Dödshotade kvinnor utvisas till Iran idag

UPPDATERING: SEGER!!! Vem sa att aktivism inte funkar? Lufthansa vägrar delta i tvångsdeportationer och utvisningen av kvinnorna blev uppskjuten. Stort tack för alla som kämpar, låt oss nu inte ge upp utan fortsätta jobba tills de får uppehållstillstånd!

image
En av kvinnorna med sin pastor Ingemar Olsson

PRESSMEDDELANDE

Amireh Aliezaei (45) och hennes dotter Zeinab Zavvar (19) skall idag utvisas mot sin vilja till Iran. Utvisningen har mött hård kritik då kvinnornas liv befinner sig i fara i Iran, och en ickevåldslig aktion planeras för att uppmana medressenärer på planet att övertyga piloten om att inte lyfta.

För fyra år sedan flydde de från Iran till Sverige efter att Amireh anklagades för otrohet och dömts till döden. Men varken Migrationsverket eller Migrationsdomstolen har trott på deras berättelse och nekat dem asyl. Under sin tid i Sverige har de dessutom konverterat från islam till kristendomen, något som i Iran också kan leda till dödsstraff. Zeinab riskerar även tvångsgifte där. Kvinnornas advokat, Per Gisslén, har överklagat fallet och hoppas nu på att Europadomstolen ska göra en annan bedömning än de svenska myndigheterna.

Fallet har väckt stort engagemang. Över 2000 personer är med i Facebooksidan Stoppa utvisningen av Amireh och Zeinab[1], i en debattartikel i Nerikes Allehanda argumenterar 47 präster och pastorer för att de ska stanna[2] och kyrkosamfundet Gemensam Framtid gör samma sak officiellt i en vädjan till Migrationsverket.[3] Fallet har även uppmärksammats i SVT Tvärsnytt[4] och i TV4-nyheterna.[5]

Planet går från Landvetters flygplats kl 14:40 till Teheran på flight LH 817 via Frankfurt.

Kontakt:
Ingemar Olsson, 0708 334460 
Håkan Lagerqvist, 0709 506853

[1] https://facebook.com/StoppaUtvisningenAvAmirehOchZeinab
[2] http://na.se/asikt/debatt/1.1797533-dodsstraff-vantar-i-iran
[3] http://gemensamframtid.se/
[4] http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/kvinnor-hotas-av-utvisning http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/zeinab-far-inte-stanna
[5] http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna?title=nyheterna_22_00&videoid=2218622

AKTION

Förutom att sprida ovanstående pressmeddelande till olika medier kan du ringa, mejla och twittra till SAS som är ansvariga för Lufthansas flygningar på Landvetter samt till lufthansas personal. Låt dem veta att det är allvar och bråttom.

Du kan formulera dina mejl och samtal hur du vill, nedan finns ett förslag. din röst gör Skillnad!

Kontaktinformation:

Lufthansa Country Manager Sweden Rolf Carlsson rolf.carlsson@dlh.de
Lufthansa Manager Flight Operations Thomas Broberg
Tel: +46734475724 thomas.broberg@dlh.de

Det är SAS som jobbar åt Lufthansa på Landvetter. Därför är det viktigt att även vända sig till dem:

SAS Trafikkontor 794 2031/38
Stationschef Göran Jäverbrink 0709-442270
SAS biljettkontor Landvetter 031 794 20 21
Mailadresser till SAS-anställda på Landvetter:
lena.gustafsson@sas.se, ulf.ramstedt@sas.se, glenn.malmberg@sas.se, kerstin.karrlind@sas.se, ewy.eduards@sas.se, hakan.tropp@sas.se, thomas.landen@sas.se, goran.javerbrink@sas.se
Både SAS och Lufthansa finns på Twitter: @Lufthansa (engelskspråkig) och @sas

Förslag på mail:

Hej,

Fredag den 14 september 14.40 lyfter flight LH817 från Landvetter med destination Frankfurt. Med detta plan planerar gränspolisen att deportera Amireh Alirezai och hennes dotter Zeinab Zawar, 19 år, för vidare transport till Teheran.

För fyra år sedan flydde de från Iran till Sverige efter att Amireh anklagades för otrohet och dömts till döden. Men varken Migrationsverket eller Migrationsdomstolen har trott på deras berättelse och nekat dem asyl. Under sin tid i Sverige har de dessutom konverterat från islam till kristendomen, något som i Iran också kan leda till dödsstraff. Kvinnornas advokat, Per Gisslén, har överklagat fallet och hoppas nu på att Europadomstolen ska göra en annan bedömning än de svenska myndigheterna.

Åtminstone i väntan på att Europadomstolen uttalat sig bör Amireh och Zeinab få stanna i Sverige. Migrationsverket har tidigare gjort felbedömningar och avvisat människor som försvunnit, torterats och avrättats.

Ni kan ta ställning mot detta! Många anställda inom transportsektorn har redan anslutit sig till ett fackligt upprop där de vägrar delta i tvångsutvisningar, http://www.ka.se/index.cfm?c=102789 och hela transportföretag har gjort samma sak, se http://ajour.se/inga-fler-tvangsutvisningar-for-bjorks-buss-ab/ Jag hoppas verkligen att ni på Lufthansa och SAS gör likadant och inte skadar ert rykte genom att medverka till att utsätta Amireh och Zeinab för livsfara.

Med vänlig hälsning,
Förnamn Efternamn


LANDVETTER

Om du bor i Göteborgstrakten kan du även åka ut till Landvetter och dela ut flygblad till medpassagerarna på planet. Förhoppningsvis kan de då be piloten att inte åka. Det är en metod som fungerat förut.


Uppdatering: Dagen har nappat på pressmeddelandet! Tjohoo!

3 kommentarer

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s