Be att Ship to Gaza-katastrofen leder till fred

I min nya församling bad vi i söndags för fred i Israel-Palestina och för en tvåstatslösning. Dagen efter dödas nio pers av israelisk militär på ett skepp som fraktar förnödenheter till Gaza.

Givetvis sätter folk igång och skriver massvis om det, och jag blir ledsen när jag ser hur folk har så svårt med att inte vinkla sig åt något håll. Inte ens kristna drar sig för att använda sig av halvsanningar eller lögner för att försvara den ena eller andra sidan.

Men vad kan vi då konstatera? Även om de israeliska soldaterna använd övervåld enligt nära alla bedömare är det mycket sant att de bara gjorde det när de själva blev attackerade. Kristna sionister betonar också att humanitär hjälp ges av Israel, och att Ship to Gaza främst hade ett propagandasyfte, eftersom de var tillåtna att ge sin humanitära hjälp landvägen via Israel men insisterade på att åka till Gazas hamn ändå. Det är också sant. Det som däremot är en rejäl överdrift är att skeppens syfte var att stödja terroristorganisationens Hamas regim, även om det är sant att vissa som togs med på skeppen gjorde det. Det är otroligt dumt att de togs med, liksom kontrollen av att passagerarna inte hade vapen på denna ickevåldskonvoj uppenbarligen inte fungerade. Det är också en rejäl överdrift – eller en lögn snarare – att Gazaborna inte behöver någon hjälp utöver den Israel ger. Det beräknas ta 500 år innan allt som raserades i kriget 2009 är uppbyggt igen, enligt en rapport från typ 20 organisationer. Lite extra hjälp skadar inte.

Och att en sådan hjälp inte får ges sjövägen är absurt. Det är troligtvis detta Ship to Gaza vill belysa, annars hade de ju tagit landvägen. Enligt nära alla bedömare är blockaden kontraproduktiv för Israel – den slår mot civilbefolkningen men gynnar Hamas. Att hjälpen går via Israel innebär även att man måste följa vissa israeliska principer som inte gynnar Gazaborna utan snarare Israel – t ex att vissa förnödenheter måste köpas av israeliska leverantörer. Och sen bryter Israel mot internationell standard när de bordar fartygen på internationellt vatten, men det kan ju inte ha undgått någon.

Det hela är en sörjig röra som bara späder på hat och fördomar; galna islamister blir ännu mer bestämda i att utplåna den judiska staten, kristna sionister – och okristna med – blir ännu mer bestämda i att inte älska sina fiender. Och en fredsprocess känns långt borta. Men, faktum är ju att resultatet kan bli det omvända. Nu när FN, EU och andra stora organisationer kräver blockadens upphävande och en utredning om vad som hände på båten sätts internationell press på Israel att skärpa sig. Om liknande åtgärder sätts in mot den palestinska myndigheten – och inte minst Hamas – kanske vi kan få igång en varaktig fredsprocess ändå.

Be därför att den här katastrofen trots allt leder till fred. Be att israeler och palestinier börjar älska varandra och smider om sina svärd till plogbillar. Be om en väckelse i Israel-Palestina, att människor förs till tro på Jesus och inser att i Honom är det, till skillnad från den kristna sionismens irrläror, helt irrelevant vem som bor i vilket världsligt rike, alla Israels löften har uppfyllts i Honom.

Dagenartiklar om Ship to Gaza och Israel: Ship to Gaza stormad, Säkerhetsrådet diskuterar Israel, Israels agerande ifrågasatt, FN:s säkerhetsråd fördömer attacken, Sveriges kristna råd: En sorgsen dag, Ulf Ekman: De vill ha bort Israel, Mellanösternvetare: Händelserna förändrar ingenting, Tillslaget mot aktivisterna får hård kritik i Israel, Ulf Carmesund: Det känns som att vara med i en amerikansk B-film, Ship to Gaza bordades mitt i bönevecka för fred

4 kommentarer

 1. Just denna vecka manade kyrkoledare i Jerusalem kommer följande upprop, med en bön för söndagen den 30 maj.
  ”Vi tror att varje människa är skapad till Guds avbild och att hennes värdighet kommer från Gud.
  Vi tror att denna värdighet är given varje människa. Det betyder, särskilt här i detta land, att Gud har skapat oss, inte för att vi skulle strida och bekämpa varandra, utan för att vi skulle lära känna och ömsesidigt älska varandra och tillsammans bygga upp landet med kärlek och ömsesidig respekt. Slut citat ur Kyrkoledare i Jerusalem uppmanar till bön läs mer:

  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/05/bon-for-fred-i-israel-och-palestina.html

  Gilla

 2. Att det enkelt går att transportera förnödenheter landvägen bestrids från flera håll, se tex: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/blockad-mot-gaza-maste-havas_4784307.svd

  Gaza är en väldigt liten yta med enormt mycket människor där miljoner människor, varav många oskyldig, är inlåsta med våld, efter att tusentals civila varav hundrdatals barn mördats av den israeliska armén.

  Jag håller inte heller med om att den israeliska styrkan bara tog till våld när dom blev attackerade. Att borda ett skepp med förnödenheter till svältande människor med militära styrkor är givetvis en attack redan det. Och ingen kan komma runt hur proportionen i döda och sårade ser ut mellan soldater och aktivister.

  Sen håller jag med om att Hamas och islamisternas våldsanvändning och agenda borde motarbetas aktivt.

  I övrigt instämmer jag helt i din bön!

  Gilla

 3. ”Det beräknas ta 500 år innan allt som raserades i kriget 2009 är uppbyggt igen,”

  Om man inte kan räkna ut att det är propaganda i samma kaliber som vänstern i tyskland använde mot judarna så måste man vara mycket naiv.

  Hela Europa var raserat och i ett mycket bedrövligare skick än Gaza är och pengarna var också i mycket sämre skick än där. Det tog inte några 500år att återuppbygga Europa och att sen veta att Gaza är en liten prick i jämförelse, gör den ”analysen” sig än mer förlöjligad.

  ”Be om en väckelse i Israel-Palestina, att människor förs till tro på Jesus och inser att i Honom är det, till skillnad från den kristna sionismens irrläror, helt irrelevant vem som bor i vilket världsligt rike, alla Israels löften har uppfyllts i Honom.”

  Jag håller med dig i allt här förutom andra halvan, att Gud skulle vara en lögnare.

  Gilla

  1. Det beräknas ta 500 år att bygga upp Gaza i den takt Israel släpper in förnödenheter nu, jo, och det är långt fler än vänstermänniskor som bekräftar. Europa kunde ta emot tillräckligt mycket förnödenheter, Gaza kan det inte.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s