Jesusmanif. borde satsa på konfliktfria mobiler!

Journalisten Stefan Lundell funderar kring vad det är som gör att Pride får enormt mycket mer uppmärksamhet än Jesusmanifestationen, trots att båda evenemangen drar nästan lika mycket folk. Till att börja med är resonemangen lite oroväckande: ”Pride handlar mycket om sex, vilket gör sig bra i media, och är spektakulärt och bildmässigt. Dessutom fokuserar de mycket på kändisar och har en utvecklad presstjänst. Det är bitar som Jesusmanistationen kan fundera på om det finns lärdomar att göra”. Ska JM satsa på sex och kändisar?? Hoppas att det där var en felcitering av Dagen.

Nå, sedan utvecklar Lundell sin huvudtanke: Pride spelar på en konflikt, de gör evenemanget kontroversiellt, något som JM saknar. JM har som slogan ”Vi är inte emot något, utan för Jesus” – en tanke som jag tycker är jättebra, annars kan det urarta till en protestdemonstration. Men det är väl som Lundell säger, även om det är en bra tanke lockar den inte media.

Stefan Lundell föreslår att även JM ska spela på en konflikt, vara för Jesus och eftersom Han var emot vissa saker vara emot något. Ett exempel han ger är att när Finanskrisen härjade som mest ha temat ”tjänande” på JM och vända sig emot girighet. Det här kan funka, men det kan urarta – nyckeln ligger förstås i vad man vänder sig emot och vem som bestämmer det. Jag har ett förslag: inför nästa år, ha ett tema som alla kyrkor i Sverige (Sveriges kristna råd) står bakom: Konfliktfria mobiler, rättvis elektronik! Detta, som jag uppmärksammar som en galning nu på den här bloggen, kommer behöva uppmärksammas i lika stor grad när kyrkornas globala vecka är över.

2 kommentarer

  1. ”Vi är inte emot något, utan för Jesus”….även om det skulle kunna betraktas som förra årets paroll, så stämmer den ju inte. Kristenheten har i alla tider, (och gör så fortfarande) profilerat sig först och främst genom att vara emot precis allt. Det eg. budskapet och dess innebörd har liksom hamnat i skymundan.

    Gilla

  2. Har du läst Fredrik på Senapsfröns tanke om JM? I ljuset av den tycker jag att det är en jättebra att ta upp konfliktfria mobiler. Vi kanske kan försöka lobba lite för det under globala veckan?

    Kristenhet och kristenhet neon, nåväl får väl skriva under på att vi är ett hopplöst gäng gnällspikar ibland och tyvärr har det egentliga budskapet nog ofta fått vika för annat. Men varför fokusera på det som varit? Vi kan väl försöka lära av historien istället och låta bli att göra samma misstag?

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s