Breivik dödade många, Sahel dödar fler

Att Breiviks rättegång uppmärksammas så mycket är självklart, och jag hoppas detta äntligen sätter stopp för den främlingsfientliga ideologin i Skandinavien, men det stör mig fortfarande jättemycket att media inte uppmärksammar hungerkrisen i Sahel tillräckligt, där en miljon barn riskerar att dö av akut undernäring inom några månader.

Breiviks gärning är oförsvarlig, men är det antalet döda vi betraktar när vi värderar brott? De människor vi dödar genom att undanhålla dem bistånd och istället spendera massa pengar på lyx uppgår till tusental. Det är snarare kallsinnheten, att man förmår se in i en tonårings ögon och skjuta denne i huvudet, som vi ser som så fullständigt avskyvärt, med rätta. Men konsekvensen av rikedom i en värld med hunger blir densamma, folk dör. Konsekvensen av mediernas tystnad om sahelkatastrofen leder också till att folk dör. Till att barn dör.

Klicka för större bild
Sahel

Hjälp mig pressa media att ge detta den uppmärksamhet det förtjänar. Här finns mer information, nedan är ett brev jag ber er sprida:

nyheter@aftonbladet.se, gun.andersson@arenagruppen.se, redaktionen@arbetarbladet.se, redaktionen@arbetaren.se, nyhetschef@blt.se , nyhetschef@bohuslanningen.se, bt.red@daltid.se, redaktionen@bt.se, redaktionen@dagen.se, red@da.se, redaktion@daladem.se, redaktionen@dn.se , ekot@sr.se, admin@eukritik.se, redaktionen@expressen.se, 72023@dt.se, red@flamman.se, webmaster@folket.se, red@fib.se, gefle.dagblad@gd.se, redaktion@gotlandsallehanda.se, redaktionen@gp.se, redaktionen@hallandsposten.se, redaktionen@hd.se, intis@internationalen.se, martin.lindblom@lotidningen.se, redaktionen@metro.se, redaktionen@miljomagasinet.se, mt@motalatidning.se, na@nerikes.se, redaktionen@nt.se, redaktionen@nsd.se, nlt.red@daltid.se, redaktionen@nwt.se, red@proletaren.se, redaktionen@sla.se, redaktionen@skd.se, lanestrand@telia.com, nyhet.red@smp.se, red@stockholmsfria.nu, tips@fria.nu, nyhetschef@st.nu, nyheter@svd.se, nyhetsred@sydsvenskan.se, tips@allehanda.se, nyhet@corren.se, redaktionen@op.se

Skriv om att en miljon barn håller på att dö i Sahel!

Hej!

Jag är mycket bekymrad över att Unicef tvingades dra igång kampanjen #sahelNOW som uppmärksammar den humanitära krisen i Sahel för att ”[m]edierna [inte] rapporterar… om den här katastrofen”, vilket har lett till att ”omvärldens reaktioner har uteblivit” när organisationen begärt pengar för att åtgärda hungerkrisen, se http://blog.unicef.se/2012/04/03/katastroflarm-vi-hinner-fortfarande-radda-manga-barns-liv-i-sahel/. The Guardian rapporterade den 9 mars att enligt FN riskerar 13 miljoner människor i Sahel att drabbas av hunger, varav 10 miljoner redan är drabbade av bristande livsmedelssäkerhet och varav en miljon barn hotas av akut undernäring, se http://www.guardian.co.uk/global-development/2012/mar/09/urgent-action-sahel-humanitarian-emergecny. Unicef skriver att dessa en miljon barn kan vara döda inom några månader om de inte får tillräckligt med mat.

Visserligen har katastrofen uppmärksammats i media litegrann, inte minst i samband med de politiska oroligheterna i Mali. Men enligt bland andra Unicef är det alltså på tok för lite uppmärksamhet i proportion till katastrofens omfattning. Sida varnade redan i december för att situationen i Sahel liknar den som var på Afrikas horn, se http://www.sida.se/Svenska/Kontakta-oss/For-medier/Pressmeddelanden/Arkiv-2011/Pressmeddelanden-2011/Sida-gar-in-med-stort-stod-efter-varningar-om-matbrist-i-Sahelomradet/. Jag tror ni själva är medvetna om att ni inte behandlat krisen i Sahel som om den liknade Afrikas horn.

Min önskan är att ni kraftigt uppmärksammar kampanjen #sahelNOW, bra utgångspunkter för detta finns här: http://www.unicefusa.org/news/news-from-the-field/unicef-is-raising-funds-sahel.html och http://edition.cnn.com/2012/04/03/world/africa/unicef-sahel-campaign/ , och att ni sedan noga följer situationen i Sahel och informerar allmänheten om katastrofens omfattning och hur man kan hjälpa till. Använd den makt ni har som informationsspridare till att lindra nöd och rädda liv.

Med vänlig hälsning,

[ditt namn]

SVD, DN, DN2, DN3, DN4 SVT, SVT2, SR, Dagen: 1, 2, 3.

DN: 1234. SR: 123. SVT: 123. Dagen: 1.

5 kommentarer

 1. Du hoppas alltså att Breivik-rättegången ”sätter stopp för den främlingsfientliga ideologin i Skandinavien”? Innebär detta att kritik av invandringspolitiken skall motarbetas med hjälp av denna tragedi? Anledningen till att jag frågar är den att redan ser vi exempel på hur förespråkare av dagens invandringspolitik försöker använda Breivik för att tysta all opposition som ”främlingsfientlig”, vilket är vämjeligt.

  Gilla

 2. Jag håller helt med signaturen ”Non serviam”. Det är ett mycket fult och irrelevant guilt by association-argument att använda Breivik som slagträ mot alla former av kritik mot den urspårade överinvandringen och islam.

  Gilla

  1. Hejsan! Det är ett ofrånkomligt faktum att Breiviks tankar om att islam är något farligt som håller på att ta över Europa, som en vänsterinriktad makt- och mediaelit släpper in och som hotar nationalismen och den nationella kulturen, vilket ses som något gott, delas av långt fler än han själv. Denna rapport visar detta väldigt tydligt: http://expo.se/www/download/counterjihadrorelsen_en_del_av_den_antimuslimska_rorelsen_2012.pdf Jag säger förstås inte att alla främlingsfientliga vill mörda människor, men deras världsbild stämmer överens med Breiviks på väldigt många punkter.

   Gilla

 3. Micael, det är beklagligt att du försöker styrka dina långsökta guilt by association-teser med hjälp av den uppenbart vänsterextremistiska och pinsamt enögda sajten Expo. Där blundar Daniel Poohl och hans medarbetare totalt för islam och islamiseringen i Sverige och övriga Europa. Både naiviteten och okunskapen inför och om islam är påfallande stor.

  Jag är vän på Facebook med flera ex-muslimer som inte alls delar din eller Expos beskrivningar i det här ämnet! De kan med empas intyga hur destruktivt islam och dess ideologi påverkade deras liv. Din skönmålade bild av verkligheten ger de inte fem öre för. De hatar islam. Men det har INTE med ”främlingsfientlighet” att göra.

  Främlingsfientligheten möter du i själva verket mer än någon annanstans i just islam och islamismen. Islam förespråkar diskriminering, kvinnoförtryck och våld mot kristna, judar och andra icke-muslimer, de ”otrogna”. Islam strävar efter ett ”vi och dom-samhälle”, där muslimerna inte får beblanda sig med oss andra.

  I det avseendet har du rätt i att ”inte alla främlingsfientliga vill mörda människor”. Den meningen har sin relevans inom islam: Inte alla muslimer vill mörda människor. Men de har stöd i Koranen och Haditherna att diskriminera, förtrycka och ibland mörda civila människor, exempelvis muslimer som stenas för äktenskapsbrott eller konverterar till kristen tro.

  Med andra ord stämmer islams världbild överens med Breiviks i många avseenden.

  Gilla

  1. Hejsan Bengt! Jag vet inte om du är medveten om hur mycket av det resonemang du nu presenterae påminner om Breiviks. Precis som jag argumenterar för här https://helapingsten.wordpress.com/2012/04/18/vem-ar-mest-skyldig-till-breiviks-brott-sd-eller-jesus så delas hans världsbild och ideologi av många som sympatiserar med SD. I denna världsbild ingår att islam är ett stort hot som förespråkar våld och ett annat samhälle som kommer förstöra vårt nuvarande. De som välkomnar detta hot är en vänsterinriktad elit som står för mångkultur. Att du kallar Expo för vänsterextremistisk för att sedan gå över till att beskriva islam som ett gigantiskt hot (som du betecknar ideologi istället för religion) visar på att du delar Breiviks värdsbild.

   Gud välsigne dig!

   Micael

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s