Är det Bibliskt med fasta från Facebook?

(En viktig parantes bara – människor som lider av ätstörningar ska absolut inte fasta från mat, det är inte till dessa jag riktar min text heller.)

Är Facebook-fasta Bibliskt? Nej det är det inte! För Facebook finns inte i Bibeln!!! Skämt åsido, det jag undrar över är om vi inte förväxlat fastan och sabbaten. Det är väldigt få som fastar från mat i kyrkan i Sverige. Vi har kommit på massa andra saker att fasta från – TV, godis och som sagt sociala medier – men inte mat. Varför? Fasta från mat är mer aktuellt än någonsin i vår frosserikultur. Vi förstör både vår hälsa och vår miljö med den mängd mat vi äter, men det får oss inte att fasta – istället proppar vi i oss ett par semlor och fastar från Facebook istället.

Jag blir ständigt förundrad över hur likgiltiga och passiva vi är i Västvärlden. 16 000 barn kommer dö idag på grund av svält. Vi är på väg rakt in i en global klimatkatastrof. Runt fem miljarder människor känner inte Jesus. Vad gör vi? Inte så jättemycket. Ändå går vi in i alla möjliga väggar och bränner ut och upp oss stup i kvarten. Om och om igen upprepar vi för oss själva ”Ta det lugnt, vila, andas” innan vi springer in i nästa vägg. Är inte detta underligt? Likgiltigheten och utbrändheten står sida vid sida i vårt samhälle. Till stor del för att det vi lägger ned skadligt mycket energi på är fel saker.

I Gamla Testamentet upprättar Gud sabbaten, för att Hans folk ska vila en dag i veckan. Till skillnad från vad exempelvis adventister och s.k. moderna judaister påstår är sabbaten inget som måste följas i det Nya Förbundet, men det är en god princip. Vi behöver mer sabbatsvila för att lösa Västvärldens stressproblem. Men vi behöver också mer aktivism och evangelisation. Det kan tyckas säga emot varandra, men egentligen gör det inte det – ägna vilan åt att be för Guds Rikes utbredande. Och om du ägnar dig åt onödiga saker, avveckla det och lägg ned energi på goda verksamheter istället.

Att koppla bort sig från sociala medier kan vara en viktig del i denna sabbat, eftersom de tar så mycket tid, energi och fokus från oss. Men sabbat är inte samma sak som fasta. Den Bibliska fastan har inget med vila att göra utan med uppoffring – en viktig skillnad. Fasta handlar om att avstå från mat inte bara för att be utan också för att sprida fred och rättvisa. Som Jesaja så knivskarpt uttrycker det:

Skulle detta vara en sådan fasta som jag vill ha, en dag då människan ödmjukar sig? Att man hänger med huvudet som ett sävstrå och sätter sig i säcktyg och aska, vill du kalla det att hålla fasta och en dag till Herrens välbehag? Nej, detta är den fasta jag vill ha: Lossa orättfärdiga bojor, lös okets band, släpp de förtryckta fria, bryt sönder alla ok, ja, dela ditt bröd åt den hungrige, skaffa de fattiga och hemlösa en boning, kläd den nakne var du än ser honom och drag dig inte undan för den som är ditt kött och blod. Då skall ditt ljus bryta fram som morgonrodnaden och ditt helande visa sig med hast. Din rättfärdighet skall gå framför dig och Herrens härlighet följa i dina spår.  Då skall Herren svara när du åkallar honom. När du ropar, skall han säga: ”Se, här är jag.” Om du gör dig av med varje slags ok, om du slutar att peka finger och tala onda ord, om du delar med dig åt den hungrige av det du har och mättar den som lider nöd, då skall ditt ljus gå upp i mörkret och din natt bli lik middagens ljus. (Jes 58:5-10)

När man fastar, dvs. avstår från bröd, ska man dela sitt bröd åt den hungrige. När man avstår från mat är det till ingen nytta om man inte ger den maten man annars skulle ha ätit upp till den fattige. De tidiga kristna berättar att när de inte hade tillräckligt med mat till de hungrande vid deras dörr beordrades hela församlingen att fasta tills alla kunde äta en gemensam måltid. Och Hermas Herden – en av de tidigaste kristna skrifterna efter Nya Testamentet – säger att vi ska räkna ut hur mycket mat vi fastat ifrån och ge detta till de som hungrar.

Fasta innebär att man aktivt verkar för social rättvisa. Man ska inte bara ägna sig åt de ”klassiska” sakerna folk sammanknippar med bistånd – att klä den nakne och mätta den hungrige – utan man ska också lossa orättfärdiga bojor, lösa okets band, släppa de förtryckta fria och bryta sönder alla ok. Vi ska krossa de sociala orättvisor som förtrycker folk samtidigt som vi ger mat och kläder till människor. Sann fasta praktiseras i att arbeta för frihet. Och vi borde ha lärt oss vid det här laget att sociala medier är ett mäktigt verktyg för det.

Dagen om stress, utbrändhet, fasta och Facebook. Kolportören skriver om samma ämne.

19 kommentarer

 1. Om man avstår från Facebook, TV eller något annat för att under fastan söka Herren är det givetvis av godo.

  Men jag håller med dig om vikten av en fasta enligt Jesajas mönster, själv brukar jag införa köpstop under fastan, låta bli utemat mm och det som blir över på mitt konto när fastan är över går till välgörenhet.

  Gilla

  1. Det är av godo, men det kan omöjligen ersätta fasta från mat. Det är det vi ser i den västerländska kyrkan – man ”fastar” från allt möjligt för att ha en ursäkt till att äta massa mat.

   Gilla

 2. ”Till skillnad från vad exempelvis adventister och s.k. moderna judaister påstår är sabbaten inget som måste följas i det Nya Förbundet, men det är en god princip.”

  Intressant, kan du inte utveckla detta?

  Gilla

 3. Hej Micael!

  Ser att några av mina kommentarer ligger som ”exempel” längst ner på bloggsidan. Eftersom dessa endast visar en del av kommunikationen på ett missvisande sätt så önskar jag att du tar bort dem.

  Hoppas att du får en god helg,
  Ulrika Jansson

  Gilla

  1. Hej Ulrika. Förlåt, jag förstår inte vad du syftar på. Jag ser inte några ”exempel” på någonting någonstans på bloggsidan. Kan du förklara mer detaljerat vad du menar?

   Gud välsigne dig!
   Micael

   Gilla

 4. Jag avstår både från det traditionella; mejeriprodukter, ägg, fett, socker, bröd mm. Jag kör ortodox fasta, med andra ord; paradismat. Kött äter jag aldrig. Men jag tycker nog mediefastan är svårare att hålla och viktigare för mig. Jag är visserligen inte med på FB men även annat internätande tar tid från bön och kontemplation. Tyvärr kan matfastan bli lite av bantning och det är motsatsen till den fasta Bibeln talar om tror jag, det är ju bara en egotripp i vår viktfixerade tid.

  Gilla

 5. Du har en poäng, men samtidigt kanske det finns vettiga skäl till att vissa inte matfastar.
  Jag tänker inte fasta från mat, inte nu i alla fall. Den enkla anledningen för att jag har uppfattningen att för att inleda en fasta kan det vara bra att ha rutiner på sitt ätande, och det har jag inte riktigt nu. Jag menar hur vet man skillnaden om fasta skulle innebära att bara äta ex ett mål mat om dagen(istället för som folk om man generaliserar 3+ fika däremellan), när i dagsläget slarvar med matrutiner och kan glömma bort att äta på en dag…? Att det första skulle vara nån helig handling, och det andra är mer vårdslöshet av min kropp? Njae…
  Den mer kompicerade anledningen är att jag tenderar att få depressioner på våren (så den fasta alla talar om nu är lagd lite olägligt på året), och har tidigare haft ätstörningar – så mitt förhållande mellan äta vs inte äta är lite laddat.
  Dock tror jag att Gud vill utmana mig i tillit på att han har fixat min ätstörning, men matfastan väntar jag med till efter sommaren.

  Jag ville bara säga: att alla inte struntar i att fasta från mat för att de är lata, utan för någon annan anledning. Inte alltid du vet varför.

  Gilla

  1. Hejsan! Absolut finns det fler skäl till att man inte matfastar, varav ätstöningar är en av de främsta, jag skrev det överst i mitt inlägg. Men anledningen till att 95% av alla frikyrkokristna inte matfastar är knappast för att alla har ätstörningar, särskilt när 95% äter ett par semlor. De lider av det ökenfäderna kallade frosseri – en inbiten vägran att fasta trots att de skulle gynnats av det.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Om man använder facebook varför ska man fasta från det, jag har så mycke bra länkar där, Flyktingbloggen, Läkare utan Gränser, Harld Edelstam, Trasdockan, Bibeln m.m. Face book kan ju vara väldigt bra oxå för information till folk som annars inte får information, så varför ställs frågan eller tänker du på någon som är klistrad vid ”Ansiktsboken” använder den på ett otillbörligt sätt eller nåt, och för mycke ensamma människor kan det vara en samtalskontakt med yttervärlden. Så igen varför ställs frågan.
    Fasta Bibliskt är väl att avstå för Herrens ära på olika vis och att inte visa utåt, osv.

    Birgitta Asp

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s