Johannes döpte med omvändelsens dop och uppmanade folket att tro på den som kom efter honom, det vill säga på Jesus.” När de fick höra detta döptes de i Herren Jesu namn. Och när Paulus lade händerna på dem, kom den helige Ande över dem, och de talade med tungor och profeterade. (Apg 19:5-6)

Andedop leder till ett karismatiskt liv och en fördjupad relation med Kristus. Alla bör sträva efter andedopet. Hur gör man då om man inte är andedöpt? Be! Den enda som kan fixa det är Gud, ingen annan. Be till Honom och tvivla inte på att du kan få andedopet, utan tro!

”Jag säger er: Be och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er. Ty var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas. Finns det bland er någon far som skulle ge sin son en orm när han ber om en fisk, eller en skorpion när han ber om ett ägg? Om ni som är onda förstår att ge era barn goda gåvor, hur mycket mer skall då inte er Fader i himlen ge den helige Ande åt dem som ber honom?” (Luk 11:9-13)

Annons

8 kommentarer

 1. En av saker jag har tyckt var absolut konstigast med andedopstanken i karismatiska kretsar har varit föreställningen om att det per automatik behöver innebära tungotal. Med Apg 19:5-6 i åtanke har jag lite lättare att förstå var den tanken kommer ifrån.

  Jag tänker mig att ett liv i Anden kan leda till en mångfald av gåvor. Tungotalet en av den, och om man läser brevet till korinthiernas fjortonde kapitel, en gåva som man behöver lära sig att hantera.

  Hur tänker du kring det?

  Gilla

  1. En av pingstväckelsens färgstarkaste och mest karismatiska personer – Smith Wigglesworth – tog ivrigt avstånd från att andedop automatiskt innebär tungotal. Andra pingstledare var för den tanken. En sak är säker, Paulus säger bestämt att alla inte kan tala i tungor (1 Kor 12:30-31). Det finns många andra nådegåvor. Men är att bli andedöpt samma sak som att ta emot nådegåvor? Kan man inte ha nådeggåvor utan att vara andedöpt? För i så fall säger Bibeln varken bu eller bä till att andedop alltid innebär tungotal. Dock tror jag som du, att det inte behöver innebära det, eftersom jag ser andedopet som något för alla, och alla är inte kallade till tungotal.

   Gilla

 2. Intressant, Kor: 12:30-31 pekar ju ganska tydligt på att vi har olika gåvor. Naturligtvis kan Gud ge alla gåvor till dem som ska ha dem men det ger ju ett ganska ödmjukt perspektiv på frågan.

  Vad händer om man vänder på: ”kan man ha nådegåvor utan att vara andedöpt.” Kan man vara andedöpt utan att ha fått några nådegåvor?

  Jag är så dålig på att lägga namn på minnet, men jag läste om någon som tittat på allt som beskrivs som gåvor i bibeln, samt dragit en del egna slutsatser och som listat en rad gåvor som man kunde se som nådegåvor. Utifrån första styckena i 1 Kor: 14 verkar syftet med såväl tungotal som profetisk gåva vara personlig uppbyggnad och församlingens uppbyggnad.

  Gilla

 3. Nu skickades min kommentar för tidigt typisk.

  Det jag tänkte på var just varför vissa gåvor kallas nådegåvor. Alla gåvor kommer från Herren, jag tänker mig att Gud ger oss alla olika gåvor som vi är menade att använda för att hjälpa och bygga upp varandra. Till exempel en språkets gåva som hjälper en att förmedla tankar till andra människor. ( Det är nog en ganska traditionell tanke egentligen.) Det jag funderar på är vad som skiljer ut vissa gåvor som just nådegåvor. Det kanske ligger något speciellt i att vissa just syftar till andlig uppbyggnad.

  Jag själv kommer inte från en karismatisk tradition och är därför inte van vid fokus på nådegåvor. Det är definitivt någonting värdefullt, värt att be och fundera över.

  Fridens 🙂

  Gilla

 4. Jag känner samma sak, jag känner mig nära gud. Jag var en icke troende innan men det var ngt underligt som hände. Som bara kunde förklaras med Jesus, Låt aldrig gud försvinna från era hjärtan.

  Gilla

 5. Tungotalet är det synliga tecknet på att man blivit andedöpt.
  Skäms man för det skäms man även för Herren Jesus Kristus.
  Finns det något värre än de kultiverade ”pingst”vännerna som vill likbildas med världen och vara sofistikerade istället för att leva i Jesu efterföljelse?
  Men till himlen ska man!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s