Turistindustrins synder del 1

Uppdatering 1/2: http://www.schystresande.se/

Var på föreläsning igår med Uppsala Speak. Utrikespolitiska föreningen hade anordnat ett föredrag med Jennie Dielemans, författare till boken Väkommen till paradiset, där hon talade om denna boks budskap, nämligen turistindustrins synder. ”Jahapp”, tänker ni nu, ”först vill han få oss att sluta köpa mobiler, nu ska vi sluta ta semester också!” Besvärligt, va? Som om det inte var nog tycker jag inte att ni ska mörda, våldta eller mobba folk heller. Det finns inga ursäkter till att hålla på med rikemansgöra som förtrycker människor och kastar dem i fattigdom, hur ”kul” det än är.

Turism är nämligen rikemansgöra, endast 2,5 % av världens befolkning sysslar med det. Ändå är det världens största industri, pga. alla pengar som är inblandade. Visst kan man tänka sig att det är bra för fattigare länder att rika vita människor kommer och handlar av dem, åtminstone i teorin. I praktiken är detta långt ifrån verkligheten.

Det Dielemans började med att kritisera (resten tar vi i en annan bloggpost) var ”all inclusive”, ett fenomen som skapades på 80-talet i Karibien. De flesta av er vet vad det innebär, att allt man behöver, från mat till badställe till massage, finns inom hotellets murar. Många har dock inte tänkt på konsekvenserna: att alla miljarder som turisterna har med sig till landet sällan kommer lokalbefolkningen till gagn, endast hotellägarna. De flesta hotell ägs av multinationella kedjor med säte i i-länderna. Dessa blir rikare och rikare medan det råder torka i marknaden i länderna de verkar. Väldigt ofta jobbar de anställda på hotellen och dess verksamheter för väldigt låg lön och utan fackliga rättigheter.

Inte undra på att över 50 000 hotellanställda på Mallorca för inte så längse sedan demonstrerade mot all inclusive. Inget all inclusive-hotell gynnar lokalbefolkningen på semsterorten. Systemet är upplagt för att västerlänningar ska göra pengar på öst- och sydlänningars natur. Eländigheterna tar dock inte slut där. Det finns många andra problem med turism än all inclusive. Men som sagt, det kommer i nästa bloggpost.

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s