Stefan Swärd – en karismatisk aktivist

image

Jag är grymt impad av Stefan Swärd – en trogen Gudstjänare som står fast i Ordet i en tid när stora delar av frikyrkan byter teologi alltefter de känner för det. För inte så länge sedan predikade han i Elimkyrkan i Stockholm där han är pastor om vad han önskar att församlingens vision ska vara, nämligen karismatisk kristendom förenat med social radikalitet. Tecken, under, fred och rättvisa helt enkelt. Stefan talade om hur han önskar att Elim skulle fortsätta vara en församling där man ber för sjuka och delar profetiska ord parallellt med att man engagerar sig för utsatta flyktingar och hjälper människor i nöd. Så sent som igår publicerades en debattartikel av Stefan i SVD om hur inhuman svensk flyktingpolitik är, en debattartikel som blivit väldigt välläst. Stefan har ju mycket erfarenhet av Migrationsverkets kallblodiga maskineri i sitt engagemang för att stoppa tvångsutvisningen av pastor Jean Kabuidibuidi och andra flyktingar.

Detta engagemang vill Stefan alltså förena med tecken och under. Jag blev fantastiskt glad när jag hörde detta och önskar förstås Stefan Guds rika välsignelse i att förverkliga denna vision. Så ofta glömmer kristna bort ena halvan av Pingsten, och så betraktar vi karismatik och aktivism nästan som motsatser, med ”högerkristna” som ägnar sig åt det förra och ”vänsterkristna” åt det senare. Med den inställningen kommer vi aldrig kunna säga som Jesus:

Blinda får sin syn, lama går, spetälska blir rena, döva hör, döda uppstår och för fattiga predikas glädjens budskap. (Matt 5:11)

Karismatik och aktivism är inte två sidospår i det kristna livet utan det är det som Jesus själv sade kännetecknade Hans verksamhet. Ju fler präster och pastorer som ställer sig upp och deklarerar att deras vision för församlingen är att den ska uppväcka hela Pingsten, desto närmare kommer vi ett andligt uppvaknande som för mängder med människor in i Guds eviga, underbara Rike. Min gode vän Michael Liliequist är ännu en som gett sig hän åt denna vision. Här berättar han om hur han såg mirakler bland de fattiga i Bangalores slum – spetälska som försvann framför hans ögon och autistiska barn som blev fria från sitt funktionshinder – och han betonar att detta hänger intimt samman med att hjälpa dessa fattiga människor ekonomiskt:

2 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s