Liknelsen om talenterna har inte ekonomisk innebörd

När Gud gett oss det eviga livet och fyllt oss med sin Helige Ande innebär det ett stort ansvar för oss. Kristnas uppdrag är inte att tacka och bocka för det Gud gett oss i form av uppenbarelse av sanningen, andliga gåvor etc. och sedan sätta sig i soffan och slöa framför TV:n. Ett kristet liv innebär inte att bara läsa Bibeln varje kväll och gå till kyrkan på söndagar. Nej, vi ska gå ut och göra folk till lärjungar, betjäna människor med våra gåvor och aktivt sprida Guds Rike. Jesu uppmaning är glasklar: ”där ni går fram skall ni predika: Himmelriket är nu här. Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar. Det ni har fått som gåva, ge det som gåva.” (Matt 10:7-8)

När Jesus kommer tillbaka kommer Han inte bara kolla vilka som räckt upp handen under ett bönemöte när predikanten frågat ”Vem vill bli frälst?” utan lärjungaskap kräver att man håller tron vid liv med goda gärningar och delande av sina andliga gåvor. Vi blir frälsta endast på grund av tro, oberoende av vilka onda gärningar vi gjort, men tron måste hållas vid liv genom goda gärningar i det kristna livet, för tron i sig själv, utan gärningar, är död (Jak 2:17). Detta beskriver Jesus i liknelsen om talenterna:

Matt 25:14 Det kommer att bli som när en man skulle resa utomlands. Han kallade till sig sina tjänare och lämnade sin förmögenhet åt dem. 15 En gav han fem talenter, en annan två och en tredje en talent – var och en efter hans förmåga. Sedan gav han sig i väg. 16 Den som hade fått fem talenter gick genast och satte dem i omlopp och tjänade fem talenter till. 17 Den som hade fått två talenter tjänade på samma sätt två till. 18 Men den som fått en talent gick och grävde ner den i marken och gömde sin herres pengar.

19 En lång tid därefter kom tjänarnas herre och krävde redovisning av dem. 20 Den som hade fått fem talenter kom då och lämnade fram fem talenter till och sade: Herre, fem talenter överlämnade du åt mig. Nu har jag tjänat fem till. 21 Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje! 22 Så kom den som hade fått två talenter fram och sade: Herre, två talenter överlämnade du åt mig. Här är två till som jag har tjänat. 23 Hans herre sade till honom: Bra, du gode och trogne tjänare. Du har varit trogen i det lilla. Jag skall sätta dig över mycket. Gå in i din herres glädje!

24 Också den som hade fått en talent kom fram. Han sade: Herre, jag vet att du är en hård man, som skördar där du inte har sått och samlar in där du inte har strött ut. 25 Av fruktan för dig gick jag och gömde din talent i jorden. Här har du vad som är ditt. 26 Hans herre svarade honom: Du onde och late tjänare. Du visste att jag skördar där jag inte har sått och samlar in där jag inte har strött ut. 27 Då borde du ha satt in mina pengar i en bank, så att jag hade fått igen det som är mitt med ränta när jag kom. 28 Ta därför ifrån honom talenten och ge den åt honom som har tio talenter. 29 Ty var och en som har skall få, och det i överflöd, men den som inget har, från honom skall tas också det han har. 30 Kasta ut den oduglige tjänaren i mörkret här utanför. Där skall man gråta och skära tänder.

Jag har mött flera kristna som på fullt allvar menar att liknelsen om talenterna har en ekonomisk innebörd. Det vill säga att talenterna symboliserar talenter. Senast var det en kristdemokratisk broder på tåget till Frizon som hänvisade till liknelsen om talenterna när han lade ut sitt partis ideologi om hur viktigt det är med investeringar och tillväxt. Vi ska se till att fördubbla vårt kapital som tjänarna i liknelsen, och om vi inte förmår det ska vi lämna det till en bank så vi i vart fall får ränta.

Förvisso är det ingen synd att tjäna pengar. Det är synd att behålla mer än vad man egentligen behöver av vinsten för sig själv när människor i andra hörn av världen svälter, men så länge man ger bort så mycket man kan är det helt okej att tjäna hur mycket pengar som helst (förutsatt naturligtvis att man tjänar dem på ett schysst sätt och inte förtrycker eller suger ut människor som många multinationella företag tyvärr gör). Jag har skrivit mer om detta här. Det är inte en synd att tjäna pengar, tvärtom är det snarare syndigt att inte arbeta fast man kan, för att man då skor sig på andras arbete (Ords 6:6, 2 Tim 3:10). Endast de som inte kan, får eller klarar av att skaffa sig sitt dagliga bröd själva, som sjuka, gamla eller offer för orättvisa handelssystem som inte ger dem tillräcklig avkastning, har rätt till att få gåvor, inte de som klarar av att arbeta men är för lata att göra det.

Med det klarlagt är en ekonomisk tolkning av liknelsen om talenterna dock en inte särskilt genomtänkt utan en felaktig tolkning av följande skäl:

 • I så fall kommer kriteriet för om kristna haft en levande tro vara vid Jesu återkomst om de investerat sina pengar bra. De som inte investerat eller sparat sitt kapital på banken kommer hamna i helvetet.
 • I så fall bör kristna inte dela med sig av sina pengar till de fattiga utan behålla dem så det har något att visa upp när Jesus kommer tillbaka.
 • I så fall kommer vi få ta med oss våra pengar in i Himlen, och de rikaste kommer få alla pengar som de som inte investerat ägde.

Så nej, innebörden i liknelsen om talenterna är inte att vi ska investera våra pengar så att vi får dubbel avkastning för att komma till Himlen, lika lite som innebörden i liknelsen innan (Matt 25:1-13) är att bara de som har oljelampor tända vid Jesu återkomst kommer komma till Himlen. Detta är extra uppenbart med tanke på att orden Jesus avslutar liknelsen med, och som i stort sammanfattar den,  ”Ty var och en som har skall få, och det i överflöd, men den som inget har, från honom skall tas också det han har”, finns med samma formulering i Matt 13:12, där i sammanhanget att Jesus talar med den stora massan i liknelser, men med sina lärjungar talar Han klarspråk. Det har ingen ekonomisk innebörd. Gällande pengar säger Bibeln: ”Just nu kommer ert överflöd att avhjälpa deras brist, för att en annan gång deras överflöd skall avhjälpa er brist. Så blir det lika för alla, som det står skrivet: Den som samlade mycket fick ingenting över, och den som samlade lite led ingen brist.” (2 Kor 8:14-15).

En annan som vet att liknelsen om talenterna inte har en ekonomisk innebörd är världsevangelisten Reinhard Bonnke. Han tolkar liknelsen som en uppmaning att evangelisera mera innan Jesus kommer tillbaka. Även om talenterna kan symbolisera fler andliga gåvor än evangelisation så är evangelisation utan tvekan en av de viktigaste av dem. När Jesus sa ”Det ni har fått som gåva, ge det som gåva” var det i samband med att Han sände ut lärjungarna på mission. Det finns ingen anledning att söla. Gå ut! Herren kommer snart, låt inte de gåvor Han lagt i oss visa sig vara bortslösade!

Annons

5 kommentarer

 1. För övrigt, om du inte vet vem Reinhard Bonnke är och vad Gud gör genom honom, kolla in det här. Helt otroligt fantastiskt makalöst. All ära åt Gud.

  Gilla

 2. Reinhard Bonnke är en sann Guds tjänare, ödmjuk och stadigt förankrad i Guds ord med 50 år på nacken som evangelist. Ser fram emot att träffa honom och lyssna till honom här i Finland nästa lördag. Det borde finnas flera sådana som Bonnke, en av mina favorit evangelister.

  Guds frid från Finland!
  Pontus J. Back
  Evangelist

  Gilla

 3. I fråga om talenterna så tycker jag Jesus är grym mot en människa som trodde han handlade rätt. En enfaldig man som inte förstod Jesus.
  Kan inte Jesus bara förklara hur allt ligger till. Att 1+1 blir 2. Jag förstår inte grymheten.

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s